Srácok! Ilyet akarok venni, a legnagyobb gondom a házakkal mindig a HDD-k rezgéscsillapítása, ezügyben milyen tapasztalaitok vannak?!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
LOGOUT.hu témák
Hirdetés
a hdd keretbe gumialátéteken keresztül van rögzítve a winyó. nekem fele lett a hangja kodegányhoz képest.
D-Link nyomtatószerver áron alul eladó! http://hardverapro.hu/apro/d-link_dp-301u_nyomtatoszerver/friss.html

sgergi
(PH! kedvence)
Csatlakoznék az előttem szólóhoz, szerintem a hdd keret az egyik legjobb az egészben. Már idegesített a vinyó hangja, de most nem is hallom, annyira jól fogja vissza a hangot, szóval szerintem ezzel nincs gond.
ez remek hír... 
Na nekem végre sikerült a hétvégén átköltöztetnem a gépem az új 590 - esbe. Én összességébe meg vagyok elégedve vele. Tágasnak tágas, lehet bele pakolni rendesen, a hozzá adott 2 venti elég halknak mondható, a csavarmentes bővítő és 5.25 - ös helyeket még szoknom kell.
Porszűrő az előlapon, kivehető rezgés csillapított winyó szekrény, vízhűtésre felkészítve, 14 cm - es ventiket is fogadni tud, stb.
Pár kép róla itt, itt, és itt.
"Nagy-Magyarország te sosem maradsz árva, mindig szívünkben élsz, szeretetbe zárva" - EF.

sgergi
(PH! kedvence)
Jól néz ki, bár belül azért kicsit nagy a rendetlenség, a kábeleket el lehetne jobban rendezni.
Jó az előlapi panel is.

Wendelke
(tag)
Hát igen, kicsit nagy a kábel dzsungel, nekem is van még vissza egy kis rendezgetni valóm, aztán majd én is teszek fel képet.
"Aki hülye, haljon meg" Moldova Gy.
Igen, valóban nagy a rendetlenség, de majd javítom ezt a hibát. A panel elég jó, bár lehet eladom, mert kicsit feleslegesnek érzem.
Az optikai meghajtót meg lefestem feketére, mert így nem az igazi.
Különben a kábelek felét csak az előlapi panel adja, meg ugye mindegyik ventin vagy 5V - os leszabályzó van, vagy a panelra vannak kötve. Így sajnos elég kusza lett. Az IDE winyóm már a végét járja (állandóan le és bekapcsol), szóval lehet veszek inkább egy fekete SATA - s DVD írót. Legalább ezzel is letisztultabb lesz.
"Nagy-Magyarország te sosem maradsz árva, mindig szívünkben élsz, szeretetbe zárva" - EF.
Az alaplapot a házhoz kell rögziteni, vagy van benne kivehető tálca?
fölfelé a 4. hozzászólás
D-Link nyomtatószerver áron alul eladó! http://hardverapro.hu/apro/d-link_dp-301u_nyomtatoszerver/friss.html

Wendelke
(tag)
Szevasztok!
Csak egy tapasztalatot osztanék meg veletek ventillátor ügyben.
Az oldalfalra a proci fölé tettem egy 12-s ventit,meg próbaként a videókártya fölé egy 8 cm-s ventit. Hát túl sok értelme nincsen. 
A proci kb. 2-3 fokkal üzemel alacsonyabb hőfokon, a videókártyánál semmi változás, és a gép természetesen hangosabb. 
A lényeg hogy Sgerginek igaza volt! 

sgergi
(PH! kedvence)

A procinál légcsatornával hidegebb lenne a hőmérséklet. (ha jól emlékszem alaplapra fúj a procihűtőd) Az oldalfara szerelt 12-es és a prociventi közé érdemes lehet tölcsért rakni, mert akkor az összes friss levegő a procira jut, és nem megy szét a házban. Hátránya. hogy az előről-hátra légáram gyengülni fog. De én régebben így nyertem 10 fokot a procinál, és más csak 1-2-őt melegedett, illetve halkabb is lett a ház, mert a procihűtőnek nem kellett annyit forognia. Én az oldalsó ventit 6V-ra kötöttem, így nem is volt hangja. Tölcsért pedig lehet kapni, illetve, ha leleményes vagy, akkor lehet otthon is csinálni.(karton, fémlemez)

Wendelke
(tag)
Ezen én is gondolkodtam, bár akkor viszont a venti helyére tenném a tölcsért, mert így a ventit is megspórolom. Na még majd okoskodujnk, próbálkozunk.

sgergi
(PH! kedvence)
Az nem jó megoldás, mert attól csak a prociventi lesz hangosabb, mert jobban egy helyről kell húznia a levegőt, és gyorsabban fog pörögni, és a rácson is megnő a szélzaj. Az a legjobb, ha marad a 12-es, de leszabályozod, így nem lesz hangja sem, de viszi a levegőt. Legalábbis nálam ezek voltak a tapasztalatok. De lehet nálad más lesz, tesztelgetni kell, és majd gondolkodunk közben. 
Igen, ezt írtam fentebb is, hogy sok értrelme nincs az oldalsó / felső ventiknek. Amennyivel hangosabb lesz a gép, annyival nem lesz hűvösebb. Az elől lent és hátul fent 12 - es bőven elég. Én most kivettem a hátsó 12 - est és mindjárt 8 - 10 fokkal melegebb lett a proci. 

Wendelke
(tag)
Hali Sgergi!
Na szóval azóta is játszogatok a dolgokkal, tesztelgettem a házat, ide venti oda venti, fordulatszám állítgatások stb. Utoljára már 4 db 12-s venti volt bent leszabályozva, de újfentmeg kell erősítenem Hunnia1920 hozzászólását a hőfokok nem mentek lejebb.
Valószínűleg nem az utolsó variáció, de ez tűnik eddig a legjobbnak. Elől maradt a gyári CM ledes venti (Ez egyébként szerintem egész jó) 700-800-s fordulaton, amire a lap a Power Fan PWM-s csatin leszabályozza.
A hátsó ventit kicseréltem egy Scythe Slip Stream 800-s ventire, ami 800 1/min fordulaton dolgozik, ezt egyébként rákötöttem az előlapi szabályozóra is, hogy hűvösebb időben még lehessen csökkenteni a fordulatot.
Aztán a nem rég vételezett Arctic-Cooling Fan AF12025 PWM -s ventit összekötöttem a Thermaltake TMg i2 procihűtőmmel, mert a AC ventin van egy okos csati, amivel össze lehet kötni kettő PWM-s ventit, így már az alaplap mindkettőt szabályozza.
Természetesen az AC ventit a proci fölé tettem az oldallapra, tehát így összedolgoznak. Az ötlet nem az enyém, itt olvastam a Fórumon, de úgy tűnik hogy jó.
Azt hozzáteszem, hogy a hőfokok most sem változtak különösebben, de ezidáig ez a leghalkabb konfiguráció, bár a légcsatorna még visszavan. 
Csak egy okosság: nem tetszett az oldallapon a ventik szélzaja. A winyókeretben van gumi alátét gazdagon, nyolcat kivettem és a ventik alá raktam. Egyrészt távtartó az oldallaptól, másrészről meg a rezgésen is javít egy cseppet.

trident
(lelkes újonc)
Sziasztok!
Néhány napja gazdagodtam én is a házzal, kiváló választás, ár/érték arányú ház.
De lenne néhány kérdésem:
Samsung vinyóm van, mióta az 590-esben van, ha dolgozik, kissé zakatol, mint egy mozdony, nem hangos, akár oldallapra tett kézzel is érezhető.
Netán próbáljam meg tálcára áttenni? Esetleg jobban meghúzni vagy lazítani a HDD tartó keretet?
Nem túl zavaró a dolog, a korábbi Briza házamban ilyet nem is tapasztaltam, itt nekem fura, ahogy átveszi a rezgést a ház...
Oldallapi venti: egy 12 Cm "silent" ventit raktam oda, szivacs van a venti-oldalfal közt, de így is hallható szélzaj. Nem vészes, de van.
Mekkora kell kb lenni az oldalfal - venti közti távolságnak, hogy megszünjön?
Esetleg érdemes hagyni az oldalfalat és előre költöztetni, hogy 2x12 cm elöl, 1x12 cm. hátul legyen? Az oldalfalra azért raktam, mert jó ötletnek tűnik, hogy a NB, SB is kap friss levegőt.
Gigabyte 965P alaplapom van, az előlapi hang kivezetést még nem tudtam beüzemelni, elvileg a HD audio kell hogy legyen az alapban preferált?
Elnézést a több kérdésért, nem otthon, nem a gépem mellett vagyok, nem tudom most próbálgatni, a tapasztalatok ötleteket köszönném, és valószínűleg csak két nap múlva jutok el a gépig, házig, szerelésre készen...
Addig is köszönöm a válaszokat. 
meg minden
vinyókeretet rögzítsd rendesen, a gumibakokat lazábban. a tálca nálam úgy felerősítette a rezgéseket, hogy feláll a szőr a hátamon. oldallap nekem is szélzjos, 1cm kellett távolságnak hogy jó legyen. amit a winyókeretből kölcsönzött gumibakokkal oldottam meg.
de nálam már a keret sincs a gépben. 4 szál dróton lóg a winyó. úgyse viszem sehová a gépet, legfeljebb földrengés okozhat kárt benne. ettől halkabb megoldás már csak a hangszigetelés.

trident
(lelkes újonc)
Köszönöm a válaszod, tippeket, amint lesz időm nekiállok.
meg minden
Szerintem nincs sok értelme tele pakolni a házat ventikkel. Jó most erre mondhatjátok, hogy nem dísznek tették oda őket, de a klasszikus felállásnál (elöl be, hátul ki) ma még nem találtak ki jobbat, legalábbis ami a léghűtést illeti.
Nem minden a házat szellőztető ventilátorok. Én pl.: egy Ati HD2600XT - re vettem egy Zalmi vf900-Cu ventit, ami üresben 10 fokot, terhelve 15 - 20 fokot csökkentett a hőfokon. Ugyanígy fontos a proci hűtő is. Nekem egy elég "régi" Zalman CNPS7000B-Cu hűtőm van, ami full réz, de sajnos semmivel se teljesít jobban, mint a gyári. Ezért most a polírozással próbálkozom, hátha az segít valamit. Meg ugye a hűtőpaszta is sokat számít, nem mindegy milyet használunk. A legjobb a szilikon alapú paszta, az nem okozhat rövidzárlatot.
Néha érdemes kipróbálni a CPU kupak + proci hűtő talpának a polírozását. Nem ritka a 10 - 15 fokos hőfok csökkenés, kb. 500 Ft ráfordítással. Nem kell mindjárt a boltba rohanni új ventiért.
Szerintetek egy ilyen házban egy Intel E2180 - as 2.66 GHz - en (8*333 MHz) a 36 C - fokos proci és a 48 - 47 1. illetve 2. mag hőmérséklettel nem magas egy kicsit? Feszt. nem emeltem, "alapon" megy, csak szorzó lett állítva.
Már csak azért, mert vettem nem rég egy Zalman 7000B Cu hűtőt és semmivel sem hűti jobban, mint a gyári cooler. Sőt az előző P3 - as ketegóriás házamban is ezeket az értékeket kaptam. Azért az 590 - esbe már alacsonyabbnak kéne lennie. Ez elég érdekes.
Valakinek van hasonló procija?

sgergi
(PH! kedvence)
2 dolog is lehet:
1: a biosba mi van beállítva proci fesznek: auto vagy normál? Mert normálnál alapfeszt kap, auto meg leht, hogy megemeli a feszt.
2: lehet gond van a szenzorral, ha több hűtővel/ házzal is kipróbáltad, akkor lehet az is gond.
3. lehet ennyi a hőmérséklete, ez még bőven normális hőfok.
1: a BIOS - ba Manual - ra van állítva, így én határozom meg, hogy mennyi az annyi.
2: a hőmérsékletet szoftveres (Everest, CoreTemp) végeztem el, hardveres mérésre nem volt módom.
3: ezek az adatok alap állapotban készültek. Terhelve: 54 és 69, 69, Everest szerint.
Én azt olvastam, hogy a magok hőmérséklete számít, és nem a CPU - é.

sgergi
(PH! kedvence)
Akkor tényleg magasak. Azt nem írtad, hogy terheletlenül annyi.
Akkor ott valami más probléma lehet. Lehet tényleg rossz a szenzor, ezt úgy tudod kideríteni, hogy megfogod a hűtő talpát/ legközelebbi részét, ami a procihoz van, és megnézed, hogy meleg-e. 70 fokos procinál már melegnek kell annak is lennie. A másik megoldás, hogy a hűtő nincs fent jól. Harmadik, hogy a proci is és a hűtő felülete is görbül, nem egyenes, és így nincs normális hőátadás a felületek között.
Hát igazából azért is políroztam a hűtűt, mert nagyon gány volt a talpa. Olyan volt, mint ha vastagon rozsdás lenne. Ezt szépen lepolíroztam róla. Az eredmény 0 C - fok.
Talán terhelve jött ki egy 7 - 8 fok mínuszba, de lehet valamit nem jól mértem.
Sajnos ez a hűtő, már nem egy mai darab, amikor gyártották, akkor még 775 - ös foglalat nem is létezett. Ezért külön kellett hozzá vennem egy lefogatót. A lefogató f*sza, stabilan áll a lapon, viszont a hűtőt rácsavarozva mozog a procin. Teljes erőmből meghúzom a csavart és úgy is mozog rajta. Nem tudom mi lehet a gond.
Szóval lehet új hűtő vétel lesz a vége, vagy vissza teszem a gyárit, bár az elég gyengusznak néz ki. Kis alumínium borda, ráadásul alumínium magos és nem réz magos.
Most lehet sokan azt mondják, hogy miért sírok, amikor ezek az értékek nem is vészesek, de a polír sem volt egy kis munka, tehát valami javulást jó lenne tapasztalni, ha már ennyit "dolgoztam" vele. 

sgergi
(PH! kedvence)
Az nem túl jó, hogy mozog. Tedd rá a gyári hűtőt, és nézd meg azzal a hőfokokat, nekem 2,6GHz-en 45 fok fölé nem ment ez a proci. Vagy, ha ez nem elég, akkor még vehetsz valami olcsó 775-ös hűtőt, akár egy rézmagos Intel hűtőt, az már 40 fölé nem engedte.

nike_
(PH! kedvence)

sgergi
(PH! kedvence)
Gondoltam, hogy mindjárt megjelensz.

[ Szerkesztve ]

nike_
(PH! kedvence)
Hát, van ez így 
Köszi, de gyári van nekem is.
Még egy nem kell.
Itt van pár kép, hogy milyen volt a hűtőm alja és milyen lett: [1. kép], 2. kép, 3. kép
Meg itt van a gépem is, kicsit jobban elrendezve a kábeleket. Ennél jobban nem tudtam elrendezni, sajnos az előlapi panelből sok kábel ered: 4. kép, 5. kép

Tommmmka
(senior tag)
Hi!
Ennek a háznak a beszerzésén gondolkozom, és az lenne a kérdésem h. ebben kb mennyivel lennének hűvösebben a cuccaim (core 2q q9300 a mostani gmc toasterben 80 fok is megvan terhelve de kb 10 centi van a procihűtő és a vinyó közt rádasűul ezek közt még ott van a 2 ram is)
Előre is thx a választ.

sgergi
(PH! kedvence)
Hűvösebb lenne, de szerintem senki nem tudja megmondani, hogy mennyivel. (nem ismerem a mostani házad, hűtőd, stb.) De a nagy hely kedvez a légáramlásnak, könnyebben szellőzik minden alkatrész.

Tommmmka
(senior tag)
Hát a mostani házam kis pics* minden kb 7-8 fokkal melegg mint előző noname házamban 

Wendelke
(tag)
Hunnia: Nekem is 33-36 C fokon megy a proci ebben a jó kis melegben, de csak 3-4 fokkal magasabbak a mag hőmérsékletek E2160-ban. Ja és ahogy elnézem hasonló az alaplapunk is, ha jól láttam Gigabyte P31-DS3L .
Na egyébként itt egy kép, a gép belsejéről. [link]
[ Szerkesztve ]

Tommmmka
(senior tag)
Tudom h. nehéz nem elfogultan válaszolni de szellőzés szempotnjából a cm590 jobb vagy a sharkoon rebel9 value?

sgergi
(PH! kedvence)
cm590-en több ventinyílás van, így valószínűleg a szellőzése is jobb, főleg jól kialakított szellőzés esetén.
Hát nálam a magok kb. 10 - 15 fokkal melegebbek, mint a proci (Everest szerint).
Így van, kicsit hasonlít a két alaplap.
Látom te is tudod mi a jó.
F*szán elrendezted a kábeleket, majd én is elrejtem jobban azt a fránya IDE kábelt, ha hadja magát.
Ja és tetszik a VGA hűtőd. 
(#239) BangoSkank válasza CounterBoci (#219) üzenetére

BangoSkank
(lelkes újonc)
Nálam is rezgett az egész keret, a gumibakok nem fogtak sokat, de lehet hogy a vinyóm rezeg jobban, mint az átlag. A vinyót inkább rátettem szivacsra, azóta nem hallom a hangját. 
[ Szerkesztve ]

jokeman
(fanatikus tag)
Sziasztok valaki segitene? [link]
5000 forintos domino feltöltőkártyák eladóak 4000 forintért!! Teljesen legális, nem lopott cucc!!

sgergi
(PH! kedvence)
Nem kell mindenhol feltenni a kérdést, ott már válaszoltam.

jokeman
(fanatikus tag)

5000 forintos domino feltöltőkártyák eladóak 4000 forintért!! Teljesen legális, nem lopott cucc!!

Termi16
(őstag)
Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de szerintem ez a hűtő ennyit tud 
Nekem is volt pont ilyenem, és mikor c2d-re váltottam annó, akkor azonnal le kellett cserélnem. Úgyhogy szerintem szerezz be vmi jobb cooler.
Telefonszámomat megtalálod az adataimnál!

trident
(lelkes újonc)
Követve tanácsotokat, meglazítottam a HDD-t tartó gumibakokat (pontosabban a csavart
, a HDD keretet nem is csavaroztam, csak lezártam a csavarmentes rögzítővel.
Ennek ereményére nagyban csökkent a hdd (samsung spinpoint) felől hallható zaj és rezonancia.
Az oldalventi szélzajt is csökkenteni próbáltam, habosított műanyag egérpadból vágtam le két kockát (kb. 2x4 mm vastag) és ezt használtam alátétnek/távtartónak.
Csökkent a szélzaj, de még maradt belőle.
(nincs kedvem beszerelni előlapot, zalman fanmate-t meg barátnőm gépébe szereltem)
Néztem, érdemes-e a ventiket pakolni..
[e2160@2700 mHz, fesz: auto, cm hyper tx, gigabyte p965, 2x1 giga ram, msi x1950pro. Corsair 4500vx táp.]
Alapban elöl 1x12 (megemelve két slotnyi hellyel), hátul 12, oldal 12.
[link]
Elöl + hátul 12 cm.
[link]
Elöl 2x12 cm, hátul 12 cm.
[link]
Vagyis úgy találtam, hogy elöl+hátul+oldal pont elég...
....
Amit még esetleg megcsinálok.... Thermaltake és a Spire soundpad is kb. 1500 ft.-ért megvásárolható, 4 mm.-es habosított, öntapadós felülettel rendelkező műanyag. Ezzel esetleg lehet csökkenteni még mindig a házből kiáradó zajból, netán ritkán az oldalfalra leadott rezgést is.
Ezt még megfontolom...
Lehet 1-2 fokkal melegebb lesz benn, hiszen a fölös szellőzést is lefedném, de nem fog semmi sem megsülni...
Összességében jó a cm 590 ár/értékben, nekem fura volt az, hogy könnyen felvette a hdd rezgését...
[ Szerkesztve ]
meg minden
Úgy látom neked is Chieftec tápod van, a különbség az hogy nekem 450W -os van, de gondolom hogy a kábelek hossza ugyanaz mindkettőn. Lenne egy olyan kérdésem hogy meg tudnád -e nekem nézni hogy a plusz 4 tűs ATX áram dugó ami nem a 24 tűs blokkal van együtt, az felér -e az alaplap felső éléhez? (esetleg mindezt az alaplapi lemez mögött elvezető részen át is; és lemérnéd-e ha igen hogy milyen hosszú a Te ilyen kábeled) Ezt a házat tervezgetem ugyanis, viszont a lap amit kinéztem (Gigabyte GA-EP45-DS3 [link]) azon a 8 tűs plusz áram dugó a lap tetején van (lásd a nagyképet a linkelt oldalon) és félek oda már nem fog elérni a kábel.
Előre is köszönöm ha segítesz. 
(egyébként ezeken a lapokon mindenképpen kell a 8 tűs plusz dugó? úgy emlékszem a tápon csak a P4 -es korszakból való +4 tű van meg a 24 tűs fő ATX dugó. C2Q6600 -at tervezek, lehet hogy muszály lesz tápot is cserélni?
Remélem nem, mert még egy éves sincs.)
[ Szerkesztve ]
"-Say what? -Say what? -Fakk off!" http://goo.gl/Qr6fn
Közben néztem a Te lapod képét és nálad is legfelül van a plusz áram dugó, tehát felér úgyhogy sztornó.
És egyébként ez a lap ami neked van tényleg nem is rossz, lehet hogy E8400 -al társítva ez lesz, közel 15k -t meg lehet spórolni (CrossFire -ban rövid távon nem gonolkodom, hosszú távon meg talán mind1). Sajnos a Quad sem olcsó még így sem hogy már töredéke a Q6600 árban, viszont videó kódolásban látványos a sebességbeli differencia: [link] (a piros értékek húzottak)

sgergi
(PH! kedvence)
45cm-es kábbellel már fel lehet vinni az áramot. (akár 40cm-er is, bár azzal necces)
Tápnál meg a 24+4 tűs kell. A +4 a procihoz(akkor már összesen 8 a procihoz) csak a 120 vagy 130W-ot fogyasztó prociknak kell. Ami az alatt eszik, annak elég a 4 tű is. (asszem a q6600 ez alatt fogyaszt)
mod: a q6600 tdp-je 105W
mod2: 130W fölött kell a 8 tű.
[ Szerkesztve ]
Köszi szépen.
Velős hozzászólás 
Közben megtaláltam a PH! tesztben hogy a tápom kiegészítő négytűs kábele 50cm hosszú. [link] Talán másnak is hasznos az infó itt.
"Az alaplapot tápláló vezetéket gondosan behálózták, hossza átlagos, 45 cm. Végén 20+4 tűs csatlakozó van, így régebbi és újabb alaplapokkal is átalakító nélkül használható. A többi vezeték nem kapott borítást, de kötegelve vannak. Az alaplapi 12 voltos kiegészítő négytűs, hossza 50 cm. Ugyanilyen messzire nyúlik a PCI Express videokártyákhoz való hattűs konnektor."
[ Szerkesztve ]

sid.:Rc211v
(senior tag)
hi.. Megtudnátok azt mondani hogy ez a FSP GreenPower FSP400-60GLN táp jó lenne az 590-es házhoz? kábelek hosszára gondolok.
amugy elvinné ezt a konfigot?:
e5200 3,6-37ghz max
p45-ds3
9800GTX+
2x2Gb 800 ddr2
500Gb hdd
dvd-rw
5.1 hangkari
meg max három haz venti
thx a választ 
[ Szerkesztve ]
-XFX-