Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Veszélyben vannak az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Milyen alaplapot vegyek?
- Gaming notebook topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen videókártyát?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Gigabyte alaplap topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
garga pista
őstag
Szia.
Lepke antennának hívják, amid van és van erősítő nélküli változatban is, de akár elég csak a közepén lévő dobozban a szimmetrizáló panelt kicserélni egy erősítő nélküli változatra. A kérdés mennyi jeled lesz utána. Érdemes lenne megírnod kb. merre van a nyaralód és melyik adótornyot veszed (így lehet tudni mennyire van rálátásod). Illetve az antenna amerre néz van-e nagy fa vagy ház közevetlen közelben? -
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218
üzenetére
Mehet úgy, rézhuzallal forrasztva, átkötve.
A V-sugárzókból álló dipólusokat párhuzamosan összekötő tápvonalra írtam, hogy felesleges árnyékolni, de egyelőre maradhat úgy is. Ha a baluntrafó nem válik be, utána lehet még kísérletezni.
A jelminőség jó lenne, jelszint kevés, de ezekre az értékekre nem mindig lehet adni, PC-s tunernél. Lényeg úgyis a végeredmény, hogy nem jó a vétel.
-
Zotya0218
tag
válasz
Kernel
üzenetére
Tehát akkor az utolsó képen látott bekötést szüntessem meg, s a helyére bal oldalról egy vezeték, meg jobb oldalról egy vezeték és azok be a balun- ba. Majd erre a koax?
A vezeték lehet egyszerű 230V vezeték?
Ha a V sugárzókról leszedem az árnyékolást, akkor jobb lesz a jel? Avagy az ha már ott van, akkor maradhat?
Az általam leírt jelerősség elfogadható? -
Zotya0218
tag
válasz
wassermann
üzenetére
Tehát, ha jól értem, akkor a BALUN lehet hogy megoldaná a helyzetet?
Annak idején kérdeztem itt is hogy mit csinál tulajdonképpen, de senki nem tudott rá választ adni.
Olvastam egy cikkben, hogy valamit szimmetrizál. Meg hogy a hosszú vezetékhez kell, ellenállás csökkentés miatt. De hogy a gyakorlatban mit csinál azt senki sem tudja.
Az antenna boltban nem is hallottak róla. Egy másikban meg megrendelte volna 400ft- ért, de aztán elszólta magát, hogy ő maga is anélkül sikeresen használja.
Ha valaki megtudná mondani hétköznapi nyelven, és nem szakmai nyelven, hogy tulajdonképpen mit csinál. De jó lenne. -
wassermann
Topikgazda
-
Zotya0218
tag
válasz
wassermann
üzenetére
Sajna nem tettem rá BALUNT, mert sehol sem volt.
Teljes egészében koax- ból van. Mindenhol árnyékkal.
Nemsokára megpróbálok róla képet csinálni, de lehet hogy csak holnap lesz, mert már sötét van!
Köszönöm nektek a gyors reakciót. Kicsit nekem ez már atomfizika, s inkább a gyakorlat embere vagyok mint az elméleté. Tehát lehet hogy tudom hogy miről beszéltek, csak pl az alkatrészek "hivatalos" nevét nem tudom. -
wassermann
Topikgazda
válasz
Zotya0218
üzenetére
Nem írtad, hogy hogyan néz ki az összeállítás, de ennél a fajta antennánál,
antenna - rövid szalagkábel - BALUN-trafó, - koax - koaxdugó a helyes kiépítési sorrend. A szalagkábel legyen olyan kurta amilyen csak lehet( épp csak, hogy a BALUN az antennához csatlakozzon) a koax pedig minél jobban árnyékolt annál jobb -
Zotya0218
tag
Mire megírtam, te is leírtad Kernel.
Köszönöm még egyszer.
Van értelme a Balun nak, vagy másik antennának, hogy bejöjjön a 610MHz -
Zotya0218
tag
Az előbb nem jól állítottam be.
Most átállítottam 610000khz-re ahogy montad. Level: 0 Quality 50
Kis nagyítóval megscanaltam, s kijöttek az ingyenes csatornák.
A VLC- ben a Program menü Inaktív
Mit javasoltok? Esetleg ehhez balun, vagy antenna 3000- ért?Légvonalban Száva utca 4km. Irányában kb 300m- re egy 4 szintes panel, de tőle balra egy nagy semmi. Üres mező.
-
Zotya0218
tag
válasz
Kernel
üzenetére
Ha vörös a lefedettségem mehet balun nélkül is. Mert ha azt mondod, hogy igen, akkor tényleg felteszem a jelerősség mérőt. Most látom, hogy pont te írtad a balun fontosságát.
Egyébként az antennaboltban, ahol venni akartam balunt, csak épp nem volt, azt mondta az eladó, hogy mindenképpen tegyem ki az antennát az erkélyre, mert a panellakás Faraday kalitkaként funkcionál. Létezik ez? Akkor hogyan lehet mobil telefonálni, meg rádiót hallgatni idebent? -
Kernel
nagyúr
válasz
Zotya0218
üzenetére
Panellakók sok esetben előnyben is vannak, a magasság, rálátás miatt. Máskor meg szívás van, ha ellentétes irányba néz az ablak, meg alacsonyan is van. Egyes esetekben a szemközti ház faláról, vagy egyéb tereptárgyról, domboldalról visszaverődő jelet is meg lehet fogni.
De ilyeneket nem közöltél, hogy milyen rálátásod van például. Gyári kis botantenna nem jelent referenciát, az inkább akkor jó, mikor a torony benéz az ablakon.
Baluntrafó nélkül kb. annyit ér az egész, mintha egy darab dróttal próbálkoznál.
Antennát barkácsolni manapság már nem érdemes, mert 3000 körül már kész lepke vagy logper antennát is lehet kapni.
Vagy lehet próbálkozni, nekem is működött a BiQuad antenna, de azért csodát nem kell várni ettől sem: [link]
Célszerű lenne ellenőrizni a vételt egy DVB-T box vagy TV-vel is.
Mediacenter helyett sem árt mást is kipróbálni, például a VLC-t.
-
Zotya0218
tag
Köszönöm a választ cigam.
A kiválasztott hely vételi lehetőségei: beltéri antennás vétel
Ezt az eredményt kaptam.
DVB-t lett kiválasztva a Media Centerben, s nem talált semmit.
Mit tanácsolsz/ tanácsoltok, vegyek egy balunt. Számít az annyit, hogy nélküle úgy csináljon, mintha nem is lenne jel.
Esetleg csináljak egy Yugit? S arra egy balunt?
Vagy van valami jobb antenna, amely max 3000 ft- ból elkészíthető/ megvásárolható, s tuti van vétel?Egyébként hogy működik ez az egész? Olyan mint az analog, hogyha van jel, az még nem biztos hogy tiszta is. Vagy úgy, hogy vagy van jel, vagy nincs? Esetleg Fog 1 csatornát, a többit meg nem?
-
cigam
titán
válasz
Zotya0218
üzenetére
Egyrészt fontos a balun, másrészt tuti van vétel egy darab dróttal? Vevő program dvb-t-re van állítva? Jó antenna bemenetre van dugva a kábel? Az antenna(ablak) az adó irányába néz?
-
Zotya0218
tag
Üdv mindenkinek.
Segítsetek kérlek benneteket.
Van egy Hauppauge Wintv HVR-3000 pci- s modellem. Budapest Zuglóban 2. emeleti panellakásban szeretném DVB-t re bírni, de sehogy nem megy.
Ez előtt a modell előtt volt egy usb eszközöm bot antennával, de az sem fogott semmit.
A mostanihoz megcsináltam ezt: [link]
Bár balunt nem tettem rá. Létezik hogy az ennyire fontos? Mert másnak ugye megy enélkül is és a trafóról nem is hallót.
Mit tanácsoltok? -
Kernel
nagyúr
válasz
repvez
üzenetére
Az erősítő és/vagy tuner túlvezérlése is okozhat torzulásokat, interferenciákat, jelminőség romlását.
Jelszint és jelminőség két dolog, a digitális vétel stabilitását végeredményben az utóbbi határozza meg, persze előbbi is hatással van az utóbbira.
Nem részleteztem jobban, de ezért sem árt bizonyos esetekben 12V helyett 5V-ról járatni az erősítőt. Ezeknél az erősítés a tápfeszültség függvényében változik (nem pont úgy működnek ilyen szempontból, mint egy HF-erősítő, végerősítő).
Nem véletlenül vannak olyan tápfeladók is, amin van egy potméter, amivel például 3-15V között változtatható a feszültség, így áttételesen lehet szabályozni az erősítést.
Olyan is van, hogy erősítő nélkül jobb a vétel, csak sokan azt hiszik, hogy kihúzom a tápegységet és el van intézve, nincs erősítés.
Komolyabb fejerősítők tudnak ilyet is, de ezeknél az egyszerűbbeknél, ha nem kap tápot, alig szivárog át rajta valami, tehát gyengítővé válik. Ezért ilyen esetben az erősítőt próbára ki lehet szerelni:

Helyette be kell építeni egy passzív szimmetrizáló trafót (balun):
Illetve ennek van egy másik változata, ami az UHF-sáv felső végén elvileg jobban teljesít, bár nem feltétlenül.
Baluntrafóra szükség van, mert az antenna talppontja szimmetrikus (földfüggetlen), a koax. pedig aszimmetrikus (földelt) jelátvitel. Ebből adódik a neve, balanced / unbalanced.
De mint látszik, erősítőből is van többféle, annak cseréjével is lehet próbálkozni, szaküzletben olcsón kaphatók.
Vagy eleve másik antennát beszerezni. Sajnos ebben a témában nem lehet biztosra tudni, hogy mi a legjobb megoldás, kísérletezni lehet.
-
Kernel
nagyúr
válasz
mimi82
üzenetére
Ha bedugsz egy 1 m körüli, sodrott rézvezetéket antennának (esetleg multiméter műszerzsinórját, vagy ami van) és nem tudod legalább nyomokban megfogni a jelet, akkor szerintem azzal sem fogod.
A teszthez nem az automatikus keresőt kell használni, hanem a manuális keresésénél kell beadni a venni kívánt frekvenciát, utána figyelni a jelszintet, közben mozgatni az antennát (vezetéket).
Régi tető- vagy padlásantenna sok esetben többet ér, csak rendbe kell tenni a rozsdás csatlakozást, szakszerűen bekötni a balunt, egy jó kábelt feltenni és örülni. Nem mindegy persze az sem, hogy VHF vagy UHF antennáról van szó.
-
csendes
addikt
válasz
MaCS_70
üzenetére
Itt van példa két erősítős rendszerre: [link]: "Abban az esetben, ha kisteljesítményű az adó, vagy a vételi hely a lefedett terület peremén helyezkedik el, célszerű egy előerősítőt telepíteni, amelyet az antenna balun illesztő helyére építünk be. Ebben az esetben az R82292 erősítő helyett a Terra R82010 HS-013 erősítőt célszerű alkalmazni, mivel ez biztosítja az előerősítő számára a tápfeszültséget is. Mindenki tartsa szem előtt, hogy antennaerősítőket a rendszer számára úgy kell megválasztani, hogy ne legyenek azok túlhajtva az erősítők. Általában az optimális modellek az alacsony, vagy közepes erősítéssel rendelkezők (pl. az LNA sorozat: B4007 és B4008). A nagy erősítésű előerősítő az LNA-177 B4009 használatára csak kivételes esetekben kerüljön sor, ha a jelszint valóban nagyon alacsony és távoli adók vétele a cél. Általában az előerősítők, vagy erősítők túlzott erősítése sok esetben vezethet jeltorzuláshoz és vételi problémákat okozhat szinte minden csatornán."
-
-
Kernel
nagyúr
Májusban már megjelent egy nem hivatalos cikk, ami az egész ország területére vonatkozik, Tokaj is szerepel benne: [link]
Az a szimmetrizáló 300 / 75 Ω-os, ezért nem jó, de nem is kell a BiQuad antennához, aminek impedanciája eleve 60 Ω körül van, így a 75 Ω-os koax közvetlenül mehet rá.
Igaz, hogy az antenna szimmetrikus, a koaxiális kábel pedig aszimmetrikus, de a BiQuad erre nem nagyon érzékeny.
Volt egy kisebb fajta BiQuad antennám, abban már gyárilag is úgy volt rákötve a koax., direktben.
Később hozzájutottam egy nagyobb méretű változatához (28 cm átmérőjű), abban már egy nyomtatott áramkörre "rajzolt" szimmetrizáló van, a közepébe építve:

-
Kernel
nagyúr
A box vagy TV készenlétben le szokta kapcsolni az 5 V tápot az antennáról, de egyébként az a pár mA nem sokat számítana, folyamatosan sem. Az antennán lévő kis doboz burkolatát le lehet pattintani, elvileg lehet benne erősítő nélküli panel is (csak baluntrafó) vagy erősítő is.
A képen egy erősítő látható, másik oldalán a szimmetrizáló balunnal. 12 V-os, de 5 V-ról nagyon jól tudtam használni, amikor még régebben szükség volt rá. Ha ilyen van beépítve, táplálásra mindenképpen szükség van, azt a menüben be kell kapcsolni.
Ha nincs erősítő, akkor az antenna, illetve a balun rövidre zárja az 5 V tápot, így hiába is aktiválod, a box védelme lekapcsolja.
Az elosztás attól függ, hogy egy boxra akarsz 2 db TV-t, azt milyen csatlakozással, vagy magát az antennát kell elosztani, mert akkor ott jön a képbe a DC-leválasztás kérdése is.
A Strong processzora eszerint kicsit érdekesen csinálja, hiszen a SCART (szabvány analóg csatlakozóként) mindig csak PAL 576i vagy NTSC 480i jelet bocsát ki, ott más opció nincs. Így például a MediaStar chipeknél teljesen közömbös a HDMI-kimenet felbontása, mert az egy független kimenet. Kijelzi ugyan a SCART-on is, de nem változik semmi.
Pontosabban ennél csak annyi változik, hogy NTSC 480i módban szintén kicsit homályosabb a kép, mert ilyenkor az SD 576 soros adást is átkonvertálja 480-ra, TV is egyértelműen üzemmódot vált NTSC / 60 Hz-re. De itt külön opció van az analóg kimenet beállításához (PAL vagy NTSC).
-
Kernel
nagyúr
Közösítőt próbára ki kellene iktatni, a koax. kábel közvetlenül az antennára menjen, de feltétlenül a szimmetrizáló balunon keresztül, ellenőrizve a jó minőségű érintkezéseket is. Maga az antenna nem rossz egyébként, de a szakszerű bekötés sokat számít, esetleg tetőre kirakni.
Jellemző laikus hiba, amikor a kábel fémharisnyáját be sem kötik (akár mindkét végen) csak a belső érrel foglalkoznak.
Antennát az adó irányába fordítani (nyilván a "fésűs" végével), Frekvenciatáblázatban a helyi A és C multiplex csatornaszámát kikeresni, TV-menüjében a konkrét csatornára beállni (az automatikus kereső helyett).
Az ekkor kijelzett jelszintet megfigyelni, külön az A és C csatornán / frekvencián. Antennán mozdítani, ha változik a szint, maximumra belőni. Amikor már vannak értékelhető szintek, az automatikus keresőt is el lehet indítani, vagy manuálisan tárolni.
-
törölt tag
Nem igazán működik. A Dorcel TV-s MUX B bejön, persze kódolt, de az ingyenes MUX A és MUX C nem. Talán mert az a 61 és 64-es csatinál van? Lehet hogy nem jó a Balun hurok mérete és a 29-es csatis MUX B-t erősíti rendesen? Nem tudom
Ebből nem lesz Full HD Forma1 nézés délben
Próbáltam egy erősítős szoba antennával, az digitálist egyáltalán nem talál.
-
törölt tag
válasz
wassermann
üzenetére
Régen foglalkoztam yagi antennákkal. Balun hurkokat is számoltam, készítettem. Ha vhol jól olvastam most neten, akkor 14 centis Balun koax hurok kell a dipól alá. Szombaton majd megpróbálom összehozni.
-
zhagyma
őstag
válasz
vtechun
üzenetére
A "V" alakban derékbatört lepkeháló előtti duplahurok ~20 cm körüli hossz / átmérő / átló esetén jó: +/- 5 cm nem nagy baj, mivel "szélessávú" az eszköz. Rozsdás érintkező részekket illik letakarítani. Új koax (minimum dupla árnyékolású) és F csatlakozókkal szerelni. Esetleg vehetsz rá egy új balunt, ha nagyon ramaty állapotban van a régi (fekete doboz a huroknál). MIelőtt behúzod a zsinort a falba, azért előbb próbáld ki. Ez cca 2000 Ft-s felújítás ...

-
zhagyma
őstag
válasz
csendes
üzenetére
" .. Érdekes, hogy a kísérletezést emlegeted. ..."
Nem véletlenül emlegetem a kísérletezgetést, végülis Te is ezt az utat járod ...
A leírásod alapján nem tudom pontosan elképzelni az "elkészült" antennát. Esetleg elküldenéd a forrás link-jét a tisztánlátás érdekében. Nekem a koax kábel melegérből kialakított 9-10 cm-s drótdarab vált be (1/4 hullámhossz, nem kell illeszteni).
Ha ez kevés mögé kell "rögzíteni" kb 1 cm-re egy 20x20 cm-s fémlapot a dróttal párhuzamosan (ez ~ 5 dB = 3 elemes yagi)" ... Visszavittem a "kiváló RF paraméterekkel rendelkező, kategóriájában a legkisebb zajú erősítővel rendelkező, GSM szűrőt is tartalmazó" erősítős DVB-T antennát - amivel egyetlen adót sem sikerült találni - az üzletbe. Az eladó rendes volt, visszavette, ..."
A legjobbat tetted. A beépített szélessávú erősítőt nagy valószínűséggel túlvezérelte az analóg adás jele (korábban nrc kolléga is jelezte). Fix erősítős antennát nem lenne szabad alkalmazni analóg / digitális együttes sugárzás mellett. Tisztán DVB-T sugárzás esetén sem javasolnám a fix erősítős változatot, mivel ha nagy jelet kap mindíg túlvezérlődik az erősítő ...
Tesco gazdaságos: 5 elemes "yagi". A működési frekvencia kb. a negyedik elem "fesztávolságának" a kétszeresét kitevő hullámhossz adatból számítható (a kisebb elemtől indulva). Ez a rész egy félhullámú egyenes dipólus és kb 60 ohm a talpponti ellenállása ezért nem kell baluntrafó a 75 ohmos koax kábel illesztéshez. Egy baja van: kültérre nem alkalmas, mivel a levezető koax erek műanyag lappal vannak "odaszorítva" a dipólus fémrészéhez. Ez oxidálódni fog esőben / hóban ...
-
murphy27
tag
Üdv!
Házilag akarok antennát építeni, de nem találok egy boltot sem, ahol balun transzformátort lehet kapni. Esetleg tudtok ajánlani valami helyet?
Előre is köszönöm.
-
vegyszer
addikt
válasz
gombi86
üzenetére
Helló, nem kötözködés képpen, de a koncepciód rossz!
A kvarckábelen táplált erősítőknél nem az antennánál kell lennie az erősítőnek, hanem a másik (tv felöli) végén.
azaz leggyen az 20-30 méter, jelentéktelen (bizonyos peremfeltételek mellett)
a kvarcon felmegy a 12 Volt, az erősítőbenm elvégzi a jelerősítést, visszajön ugyanazon a kábelen az erősített jel, és a DC leválasztás magában a TV csatlakozójában történik, ezért is olyan bumszli, és van belőle vezeték a trafóba.Tehát menne.
Ha erősítős antennát használsz tápáram nélkül, akkor az nem egy csillapítóként viselkedik??? Hisz nem arra van belőve, és táplálás nélkül másik szimmetrizálót kellene használni.
Vagy nem jól tudom?
más: a hármashatárhegyi adó reggel 8-as induklásáról vannnak már tapasztalatok???
valaki megadná a GPS koordinátákat?
mert nem lelem... vagy rábökne egy térképen?más2: hány adója van az Antenna Hungáriának? ezek 2012-től mind átállnak digitálisra, és ezel listája valahol elérhető?
mert a minap dobtam egy hátast, hogy a Szegeden csak tv-toronyként emlegetett cölöp nem az, ami a digitális jeleket nyomja az éterbe.
hanem azt a füvészkert tövében teszik... -
_voodoo_
tag
Annyit csináltam hogy kiiktattam a távtáplált részt, a szimmetrizálót meghagytam, átforrasztottam közvetlen a koax csatira, és láss csodát, a 666MHz-en kapásból megtalálta a 7 adót, a minőség 30% és 80% közt ugrál, sajnos a 850MHz-el nem tud mit kezdeni, valszeg ezen a részen nagyon gyenge az antenna, de már ez is haladás.
Egyébként ma bent a cégnél( ami földszinten van, teljesen körbeárnyékolva, Kőröstől 25kmre), egy belső tuneres géppel lazán 90%-100% közt néztük az adást, úgy hogy a távtáplált lepke az ablakba volt támasztva, tehát tuti hogy van jel itt a harmadikon, márcsak egy rendes antennát kellene találnom...zhagyma: hogy érted hogy az erősítő elé? itt az erősítő egy nyákon van az antennában, elé nem nagyon tudik mit tenni...
-
GBogyó
tag
válasz
zhagyma
üzenetére
... még annyi kiegészítés a dologhoz, hogy általában vagy erősítővel egybeépített szimmetrizáló van benne, vagy erősítő nélküli. Legalábbis az enyém ilyen. Tehát ha erősítőst veszel, akkor kiszerelés után kell hozzá egy szimmetrizáló is.
Igen, tényleg jók ezek, én is hasonlót használok, viszont nálunk van teljesítmény is ;-) Azért vannak bizakodásra adó hangok a korábbi teljesítménynövelés kapcsán.
-
zhagyma
őstag
Ez a lepke a "jobbik fajta", mivel az UHF sáv végére hangolt. Kicsit összeszedi a jeleket jobbról-balról, de így legalább nem fontos "halálpontosan" a toronyra fordítani. Adóközelben, optikai rálátással az adótoronyra semmi szükség az erősítőre. Ha lenne benne erősítő és nem sikerül a vétel, akkor érdemes kiszerelni. Az analóg csatornák a DVB-T-hez képest magas jelszintje az erősítőt úgyis túlvezérelnék és így a DVB-T jelet végzetesen eltorzítaná aminek akadozás, kockásodás lenne a következménye. Az antenna tartalmazza a szimmetrizálót (75 ohm), ezért csak a koax-t kell bekötni.
A Széchenyi-hegyi adó teljesítménye a kezdetektől fogva csökkentett, akár a kabhegyié. A többi adó tudomásom szerint a maximális ERP-vel sugároz: 50 KW, horizontális polarizáció, körsugárzás. Az országhatár menti adók sugárzása korlátozva van több helyen a határ felé, mivel a szomszédos országok rendszereit zavarná. A jelek szerint ez az orosz gyártmányú haditechnikai eszközök frekvenciaigényei miatt van. A korlátozás érvényessége 2015 a frekvenciagazdálkodásról szóló NHH hivatalos és nyilvánosan elérhető dokumentumai szerint. Az ennél korábbi dátumok csak szerencsés csillagállás mellett következhetnek be.
-
tacpeter
csendes tag
Nógrád megyében lakom, és a Kékestetőről sugárzott MindigTV-vel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ugyebár a leírásuk szerint a 44-es (658 MHz) és a 69-es (858 MHz) csatornákon sugároznak. Van egy szélessávú logperiodikus antennám még édesapám készítette vagy 15 éve, igazából nem tudom az adatait (elég méretes vagy 3 méter hosszú, elég sok elemből áll) de most nem is ez a lényeg.
Kipróbáltam a házunk erkélyéről, mégcsak nem is nagyon állt irányba, de szépen lehetett vele fogni mindkét csatorna adásait. Gondoltam, hogy felviszem a padlásra, hogy ne legyen útban, de ott csak a 44-es csatornát láttam vele a 69-est képtelen vagyok, vagy éppen hogy be tudom fogni de nem túl jó jelerősséggel.
Az egyetlen ami változott a 2 próba között, a koax kábel hossza. Az első esetben egy kb. 5 méteres kábel volt, a második esetben 15m-es volt a kábel.
Lehetséges, hogy ilyen hosszú kábelen már nem jön át a nagyobb frekvenciájú jel? Esetleg a kábel minősége mennyiben befolyásolja a vételt? Az 5 méteres kábelemen az árnyékolás rézháló jellegű és forrasztható volt az antenna szimmetrizáló paneljára. Ellenben amit vettem 15 méteres kábel valami nagyon egyszerű alufóliás árnyékolással rendelkezik, ami körül kb 5-6 szálnyi drót megy és forrasztani is elég nehéz. Tény, hogy 20 Ft volt métere, de gondoltam ezzel is működnie kell.Ha tényleg a kábel lehet a probléma, valaki nem tud javasolni, hogy milyet vegyek, ami nagyobb hosszúsága ellenére is jó átvitelt biztosít?
-
zhagyma
őstag
A tuner bemenetén kell lennie minimum egy kapacitív elemnek (kondenzátor) a jelvezetéken, ami nagyfrekvenciás esetben "rövidzárként", egyenáramú esetben "szakadáskánt" viselkedik (mérd meg egy egyenáramú multiméterrel a tuner bemeneti ellenállását, amelynek nagyon-nagynak kell lennie >1-10 MOhm). Ha ez nem így lenne, akkor egy antenna / balun (egyenáramú "röviderzár") megváltoztatná a tunerchip aktív elemeinek (tranzisztorok) munkaponti beállításait és a tuner nem működne. Így a tuner bementére kerülő 5V egyenáramú feszültséget a tunernek el kell viselnie.
A probléma a bekapcsolási tranziensekkel van. Ha működik a tuner (bekapcsolt) és akkor kapcsolod be az antennaerősítőnek az 5V-t, akkor a tuner bemenetén hirtelen nagy feszültségugrás keletkezik, amely "átszalad" a kondenzátoron és károsíthatja a tuner érzékeny bemeneti fokozatát ( induktivítással csillapítható: "fojtó trafó"). Ezen a galvanikus leválasztás (jel- földvezeték egyenáramú megszakítása) sem segít, mert a "tranziens" azon is átszaladhat.
vegyszer: Mondtam nem vagyok NVIDIA szakértő, de útolag kiderült, hogy az ION-ban is 9400 videóchipet implementáltak, ami pedig CUDA támogatással bír.
-
szbalogh
addikt
8m koax, egy helyen én forrasztottam össze, 3-as elosztó, az antenna 20 éve rohadt a tetőn, a koaxot ne lehetett már becsavarozni a szimmetrizálóba hanem forrasztani kellet annyira rozsdás volt..... Valamit csináltak az AH-sok

-
zhagyma
őstag
válasz
Panther
üzenetére
A "balun" / "balun traszformátor" / "balun vonal" az antenna technikában elterjedt kifejezés. Ez az eszköz nagyfrekvenciás impedancia transzformációt és egyúttal szimmetrikus - asszimetrikus jelátviteli mód váltást tesz lehetővé.
Szokásos felhasználás. A Yagi antenna teljes-hullámú dipolusa (ahonnan a vett jel levehető) kb 240-300 Ohm impedanciával rendelkezik az antenna rezonanacia frekvenciáján és szimmetrikus jelet kapsz. A tv vevő bemenete 75 Ohm impedanciájú, és asszimutrikus jel fogadására alkalmas. Ha a kettőt össze akarod kötni akkor szükséáged lesz a "balun"-ra és némi koax kábalre is.
Szimmetrikus TV-bement eseten nincs szükség rá, de koax sem sem kell, hanem szalag kábel.
-
zhagyma
őstag
válasz
Winkiller
üzenetére
Lejárt az idő, bocsi.... Ezért van átfedés a hozzászólásaimban.
MCWRusty Szerintem igazad van. De talán olcsóbb lenne az osztó elé tenni egyet.
hjoska. Erősítő vásárlás előtt nézd át a kábelezést, csatlakozokat. Győződj meg tényleg az osztó a hibás (kivenni és anélkül próbákozni), vagy túl hosszú a kábel (15m koax fölött gyanús).
A passzív osztó önmagában nem teszi jobban tönkre a jel "minőségét", mint a többi passzív elem. Ha szétszeded, csak ellenállások lesznek benne. Nálad inkább a jelszintekkel lesz baj.
pinnacle 310e. Igen. DVB-T vétel esetén gondot okoz a vevőnek az alacsony jelszint és az átvitt streamben keletkezett hibák (adatcsomag elvesztése, amely több okból is lehet). Azaz nem látsz az adásból semmit.
Winkiller Az antenna biztosan jó lesz. Jónak tűnik a nyereség-görbéje, mind frekvencia, mind nyereség tekintetében. Minden esetre keress rá a neten a típusra, hátha van valakinek vele gyakorlati tapasztalata is. Szimmetrizálót (balunt) külön kell hozzá venni, ha 75 ohmos impedanciájú koax-on akarod tovább vinni jelet.
-
zhagyma
őstag
Tényleg gáz. De mint a #1652-ben írtam és belinkeltem, akár csinálhatsz is balun-t (300/75 impedancia illesztés, szimmetrikus / asszimetrikus jelátvitel "váltás"). Igaz nem lesz olyan szép, mint a gyári, de ideiglenesen megfelel. A méretezéshez csak a hullámhosszt kell tudnod, ami legyen a sáv középe. Az elkészítése kb. 30 perc összepakolással együtt.
romulan Köszi a leírást.
-
zhagyma
őstag
válasz
zhagyma
üzenetére
#DarhByte. Ja, a soros rendszer egyik végén egy lezárt aljzat van, a másik végén pedig egy szélessávú (~50MHz - 900MHz sávszélességű) nagyjelű erősítő volt/van. Valószínűleg ez már nem üzemel. Tehát antennát nem fogsz találni.
Amennyiben erre akarsz tetőantennát tenni, akkor végig kell mérni a koax darabokat (zárlatra és szakadásra egy multiméterrel). Aztán összeforrasztani, vagy becsvarozni az aljaztokba ha megvan. A tető oldali végére ráteheted a "klassz kis antennádat". A kép alapján úgy láttam van rajta balun trafó (impedancia- és asszimetrikus jelátvitel illesztés). Arra kötöd a koax-ot. Sok sikert, bár ezen megoldás esetén sok lakóval fogsz találkozni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Villanyszerelés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Bloodborne (PS4)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Veszélyben vannak az adataid? Gond van a WD népszerű HDD-ivel
- Robotporszívók
- Path of Exile (ARPG)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone XR / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / 95% Akku
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

Ebből nem lesz Full HD Forma1 nézés délben
hanem azt a füvészkert tövében teszik...