És akkor egy kicsit kevésbé software-hiba orientált kérdés nyomtervekről.
Mennyire normális dolog az, ha:
- Van egy nyomtervem 3 régióval (kézileg osztottam fel az összefüggő tengelyvonal mentén az eredetileg egész hosszra kért nyomtervet, hogy beiktathassak egy eltérő szakaszt), amiből a két szélső tartomány ugyan azt az MKSZ-t használja, és a középsőn vannak bizonyos eltérések.
A köztes szakasz MKSZ-e is hasonló, csak a tengelyvonali MKSZ illesztőponttól nézve balra egy villamosmegálló peronja lett beiktatva (és ezzel együtt csökkentve a vágánytengely és a belső szegély távolsága), jobbra pedig ki lett szélesítve a járda (villamosmegálló gyanánt -> jó, ezt sáveltolással is lehetett volna csinálni; főleg hogy így is, úgy is kell majd csatolni, ha le akarom kerekíteni... de ha már úgy is MKSZ-t váltok, megadtam az új alapméretet, így könnyebb lesz felvenni a lekerekítést...).
- Na most, az egyszerűbb és baloldalban pár elemmel bővebbre szabott MKSZ-eket használó nyomtervszakaszok önmagukban működnek, csak épp a nyomterv régiók határainak környezetében vannak nagyon csúnya dolgok!
-> A jobboldal rendben van. Igaz ott végig azonos számú és típusú elem található, csak épp a legkülső elem szélességi paramétere változik. Szépen összekötötte (majd még kézileg csatolom egy nyomvonalhoz, hogy ívesen szélesedjen ki, ne egyenes mentén törjön a járda külső szélének a vonala -> itt szépen követi a sáv elem az eltolásait).
-> Baloldalt viszont a peron körül nagyon meredeken, és első ránézésre mindenféle logika nélkül húzza vissza a vezérlővonalakat a tengely irányába, hogy aztán "valahova" bekösse (néhány pedig látszólag a levegőben lóg, de azért nem egyenesen megy tovább, hanem a tengely felé néz - csak hogy tuti legyen
).
- Érdekes módon viszont az MKSZ baloldalán sem téved el minden, mert a bal legszélső elem, a telekrézsű kiválóan működik. Azt a nyomterv legszélén gyönyörűen végigvezeti. (A telekhatárokat adó vezérlővonalak és a térkép magassági adataiból --ami nem sok, és "érdekes", de most mindegy-- gyártott felület a célja.)
- A tengely közelében, baloldalt is jó még az első pár nyomterv-vezérlővonal (megvalósul a vágánytengely és a szegély közti távolság csökkenése a megállóhoz, és az újbóli eltávolodása a további szakaszhoz).
- A probléma a peronnál üt be. Itt valamiért az aszfaltút tetőpontja akar bekötni a peron gyanánt kiemelt sávba.
De közben még a peront tartalmazó régiónál is visszaköt a peront képző sáv a tengely felé (ugyanakkor nem éri el, szóval Isten tudja mit akar az ott
).
Ennek eredménye, hogy minden villamos mellett futó szegélykő utáni vezérlővonal meredeken visszaköt a tengely felé (kivéve a már említett telekrézsűt, ami ismét jó).
A peron mentén ugye kintebb kerül minden, ami azt az elemet követi: egy 2x2 sávos tetőszelvényes aszfaltút, és egy járda baloldalra is -> Tudom, hogy ezzel a megoldással először csak egy nyomterv szelvénnyi hosszon belül, lineárisan törik a közút, de úgy gondoltam, hogy csatolom majd a sáv alkotóelemeket egy kézzel behúzott íves nyomvonaldarabra, hogy a forgalomtechnikai tervben szépen lehessen majd vezetni a sávokat...
A gond most ott van, hogy ezen a zavaros szakaszon (a régiók határai közelében) nem követi le a sáv alkotóelem a megadott eltolási vonalát (pl. egy íves nyomvonalat, de próbáltam már két pontos poliline-t is). Ha pakolgatom az eltolási vonalat, néha mozognak egy kicsit a tőle balra eső vezérlővonalak (a tetőszelvényes út baloldali sávja, stb), de semmi értelmes megoldásra nem jutok (esetleg még csúnyább lesz).
A peront tartalmazó régión belül (de a régióhatárok környezetén kívül) meg is jelent a peron, és helyén van a tetőszelvény csúcsa is (két ellentétes esésű, alapértelmezésben azonos szélességű aszfaltsáv közt).
A többi régióban (szintén a régióhatárok környezetén kívül) is a helyén van minden.
Csak a határok a problémásak.
///
És nem tudom, ez mennyire szokványos dolog (lenne ötletem arra is, hogy ez miért így jó, de elsőre furcsa), de a nyomterv keresztszelvény szerkesztő a régióhatárokba eső szelvényekben most mind a két MKSZ-ből kirajzolja a keresztszelvényt ("szépen" egymásba metsződően, és ha rákattintok bármely elemre, akkor egyben jelöli ki mindkét verziót). És még ezen felül mutat egy 3. keresztmetszetet is, azonos szelvényszámmal (léptetem előre, és a szám nem változik, csak a rajz - ami még jónak is tűnik).
///
Lehetőségek, amikre én eddig gondoltam:
---> Nem lehetne valahol beállítani, hogy a régióhatároknál csak az egyik MKSZ alapján készüljön el a nyomterv leméretezett keresztszelvénye (nekem itt a közbenső szakasz lenne célszerű, ami így elvileg szögletes peront eredményezne -> hát, majd lehet még vele valamit később kézileg átrajzolgatva a sarkait ívesre, vagy marad így...), és úgy próbálja meg összekötni a pontokat a két régió végei közt (és szándékom szerint majd segítek én neki egy íves eltolási nyomvonallal, hogy véletlenül se tévelyegjen meredeken a tengely irányába - csak kövesse le a célját a jelenleg problémás helyeken is, mert most nem nagyon teszi -> most arra tippelek, hogy az egymásra lapolt szelvények zavarják meg, pl. az egyik ott lévő, redundáns keresztmetszetet tolná el, ha az jelentene valamit a vezérlővonalának, ami nincs neki...).
---> Most úgy sejtem az is gond lehet, hogy megváltozik az alkotóelemek száma, és ő a tengely felől számolva, sorban akarja összekötni a kimért pontokat (és azon túl először próbálja az egyformákat, majd ha eltéved, akkor "ahogy jön").
-> Valahogy "csaljak be" több elemet a most kevesebb elemből álló MKSZ-be is (míg azonos számú elemem lesz mindkettőben - célszerűen azonos pontkódokkal? >>> Két egyforma sáv, illetve szegélykő elemek egymás tetején? Működik az úgy, vagy csak még több baj lesz? -> ha mást nem, az aszfalttérfogat felfelé lesz kerekítve
)
- Erre azért gondolok, mert a jobboldalon azonos az elemszám, és ott rendben mennek a dolgok.
---> Egy új sáv alkotóelem jelenik meg, és a sáv elemek pontkódjai fixek. Így akár elég lehetne módosítani az újonnan megjelent sáv elem pontkódjait. Így elvileg nem a peront képző sáv elemhez akarna visszakötni az aszfaltút tetőpontja.
> Ez ott látszik elbukni, hogy ránézésre nem ilyen egyszerű a helyzet. Nem feltétlenül az azonos típusú elemeket köti össze. Inkább olyan, mint ha sorban haladna (és összekötne szegélykövet sínnel, vagy ami épp jön...).
>>> Bár ebből kiindulva próbálhatnék egyszerű pontokat feltenni, a sávoknak megfelelő pontkódokkal. -> Még nem használtam (csak tipp, hogy az ilyesmire jó lehet...???).
--> Ne egy 3 régióra bontott nyomtervet, hanem 3 külön nyomtervet tegyek rá a nyomvonalra?
- Megoldhatja a problémát? Lesznek ennek más hátulütői?
- Kézileg felvett íves nyomvonal menti sáveltolással látszólag folytonossá lehetne tenni a pályát. De csak látszólag, mert mindenhol tengelyre merőlegesen veszi fel a nyomterv-KSZ-eket, és két nyomterv közt nem vezetnek keresztül a vezérlővonalak.
És ki tudja milyen probléma kerekedhet ebből később (gyakorlatilag levegőben lógó szakaszvégek egymás mellett)...? Semmilyen? 
>Első tippre: Három felé lenne szedve a térfogatszámítás és hasonlók?
Térfogatot felületek közt számol, és ha kézileg hozzá is adom egy új felülethez a három külön nyomtervem egyes felületeit, amik ugye nem igazán érnek össze (csak úgy ránézésre nyomtatási méretben).
Vagy van olyan okos a program, hogy nem befolyásolja jelentősen az ilyesmi? (Mert elsőre olyanra gondolnék, hogy le sem fut a számítás, csak hibát dob, hogy pl. 'adjon meg összefüggő felületet'; vagy épp irreális adatok jönnek ki, mert a szakadási ponton több száz méteres magasságkülönbségeket lát, és számol is be ide-oda interpolálva/extrapolálva, még a környezetét is elnyújtva, hogy "hihető legyen"...)
---> Mi lenne, ha lenyesném az MKSZ-ekről a közutat, először legyártanám a villamost (a peront is tartalmazó közbenső régióval), majd a villamospálya nyomtervének baloldali külső vezérlővonalából kérnék egy új nyomvonalat, és arra pakolnám rá a közút MKSZ-ét használó nyomtervet?
>Vajon végig tud futni a nyomterv úgy, hogy 90`-os pontszerű törés is van a nyomvonalban? (Arra hogy kezdi ő ott el felvenni a merőlegeseket? - Gondolom egymásra lapolva, és akkor megint nem lesz valami szép dolog a vége...)
> Össze tudom én így egyeztetni magasságilag? (A peron végei is növelik a hosszt, torzulás lesz benne, ha rávetítem a villamos nyomtervéből az először a villamos nyomvonalára kérhető hossz-szelvényt...)
-> Itt sem vennék rá mérget, hogy nem fognak furán adódni a felületek (szerintem itt is lennének hézagok, sőt, nagyobbak a peronvégek környékén. Bár nem biztos...)
- Lehet nyomvonalat dinamikusan linkelni nyomterv vezérlővonalhoz? Nekem csak a vezérlővonalakról rémlik ilyesmi. (Bár itt most nem élethalál a linkelés, csak ha később mégis mozgatni kell valamit... és többek közt ez lenne a C3D egyik talpköve, hogy a lehető legtöbb dolog dinamikus és automata...)
[Játszottam már a vezérlővonalak beállításaival. Ha megfordítom a csatolási irányt, akkor még rosszabb a baloldal, és a jobb is szétesik.]
Akinek felkeltette az érdeklődését, hogy mit próbáltam körbemagyarázni, az akár még magára a rajzra is vethet egy pillantást. 
C3D11 és 07
Szigorúan munkaközi tesztverzió!