Nah még 1 kérdés akkor igazából ez az IRQ arra jó h ha vlmi megakarja szakitani a proci munkáját akkor ez lekezeli a megszakitást h ne legyen eszköz ütközés?
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Hirdetés
k.t.a.
(senior tag)
Valahogy úgy van ez, hogy a proci dolgozik, csinálja amit kell, és ha érkezik egy megszakítás (pl az agp portról), akkor a proci abbahagyja amit csinál és foglalkozik a videókártyával (mivel ez van az agp-ben). Van egy száma, egy megszakítása az AGP-nek, így tudja a proci, hogy azzal kell foglalkozni, az meg hogy mit kell csinálni, az meg meg van írva valahol előre (oprendszerben, progikban). Ugyanígy van megszakítása a pci portoknak és még sok másnak is. A megszakításvezérlő, meg a gép indításakor kiosztja a megszakításokat, hogy kinek hányas számú jut. Meg gondolom lekezeli az ütközéseket is. Tehát ha egyszerre ketten küldenek megszakítást, akkor eldönti a sorrendet, hogy a proci előbb melyikkel foglalkozzon.

k.t.a.
(senior tag)
Ha két dolog használná ugyanazt a megszakítást, akkor két dolog lehet, az egyik az hogy osztott megszakítás van, ekkor nincs hiba, ha a hardware-ek támogatják ezt. A másik amikor nem osztott megszakítás van, ekkor tuti a gubanc, mert a proci nem fogja tudni, hogy melyik eszköz kért megszakítást, és lehet a videjó kariból akar hangot kicsalni.
Álltalában be lehet állítani azt is a biosban, hogy az operációs rendszer kezelje a megszakításokat. Különben mindent a biosban találsz, meg az alaplap leírásában, hogy melyik slotok vannak osztott IRQ-n.
mod.: helyesírás
[Szerkesztve]
Hú naon szépen köszönöm a fejtágitást megvilágosodtam a témával kapcsolatba ez COOL köszike még egyszer.

Nah nkm a BIOS-omba ilyen beállitások vannak PCi SLOT1/5 IRQ assigned ugy ez azt jelenti h ezejk IRQ-n vannak? Jól értelmezem? És És ha mondjuk itt beállitok mondjiuk 15 IRQ akkor az mit fog jelenteni? Jah és az IRQ assigned to az mit állit?
[Szerkesztve]

k.t.a.
(senior tag)
PCI SLOT1/5 IRQ assigned <- ez azt jelenti, hogy az egyes számú pci-hoz az 5-ös megszakítás van rendelve. Úgy állítsd be, olyan megszakításokat rendelj a pci slotokhoz, hogy ne legyen azonos kettőnél, csak erre kell figyelni asszem. Ha PCI SLOT1/15 assigned, az meg azt jelenti, hogy a 15-öst rendelted az egyes pci-hoz. IRQ assigned to, hát ez azt jelenti, hogy a megszakítást kapcsolod valamihez. Mindjárt utána nézek még, pill.
Oksa de amugy nkm nincs semmi PCI-os cucc a gépbe csak érdkel ez is jah és kösz h ilyen rendes és segitő kész vagy.

k.t.a.
(senior tag)
Nincs mit. Megnéztem két alaplap leírását, az egyikben úgy tudod állítani a dolgot, hogy van egy táblázat, amiben le van írva, hogy pl a PCI1 és a PCI5 az INTA-t használja (INT = interrupt = IRQ = megszakítás). Ez egy példa az osztott megszakításra. Ezek után a biosban már csak azt kell beállítani, hogy INT_A assigned to, és itt kiválasztasz egy számot, a megszakítás számát. A másik lapnál meg a biosban fel voltak sorolva hogy IRQ-3 assigned to, IRQ-4 assigned to ..., és mindegyik után ki lehetett választani, hogy melyik eszköz használja a 3-as 4-es és a többi megszakítást. Leggyakoribb esetben az a jó megoldás, ha auto-ra állítasz mindent, és a rendszer maga osztja ki a megszakításokat, ha mégsem működne a dolog, akkor meg szoktam nézni, hogy hol vannak osztott IRQ-k, és azokat a slotokat nem használom akkor párban (csak az egyikbe rakok valamit, a többi üres), aztán, ha ez sem megy (ilyen nincs), akkor beállítom biosban, hogy az OS kezelja a megszakításokat, és windowsban az vezérlőpult->rendszer->hardver->eszközkezelő-nél, minden dolognak, vagy legalábbis azoknak amiknél gond van kézzel állítok be egy IRQ-t. A tulajdonságoknál lehet megnézni minden eszköz milyen irq-t használ, és ahol gond van, oda olyat állítok be, amit még semmi sem használ. Az eszközkezelőben pl rámész a hálókártyára, tulajdonságok, és az utolsó fülnél (erőforrások), kiírja az IRQ-t.
- Privát
- 2006-03-01 19:24:49

kadettmester
(tag)
Hi!
Megtenné valaki , hogy fellállít egy erősorrendet az X800 kártyacsaládon belül!
Számomra már kicsit kezd zavaros lenni a kép, mert annyi van belőlük, mint komcsiknál a vörös csillag! 
Isten csak azért tudta hét nap alatt összehozni a világot, mert nem kellett kompatibilisnek lennie az előző verzióval.
Naon köszike de ez egy kicsit sok volt most nkm megpróbálom megérteni.
Honna látom h osztott az IRQ és ha mondjuk 5 megszakitást állitok be az mit jelent azt h 5 megszakitás kérelmet fog küldeni a procinak?
(#1012) Hasek válasza kadettmester (#1009) üzenetére
- Privát
- 2006-03-01 19:31:14
Ezt találtam![link]
Megfelel?
Peace! | Arckép és képszerkesztés - linkgyűjtemény - http://href.hu/x/fq4z | Arckép és képszerkesztéssek kapcsolatban ne írj privátot! Mindennek megvan a megfelelő topicja, ott bátran kérhetsz segítséget!
Ez nem jó, mert nincs benne a GTO és a GTO2...
Kadettmester: Valahogy így néz ki sztem.: 1.X800, 2.X800XL, 3.X800XT(ez kérdéses nálam, hogy va e ilyen
), 4.X800GTO és 5.X800GTO2
Értelem szerűen az uccsó a leg erősebb. Ha tévednék, javítsatok ki.
Igen, van X800XT-is... Nah szóval az X800GTO (nem mindegyik, úgytudom ritka) moddolható X850XT-re. Az X800GTO2 jó eséllyel moddolható videókari tehát az a leg gyorsabb.

k.t.a.
(senior tag)
Azt hogy osztott az IRQ, azt szerintem csak az alaplap kézikönyvében lesz benne, valahol a bios leírás azon részénél szokott lenni, ahol a megszakításokat lehet állítani pnp/pci configuration. Sajnos konkrétat nem tudok mondani, minden márkánál más. Az hogy 5, 15 vagy akármi más számot állítasz be, az csak egy azonosító. A megszakításoknak (értsd megszakítás kérelemnek) van egy azonosítója (ebben az esetben 5, 15, stb). Csak arra szolgál, hogy tudja ki kérte a megszakítást. Egyszerű sorszám, nincs jelentősége magának a számnak elméletileg, csak az a lényeg, hogy két dolog ne legyen ugyanazon az IRQ-n. A számnak esetleg annyi jelentősége van, hogy pl vannak dolgok, mint a midi port a hang kártyákon, aminek ha jól emléxem akkor álltalában a 3-as IRQ-t szokták adni vagy a 11-est, de ez is szvsz inkább megszokás mint szabvány. Tehát teljesen mindegy a szám, csak azonosítja a megszakítást.

k.t.a.
(senior tag)
Mintha azt olvastam volna, hogy GTO2-ből léteznek különböző számú futószalgú verziók. Lehet erre is figyelni kellene.
Oksa thx megértettem lehet h még lex kérdésem dehát igy tanul az ember és jó látni h vannak ilyen segitőkész emberek. 
Ebben a hsz-ben irtad azt h az IRQ -3 assigned to-val kilehet választani h melyik eszköz használja a megszakitást nkm a BIOS-ba erre 2 dolgot lehet beállitani PCI Device vagy még vlmi de hirtelen nem jut eszembe a neve vlmi r-betüvel kezdődik. Akkor ez most h állitja a meg szakitást vagyis pCI device mit jelent?
Ezt látod nemtudom, nem igazán vagyok otthon ebben a témában
csak most gyors ránéztem az X800akra.
Bocsika h már megint kérdek de szólj nyugodtan ha zavarlak vele. Az lenne még a kérdésem h a DMA elmagyaráznád? Mert tom h a proci tehermentesitésére szolgál de nem tom h h csinálja azt mert hiába kersek rá google-val igy normál nyelven jobban megértem.

k.t.a.
(senior tag)
Reserved - tartalékot jelent, nem használt megszakítás. A PCI Device meg azt jelenti, hogy a pci slotok valamelyikének adja a megszakítást, hogy melyiknek, arra csak saját teóriáim vannak, nem tudok biztosat mondani. Szerintem vagy sorban osztja ki (először a slot1-nek, aztán a slot2-nek, stb), vagy nem tudom. Ezért szoktam inkább ain-ből állítani, ott tisztább a dolog.

k.t.a.
(senior tag)
A DMA meg azt teszi, hogy közvetlen hozzáférést biztosít pl a vinyónak a memóriához, ezzel kihagyva a procit. Ha például egy összeadást akarsz elvégezni, akkor a két számot be kell tölteni a processzor regisztereibe, mert csak ott látja igazából a proci az adatokat. A regiszterekbe a cache-ből megy, a cache-be a memóriából kerül, és a memóriába például a vinyóról jut. Ha tehát egy fájlban van a számod, akkor először a memóriába kell rakni, és ennél a lépésnél lesz kihagyva a proci. Ha használod a DMA-t, akkor a cpu-nak nem kell leasszisztálnia a dolgot, hanem tud mással törődni közben. Nézzünk egy olyan pédát, hogy filmet nézel dvd-ről. Ehhez nem is kell olyan erős proci, ha a videó karid támogatja harware-esen az mpeg tömörítést, meg a hangkártya is. Ilyenkor a dvd-ről szinte egyből (kis túlzással) a képernyőre kerül az anyag, a processzornak nem kell kicsomagolnia, hanem a ezt a vga megcsinálja, csak a memóriába kéne rakni a dvd lemezről az adatokat. Ha be van kapcsolva a DMA, akkor ehez sem fog kelleni a proci, tehát tudsz mást is csinálni, nem terheli le a gépet. Vagy még jobb példa a vinyóról dvd írás. Megint kihagyható a proci, a folyamatból, mert lényegében csak adatot mozgatsz egyik drive-ról a másikra.
Köszike értem az ain-ből-t h érted?
Ezt még most olvastam köszike ezt is. de h tom beállitabni a DMA módot?
Nah végül is akkor az a lényeg a DMA-nal h tehermentesiti a procit? Tehát DMA=Direct acces Memory=közvetlen hozzáférésű memória. tehát a DMA elvégez egy pár dolgot a proci helyett jól értelmezem?
Nah jól értelmezem? Tehát igazából a DMA aztr csinálja h kihadja a procit a 1-2 munkából és ezzel tehermentesiti?

k.t.a.
(senior tag)
Igen jól érted. Hogy pontosan ennek-e a rövidítése a DMA azt nem tudom, de lehet valami ilyesmi. Hogy hol tudod beállítani. A vinyóknak van egy olyan paramétere, hogy ATA33, ATA66 ... ATA133, illetve ha régi a vinyó vagy CD, DVD akkor lehet ez még PIO4 is. Ezek mind megfelelnek egy-egy DMA módnak. A PIO4 a legrosszabb, itt lényegében nincs dma, ezért asszem ez a DMA0, az ATA133 meg ha jól rémlik akkor a DMA5 vagy 6, de szokták csak UDMA133-nak (UltraDMA) is említeni. A biosban ahol a vinyót felismeri ott lehet beállítani DMA módot, vagy az Integrated Pheripherals menüben szokott olyan lenni, hogy pl.: Primery Master PIO és Primery Master UDMA. Illetve a windowsban is meg tudod nézni az eszközkezelőben vagy a vinyó tulajdonságainál, vagy az IDE ATA/ATAPI vezérlők tulajdonságainál. És nekem itt lehet is állítani, mert nForce2-es lapom van.
Jaj ezt tom nkm UDMA 5-be megy ezzel márt játszotttam.
(#1029) Hasek válasza kadettmester (#1009) üzenetére
- Privát
- 2006-03-01 21:19:14
Késve bár, de meg van a tökéletes oldal! Itt megtalálható minden!!! Válogass!![link]
[Szerkesztve]
Peace! | Arckép és képszerkesztés - linkgyűjtemény - http://href.hu/x/fq4z | Arckép és képszerkesztéssek kapcsolatban ne írj privátot! Mindennek megvan a megfelelő topicja, ott bátran kérhetsz segítséget!
Valaki linkelje be legyen szíves VladimirR PH-s keresőjét.
köszönöm!
Hívjon minket! Már 9990 forinttól hozzájuthat ingyenes tájékoztatónkhoz!

RAM
(PH! addikt)
[link]
itt
Csak tisztán

janati
(őstag)
Rakjátok nekem légyszi sebességbeli sorrendbe ezeket:
GF 6800
X800
X800 GT
X800 GTO
X800 Pro
A "Kivel érdemes üzletelni" topikot NEM én, hanem Thunderzolee tartja karban!!!
#1029-es link-ben megtalálod az adatokat!!

janati
(őstag)
nem jövök ki belőle, valós tapasztalatok kellenének
A "Kivel érdemes üzletelni" topikot NEM én, hanem Thunderzolee tartja karban!!!
Lenne nekem egy kis problémám, történetesen az, hogy az eggyik könyvtáramból eltüntek a fileok, vagyis ott vannak, de csak total commanderrel látom őket, és a windows meg nem,hogy tudom visszacsinálni az egészet ugyan olyanra? 
A főnök tekintetete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.
Nem lehet, hogy be van kapcsolva a rejtett fájlok látása a tc-ben, a sajátgépban pedig nem, és azok a fájlok rejtettek? A TC-ben jobb gomb a fájl-ra, tulajdonságok, és ha a rejtett parancs ki van pipálva, akkor tüntesd el a pipát. OK? Ha nem ez, akkor szóljál, és kiderítjük!
Na megoldottm egyszerűen a dolgot, fogtam az összes file t és átmásoltam TC ben egy másik könyvtárban majd az eredetiből töröltem az összeset, és utánna visszamásoltam az egészet, most úgy tűnik, hogy jó lett 
A főnök tekintetete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

Norbi1983
(újonc)
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni,pár dologban.
Nekem van egy Terratec Cinergy 1200 DVB-S tuner kártyám,Philips SAA 7146 chipset van rajta.
A gyári szoftverekkel,csak pár adót tudok befogni és szeretnék többet!
Ha bármilyen más programmal probálkozom,pl:dscaler nem sikreül behozni semmit!
A másik hiba hogy ha telepittem a chrisstv-t akkor nem tudom használni mert nem találja a videocapture-t!
Pedig már probáltam mindent!!!
Geforce 5200-as videokártyám van,regeben sikerült,DE most már nem tudom felrakni hozzá a WDM dolgokat!! szerintem ez lehet a bibi!
81,85-ös nvidia driver van fent.
Már raktam sokszor újra rendszert,de nem sikerült megoldanom a problémát!!!
Amugy a kártya,a maga chipset-jével alkalmas az olyan programok,futtatására amely kikódolja a tvcsatornákat???
Válaszotokat elöre is köszönöm!!!
LEHET hogy nem ide való,de segitségeteket kérem!
tnx
- Privát
- 2006-03-02 01:29:28
Hi nekem is ez a gondom, de nekem van driverem...
IRWAVE USB Irda
A saját honlapjáról szedtem le és mégsem akar működni.
Az XP meg azt írja ki nem tud hozzá letölteni driver -t
Ekkor mi a helyzet srácok 
HELP

THANX 

zfarkas
(senior tag)
Tiszteletem!
Létezik olyan átalakító, amivel PS2-es billentyűzetet használhatok USB porton?
Ellenkező irányba tudom, hogy van (pl. USB egér PS2 portba dugható).
Köszi!
Raw Dark Pure

robisz
(senior tag)
Hogy létezik, az holtbiztos: [link]
Csak azt nem tudom hol kapható... 
Női túrabakancs eladó: http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=359320

zfarkas
(senior tag)
Remek! Majd valahol felhajtom.
Raw Dark Pure

rzoli
(fanatikus tag)
Sziasztok!
A kolléganőm a munkahelyen is szeretné olvasni a t-online-os leveleit, de nem tudja/tudjuk a pop server címet. A t-online oldalain sem találom. Valaki meg tudná mondani?
üdv
Z

robisz
(senior tag)
Úgy tudom, hogy mail.t-online.hu 
De van ügyfélszolgálat is, ha nem menne 
Női túrabakancs eladó: http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=359320

Gyurcika
(kvázi-tag)
Valaki tudja azt, hogy az SD RAM-okról hogyan lehet megállapítani, hogy hány megásak ?
(Nem SD kártyára gondolok !)
Köszi
Ha valamit el szeretnél adni nekem, akkor kérlek először találd ki az árát ! És a postázást kihagynám az életemből továbbra is ...
Azzal kezdeném, hogy a memóriachipeken levő számot beírom a google keresőjébe.
--= (Hardver)Apróim: http://pompi.hu/aprok =-.

Gyurcika
(kvázi-tag)
Jó ötlet, de nekem valami táblázat-féle vagy ilyesmi kellene.
Tehát ha egy doboz ram előttem van és nincs net, akkor is tudjak kezdeni velük valamit ...
Ha valamit el szeretnél adni nekem, akkor kérlek először találd ki az árát ! És a postázást kihagynám az életemből továbbra is ...

ToBeY
(PH! nagyúr)
Hello
Ezt valaki le tudná nekem fordítani pontosan? DC mostanába ezt a hibaüzit dobálja fel
[link]

sbazsi
(PH! kedvence)
adott egy corel file, beleimportáltam néhány képet.
na ezeket nem akarja kinyomtatni.
mit hagytam ki 
Eladó cuccok: http://bit.ly/gyopTo | Ha hirdetés ügyében írsz, tényleg olyan megterhelő megírni, hogy miről van szó, hogy ne kelljen barkóbázni???

sbazsi
(PH! kedvence)
foglalt a TCP portod.
vagy beakadt, vagy egy másik progi használja
Eladó cuccok: http://bit.ly/gyopTo | Ha hirdetés ügyében írsz, tényleg olyan megterhelő megírni, hogy miről van szó, hogy ne kelljen barkóbázni???