Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

(#1) marcee

marcee
(PH! addikt)

A múltheti sokadik dvd->avi konverzió topic alkalmából úgydöntöttem megpróbálok összedobni egy ismertetőt az általam legjobbnak tartott programcsomag használatáról:

http://marcee76.freeweb.hu/GordianKnot/index.htm

Kérdéseket, problémákat pedig itt megbeszélhetjük.

"Watching every day of my life go by | Just waiting, waiting to die!"

(#2) Szeke válasza marcee (#1) üzenetére

Szeke
(senior tag)

Jó a honlap, köszi, hasznos lesz.

A biztonsági öv lehet, hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira, mint a tolószék.

(#3) Wolfskin válasza marcee (#1) üzenetére

Wolfskin
(senior tag)

Szuper, hasznos, köszi! :C

''Irén nem válaszol mert mosni, és főzni kell!'' (CsT)

(#4) Keitaro

Keitaro
(PH! kedvence)

Gratulálok, hasznos kis oldal lesz ez :)
Majd ide linkelünk mindenkit ilyen kérdésekkel :))

''There is no such thing as eternity if you end it''

(#5) _thomas_ válasza marcee (#1) üzenetére

_thomas_
(fanatikus tag)

gratula!!!szuper az oldal!

www.ironic-software.com

(#6) marcee válasza Keitaro (#4) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Tudtam volna még írni csak időm nem volt rá.
Arra szánam a témát, hogy mindig kiegészítem az ismertetőt a felmerült problémákkal.

Mindannyiunk érdeke, hogy az érdeklődők jó minőségben készíthessenek biztonsági másolatot családi videóikról! ;]

(#7) delta9 válasza marcee (#6) üzenetére

delta9
(senior tag)

csak egy ötlet: a dvd decrypter stream processing-jét is bele lehetne írni, így nem kell a txt-ben keresgetni, hogy melyik audio-ra van szükség. ha bele írtad, bocsi nem olvastam végig, de ígérem megteszem. egyébként nagyon hasznosnak tűnik, sok sikert.

(#8) vsz válasza marcee (#1) üzenetére

vsz
(tag)

Mi történt az oldallal? Szerettem volna elovasni, mert érdekel a téma, de ''az oldal nem található''.
Kár.

''szemét civilek! rohadt lakosok!''

(#9) marcee válasza vsz (#8) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Úgy tűnik törölte a reggem a tar.
Csinálok újat.

(#10) marcee válasza vsz (#8) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Tehát:
http://marcee76.freeweb.hu/GordianKnot/index.htm

Remélem ez most jó lesz egy ideig.
Ha kérdés van, ide.

Delta9: Oké, lesz Stream Processing, csak gondoltam összevárom a problémákat, de eddig ez volt az egyetlen :)

[Szerkesztve]

[Szerkesztve]

(#11) Cyberslider

Cyberslider
(őstag)
LOGOUT blog

Egy jótanács:

A http://marcee76.freeweb.hu/ -ra tegyél fel valami index.html-t,pl. egy linket,hogy gordian knot használata klikk ide,vagy tedd oda mindjárt az egészet,mert így onnan is le fogják szedni! (Tehát kell legyen valami index.html)

Amúgy én próbáltam,de lehet,hogy fáradt voltam éjszaka,és nem olvastam mindent rendesen át,és bár kiválasztottam a megfelelő track hangsávot,a végén mégsem volt a teszt dvd-filenak hangja. A gordian knotban még nagyon sokmindent be lehet állítani,és a hangnál is volt ott mindenféle mp3,meg mittudom én milyen állítási lehetőség,erről nincs írva,mit rontottam el,hogy lesz hang,és milyen a jó?

Kösz:

Cyb

Parfüm bazár: http://hardverapro.hu/apro/parfum_bazar/friss.html

(#12) marcee válasza Cyberslider (#11) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Kösz a jótanácsot! :D

Idézek a leírásból:
''A következő ablak a konvertálás végső beállításaira és az összefűzésekre kérdez rá. Amennyiben még a GK-ban kiválasztottuk az audio file-unkat és nem akarjuk tovább tömöríteni, akkor itt elég a ''Just Mux''-ot választani, így a program figyelembe veszi a csúszást, de az összeillesztés 2x-es helyigényű. Ha a hangot is kódolni szeretnénk, akkor a select-re megjelenő tallózó ablakban kell megkeresnünk a szinkronsávunkat és átlagos (vbr) vagy konstans (cbr) bitrátát választani hozzá. (Amennyiben vbr tömörítést választunk és a hangsáv kissebbre sikerül mint beállítottuk (ez jellemző), akkor a GK megnöveli a film sávszélességét, hogy így is elérjük a kívánt méretet.)

A fenti képen nem konvertáltam a hangsávot, ''Just Mux'' be van jelölve (arra érdemes figyelni, hogy mennyi helyre lesz szükséged). így elvégzi a video konvertálását 2 lépében, az első lépés csak kb. 3-10megát foglal, a másodikban elkészül ateljes méretű video stream (1cd kb. 600-650MB, 2cd kb. 1100-1250MB) és ha a hangsáv hozzáfűzését is kérted akkor plusz helyigény hogy összefűzi (700 ill. 1400MB), de ha még a ''spilt into cd-s''-t is kijelölted a főablakban akkor plusz 2x700MB. Én éppen ezért ezt már kézzel szoktam, két vinyó között elinézni.

[Szerkesztve]

(#13) marcee válasza marcee (#12) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Egyébként az Xvid beállításai is megváltoztak az 1.0-s beta verziókban, tehát ezzel mindenképpen ki fogom egészíteni leírást.

(#14) Cyberslider válasza marcee (#12) üzenetére

Cyberslider
(őstag)
LOGOUT blog

Kosz. Lett hang. Igy mar ok.. En nem figyeltem mindenre! :)

Parfüm bazár: http://hardverapro.hu/apro/parfum_bazar/friss.html

(#15) labrat

labrat
(újonc)

Sziasztok!
Lenne egy problémám. Tegnap egész este kódoltattam a GK-tal egy filmet, de reggelre mit látok, nem tudta elvégezni a kész fileok kettévágását, mert közben elfogyott a hely a vinyón. Most van egy kisebb kb. 910 Mb-os file (ami film hanggal, csak nem tudta befejezni),meg egy 1.3 Gb-os file, ami csak a kép.
Mit lehet tenni? Elölről kell kezdeni az egészet? Gondolom nem lehet folytatni onnan, ahol abbahagyta. Végülis a kép és a hang kódolását már befejezte külön-külön, csak összehozni nem tudta ezeket.

(#16) vtechun válasza labrat (#15) üzenetére

vtechun
(PH! addikt)
LOGOUT blog

szerintem füzd össze virtualdubmoddal... a strem-eknél lehet hozzáadni a hangot...

(#17) marcee válasza labrat (#15) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Elvileg a második lépéstől lehetne folytatni virtualdubmod-dal kézzel beállítva, ha nem törölted le a statisztika file-t (video.stat az Xvid esetén alapbeállításon, divivx-nél talén valami.pass). Ez tartalmazza az egyes képkockák tömöríthetőségét:

VirtualDubMod-ban megnyitod az .avs file-t, video\compression\xvid. beállítod 2pass-second pass-ra és a kódek beállításainál valahol (ez a verziótól függ) rákeresel a .stat filera. A megkívánt file méretet kell még átírnod a GK-ból.
VDM-ban rögtön itt hozzáadhatod a hangot Stream\Straeam list\Ad, ha VbrMp3 megnyitáskor feltett kérdésre nem-et kell válaszolni.

Save as..

(#18) lesaux válasza marcee (#17) üzenetére

lesaux
(PH! kedvence)

Helló!
A Gordian Knot a végén két audiofájlt enged belehegeszteni a végső AVI-ba. Ez működik a gyakorlatban is? Lehet pl. a Media Playerben válogatni a hangok között?

Ezalatt a nyusziházban, fűszálakból vetett ágyban négy kis nyuszi aludt szépen, összebújva békességben

(#19) lesaux válasza lesaux (#18) üzenetére

lesaux
(PH! kedvence)

Más is válaszolhat esetleg, aki tudja, hogy egy AVI-hoz többféle hang is tartozhat-e. Pl. egy angol meg egy magyar szinkron.

Ezalatt a nyusziházban, fűszálakból vetett ágyban négy kis nyuszi aludt szépen, összebújva békességben

(#20) lesaux válasza lesaux (#19) üzenetére

lesaux
(PH! kedvence)

Már látom. :)

(#21) kisqpi

kisqpi
(őstag)
LOGOUT blog

Baróóó

Egy jó OCR progi többet ér bármilyen gyors és gépíró tanfolyamnál!

(#22) marcee válasza lesaux (#18) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

A kétszinkronos avi nem szabványos. Elvileg ehhez van kitalálva a Morgan Stream Switcher filter, de nekem nem működött (minden lejátszóval mennie kellene). Vannak lejátszók amik támogatják: Media Player Classic, BSplayer, ...
Amúgy, tehát a fenti eseteken kívül a két hangsáv egyszerre szól.

OGGmedia ill. Matroska formátumban szabványos a több hangsáv.

(#23) up válasza marcee (#22) üzenetére

up
(senior tag)

A media player classicnek elvileg van saját stream switchere (nem kell a bugos morgant használni).

(#24) fokukac

fokukac
(PH! kedvence)

hello, engem az érdekelne, hogy milyen tapasztalataid vanna a resize filterekről.

Konkrétan, hogy milyen ez a ''lanczos'' - ezt még sosem próbáltam,
csak a sharp és a neutral bicubic-et. Az utóbbi szebb képet ad szvsz...

[Szerkesztve]

Pleased to meet you - Hope you guess my name

(#25) marcee válasza up (#23) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Én mást írtam volna? :F
Szerk: Így jobban megnézve tényleg félre érthető, úgy kell volna írnom, hogy ''...vannak lejátszók, amik közvetlenül támogatják a több hangsávot...'', sorry.

fokukac: A lanczos a legjobb.

[Szerkesztve]

(#26) bitfarkas válasza marcee (#25) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Hát ha még azt is meg tudnád mondani, hogy milyen, nem százezrekbe kerülő progival lehet két (sztereo) hangcsatornát belemuxolni a fájlokba anélkül, hogy egyszerre lehetne őket élvezni.:DD
Vagy van-é olyan módszer, amivel valamely kommersz dvd szerkesztő progi, pl ulead, vagy tmpgenc rávehető erre a mutatványra. Az sem baj, ha nem menűből, hanem a lejátszó saját menűjéből lehet a hangok között választani.
Ha tudsz segíteni, virtuális lovaggá ütlek.:))

(#27) fokukac válasza bitfarkas (#26) üzenetére

fokukac
(PH! kedvence)

na, akkor elújságolom, hogy tegnap különös felfedezést tettem.
Divx-be tömörítettem, a Volt egyszer egy vadnyugatot.

namármost, kész volt a fájl. vadnyugat.avi volt a neve.
a GKnot projectfájl is vadnyugat.d2v volt, ezért a hangsávokat is vadnyugat ac3 t01 satöbbi.ac3-ra bontotta ki.

Subrip-pel kiszedtem a .vob fájlból a feliratot, azt is elmentettem ugye, vadnyugat.srt néven.

A felfedezés a következő volt :
a filmet elindítva, mivel van hozzá felirat, elindul a Vodsub.
a Vobsubnak van egy kis ikonja a sytem tray-ben, jobbra lent, az óra mellett.
erre jobb gombbal kattintva választhatunk egy csomó beállítás között. például többféle felirat is lehet.

de amire most jöttem rá, hogy legfölül több hangsáv is megjelenik, ha ugyanabban a könyvtárban a fájlnév eleje megegyezik az avi fájléval.
tehát tudok választani a .vob-ból kibontott .ac3 fájlok között, hogy melyik hangot akarom hallgatni. és tényleg működik. Érdekesség, hgoy az ac3- fájlokat jól játssza le, az mp3 viszont késik. de lehet, hogy ezt is orvosolni lehet valahogy.

[Szerkesztve]

Pleased to meet you - Hope you guess my name

(#28) KovacsUr válasza fokukac (#27) üzenetére

KovacsUr
(PH! addikt)

[reklám]Az avi nem szereti a sok audio-streamet, ilyesmire jobb az OGM, még jobb a Matroska. :) Bővebben: link[/reklám]

[Szerk.]
Ja, hogy külső audio fájlokról beszéltél :B Akkor vedd úgy, hogy nem válasz volt, hanem csak úgy. :DDD

So it goes… We stand alone by standing stones and turn them into circles.

(#29) marcee válasza bitfarkas (#26) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Dehát éppen lentebb írtam: Ha a GordianKnot-nak két hangsávot adsz meg, és a mux-álást kipipálod, akkor összeilleszti a végén csak mivel ez nem szabványos a Windows Media Player mindkét hangsávot játsza. (a szabványos file-okat támogatja csak értelemszerűen). Ellenben a Media Player Classic ill. a BSplayer tökéletesen támogatja a több hangsávot, akkor is ha ragaszkodsz az avi formátumhoz.

Ha pedig már túlvgay a kódoláson és utólag akarod megcsinálni kétszinkronosra a filemet: VirtualDubMod->Streams->Stream list->add.
(vbr mp3 hozzáadásakor megjelenő figyelmeztetésre NO a válasz, ha csúszást akarsz beállítani, akkor jelölj ki egy rövid részt a filmből, mentsd le, nézd meg és állíts utána, mert a VirtualDubMod belefagy a vbrmp3-as avi lejátszásába)
Ha kész file->save as...avi. video->direct stream copy

Remélem erre voltál kiváncsi

(#30) gergod

gergod
(tag)

Helló!
Az a problémám, hogy nemigen értem hogy kell kiolvasni az audiosávokat. :(

(#31) lesaux válasza gergod (#30) üzenetére

lesaux
(PH! kedvence)

Melyik része nem világos? Az elején nekem sem volt az.

(#32) gergod válasza lesaux (#31) üzenetére

gergod
(tag)

Az, hogy tudok olyan txt-t csinálni, ami megmondja hogy melyik track milyen nyelvű, már 3x végigkódoltam, és mindig rossz nyelvű lett.

(#33) gergod válasza gergod (#32) üzenetére

gergod
(tag)

up :F

(#34) marcee válasza gergod (#33) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Azt a bizonyos txt file-t a DVD Decryper menti a vob-ok mellé.
De egyszerűbben is kideríthető: Váltsd át a DVD Decryper-t ''Stream Processing''-re, engedélyezd és pipáld ki a demux-ot, és csak azokat a stream-eket hagyd kijelölve, amelyikre szükséged van az avi-hoz.

Mellesleg, ha demuxolod az összes hangsávot a DVD2avi-val, és az ac3-akat eggyenként megnyitod pl. Media Player-ben, akkor elég könnyen eldöntheted hallás alapján is, hogy melyik kell.

(#35) bitfarkas válasza marcee (#29) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Köszönöm a választ, de attól tartok nem egészen erre van szükségem.
Olyan formátumot szeretnék, amit a szokványos asztali DVD lejátszók felismernek, és akár a menüben, akár a távirányítoval választani lehet a hangsávok között.
A hosszú hétvégén addig már eljutottam, hogy a bilingual kódolással két mono hanggal meg tudom csinálni a dolgot, de sokkal elegánsabb lenne mindez két sztereo csatornával.
KovácsÚr javaslatára felkerestem Matroskát, de ez nekem nem túl ''baba''. Az angolom kevés hozzá, hogy abból az inforengetegből gyors felhasználói szintű ismereteket szerezzek.:(

(#36) gergod válasza marcee (#34) üzenetére

gergod
(tag)

Köszi!

(#37) marcee válasza bitfarkas (#35) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

''Szokványos asztali DVD lejátszó'' se avi-t, se Matroskát se OGGmedia formátumot nem játszik egyelőre.
Ezesetben a DVD formátumot tudom javasolni.

(#38) bitfarkas válasza marcee (#37) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Éppen erről érdeklődnék. Szabványos DVD-k legalább két, de több sztereo hanggal is léteznek.
Ilyet szeretnék csinálni, de nem találtam hozzá progit. Gondoltam, a támában otthon vagy, hátha tudnál segíteni.

(#39) up válasza bitfarkas (#38) üzenetére

up
(senior tag)

doom9.org -on körülnéztél már?

(#40) LordX válasza marcee (#1) üzenetére

LordX
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Van egy magyar fordításom a progihoz.. a Szerző valamiért nem akarja betenni a többi nyelvi fájl közé, ami most bent van, az meg hibás..

Ha kell szólj, elküldöm emailben..

És van egy HATALMAS hiba az oldaladon: a legjobb minőséget a bilinear adja (felméretezésnél meg a bicubic, de ez nem jellemző), nem a Lanczos!!

[Szerkesztve]

(#41) up válasza LordX (#40) üzenetére

up
(senior tag)

Szerintem a hatalmas hiba az, ha egyértelmű legjobbat akarunk megállapítani. Ez egyrészt szubjektív, másrészt nagyban függ az alapanyag jellegétől (sötét, világos, éles, elmosódott, bitráta (!) stb). Én a Lanczossal elégedettebb vagyok, de nem fogom legjobbnak kikiáltani. Te tudod bizonyítani, hogy a bilinear a legjobb?

(#42) LordX válasza up (#41) üzenetére

LordX
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Tapasztalat alapján beszéltem, szerintem a Lanczos igen gyík minőséget eredményez (gyakorlatilag alulmintavételezést csinál). A bilinear az meg kb. olyan jellegű, mint az antialias a 3D esetében.

Nem tudom bizonyítani, nálam lefelé méretezéskor a bilinear csinálta mindig a legjobb képet. És a szűrő működését tekintve is a legjobb eredményt kell adja, bár a legtöbb procit is eszi.

(#43) marcee válasza bitfarkas (#38) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Oké. Abból adódott a félreértés, hogy itt divx-xvid avi konvertálásról van szó.
Jelen ismertető is javításra ill. kiegészítésekre szorul ezt valószínűleg a hét végén pótolom és ha időmbe belefér összeütök egy dvd-s leírást is.

(#44) marcee válasza LordX (#40) üzenetére

marcee
(PH! addikt)

Fordítást szerintem oszt meg itt, ill. ha elküldöd felteszem az oldara. )én angolul használom)
Átméretezési javaslatodat beleírom.

(#45) up válasza LordX (#42) üzenetére

up
(senior tag)

Esetleg jó lenne mindezt egy korrekt, alapos összehasonlítás keretében a nagyközönség elé tárni: tömörítetlen screenshotok a forrásról és a különböző filterek eredményéről, több felbontásban és bitrátával. És persze több forrás, mert ahány film... :). Én benne lennék. Nem azért, mert a Lanczos jobb és keresztesháborút folytatok érte, hanem hogy kicsit tisztábban lássunk, bár szerintem még ezután is ízlés dolga lesz.

Szerinted hogyan ''gyík'' a Lanczos eredmény? Milyen artifactot produkál?

(#46) LordX válasza up (#45) üzenetére

LordX
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

TFH 2:1 méretcsökkentést csinálsz. (Mondjuk rohadt ritka..)

A (vélt) artifact a következő: végy egy 3D játék képét Antialias nélkül és 4x (ordered) AA-val. Kb ilyen különbséget látok. Ha nem 2:1 arányban méretezel, hanem mondjuk 1,2:1 arányban, akkor nem kiugróan észrevehető (sőt, a kép simán élvezhető, ''éles'' marad..), de periodikus sorokban/oszlopokban ott is megfigyelhető lehet az effektus.

Tesztet csinálni jó ötlet, de nekem nincs rá erőforrásom.. Esetleg majd nyáron, de addigra úgy is elfelejtődik..

(#47) vicces

vicces
(PH! addikt)

a felirat rippelést nme akarja valaki szájbarágósan leirni?
odáig eljutottam, hogy step1, megnyitotam a sub-ot, vagy vobot, már nme tudom mit. feljött egy kis ablak, végig futott egy kék csik, és csinált egy kb 5 megás valamit. pontosabban egy 5 megaás .sub-ot és egy kicsi .idx fájlt. innen hogyan tovább?

[Szerkesztve]

(#48) vicces

vicces
(PH! addikt)

halihó!
akkor egy normális progit mondjatok

(#49) up válasza vicces (#47) üzenetére

up
(senior tag)

Mit akarsz csinálni a felirattal? Valami szöveges file-ban az avi mellé rakni, vagy dvd-re/svcd-re ráégetni, esetleg egyéb?

Mert ha szöveges file-t akarsz belőle csinálni, akkor rántsd le valahonnan a SubRip nevű programot, nyisd meg vele a VOB-okat a vincsidről, és eléggé magától értetődő a használata. A többit nem tudom hogy megy.

(#50) vicces válasza up (#49) üzenetére

vicces
(PH! addikt)

kösz, már közben megoldottam. ráleltem a subrip progira.
csak az volt a baj, hogy a betüket nem ismerte fel. de volt pár kollega aki felvilágositott :)

a mostani aktuális bajom, hogy meg kéne felezni a filmet. jelenleg 1,4 giga, és az kicsit sok egy cd-re.:DD
azt tudom, hogy vdub, de konkrétabban tudnátok segiteni?

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.