Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

(#251) slamm válasza biggamer (#249) üzenetére

slamm
(lelkes újonc)

Valami alakul!:))
Még egyszer köszi!

(#252) biggamer válasza slamm (#251) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

Akkor hajrá.

[kép] [link]

Persze még jobban is el lehetett volna mosatni a hátteret.
Ja, még élesítettem is a képen az engedelmeddel. :)

[Szerkesztve]

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak, és terhes nők lennének.

(#253) j.bravo válasza BEE (#248) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Hádeéniseztírtam! :D
Alapvető megközelítés jó, csak ha pontos kell (valamiért én úgy vettem le az eredeti kérdéfelvetésből), akkor még egy tag kell abba a szorzatba, vagy hatványkitevő, vagy logaritmus, vagy akármi, valami ilyesmi - hogy pontyos legyen.
Mindezt persze szigorúan ua. adott FÉ-re... (most láttam csak hogy milyen hajnalban írtad a legutóbbi hsz-t. Nem lehet hogy ez az oka a félreért(elmez)ésnek? :D)

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#254) pitman válasza j.bravo (#253) üzenetére

pitman
(őstag)

Esetleg itt nézelődjetek:
http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/ev.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

(#255) cOxeR

cOxeR
(PH! addikt)

Sziasztok!
Vélemények erről a képről? ;)
Mit lehetne rajta alakítani, hogy pofás legyen?
[link]

http://www.flickriver.com/photos/nemethz/

(#256) pjtr válasza biggamer (#197) üzenetére

pjtr
(fanatikus tag)

Szia!

A Smart media recovery-vel sikerült a 200 képből kb 180-at visszaszedni!!! :)
A kolléga nagyon hálás volt, és én is hogy segítetettek nekünk :R :R :R :R

peti

(#257) j.bravo válasza pitman (#254) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Ez az, köszi! :R

perempe, BEE:
A válasz perempe kérdésére (matematikai összefüggés) ott van pitman második linkjén: http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value [link]

Kapcsolja ki! Hasznosítsa újra! Cserélje energiatakarékosabbra! Sétáljon, kerékpározzon!

(#258) biggamer válasza pjtr (#256) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

:DD :)) :DD

Ha az életben minden fontos dolgot szemmel el lehetne intézni, akkor az utcákon csak halottak, és terhes nők lennének.

(#259) bandus

bandus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Retro elv/fórum/fényképész-társ javaslatára felhozom a topikot pár sorral lejjebről:D
A kérdésem az lenne, hogy egy képen mikor érdemes zajszűrést alkalmazni?Mielőtt lekicsinyítem 1024*768-ra, vagy még az eredeti, 3-5 Mp-s felbontásban?

|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!

(#260) bitfarkas válasza slamm (#245) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Ajánlok egy másik megoldást, ami kevésbé munkaigényes, és menetközben több a korrekciós lehetőség.
Ps-ben, vagy Ps elementsben megnyitod a képet, és készítesz egy rétegmásolatot.
A fölül levő rétegen a szűrők közül kiválasztod az életlen szűrők közül a gauss-t - gaussian blur - és a szűrő beállításával az egész képet szükség szerint életleníted. (természetesen a háttéren kell a kívánt hatást nézned)
Majd a főalakot lágyszélű radírral (ecset) a felső rétegből kitörlöd, a radírozott helyeken az alsó réteg éles képe lesz látható. Lépésekben dolgozol, és ha túlradírozol a felületen, elég egy undo és újrakezdheted az elrontott részt. Végül egy kisfelületű, keményszélű radírral (ceruza) végigmész a kényes felületszéleken, azokon a helyeken, ahol egyébként is élesebb a háttér, és ha túlmenne a lágyszélű radír, meglátszana a beavatkozás. Majd a két réteget egyesíted és mented.
A hátteret az előbb említett módon kágyítottam, két különböző beállítással,
az első, kevésbé drasztikus megoldás: [link]
a keményebb belenyúlás:
[kép]
[link]
Egyszerűbb esetben egy ilyen beavatkozás max 5 perc.

[Szerkesztve]

(#261) bitfarkas válasza bandus (#259) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Többnyire minden beavatkozást a kép eredeti méretében célszerű elvégezni. Azért meg kell nézni, hogy a kicsinyített változatban egyáltalán látszik-e zaj, mert fölösleges munkát - a sztahanovistákat kivéve - nem célszerű végezni. :)

(#262) Marcus

Marcus
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha az auto fókuszt kikapcsolom, akkor mi lesz éles a képen?

Ölni tudnék a béke Nobel-díjért!

(#263) Retro11 válasza Marcus (#262) üzenetére

Retro11
(senior tag)

:DDD!Semmi:DDD!Ha kikapcsolod az F-et akkor valszeg van MF is a gépeden tehát neked kell fokuszálni arra amire szeretnél!Ha kikapcsolod akkor attol függ mi lessz éles hogy mennyire vagy a cucctol,amugy meg használni kell a MF-t!Másképp minden szépen elkent lessz:DDD!

Üdv: Retro11 :R

:)

(#264) Marcus válasza Retro11 (#263) üzenetére

Marcus
(fanatikus tag)

A kisfilmes gépeknél hogy oldották meg, hogy gyakorlatilag minden éles volt a képen?
Egyébként kipróbáltam, nem állítottam MF-t, és nem vettem észre különbséget, ez hogy lehet?

(#265) Marcus

Marcus
(fanatikus tag)

És még lenne két biztos egyszerű kérdésem, csak én nem tudom rájuk a választ.

Első:

Hogyan lehet úgy lemeríteni az elemeket (tölthető), hogy tényleg ne maradjon benne semmi. Mindíg kiszúrnak velem, mert hagyon őket egy kicsit pihenni, és visszatöltődnek! És ez egy csomószor el lehet játszani, gondoltam, tanácsot kérek.

Azért szeretném lemeríteni teljesen, mert nekem azt mondták, hogy úgy nem csökken az idővel a készenléti idejük.

A második kérdésem:

Szerintetek két azonos mAh-s elem közül a sony stamina vagy az energizer tartósabb?

(#266) j.bravo válasza Marcus (#264) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

A mostani gépednél is van olyan állása a fókusznak, hogy ''végtelen''. Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy minden, ami a legnagyobb beállítható távolságnál (például mondjuk 30m) messzebb van, az éles lesz, akár 50, akár 80, akár 200m-re van.
A régi ''focus free'' gépek objektívje úgy volt kialakítva, hogy ez a ''végtelen'' állás minél közelebb legyen (általában 1m körül volt ha jól emlékszem), minek eredményeképpen minden ami 1 m-nél messzebb volt, az éles lett, ami 1m-nél közelebb, az nem.

A MF-szal szerencséd lehetett; illetve ha előtte fotózol valamit AF-fel és átállítod, valószínűleg még megmarad a beállított élesség; azaz ha ugyanazt fotózod vagy vmit ami kb. ugyanolyan messze van, az éles lesz. Ha AF-fel beállítod egy közeli tárgyra, átkapcsolsz MF-re, és hirtelen távolit akarnál fotózni, akkor nem úszod meg az MF beállítása nélkül.

(#267) bandus válasza Marcus (#265) üzenetére

bandus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Szvsz ha a géped discharge funkciójával lemeríted az éppen elég, annál jobban felesleges, nemigazán fog kihatni az akkujai élettartamára.
A második kérdésedre pedig az ansmann a helyes válasz :) (amúgy energizer szvsz)

|| Bandusz Oklitusz Egyetemisz Alkeszosz || Eladó Oakley Jupiter Matte Rootbeer/Bronze napszemüveg || Eladó 19k-s utalvány, Bata cipőboltba ||!

(#268) Marcus válasza bandus (#267) üzenetére

Marcus
(fanatikus tag)

Sajnos nincs olyan funkció, hogy discharge (sony h1-es)
Szóval aszondod az ansmann a legtartósabb az összes márka közül?

(#269) j.bravo válasza Marcus (#268) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Próbáld meg itt is:
http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=167520 [link]

Egyébként bármelyik kulturált, tudomásom szerint. A lemerítést egy jobbfajta töltőt megoldja (nem tudom milyen van neked), hosszútávon mindenképpen érdemes intelligens töltőbe beruházni.

(#270) bandus válasza Marcus (#268) üzenetére

bandus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Sztem a legeslegjobbak. A fujimba 4db kell, kb olyan 5-600 képet lehet elnyomni velük, a vakutól függően. Ha esetleg nagyobb fokú szakértés kell akkor itten van az akkus topik: [link]

itten pedig egy teszt: [link] -.pdf formátumban

ahogy öregszem egyre lassulok :( :D

[Szerkesztve]

(#271) Marcus

Marcus
(fanatikus tag)

Köszi mindenkinek!

(#272) adik

adik
(őstag)

http://edigital.hu/product.php?productid=24452&cat=266&page=1
Oly SP 320? kezdőnek, de kellene manulális beállítás

Ketto, csipkebokor vesszo!

(#273) bandus válasza adik (#272) üzenetére

bandus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

:F :U

(#274) oregcsóka válasza adik (#272) üzenetére

oregcsóka
(őstag)

Zársebesség, és blende előválasztás van. Ez nem elég? Egyébként én ennyi pénzért inkább Canont vennék, még ha kisebb pixelszámot is tud, de azt nagyon jó minőségben.

''Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmad. Ha nincs igazad, nem engedheted meg, hogy elveszítsd.'' /Mahatma Gandhi/

(#275) adik válasza oregcsóka (#274) üzenetére

adik
(őstag)

Nyilván rossszul olvastam, de edigital azt írta nem tud. Egyébként canon lett. Pont a kevesebb Mpxből fakadó minőségkülönbség miatt. (Meg persze a jobb képfeldolgozó egység is meglátszik, maga a canon mivolta megpláne)

(#276) bitfarkas válasza Marcus (#264) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Rosszul fogalmazol. Nem a kisfilmes gépeknél, hanem az olcsóbb box gépeknél. Ezek optikája ugyanis jobb esetben f:8-as fényerejű volt, és egy átlag 5-6 méteres tárgytávolságnál a képen 3 m-től a végtelenig minden ''éles'' lett. (Amíg fel nem nagyítottad rendesen) Kezdetben a digitális kompaktok is ezen az elven működtek, aztán jöttek a nagyobb fényerejű, tisztességes obik, és jött vele a mélységélesség fogalma is. Kezdetben a fotósok azon panaszkodtak, hogy nehéz a gépet úgy beállítani, hogy a főtámán kívüli dolgok ne legyenek élesek.

(#277) adik válasza bitfarkas (#276) üzenetére

adik
(őstag)

és jött vele a mélységélesség fogalma is.

engedd meg, hogy egy kedvenc kifejezésemet ide beszúrjam: sekélyélesség (sajnos a feltalálójára nem emlékszem. egyébként a kezdetben nem pont az volt a filmesek legnagyobb baja, hogy nem volt mélységélessége a kamerájuknak? még a filmes kor hajnalán, persze)

(#278) sbazsi

sbazsi
(PH! kedvence)

Fuji S7000-essel van egy kis gondom.
Szabadban fényes nappal rossz képeket csinál.
Azt hiszem ezt hívják úgy, hogy túlexponált.
Szal a kép nagy része túl világos, mondhatni fehér.
mit lehet tenni? :F :F :F

Eladó cuccok: http://bit.ly/gyopTo | Ha hirdetés ügyében írsz, tényleg olyan megterhelő megírni, hogy miről van szó, hogy ne kelljen barkóbázni???

(#279) rlazol válasza sbazsi (#278) üzenetére

rlazol
(őstag)
LOGOUT blog

linkeld be pár képt, h mi is lássuk.
Olyat, amiben az exif is benne van. Hogy áll a gép,full automata? minden körülmények között ezt csinálja?

Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

(#280) j.bravo válasza rlazol (#279) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Nagyon OFF:
Sportot űzöl belőle hogy nekem nem válaszolsz, akár hsz, akár PÜ? :F

[Szerkesztve]

(#281) sbazsi válasza rlazol (#279) üzenetére

sbazsi
(PH! kedvence)

[link]
[link]
full automata.
ugy vettem észre, hogy csak a napon (ugy értem nappal a szabadban)

[Szerkesztve]

Eladó cuccok: http://bit.ly/gyopTo | Ha hirdetés ügyében írsz, tényleg olyan megterhelő megírni, hogy miről van szó, hogy ne kelljen barkóbázni???

(#282) Smogus válasza sbazsi (#281) üzenetére

Smogus
(őstag)

Ha ezeket full automata módban produkálja akkor vissza kell vinni valami baja van a fénymérő rendszernek, ha félautomata módban mondjuk Av csinálsz képeket akkor is elrontja, mert ha igen akkor a tuti hogy a fénymérés a szar

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#283) sbazsi válasza Smogus (#282) üzenetére

sbazsi
(PH! kedvence)

mennyi gari van ezekre?
az érdekes az, hogy amikor lenyomom a gombot, akkor jónak tűnik a kép. ekkor ugye máll egy pillanatra, majd betölti azt, amit elmentett a kártyára.

(#284) biggamer válasza bitfarkas (#260) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

Hááát, nekem munka-, és időigényesebbnek tűnik a megoldásod.
Én kb. 2 perc alatt megcsináltam.
Mondjuk én nem annyira értek hozzá mint Te, lehet hogy azért látszik nekem nehezebbnek.

(#285) pitman válasza sbazsi (#283) üzenetére

pitman
(őstag)

A fénymérés mire van állítva?

(#286) j.bravo válasza sbazsi (#278) üzenetére

j.bravo
(PH! addikt)

Esetleg véletlen expozíciókorrekció nem maradt beállítva?

(#287) biggamer válasza j.bravo (#286) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

Nem lehet, hogy az ISO valahogy feltekeredett nagyon ?

(#288) sbazsi

sbazsi
(PH! kedvence)

A tárcsa automata módon volt, ISO szintén. :F

(#289) pitman válasza sbazsi (#288) üzenetére

pitman
(őstag)

Fénymérés? Illetve automata módban ezt tudod állítani egyáltalán?
Az érzékenység 200 volt exif szerint az egyik képen, a záridő pedig azt hiszem 160-ad.
Azt mondod, hogy ezt csak erős fényben csinálja? Mert ha igen, akkor nem biztos, hogy a fénymérő a hunyó, mert akkor mindig rossz lenne. A rekeszt a megfelelő értékre szűkiti exponláláskor? Esetleg próbálj egy sorozatot lőni különböző rekesznyílások mellett azonos záridőkkel, hogy lehessen látni ez a része működik-e? Illetve ki lehet próbálni fordítva is: fix rekesz mellett változó záridőkkel. (Természetesen mindez csak eszmefuttatás, lehet, hogy nem visz közelebb a megoldáshoz.)

(#290) Smogus válasza pitman (#289) üzenetére

Smogus
(őstag)

A legtöbb digit gép beugró rekeszes, tehát a lektágabb rekeszen látsz mindig, és csak exponáláskor ugrik be a beállított értékre
ez is lehet a problémája, nem bír beugrani, de akkor ez valószínűleg manuális módban is előfordulna

Ha az emberi agy elég egyszerű lenne ahhoz, hogy megértsük, akkor egyszerűségünkben erre már nem lehetnénk képesek. -- http://smogus.deviantart.com/ --

(#291) sbazsi válasza pitman (#289) üzenetére

sbazsi
(PH! kedvence)

erre majd csak hétfőn kerülhet sor legkorábban sajna. addig lehet előkaparom a számlát, és visszaviszem...

(#292) bitfarkas válasza biggamer (#284) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Nézd meg a haj körvonalai melleti kontúrt a két képen a bal oldali fényes foltnál. Mindkét képen látod azt, amit én?

(#293) biggamer válasza bitfarkas (#292) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

Nem, de nem nagyított képen, hanem ilyen kicsiban, nem tökörészve csináltam, csak nagyolva kerítettem körbe.

(#294) bitfarkas válasza biggamer (#293) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Na ezért mondom, hogy egy egyszerű megoldás, mert a körülrajzolás nagyon munkás tud lenni, és a hibái annál inkább feltűnőek, minél erőteljesebb a beavatkozás. (Ha még erőteljesebben életlenítenél, még jobban látszana)
Megcsináltam egy még erőteljesebb változatot, lehet, hogy már ezen is látszanak a beavatkozás nyomai, de ennél valóban nem kell sokat tökölni. [link]

(#295) bitfarkas válasza biggamer (#293) üzenetére

bitfarkas
(őstag)

Egyébként az ''életlen'' Sigmáddal megadtad nekem a végső lökést és - veszett a fejsze, vesszen a nyele is - megrendeltem az obit. Így a jövő hét közepétől valszeg én is makrózgatok kicsit.

(#296) biggamer válasza bitfarkas (#295) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

Nagyon örülök neki, viszont most mejelent a Sigmától egy 100 f2.8 Macro obi, ami 1:1 leképzést kínál.
Szerinted ?

(#297) biggamer válasza bitfarkas (#294) üzenetére

biggamer
(PH! kedvence)

Szerintem jó lett, most már egyáltalán nem zavaró a háttér.

(#298) hdanesz

hdanesz
(senior tag)
LOGOUT blog

sziasztok!
Az lenne a kérdésem,hogy esti/szürkületi fényképezéshez (pl. belváros...ilyesmi) milyen rekesz/zársebesség/iso értékeket érdemes használni,h. elfogadható kép legyen? :)

http://tanarikonyha.blogspot.com

(#299) crab

crab
(őstag)

helló, honnan tudom, hogy a fényképezőgépem és a leendő állványom menete megegyezik? estleg van erre vmilyen szabvány? előre is kösz a választ..

(#300) adik válasza crab (#299) üzenetére

adik
(őstag)

szabvány. hacsak nem nagyon-nagyon eltér a másik irányba. de 10ezer-3millió közötti cuccoknál nincs különbség

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.