Próba - szerencse. Az első bekapcsoláskor csökentett módban indítsd a gépet.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Milyen cserélhető objektíves gépet (DSLR, MILC, SLT)? Olvasd el az első hsz.-t !
Milyen monitort? A-tól Z-ig, a legkisebbtől a legnagyobbig [Olvasd el az #1 hozzászólást!]
Nettáblák, tabletek Android op. rendszerrel /MID Apad stb. /
Milyen SSD-t vegyek? [Mielőtt írsz először olvasd el az 1. hozzászólást!]
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Hirdetés
Az biztos, hogy egy SiS meg egy Via IDE vezérlője más... lehet, mégis inkább KT600-asban kéne gondolkodnom :F
I'm the best there is at what I do, but what I do isn't very nice. - "Akinek nincs penze jatekra, ne vegyen xbo360-at meg melle 40"-es LCD tv-t es akkor nem kell sirni, hogy draga a jatek, ilyen egyszeru." (tiv)
Mit cseréltél mire a sikeres esetben? Hátha segít valamit...
I'm the best there is at what I do, but what I do isn't very nice. - "Akinek nincs penze jatekra, ne vegyen xbo360-at meg melle 40"-es LCD tv-t es akkor nem kell sirni, hogy draga a jatek, ilyen egyszeru." (tiv)

bumper
(senior tag)
Van egy Nvidia Geforce4 MX 440-SE vga kártyám és a rajta lévő (gyári) venti 4 másodpercenként berezonál és baromira lelassul egy pillanatig.
Attól félek, hogy beakad vmibe, vagy nem tudom...
Mit csináljak??
Volt valakinek ilyen problémája?
Nem ártana neki egy kis szilikon-spray!
Üdv.:Robe
[Szerkesztve]
-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

L3zl13
(PH! nagyúr)
Gyesznózsírt neki! :DDD
Aki hülye, haljon meg!
Szerintem nem érdekes az IDE vezérlő se, hiszen nem kell a vinyón lévő Winre bootolni az első körben. CD-ről indítsd az XP-t az új lap beszerelése és a BIOS konfigurálása után, és nyomj neki egy repairt. Utána már fog indulni a HDD-ről, fel tudod tenni az új chipset drivert, stb.
Filtörd teknúz sztrím: http://twitter.com/erdoke

DragonR+
(senior tag)
Tessék! :)
Ezzel próbálkozz!
Cosmo Player
[L]http://www.sulinet.hu/kemia/plusz/cosmo21.exe[/L]
Ó, de finom a vadkörte, más nevén a vackor…

mdk01
(őstag)
-Szerinted mért nerm kapok választ erre?
-Nem tudod?
-Én se!

L3zl13
(PH! nagyúr)
Fogalmam nincs, mert soha nem is érdekelt, viszont a tesztben nincs erről szó?
Aki hülye, haljon meg!
Z-CLV írásról lévén szó 6 és 8x írás esetében, csak ott nő írás közben a sebesség. Nem folyamatosan, hanem két ugrással, először 6x-ra megy fel, aztán 8x-ra. [L]http://www.cdrinfo.com/Sections/Articles/Specific.asp?ArticleHeadline=Pioneer+DVR%2D107D&Series=0[/L] Igaz, hogy itt még az 1.05-ös firmware-rel teszteltek, kis esélye van, hogy azóta ezen változtatak, de szvsz nem sok.
Filtörd teknúz sztrím: http://twitter.com/erdoke

ath
(tag)
hali!
mit tok csinálni akkor ha az integrált hangkártya nem akarja lejátszani a 32000 és a 48000 hz-es mp3-akat???csag érdekes hangokon búg,v nemtom.vmi +oldás??

Zoltán
(őstag)
Lehet-e baja hosszútávon egy ATA66 vagy az fölöttit tudó vinyónak, ha csak 40 eres kábelt használok és csak ATA33-at tudó IDE-vezérlőn csücsül?
http://just-tea.hu

L3zl13
(PH! nagyúr)
Nem.
Aki hülye, haljon meg!

Zoltán
(őstag)
Köszi. Csak azért kérdeztem, mert úgy hallottam, hogy rack esetén nem ajánlják. De nem tudom miért nem, mondjuk itt nem is rack-ben lenne.
[Szerkesztve]

L3zl13
(PH! nagyúr)
Racknél is hülyeség szerintem. Nekem több mint egy évig ment ATA33-as rackben a vinyóm mielőtt kontakthibás lett a fiók csatija és vettem végre egy ATA66-t.
Aki hülye, haljon meg!

DragonR+
(senior tag)
Lenne egy nagyon kezdő kérdésem.
Az IDE vezérlő típusától függ (ATA) az, hogy mekkora HDD-t ''lát'' egy alaplap vagy ez az alaplap egyéb tulajdonságaitól is függ? :B
[Szerkesztve]

Zoltán
(őstag)
Igazából nem emlékszem, hogy rack esetén milyen párosítást nem ajánlottak. De azt hiszem pont itt olvastam. Mindenesetre megnyugtattál.

Zoltán
(őstag)
Leginkább az operációs rendszeredtől függ, hogy mekkora részét tudod a vinyódnak használni. Esetleg még régi BIOS-sal lehet gond.
[Szerkesztve]

VladimirR
(PH! nagyúr)
nem egeszen
sok p1-es lap nem lat 8g fole (tudom, hogy regi, de talan szamit meg...)
es sok ujabb lap nem lat 137g fole
elobbi asszem a 4096 cylinder-es limit miatt van (bar ebben korantsem vagyok biztos)
utobbi pedig az lba cimzes miatt (csak a 48 bites lba cimzes kepes kezelni az e feletti lemezeket)
ezenkivul fugg meg az oprendszertol is, es a filerendszertol is
(fat felso hatara asszem 127g, a woinxp-meg csak sp1-gyel latjka a 160-as lemezeket)

L3zl13
(PH! nagyúr)
Nem (csak) attól függ, hogy ATA 33/66/100/133 a vezérlőd, hogy mekkora vinyót tudsz használni. Viszont az újabb vezérlők általában magasabb ATA szabványt támogatnak, és az újabb alaplapok ugyanakkor támogatják a nagyobb vinyókat is.
Tehát a kapcsolat nem közvetlen, de némi egybeesés van.
Aki hülye, haljon meg!

DragonR+
(senior tag)
Tiszta sor!
Oprendszer+fájlrendszer
Leírom mire is lennék kíváncsi:
Volt egy régi alaplapom, valami Amptron és az a 10 GB-s HDD-ből csak 8 GB-ot látott.
Átkerült a HDD egy másik lapba, ott tudtam kezelni mind a 10 GB-ot.
Most van egy Mercury lapom, ami tudom nem egy high-end cucc, ezért gondoltam megnézem, hogy tudna-e kezelni egy 80GB HDD-t 100%-an.
Ez a vezérlő típusán múlik?
A Mercury ATA133-s.

DragonR+
(senior tag)
Aham. :)
''Nem csak attól.''
Még mitől?
Ezek a dolgok alaplapspecifikusak?
Hülyeséget írtam.
Az első lap egy Acorp volt, majd átkerült egy Amptronba. :O
[Szerkesztve]

L3zl13
(PH! nagyúr)
Sokszor BIOS.
Más alaplap ugyanazzal a csipsettel tolja a nagyobb vinyót BIOS friss után. De ha a tiedhez nem találsz olyan BIOS-amiben ezt megcsinálták akkor b@szhatod, hogy a chipset képes rá... :(
Aki hülye, haljon meg!

Dilikutya
(PH! kedvence)
nem kell ahhoz photoshop, nyomd meg az ALT+printscreen billentyűkombinációt
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

DragonR+
(senior tag)
Most januárban vettem a Mercuryt.
Csak nem akarok ráfaragni a HDD-vel. Gondoltam utánakérdezek.
Széépen, teljes egészében ki szeretném használni a HDD-t. :)
A BIOS még ''majdnem'' vadi új. :)
[Szerkesztve]

Dilikutya
(PH! kedvence)
ha ATA133 akkor tudnia kell működtetni. amugy nekem ATA33-mal is megy a 120Gb :) de a lényeg hogy menni fog 100%-osan a vinyó. nem attól függ hogy high-end vagysem.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)

L3zl13
(PH! nagyúr)
Vegyél 120GB-t. Azzal nem lehjet gond. 160-asnál már lehet, hogy nem támogatja alapból, a mercurynál pedig nem tudom milyen a support...
Aki hülye, haljon meg!

DragonR+
(senior tag)
Köszi. :)

DragonR+
(senior tag)
Akkor azt mondod, hogy azért nem látta az ATA66-s Acorp a 10GB-s HDD-t, mert ráfért volna egy BIOS frissítés? :)
[Szerkesztve]

L3zl13
(PH! nagyúr)
Ha volt hozzá megfelelő BIOS, akkor valószinűleg az megoldotta volna a problémát...
Aki hülye, haljon meg!

DragonR+
(senior tag)
Na, most borultam hanyatt.
''Csak''. 80 GB-ra gondoltam. :DD

DragonR+
(senior tag)
Akkor lehet, hogy megpróbálkozom egy frissítéssel.
De nagyon tartok tőle.
Még működik a lap.

DragonR+
(senior tag)
Dilikutya , L3zl13!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a felvilágosítást!

L3zl13
(PH! nagyúr)
Ja bocs, azt nem olvastam.
A lényeg, hogy a következő korlát, amit még az újabb alaplapok némelyike sem kezel a 127GB. Ezért írtam, hogy ha új nagyobb méretű vinyót akarsz...
Egyébbként a 120-200 a legjobb ár/érték szvsz már jó ideje... De a 127GB-s probléma miatt a 120 ajánlott leginkább.
Szóval ha van rá lehetőség (és pénz) akkor 120GB-t javasolnék.
Aki hülye, haljon meg!

DragonR+
(senior tag)
Jó. Én megy VladimirR hozzászólását nem olvastam! :(
[Szerkesztve]

rog
(PH! kedvence)
kicsit belekeveredtem én is.
most akkor az a kérdés, hogy egy ata133-es lappal megy-e majd a 80gb-s vinyó.
mer akkor a válsz igen.
(hardware szinten ~132gb-ig tuja kezelni az ata33-óta az ide vezérlő a vinyót. ami miatt megakad a dolog az a software. egyrészt a régi biosok nem kezelik csak 33 gb-ig a vinyókat. de ha linuxod, vagy biosfrissitésed van akkor 132gb a plafon. az ata133-as meg pont azért létezik mint szabvány, hogy ezt a korlátot ledöntse hw szinten. megnövelték a címzés módot 48 bit-re és így a plafon valahol a csillió bájt magaságába került. izé.. ilyesmi.)

L3zl13
(PH! nagyúr)
Bocs, de mi az a 132GB? Meg másnál láttam a 137GB-t?
Számtechben tudtommal a határértékek 2 hatványainál vannak (esetleg -1). :F
Szerintem kevered a 32GB-s határt meg a 128 (127) GB-set..
Aki hülye, haljon meg!

VladimirR
(PH! nagyúr)
130g korul igen nagy kavaras van:
pontosan nem tudom, hogy melyik melyik, de ott van vege az lba-nak is, es a fat32-nek is...
mas:
adott egy p1-es 8g-ig latja a hdd-t
beleteszek egy 80g-s lemezt
ha biosban felismertetem (8g-snek ismeri fel) akkor nem bootol
ha biosban le van tiltva van boot, es a w98 latja is a lemezt
kerdes: miert nincs boot, ha ha felismertetem a lemezt (megj.: nem az a gond, hogy nem jol allapitja meg a meretet, mert az azotam mar halott 10g-s hdd-mbol is csak 8g-t latott, es azzal volt boot)

DragonR+
(senior tag)
Ponytosan erre voltam kíváncsi. :DD
Vagyis inkább arra, hogy meddig is látná.
Említették a kollegák, hogy 130GB körül van egy kis kavarodás.
[Szerkesztve]

rog
(PH! kedvence)
szerinted. valójában meg nem keverem.
ata33-tol ata-100-ig a cimzes (ott benne a kicsit kockában ami az alaplapra van forrasztva) 28-bites ami fogalmam sincs pontosan mennyi de en kb 13xgb-t mondok. (mert olyan jol hangzik :) )
ata133 abban kulonbozik a 100-tol, hogy egyreszt feszesebb az idozites (innen anev), masreszt 28 helyett 48 bittel cimeznek ami tulmutat ezen a 13xgb-n enyhen.
persze ez keves a boldogsaghoz. mer ha a bios csak 33gb-t tud cimezni, akkor a nagyobb vinyokkal nem fog bootolni. windowsbol-linuxbol latszanak majd, mert az kihagyja a lemezelersbol a biost.
ilyenkor bios-frissites.
viszont ezeket a 160gb-s vinyokat meg a software oldal is meg tudja szivatni, pl a fdisk elszomorodik ha meglatja. hiaba a ata133, meg a hozza illo bios. csak hogy konnyu legyen.

VladimirR
(PH! nagyúr)
bocs de biztos, hogy az ata133-nak es 48 bites lba-nak koze van egymashoz?

rog
(PH! kedvence)
ki tudja.. :)

VladimirR
(PH! nagyúr)
csak mert en ugy tudtam, hogy az ata133 a maxtor haziszabvanya, amit kesobb atvatt valamelyik ''s'' betus gyarto is (samsung/seagate), de mas nem nagyon hasznalja
vagy te az alaplap feloli oldalra (south-bridge) gondoltal?

rog
(PH! kedvence)
nem a szabvany neve ATA/ATAPI-6. es a maxtor szorgalmazta a bevezeteset, pont amiatt, hogy elertek a 13..öö..5 gb-s határt.
az ezt a szabványt követő merevlemezek, ill ide-vezérlők mind tudják a 48bites címzést.
ill. fordítva, aki ata-133-as akar lenni, annak tudnia kell a 48bit-es címzést.
elképzelehtő egy ata-100-as lemez vagy vezérlő ami támogatja a 48bites címzést. de az ata100-as speckóban nem szerepel, ezért ez nála amolyan extra feature... directx analógiára az ilyen eszköz ata-100+ :))

L3zl13
(PH! nagyúr)
Ezt én is hasonlóképp tudom, de... :F
Aki hülye, haljon meg!

VladimirR
(PH! nagyúr)
ertem, kosz
L3zl13: azert tunik nagyon valoszinunek amit rog irt, a szabvanynak csak a fele ''hasznos'' es lehet, hogy sokaknak egyszerubb volt, csak a 48bites cimzest megvalosoitani, a 133MB/s-ot hagytak a @#$%^&*
[Szerkesztve]

rog
(PH! kedvence)
mi az hogy valószínűnek tűnik?! :)
így van és kész.
google.com

VladimirR
(PH! nagyúr)
1. nem valoszinunek, nagyon valoszinunek :DDD
2. ki vagy te, nem is ismerlek, lehet, hogy felrevezetsz... :DDD:DDD:DDD
[Szerkesztve]

rog
(PH! kedvence)
hát ami azt illeti győzködlek már egy ideje.
csak nem tudom minek...
ez már a negyedik ilyen topic ahol valaki az ata133-ról kérdezett valamit. én leyrtam, aztán valaki más, vagy a kérdező nekiállt problémázni, hogy ''biztos ez?'' meg ''szerintem ezt meg azt kevered.'' meg hogy ''én eztígy hallottam.''
pedig baromi egyszerű. ha nem hisz nekem akkor ctrl-n, google.com, aztán nem kopik el az a sok billentyűzet, meg fogy el az a rengeteg tárhely fölöslegesen. :)