Hú, de megrohantatok, pláne öregSam 
Válaszolok sorjában.
Széltoló
3-5% kamat felett – eléggé alhangon számolsz. Másrészt nekem elég, hogy nem elértéktelenedik, mint egyes bankkamatoknál, hanem gyűlik és kamatozik.
A gondolkodási móddal nem értek egyet. A jövedelmeid folyamatosak (haviak általában), a kiadásaid egyrészt haviak, másrészt nagyok és időben elszórva. Ennek bizony az a megoldása, hogy a folyamatos jövedelmekből rendszeresen megtakarítasz, félreteszed és az időtávnak megfelelő befektetésben gyarapítod, vagy értékmegőrzöd, amíg eljő a kiadás piallanata. És akár tetszik, akár nem a pénzed a gazdaságban tud a legtöbbet gyarapodni. (Persze lehet mégtöbbet, még nagyobb rizikóval..) Ennek pedig a hivatalos megjelenése a tőzsde, aminek egyik legjobb diverzifikációját a bef.alapok adják.
Azért a magyar tőzsde nem a világ. Jobban érzem magam, hogy kínától, európán át, délamerikáig mindenfelé van szétszórva a pénzem. Persze, ha a kapitalizmus bedől, akkor veszett minden. De ha ilyesmi lesz, akkor úgyis az életünkért reszkethetünk inkább és kevésbé a pénzünkért.
Olcsóbb egyedül alapozni azt mondod? Lehetséges. Beszámoltad az árf.nyereségadót is, esetlegesen az örökösödési illetéket, az idődet és saját hülyeségek veszteségeit...… ?
DrM
A 10 éves mondatomat ebben a formában visszavonom.
DE
Mondj olyan 10 évet, ahol rendszeres befizetéssel a futamidő végén kevesebb pénzed lett. Persze, ez még nem vígasztal azért cserébe, hogy reálértékben elértéktelenedhetett. De itt a kérdés az, hogy elveszítheted-e a pénzed, vagy nem. Ezt majd azért megszámolom néhány tőzsdével, ha lesz kedvem. De ez a vita elméleti, mert bef.alapokba kerül a lové.
Én magam azt játszom, hogy amikor lejjebb mennek az árfolyamok, szól a tanácsadóm és akkor nagyobbat teszek az esetibe. Szóval azért azt nem bírom ki én sem, hogy egyáltalán ne foglalkozzak vele. Pedig az kéne, hogy rá se nézzek, csak 5 évenként.
A tanácsadó kapcsán pedig azt kell eldöntenem, hogy ha én egyedül foglalkozom a pénzemmel, akkor mekkora hozamot érek el és mi van, ha a tanácsadóra hallgatok. Nem a lehető legjobb elérhetővel vetem össze, azt amit elértem – (mert akkor pl. fejét vehetném, hogy miért nem tanácsolt otp bevásárlást 2009.tavaszán), hanem azzal a gondolattal, hogy én egyedül mit érnék el és mennyi időráfordítással/veszteséggel esetleg.
ÖregSam
Úgy tűnik vannak rossz tapasztalataid. 
Nekem megtetszett annyira miután az ügyfelük lettem, hogy elvégeztem a tanfolyamot náluk. Csak nem akartam a munkatársuk lenni. Jelenleg könnyebben keresek pénz máshol, máshogyan és egyébként sem szeretem az mlm struktúrákat. Szóval ilyen értelemben tényleg vannak bennfentes információim.
Átkötések. Mint írtam a döntés az enyém. És pénzügyi döntésnél az a kérdés, hogy az általad várt jövőbeli hozam jobb-e mint amit a döntésed nélkül vársz. Pl. bankbetét 10 mio éves 5%-os kamattal (legyen nettó) lekötve 6 hónapra. Az 5. hónapban van egy lehetőséged, hogy 10%-ra tegyél szert 3 hónapon belül – biztosan hagyod a csudába az 5%-ot és átmész a jobbikba. Annyi történt, hogy neked nem 1mio a hozamod a 3 hónap alatt, hanem 1 mio mínusz 250e.
Én legalábbis így gondolkodom. Legutóbb ajánlották a cig-es lehetőséget, hisz tőzsdére megy. Nem kellett, pedig valószínűleg jól hozna. Most nem voltam abban a helyzetben.
„Dobd fel az ügynököd” Hmm… hát ebben lehet, hogy igazad van. És én naív készpénznek vettem, amit annak idején hallottam, de az biztos, hogy nekem nem mondtak egyszer sem olyant, hogy 3 év után kivehető. Illetve dehogynem, de nekem hozzá tették, hogy nem éri meg. Ez a kérdés nem érdekelt annyira.
Nekem jól működik jelenleg is a tanácsadás. Ha hozzád nem szólt az ügynököd, az tényleg baj. Keresd meg és kérdezd meg, hogy nem lenne-e érdemes csinálnod valamit a bef.alapokkal. Tud-e rendszeresen információt küldeni… stb. Kérdezd meg, hogy ki a szakmai vezetője és esetleg nála is érdeklődhetsz.
A gondolkodás tetszik, hogy igenis a pénzügyeimhez is legyen egy megbízható ember, akihez fordulhatok. Van egy jogászom is pl. Mindig tőle kérdezek, ha van valami ügyem.
Az nagy baj, hogy megtévesztenek ügyfeleket. És ha ezzel a brokernet nem csinál semmit, az még nagyobb baj.
Az ügynök megbüntetést nem értem pontosan, mert nem olvastam vissza mindent. Egy olyan témát láttam, ahol azért követel a brokernet, mert a nála szerzett tudást valaki máshol akarja használni. Ha ez az, akkor az előző oldalon van erre egy jó válasz, miszerint az ügynöktörvény nem engedi ezt meg, csak ha fizet a brokernet érte és akkor is csak max. 2 év. Szóval a véleményem, hogy szembe kell szállni a brokernettel ez esetben talán épp az említett paragrafusokkal.
A 3 év utáni pénzhez jutás tényleg kábítás.
Kissé árnyaltabb lett a képem a brokernetről.
Valószínűleg ez annak a hozadéka, hogy nagyon gyorsan nőttek nagyon nagyra és az eszközökben nem válogattak.
Mindenesetre az én vágyaimban az van, hogy legyen egy olyan pénzügyes tanácsadóm, aki nekem pénzt spórol. Tehát az ő költségeit is levonva, de még mindig jobban jövök ki azzal, mintha ugyanott maradtam volna, vagy én magam választok.
Mondok példát. Fél óra alatt kerestem a netem hitelajánlatot 1 millióra. Gyorskölcsön kell, amit x idő alatt visszafizetek. Megkérdeztem, hogy tud-e ennél jobbat. Küldtek egy ajánlatot, az enyém jobb volt és ebben maradtunk. A biztosításomnál találtak jobbat, ott átkötöttem.
Szóval valahogy így. Becsületesen és őszintén.
De az biztos, hogy a jövőben jobban fogok figyelni az ajánlattakra és legalább csekkolom valahogyan.