Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Debian GNU/Linux (kiemelt téma)

(#751) Cathfaern válasza proximus (#749) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

''csili-vili'' disztrib esetén nem feltétlenül a kinézetre gondoltam, hisz a KDE hót' ugyanolyan Debian és MDK alatt is ;) Hanem arra, hogy mennyire hajlandó pl. önálló hardverfelismerésre (magyarul ne nekem kelljen fél évet szenvednem a nettel/hanggal/stb-vel, hanem ő ezt szépen magának, jobb esetben telepítés közben. elrendezze)

"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

(#752) rii válasza proximus (#748) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

duron talan ... :) sot biztos ....

nnnna, mennem kell, ... be kell ugranom egy haverhoz ..... 9re ....
maj meg jelentkezem .... :)

akárkivót'tevótá

(#753) proximus válasza Cathfaern (#747) üzenetére

proximus
(senior tag)

''EGy pill. a link alapján nekem ez CD-ről bootoló linuxnak néz ki. Az meg azért =|= egy hagyományos linuxxal...'' No de kérem,:) ez így ebben a formában nem teljesen állja meg a helyét.:))
Mégpedig: A Live-CD -s CD-ről bootol ugyan, de még így sem akarja mindenáron kitalálni hogy te mit akarsz, és ez nagy szó.:)
Amúgy a fő link: http://www.gentoo.org doksik balra, letöltés: jobbra fent--> get gentoo:))

"a kocsmááában.... ott van a nagy élet, tompulnak az agyak élesek a kések" :))

(#754) Cathfaern válasza proximus (#753) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Nem találja ki, hogy mire gondolok? Akkor pont ez....nem kell nekem :( Én igenis azt akarom, hogy találja ki a gondolataimat ;]

"Nembaj, megvan az ilyen kuruzslások placebo hatása legalább. Kikapcsolod a hibernálást, +10 FPS. Olyan mint autótuningban a street racing matrica a szélvédőn..." by orbano

(#755) rii válasza Cathfaern (#754) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

hat az nem a Linux egyik fo jellemvonasa SZVSZ ... :) na en leleptem ....

akárkivót'tevótá

(#756) proximus válasza Cathfaern (#751) üzenetére

proximus
(senior tag)

A telepítő CD tudtommal elég jó hw felismeréssel bír, viszont a föltett rendszer szerintem kikéri a véleményedet:) Ezt kb. úgy értsd, hogy pl. hangkártya--> egy fájlba beírsz egy olyat hogy mondjuk snd-emu10k1; ezután futtatsz egy parancsot, aztán egy másikat, és már kész is. Ja, és nem fog össze-vissza marhulni az autofelismerés, mert kézzel kellett megcsinálni, de mint látod ilyen egyszerű tud lenni.:))

(#757) Cathfaern válasza rii (#755) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ez az én legfőbb bajom :O :B Én azt szeretném igazán, ha az alapdolgokat beállítaná magától (mint lentebb is ecseteltem), aztán ha én akarok magamnak szórakozni (pl. mplayer fordítás), akkor azt megtehessem, de ha nem akarom, akkor ne kelljen.

(#758) rii

rii
(PH! nagyúr)

koszonok mindenkinek mindent ..... :)

botye
Cathfaern
proximus
steweetm
Sipi
Zrubi

... ha valakit kihagytam volna, akkor utolag meg beirom ..... :) mer csak.. .. ... . . .

DAS LINUX .... DAS BOOT ....

FREEDOM - I LIKE IT - LINUX .... YEAH ... :)

akárkivót'tevótá

(#759) rii válasza rii (#758) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

mondom en ..... :)

_Balint_

akárkivót'tevótá

(#760) Cathfaern válasza proximus (#756) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Na most én egy-két dolgot nem értek:
- azt írod, hogy a telepítő CD...ha a live verzió van, akkor az mit telepít? Ha meg a stage-es, akkor meg milyen telepítés? :F
- Mennyire bonyolult, és legfőkébb mennyire buktató esélyes, ha a stage módszerrel telepítek? (magyarul mennyi az esélye annak, hogy valami olyan hibába ütközök, ami miatt abba kell hagynom a telepítést?)
- Érdemes az rc-ket letölteni, esetleg érdemes a véglegesre várnom, vagy használjam a legújabb stabil verziót? (ez a 1.4 ha jól láttam).

(#761) rii válasza rii (#759) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

Polesz .. :)

akárkivót'tevótá

(#762) rii válasza rii (#761) üzenetére

rii
(PH! nagyúr)

es vegul de nem utolso sorban>

samson ..... :)

na ... tankeeeer ... :)

akárkivót'tevótá

(#763) proximus válasza Cathfaern (#757) üzenetére

proximus
(senior tag)

Akár hiszed akár nem, a te elképzelésedhez a gentoo áll a legközelebb: Az install doksin végigmenve már végeztél is a telepítéssel.(Ez a doksi, install közben is folyamatosan segít, mert a telepítés része)
Ha buherálni akarod, ennél megteheted; +jól is tűri mindezt. Ha nem akarod, akkor is korrekten működik. (Csak ahogy mondtam, annyit azért meg kell tenni érte, hogy pl. hangkari, net(adsl-setup, adsl-start:) ))

(#764) Cathfaern válasza proximus (#763) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Úgy látom egy hsz-el mindig le vagy maradva ;] :DD

(#765) proximus válasza Cathfaern (#760) üzenetére

proximus
(senior tag)

A live-CD előre fordított .tar.gz, .tar.bz -ket telepít(másol, kicsomagol) (Slack. -hoz hasonlóan)
A live-CD -n fent van 3db stage: stage1--> úgymond 0-ról kezdesz(bootstrap folyamat), és stage2 -re jutsz, ez kemény fordításos munka(a gépnek:) ), stage2 --> stage2 -n vagyunk, de még nincs alaprendszer, stage3 --> stage3 -on vagyunk, alaprendszer itt már előre elkészítve.
Szóval olyan mint egy game, csak fordítva:DDD: stage1 -ről 2-re =medium, stage2 -ről 3-ra =easy, a kész stage3 -at választva =very easy.:))
''mennyire buktató esélyes?'' A Live-CD -s ''tesztelve'' van, szóval szinte biztos a siker. +Ugye melyik stage -ről startolsz.
''Érdemes az rc-ket letölteni, esetleg érdemes a véglegesre várnom'' Az rc -k, a jelenlegi stabilnak(1.4) voltak az előkészítői:)

(#766) proximus válasza Cathfaern (#764) üzenetére

proximus
(senior tag)

Hát mire bepötyögöm:))

(#767) Cathfaern válasza proximus (#765) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

''Az rc -k, a jelenlegi stabilnak(1.4) voltak az előkészítői''
Ja...:)

Na szóval. Ha én mindent alapról akarok kezdeni, akkor mekkora a ''buktató-százalék''? Buktató alatt nem azt értem, hogy én sík hülye vagyok, és nem veszek észre valami logikus dolgot, hanem azt ha valami egyáltalán nem egyértelmű/a megoldás nem az (pl. na most nem tudok ide mit írni, de el lehet képzelni, ugye? :D).

(#768) proximus válasza Cathfaern (#767) üzenetére

proximus
(senior tag)

Persze, értem én hogy mi miatt aggódsz, de nem nehezebb mint egy Slackware, vagy egy Debian.
Ez csak valahogy elterjedt az emberek között, mint a pletyka, de tényleg. Én is így álltam neki egy pár hónapja, amikoris belevágtam a Gentoo -ba.

(#769) kisqpi

kisqpi
(őstag)
LOGOUT blog

Hello!
kéne eg kis segítség.
A következő a problémám:
Egércsere volt, egy sorosat cseréltem egy PS/2-es görgősre.
A gond az, hogy KDE 3.1 alatt az egérkurzor csak a bal sarokba létezik mozogni, ill. erős rángatásra 5cm-rel lejjeb kúszik.
SaX2-vel beállítom úgy megy, utánna be KDE alá, a fent leírt hiba.
XF86Configgal beállít, ua. a hiba. Mindez Window alatt megy.
Az egér típusa A4Tech SWOP-38.
Valaki segítsen légyszives.

Egy jó OCR progi többet ér bármilyen gyors és gépíró tanfolyamnál!

(#770) proximus válasza proximus (#768) üzenetére

proximus
(senior tag)

És mondok mégvalamit: Voda -neten keresztül szedtem le az ''egészet'' (Mára olyan 1,5 Giga forrásfájl), és stage1 -ről indultam. Amire pl. képes a kis Geni : Mandrake -ban ''belelépve a stage1 tarballba'' építettem fel az egészet.

(#771) proximus válasza kisqpi (#769) üzenetére

proximus
(senior tag)

1. Csak a KDE -ben csinálja?
2. Másold ide be a: /etc/x11/XF86Config-4 -ből, a Section ''InputDevice'' bekezdést (az egerest:) )

(#772) Cathfaern válasza proximus (#768) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Na akkor pont hogy nem érted. Én ugyanis nem aggódom, csak egyszerűen szeretném tudni, hogy mire számítsak.

(#773) kisqpi válasza proximus (#771) üzenetére

kisqpi
(őstag)
LOGOUT blog

Választ szerintem csak holnap tudok adni, de szerintem /dev/psaux van ott.
Holnap megnézem.
Az a gáz, hogy akkor működik, aztán reboot és nem megy.

(#774) Cathfaern válasza kisqpi (#773) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Szvsz úgy gondolta, hogy az egész cuccot, ami a Section ''InputDevice''-hoz tartozik (ha így sem elég érthető, akkor meg tedd fel valahova webre az egész XF86Config fájlt).

(#775) proximus válasza Cathfaern (#772) üzenetére

proximus
(senior tag)

1. te választhatod meg a nehézségi fokot. +a CD-s -nél is van lehetőség az alaprendszert ''testreszabni'', a többit meg a kész csomagok közül feltenni a CD-ről. Pl. stage3 -on vagy(vagy azzal kezdtél)+kernelt megcsináltad(nem muszály kézzel, van rá egy ''kernelkészítő'' csomag), ekkor a kde telepítése minden függőségével együtt: 1.ha forrásból--> ''emerge kde'', 2.ha CD -ről--> ''emerge -K kde''

(#776) kisqpi

kisqpi
(őstag)
LOGOUT blog

Itt lenne. Csak azt nem tudom, ha én átállítom, akkor miért nem írja át???
Hogy tudnám karakteres módon manuál szerkeszteni. A technicial support azt írja, hogy IMPS/2 protokollt kell használni..
HELP PLÍÍZ!

Section ''InputDevice''

# Identifier and driver

Identifier ''Mouse1''
Driver ''mouse''
Option ''Protocol'' ''Microsoft''
Option ''Device'' ''/dev/mouse''

# When using XQUEUE, comment out the above two lines, and uncomment
# the following line.

# Option ''Protocol'' ''Xqueue''

# Baudrate and SampleRate are only for some Logitech mice. In
# almost every case these lines should be omitted.

# Option ''BaudRate'' ''9600''
# Option ''SampleRate'' ''150''

# Emulate3Buttons is an option for 2-button Microsoft mice
# Emulate3Timeout is the timeout in milliseconds (default is 50ms)

# Option ''Emulate3Buttons''
# Option ''Emulate3Timeout'' ''50''

# ChordMiddle is an option for some 3-button Logitech mice

# Option ''ChordMiddle''

EndSection

(#777) Sipi válasza rii (#737) üzenetére

Sipi
(PH! addikt)
LOGOUT blog

De csak tessék nyugodtan megszólalni, mert lassan 3-4 ember klubjává válik! :D :D

Sipi

Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

(#778) Sipi válasza rii (#730) üzenetére

Sipi
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Ezt a két modult boot után töltsd be kézzel:

modprobe snd-pcm-oss
modprobe snd-mixer-oss

Így indítsd el az xmms-t! Ha így megy, akkor valamelyik indítófile-ba (Debiannal nem tudom, mik vannak, talán ott is van valami local) tedd be ezt a két sort!

Az ALSA nem mindig tölti be automatikusan ezt a két modult (pl. nekem sem), de így kézzel behúzva OK.

Sipi

(#779) Sipi válasza Cathfaern (#767) üzenetére

Sipi
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Buktatószázalék: lényegében nulla. Ha az install doksit követed végig, akár elsőre is OK. A hang belövése ugyan nem automatikus a te elképzelésed szerint, de mindössze annyiból áll, hogy begépeled a doksiban lévő dolgokat. :)

Nem egyszerű megoldás nincs, mert minden le van írva!

Ráadásul nem vered vele szét az addigi rendszeredet, mert a CD-ről bootolva, miután kézzel létrehoztad a megfelelő partíciókat, egy chrootolt környezetbe lépsz be, vagyis a megadott partíciót fogja csak látni a telepítő, azon kívülre nem ír semmit. Így pl. az eddigi Linux-rendszereden is elindíthatod a telepítést (persze nem az előre lefordított csomagos, CD-bootos verziót), és míg dolgozol, települ.

Sipi

(#780) Sipi válasza Sipi (#778) üzenetére

Sipi
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jut eszembe, xmms. Jelenleg az xmms-edet úgy állítottad be, hogy mindenképpen OSS hangrendszert használjon. De te ALSA-t tettél fel, ergo, mint már írták is, az xmms-alsa csomagot tedd fel, és át kell állítani az xmms-ben a kimeneti hangrendszert OSS-ről ALSA-ra.

Az alábbi két modult akkor kell betöltened, ha valamilyen program OSS hangrendszert tud csak használni, ekkor ez a két modul az ALSA rendszer OSS emulációját hozza létre.

Sipi

(#781) kisqpi

kisqpi
(őstag)
LOGOUT blog

Nekem is válaszolna valaki???
Lásd mouse-os!
HELP PLZZ

(#782) zrubi válasza kisqpi (#781) üzenetére

zrubi
(senior tag)

Nem fikázás, de a topik címe ''Debian linux'' te meg Suse specifikus kérdésre várod a válazst

A válsaz elég egyszerű egyébként, de hogy ezt a suse-ddal hogy eted meg azt nem tudom...

/dev/psaux -kell hogy legyen a device, az egérnél.
De az is lehet hogy a Suse ezt is széjjelkavarta... és akkor nam így van

zrubi.hu

(#783) zrubi válasza zrubi (#782) üzenetére

zrubi
(senior tag)

''/dev/psaux -kell hogy legyen a device, az egérnél''

ja + a protocol meg: IMPS/2

zrubi.hu

(#784) Cathfaern válasza zrubi (#783) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ha nagyobb disztrib-ek közül egyedül a Debianban (meg az UHUban) van az egér a /dev/psaux-ban. A többinél máshol (pl /dev/mouse). Mivel gyanítpm itt is ez a helyzte, ezért csak a protokolt kell átírni.

(#785) zrubi válasza Cathfaern (#784) üzenetére

zrubi
(senior tag)

:)

lehet akármilyen nevet adni neki, az CSAK egy szimlink a psaux-ra pl nálam (Gentoo)
lr-xr-xr-x 1 root root 10 2003-09-23 10:39 /dev/mouse -> misc/psaux

zrubi.hu

(#786) kisqpi válasza zrubi (#782) üzenetére

kisqpi
(őstag)
LOGOUT blog

Nem fikázás, de tudok olvasni!
mivel kezdő vagyok, sokan elrettentettek a Debiantól. Mivelhogy itt legalább olyan emberek vannak, akik válaszolnak, ezért ide írtam.
Köszi a választ!

(#787) proximus válasza Cathfaern (#784) üzenetére

proximus
(senior tag)

Na mi a pálya:), csak nem akarod a Gentoo -t kipróbálni? Pedig már itt rágjuk ketten is a füled.:DDD

(#788) Cathfaern válasza proximus (#787) üzenetére

Cathfaern
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Úgy fest, hogy ki lesz próbálva, mégpedig stage1-ről ;) Nem szeretem a félmunkát ;) Ez leghamarabb hétvégén fog megtörténni, de könnyen lehet, hogy később...

(#789) proximus válasza Cathfaern (#788) üzenetére

proximus
(senior tag)

OK Megnyugodtam :)
A Gentoo topic meg tárva-nyitva áll mindenkinek.:) Tesséék csak tesséék!:))

(#790) vicces

vicces
(PH! addikt)

hi!

linux-ban, hogyan tudhatom meg az ip cimem???

(#791) Sipi válasza vicces (#790) üzenetére

Sipi
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Parancssorban az ifconfig parancsot kiadva, az kiírja az összes működő kapcsolatot (ppp, eth, local), annak IP-jét, subnet maszkját.

Ha az aktuális router-beállítások kellenek, a route parancs segít.

Sipi

(#792) vicces válasza Sipi (#791) üzenetére

vicces
(PH! addikt)

hát se az ipcinfig, se az ''ifconfig'' nem jött be.
de valószínüleg azért, mert ez linux és nem mindoms

(#793) zrubi válasza vicces (#792) üzenetére

zrubi
(senior tag)

Akkor valamit elrontottál...

esetleg próbáld teljes elérési úttal:
/sbin/ifconfig

zrubi.hu

(#794) steveetm válasza vicces (#790) üzenetére

steveetm
(PH! addikt)

cask rootként van ifconfig, de _van_!
Üdv.: steveetm

(#795) buddha

buddha
(tag)

Udv!

Bar nem temabavago, de ha gondoljatok, olvassatok el a Gentoo linux-os topic (#655) uzenetet.

Udv!

Akit zavart, attol bocsi!

(#796) NuMuN

NuMuN
(senior tag)

Nem tudja valaki, hogy mit kell konfigolni, hogy a pcmcia cd-met ne az 5-ös, hanem a 15-ös irq-n keresse ha benyomom a cd-romot auto? így állandóan lost interruptot lök az arcomba...

(#797) proximus válasza NuMuN (#796) üzenetére

proximus
(senior tag)

Lost interrupt?? Hányas kernelt is használsz pontosan? <Ilyen lost interruptokat nemrég én is nyalogattam befelé(2.4.20 kernel), de a legborzasztóbb az volt, hogy az én CD-ROM -om le is fagyott tőle(LG)
Kettőt tönkre is vágott a fagyás:( (csak az olvasó fagyott, de az ''reset'' állóan) (még jó hogy bőven garisok voltak) A mostani harmadiknál szerencsére rájötem a turpisságra:) >
Na szóval hanyas kernel? :)

(#798) NuMuN válasza proximus (#797) üzenetére

NuMuN
(senior tag)

2.2 -es kernel....be is tenne ha hazavágná a cdromom...nem veszek újat 50k-ért...
egyébként hdc lost interrupt van...nonstop...ha meg nem rakom be, az alaprendszer marad, ami desktop gépen nem feltétlen optimális :)

(#799) proximus válasza NuMuN (#798) üzenetére

proximus
(senior tag)

Nekem a 2.4.21 (és fölötte) megoldotta a problemet.(a 2.5x, 2.6 is müxik) Később utánnanézve kiderült hogy egy generációval régebbi a 2.4.20 IDE alrendszere(2000 valamikori), mint a 2.4.21(ezé 2003 x.hó) Ha megoldható, szerintem próbálj ki egy stabil-friss-2.4:) -es kernelt.

(#800) NuMuN válasza proximus (#799) üzenetére

NuMuN
(senior tag)

ok megpróbálom. Köszi!

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Debian GNU/Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.