Én egy picit más oldalról közelítettem, de pontosan ugyanoda jutottam, ahová Te. Konkrétan:
Tehát van ilyen, hogy biológia, és biológiai logika. Ez azt diktálja, hogy magunkat szeretjük, meg családunkat is szeretjük, aztán van egy-két fajtatárs, akit szeretünk, az összes többi nem érdekes, sőt, adott esetben dögöljön meg. Tehát az "akarok-e jót tenni embertársammal" kérdésre - bármennyire is mást akar bárki - egyértelmű NEM a válasz. Na most ha ezt a tényt beillesztjük a BNet-es témakörbe, akkor a kérdés úgy módosul, hogy "akarhat-e nekünk bárki pénzügyi értelemben jót"? Nem. Esetleg úgy, hogy magának jó, és mellékesen nekünk sem rossz. Ezt hívjuk üzletnek.
Az üzletkötésnek (cserének) az alábbi fajtái vannak:
1., Bűnözői csere (ellenérték nélküli) 1 0
2., Részleges csere (az ellenérték kevesebb) 1 <1
3., Tisztességes csere (arányos ellenérték) 1 1
4., Bőséges csere (az ellenérték több) 1 >1
A BNet minden téren a negyedik kategóriát kínálja. Hogyan? Először is, minden üzletkötés 30%-ban gazdasági kérdés, 70%-ban érzelmi kérdés. Ez utóbbit felhasználva próbálják az ügyfelet meggyőzni, hogy ez neki jó. Jobb, mintha máshoz menne, tehát nem pusztán tisztességes üzletkötést, hanem egyenesen bőségeset kínálnak. Első kérdésem: ezt ki hiszi el?
A következő téma a pénzügyi piac ismerete. Ez két részből áll. Az első, hogy ehhez oskolát kell végezni, aki nem ért a gazdasághoz, az ne fektessen be, én sem kezdek el fémipari esztergát tervezni, mert nem értek hozzá. Ezt a tudást pedig főiskolán és egyetemen kívül máshol nem lehet megszerezni. Komplex tudásról beszélek, tehát meg lehet tanulni könyvelni, sőt, valaki tervezői szinten tisztába lehet a kétszintű bankrendszer monetáris lehetőségeiről, mi több, irányíthat zseniálisan céget, attól még komplexen nem látja a folyamatokat, és nem fogja átlátni, melyik befektetés lesz neki az ideális. A BNet üzletkötő mind gazdasági főiskolát, de inkább egyetemet végeztek? Nem, jó részük nem, még nagyobb részük egyetemista és annyira nyomorultul él, hogy ebben a kis plusz pénzben bízik. Hogyan akarják ők nekem elmesélni, hogy hová tegyem a pénzemet? Hová akarnak ők tárgyalni, mikor a "százmillió forint" elhangzása után olyan zavarban lesznek, hogy majd bepisilnek? Mit tud nekem mondani az az üzletkötő, akit mikor félbeszakítok, hogy köszi, ezt ugorjuk, mert ezt tudom, akkor közli, hogy neki mindent el kell mondania, és különben is, nem tudja végigmondtani, ha kihagy egy részt? Mit tárgyaljak egy olyan emberrel, akitől megkérdezem: hallott már a mi cégünkről? Mi is pénzügyi területen dolgozunk! Majd ő válaszolja, hogy igen, persze, hogyne ismerné a mi cégünket, remek portfóliókat kínálunk, és azt mondják, jó pénzügyi szakembereink vannak! Igen mondom, ez így igaz, faipari gépeket árulunk...
De ez csak az első dolog, és szerintem nem ez a fő gond. A fő gond az, hogy ha valaki teljes egészében tisztában van minden szükséges közgazdasági elemmel, és magabiztos tudás alapján választana befektetést, az is elcsúszhat, és el is csúszik. Most jön a lényeg: Magyarország kis ország, a spekulánsok országa. Itt egy befektetés hozama és kimenetele nem attól függ, hogy milyen gazdasági események fognak történni, egyáltalán nem. Csakis attól, hogy az ebben nagy tőkével érdekelt embereknek mi az érdekük, és a kezük meddig ér el. Tehát NEM gazdasági, hanem kapcsolati információ fog dönteni a kérdésekben! Tehát ott a BNet-es emberke, és mondja nekem, mi lenne a legmegfelelőbb befektetés. Ő akkor tisztában van a gazdasági kérdésekkel, plusz tudja az ilyen információkat? Ha nem, akkor hogy akar ő nekem tanácsot adni? Ha igen, akkor mért árulná el nekem, amikor ő is kereshetne rajta? Ne vicceljünk egymással.
Az MLM-ről: minden MLM rendszer buktatója, hogy megpróbál nem annak látszani. Ha nyíltan felvállalná a BNet, hogy az, akkor fele ennyi üzletkötője, vagyis házalója lenne, és nem utálná senki. Így viszont, hogy eltitkolja, elég sok ember ellenszenvét váltja ki, utálni fogják, okkal vagy ok nélkül, de nem lesznek ügyfelek. Az üzletkötők nagy része - mint írtam, fele, de akár több - úgy is ott maradna a cégnél, vagy odamenne, ugyanis őket kivétel nélkül a bizonyos 70%-os érzelmi faktor győzte meg. De nem, ők inkább erőszakoskodnak, és álljon itt az én történetem:
Egy volt munkáltatóm, és jó ismerősöm felhívott, hogy megadta egy cégnek az elérhetőségeimet, jó befektetéseik vannak, és jó üzletkötőket keresnek. Én ebben élek, kereskedő családból származom, mondom hajrá, hallgassuk meg őket, az információ nem mérgező. Felhívtam a megadott telefonszámot, ahol üdvözölt egy úriember, elmondta a részleteket, pénzügyi cég, nagy múlttal, üzletkötői feladatkör, stb. Itt volt az első gyanús pont: nem mondott cégnevet, sőt, kínosan kerülte azt. Átugrottam a témán, megbeszéltünk egy időpontot, és ő egy kávézóban akart velem találkozni. Itt mondtam azt: ácsi. Álljunk csak meg egy ásónyomra. Nem tudhatom a cég nevét, és egy állásinterjút - amire kikötötte, hogy üzleti megjelenés szükséges - egy kávézóban akar lebonyolítani? Nagy nehezen áttettük a találkozót a céghez, melynek a nevét még mindig nem tudtam. A telefon letétele után már kerestem is a címet, Brókernet. Itt már eldöntöttem: meg egy nagy lóf*szt. Visszahívtam az urat, hogy utánanéztem, Önök a Brókernet, és emígyen nem tartok igényt az állásra, tisztelettel lemondom az állásinterjút. Aki ismer, tudhatja, hogy nem szoktam ilyen esetben bunkó lenni, tárgyilagosan, de illedelmesen fejezem ki magam, ez esetben is így tettem, de az úr megkérdezte: mi az oka ennek. Erre kifejtettem, hogy ez az én döntésem, úgy gondolom, nem tartozom magyarázattal. A dolog itt vett egy fordulatot: a fickó felemelte a hangját, és közölte, azonnal mondjam meg, mitől változott meg az álláspontom! Mondom azért, mert a környezetemben sok a negatív tapasztalat Önökkel, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy az állás nekem való. És ki az a közvetlen környezet? Baráti kör, elég sok embert ismerek. Erre mondta, hogy ők bizonyára rosszul végezték a munkájukat, és azért szálltak ki. Itt visszaváltott nyájas hangnemre: menjek be, beszéljünk személyesen, meg fogom látni, hogy... itt közbevágtam, hogy a "nem tartok igényt az állásra" melyik részét nem értette? Itt újra üvölteni kezdett, és követelte, hogy mondjam meg, kik mondtak rosszat a cégről (!), mondom, ezt Ön sem gondolja komolyan, mondta, hogy de igen, és meg is fogom mondani... itt elszakadt a cérna, megkérdeztem, mit képzel magáról, ki maga, hogy én neveket fogok mondani csak azért, mert Ön azt követeli? Erre közölte, hogy majd megtudom, úgyis megvan a címem, eljön az idő, hogy én fogom kérni, hadd mondhassam el a neveket (!). Itt elköszöntem, erre jött a "ne rakd le te kis geci köcsögláda, ne rakd le, mert nagyon megbánod!". Piros gomb...
Egy ilyen fenyegetés után higgyem el, hogy ez egy becsületes cég, megéri itt dolgozni, és én látom rosszul a dolgokat...? Ne vicceljünk. A Brókernet tipikusan az a cég, amelyik egész egyszerűen meglovagolja a lakosság pénzügyi téren jelentkező mérhetetlen tudatlanságát, alapoz az emberek anyagi eredetű elkeseredettségére és ezáltal hiszékenységére, legyen szó ügyfélről van üzletkötőről. A Mercedesek a látszat miatt vannak, igen, én is jártam a BNet parkolójában. Na akkor a rendszámokat is tessék megnézni (még nem uniós rendszámok), meg tessék beazonosítani a külső jegyek alapján, hogy melyik facelift-ről van szó, meg mennyire kopott a bőrülés, meg a kormány... Mercedes? 3 milláért lehet S mercit venni, másfél milláért 7-es Bömbit veszek. Persze, 400 ezer kilométerrel, de BMW! Úgyhogy azt ne higgye senki, hogy ez egy mekkora biznisz. Persze, kereset-kiegészítésnek jó, azzal együtt, hogy a lelkedet eladod minden fillérért, és odafenn szépen tejel, 100 ember jól megél belőle. Hol a probléma? A lakosság iskolázottságában. A lakosság nagy része túl buta ahhoz, hogy meggyőzzék: add a pénzed, majd mi intézzük, egy kisebb hányada túl okos ugyanehhez, marad egy szűk, hiszékeny, félművelt réteg, aki beveszi a cumit.
Hogy nem bukik meg a cég? Úgy, hogy általában semmivel, vagy csak egy picikét rövidítik meg az ügyfelet. Ha én önként kötök egy üzletet, és elvesznek tőlem 30 ezer forintot, és kiderül, hogy egyedül az én hibámból, akkor én sem reklámozom, hogy mekkora nagy ökör voltam. Ez az önigazolás tézise, és ez a valódi kulcsa a működésnek. El kell hitetni az emberekkel, hogy nyerni fognak a bolton, ugyanakkor nem szabad sokat kivenni a zsebükből, és akkor még örülni is fognak, hogy csak kicsit b*szták át őket. De nem kell aggódni a kedves BNet-es kollégáknak, nekem már nem biztos, hogy lesz kinek gyalugépet eladnom, mert tönkreteszik a faipart Magyarországon, de buta ember mindig lesz, éljen soká a Brókernet!
Eligor Rendszerház Kft. - Rendszerben gondolkodunk - www.eligor.hu