Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

(#901) Hs2k

Hs2k
(újonc)

Jó napot Mindenkinek! Végső elkeseredésemben fordulok hozzátok. Adott volt az alábbi konfigom: P4P800-E-Deluxe
P4@3GHz Prescott
1GB RAM
DTK 400W
Ati Radeon 9800 Pro 128MB.
4 éven keresztül olyan stabil volt, hogy ezidő alatt végig ugyanazaz az XP futott rajta gond nélkül, összesen talán ha 20x fagyott le. Mígnem pár nappal ezelőtt a videókártya felmondta a szolgálatot (össze-vissza rajzolta a képernyőt). Miután nagyon fontos nekem, hogy menjen a gép nem sokat vártam, rövid piackutatás után megvettem egy azonnal kapható szimpatikus videókártyát, egy Sapphire Radeon HD3650 512MB DDR2 AGP-t. És innentől kezdve kezdődtek a problémák. Miután beraktam a másik helyére és felraktam a gyári mellékelt drivert és CCC-t (persze a régi eltávolítása után) olyan problémák léptek fel mint rossz színkezelés (böngészőben) akadozó és megálló videók/avik, valamint azonnal az indítás után lefagyó játékok (pl. NFSMW). Azóta már mindenféle lehetséges hotfixet kipróbáltam, ati és sapphire honlapjáról egyaránt, frissítettem az alaplap BIOS-t, teljesen szűz XP-t raktam fel, kiszedtem az összes nem szükséges hardware-t, kipóbáltam SP2 és SP3 alatt, szereztem Vistát és kipróbáltam az alatt, és az ahhoz kiadott hotfixszel. Kimértem a gép teljesítményfelvételét: csúcsterhelés monitorral együtt 185W volt fél órás mérés alatt. Mindezek alatt egyedül az tűnt fel, hogy amíg nem installálom a drivert és CCC-t addig a maga kis felbontásában és lassúságával stabil, folyamatosan lejátsza pl a videót. Azonban attól kezdve, hogy akármelyik drivert felrakom fagy. A végén a vista már attól kifagyott, hogy meg akartam nézni egy jpg-t.

Elnézést a hsz hosszáért, nem akarom újra leírni a Háború és békét, csak a dolog teljes hátterét le akartam írni, remélve, hogy valakinek van valami jó ötlete. Nem igazán tudom, hogy mitévő legyek, az iponnál vettem a kártyát, nem tudom vissza lehet-e vinni ezt garanciálisan, vagy hogy adjanak helyette valami más kártyát, hiszen a gépem teljesíti a kártyához tartozó rendszerkövetelményeket.
Minden ötletet nagyon szívesen veszek és köszönök szépen előre is.

(#902) TianO válasza Hs2k (#901) üzenetére

TianO
(újonc)

Szia

Nem olyan régen vettem én is ugyanezt a kártyát, mint Te. A körülmények hasonlóak voltak, fagyás stb. Azután rájöttem, hogy (mivel 9600-os Atim volt előtte) nekem nincs szükségem a CCC-re. Egyszerűen úgy telepítem fel a karit, hogy a hardverkezelőből csak a drivert választom ki. CCC-vel kékhalál, stb. Ötletem neked:
Szedj le mindent,használd a Driver sweeper-t (guru3d.com-ról leszedhető pl). Amikor újra megtalálja a win, csak a drivert tedd fel. Nekem így jó. Beindult minden.
Ja és még valami! Nézd át a géped nincs-e vírusod!

(#903) Baryka007 válasza Hs2k (#901) üzenetére

Baryka007
(tag)

Ugyan ez volt a gond a 9250 128 MB os karimmal ugyan most HD4850 1Gb os karim van de elmondom nálam mivolt a gond ( éncsak erre tok válaszolni sajnos össze vissza rajzolta a képernyőt) túl forrósodott a hűtő meg elment nyaralni) de azért elmondom a véleményem mit tehetnél :D de nemgarantálom hogy befog jönni

mondjuk nem igazán tudom hogy ehhez mit mondjak :S mert ez nekem magas

1 vagy selejtes a kari
2 nem kompatibilis valamiddel

de tuti nem ezlesz a baj :S

bocsi azért még gondolkozom rajta :S

Üdv, Baryka :)

(#904) PAtr0n válasza Hs2k (#901) üzenetére

PAtr0n
(senior tag)

Szia!

Esetleg még próbáld meg a #793-mas hsz-em alapján végigcsinálni a dolgokat, és ha akkor is sz@raxik ... passz. Sajnos az AGP-s 3650-esek nagyon instabilak, vagyis ratyi drivereket írtak rá. Illetve ahogy előttem is írták, ne rakj fel CCC-t, csak simán a drivert, plusz mellé egy ATT-t. ;)

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"

(#905) Hs2k

Hs2k
(újonc)

Sziasztok!

Köszönöm szépen a segítségeteket. Kipróbáltam amit mondtatok, de itt megint több problémába ütköztem. Letöltöttem az ati honlapjáról a legújabb drivert a CCC nélkül, azonban az installáció kezdete után rögtön a következő hibaüzenettel áll le: "Setup driver did not find a driver compatible with your current hardware or operating system. Setup will now exit." Ezek után maradt a mellékelt cd-n lévő driver manuális kiválasztása, és csak annak az installációja, ami után természetesen megint fagyott, azonnal, hogy a reboot után feljött a windows és akár csak egy honlapot is meg akartam volna nyitni.
Azt is elég furcsának tartanám, ha pont kifogtam volna egy hibás kártyát, azért ennek a valószínűsége szerintem ppm-ben mérhető, bár lassan már mindent elhiszek. Ami a vírust illeti, szintén nem hiszem, mert hacsak nem valami bootsectorban vagy fene tudja hol megbúvó spéci kártevő már kb 4-szer teljesen leformáztam az egész winchestert.

Úgy érzem lassan máshonnan kell megközelítenem a problémát és egy másik kártyát kell szereznem. Ezzel kapcsolatban is érdekelne a véleményetek, hogy a fent leírtakat figyelembevéve szerintetek érvényesíteni lehet valamilyen garanciát?
Sajnos sehol se találok újonnan eladó 9800 pro-t, pedig a fél internetet tűvé tettem utána, ha valaki tud egy titkos helyet ahol még lehet kapni ne tartsa vissza magát. :)
Szeretnék ezen a dolgon minél hamarabb túl lenni, milyen kártyát tudtok ajánlani a 9800-as helyett, ami atombiztosan stabil az előző hsz-emben leírt konfigommal és nem gyengébb a 9800-nál?
Megint nagyon köszönöm a segítségeteket.

(#907) TianO válasza Hs2k (#905) üzenetére

TianO
(újonc)

Ne az ATI-tól töltsd le!

A sapphire oldaláról szedd le. Az az AGP fixes. Az ATI-s senkinek sem megy fel.Mármint akinek AGP-s. Szerény vélemyénem szerint elszabták a kártyán a dolgot és próbálják szoftveresen rendbehozni. PCIe-s 3650 karin nincs az a gumiperemes chip a hátoldalon közvetlen a csatlakozás fölött, ami az AGP-s verzión, szerintem ez valami AGP konverziót végez, egy eredetileg nem AGP felületű kártyán, talán itt lehet a hiba.
Először én is el voltam keseredve, de nekem ráadásul bejátszott egy vírus is. Meg mint megtudtam, más is így volt. Ráadásul most venni akarok egy ASUS p4p-t én is :DDD

[ Szerkesztve ]

(#908) Baryka007 válasza Hs2k (#905) üzenetére

Baryka007
(tag)

Én maradok annál hogy nemjó oprendszert raktál fel ajánlom hogy töltsd le a Service Pack 3 az ha xp-d van telepisd fel kb 20 perc aztán próbáld meg úgy ;)

(#909) ftti2 válasza Hs2k (#905) üzenetére

ftti2
(újonc)

Helló!
Hasonló gondjaim voltak nekem is ezzel a kártyával.(játék fagyások)Próbálkoztam
mindenféle driverrel,nem ment vissza az eredeti!Az ATI driverekkel úa. írta ki,pedig
ehez választottam ki a listából.Már tápegységet is vettem mert min.350W írtak a
dobozra,nekem meg régi 300W-s volt.NEM EZ VOLT A BAJ!!!
Letöltöttem a Sapphire oldaláról a legújabb hotfixes drivert (8.12) TÖKÉLETESEN
működik CCC-vel mindennel együtt.Az eredeti lemezen a driver száma nagyobb,de
a hotfixest telepítés után a CCC-ben már újabbat ír :8.561
Most a kártyát nem is Silentnek írja,hanem HD-nek de minden OKÉ! :C :C

(#910) TianO

TianO
(újonc)

Van új AGP fixes 9.1-es driver!

(#911) ftti2 válasza TianO (#910) üzenetére

ftti2
(újonc)

Tapasztalatok,müxik?
Félek cserélni mert most minden oké! :F

(#912) Hs2k

Hs2k
(újonc)

Helló!
Köszi megint mindenkinek. Tegnap este úgy tűnt, hogy végre megvan a megoldás és jó a gép. Ahogy mondtátok felraktam az xp-t majd az sp2-t és sp3-mat (ennek minimum sp1 kell, hogy elinduljon), majd a sapphire honlapjáról letöltött legújabb drivert és CCC-t is felraktam. Ezek után kért még egy .net framework 2-t asszem, állítólag azért, hogy menjen a CCC, és ezek után úgy tűnt, hogy jól működik.
Erre ma hazajövök és miután rádugom a 220-as kábelt a tápra, meg se nyekken a gép. Várok pár percet és magától beindul, majd egyszercsak leáll (értsd kikapcsol, mintha kihúztam volna konnektorbból). Aztán visszakapcsolom, és a windows közepén elmegy a videójel, elsötétül a monitor, reboot, ugyanez...
Amúgy visszagondolva, ezt a kikapcsolásos dolgot már párszor előadta régebben is, de akkor valahogy nem törődtem vele, és egy idő után helyrejött.
Szerintem ez tápegység lesz, Nektek mi a véleményetek?

(#913) TianO válasza Hs2k (#912) üzenetére

TianO
(újonc)

Így elsőre tápnak hangzik. Vegyél jó minőségű hipro tápot Jánoskától! Olcsón adja és 700W nem kapcsol le csak úgy, előtte elköszön:)

[ Szerkesztve ]

(#914) Hs2k válasza TianO (#913) üzenetére

Hs2k
(újonc)

Lehet, hogy az lesz. Viszont tápokban nem vagyok igazán otthon. Mondjuk 6-7ezerért egy 700W-os táp nem hangzik rosszul, viszont gőzöm sincs, hogy milyen ez a hipro. Elég alap kérdésnek tűnhet de azt pl. meg tudod mondani, hogy a p4p800-hoz ugyanolyan táp kell mint mondjuk egy hiperszuper mai gépnek? A kérdés arra irányul, hogy ha a jövőben netán kedvem támadna vmi jobb "mai" gépet venni akkor abban is tudnám majd használni? Van ez az ATX szabvány, de fogalmam sincs, hogy ez most hol tart. Vagyis, hogy a mai gépek ATXesek-e még vagy van vmi új, ami megintcsak más tápot is igényel.

[ Szerkesztve ]

(#915) Attila14

Attila14
(fanatikus tag)

Leírhatná valaki akinek hd3650-e van hogy mennyi fps-t sikerült kihozni a Call of Duty 4 multiból, grafika nem számít, ha lehet akkor a lehető legminimálisabb beállításon tapasztalható fps értékre lennék kiváncsi!

Ja és a 14 nem a koromat jelöli :)

(#916) Hs2k válasza Attila14 (#915) üzenetére

Hs2k
(újonc)

Nagyon szívesen lemérném neked, ha nem fagyna le akármilyen játék vagy "grafikaintenzívebb" program futásakor. Neked amúgy milyen a 3650-esed? PCIe vagy AGP? Ha AGP-s áruld már el kérlek milyen konfig mellett használod és hogy hogyan sikerül stabilan működtetned..., ha nálam is stabil lesz ígérem lemérem. :D

(#917) PAtr0n válasza TianO (#913) üzenetére

PAtr0n
(senior tag)

Én annyira nem ajánlanám Jánoskát, nemsoká feketelistás lesz, ha továbbra is folytatja a piac elárasztását a hibás tápjaival ... :((( Akitől múltkoriban vettem a Seasonic SS-500HT tápomat, már megjárta egy ilyen Hipro 700-as akármivel, 1hét után elfüstölt neki. Ez volt a második rossz tápja Jánoskától. Amit nekem adott el Seasonic tápot, az meg már nálam romlott el, értesítettem is róla, és még ő kért elnézést, hogy kifizeti a javítást (persze visszautasítottam, nem ő tehet róla), és tőle tudtam meg, hogy ez is Jánoskától van. Szóval, csak így vásároljatok Jánoska26-tól! :((

(#918) Hs2k

Hs2k
(újonc)

Egyértelművé vált számomra, hogy itt nem táp, OS stb probléma lesz, hanem nemes egyszerűséggel a HD3650-es kártya nem jó (és akkor nagyon enyhén fejeztem ki magam). Visszaraktam ugyanis a régi 9800-as kártyát, ami ugyan rossz mert a lent látott képet adja, de attól még rendületlenül fut és eddig egyszer se fagyott le, pedig minden olyat kipróbáltam vele amitől az új azonnal elszállt. Minden olyan mint régen, csakhát a kép, ugye...
Úgyhogy asszem nézek egy másik kártyát, vmi régebbi generációsat, jó volna újonnan egy 9800-as, de erre nem látok sok esélyt.
Mindenesetre akinek régebbi AGP-s géphez kell videókártya annak azt tudom ajánlani, hogy inkább kerülje a HD3650-es AGP-s verzióit, mert nagy szívás van vele, és asszem itt nem csak én voltam az egyedüli, akinek gondja akadt vele.
Ja és itt a kép amit a végső stádiumban lévő 9800-asom csinál:

(#919) lsc válasza Hs2k (#918) üzenetére

lsc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Mondjuk ha jól láttam deer tápod van, főleg ha az is 4 éves lehet az a gond, nem is nagy minőség, a 4év meg 4 év . A helyedben megpróbálnám egy másik táppal .

Az élet kegyetlen .

(#920) Attila14 válasza Hs2k (#916) üzenetére

Attila14
(fanatikus tag)

Még nincs meg a kártya, csak kiváncsi lennék hogy mennyi fps-t lehet vele kihozni a cod4 ből mert azzal játszom versenyszerűen. van egy AGP-s gépem és abba kellene! Nem abba ami a profilomnál van!!!

Ja és a 14 nem a koromat jelöli :)

(#921) TianO válasza PAtr0n (#917) üzenetére

TianO
(újonc)

Kösz az infót! De nekem működik egyenlőre. Azt látom, hogy javított a cucc. Megkértem egy nem túl korosat keressen nekem, ez pár hónapos csak. Talán nem hal ki :(

(#922) TianO válasza Hs2k (#914) üzenetére

TianO
(újonc)

Alapvetően nem sokat hallani a hipro-ról, a honlapját megnézheted. Én utánajártam, olvastam szerelők véleményét. Egyöntetűen ajánlott, jó minőség. Szerverekhez gyárt, és DELL beszállító. Amúgy nem mertem volna megvenni én sem.

"Elég alap kérdésnek tűnhet de azt pl. meg tudod mondani, hogy a p4p800-hoz ugyanolyan táp kell mint mondjuk egy hiperszuper mai gépnek?"

P4P-hez, P4C-hez stbstb teljesen mindegy, az alaplap nem játszik szerepet, a csatlakozó az ATX szabvány óta azonos. (Szervertápnak hosszabb, de kompatibilis,csak lelóg). A mai gépek is ATX-esek, de ugye ez is csak egy szabvány, ami fejlődik. (Bővebben itt ) De a válasz igen. Csak a maiba erősebb kell.
Jelenleg a teljesítményt a videokártya, a processzor, majd a vincseszterek, egyebek szabják meg. A sorrendet nem véletlenül írtam így. 2003-ban a 350W-os táp volt az átlag kb.,de manapság kapni 1kW-osat is. A HD3650 mellé egy 450W-osat ajánlanak a dobozán, nem véletlenül van rajta már kiegészítő tápcsatlakozó, ugyanis a PCIe vagy AGP csatiból nem tudna annyi áramot felszívni. Véleményem szerint, ne tervezz messzire előre táp vásárlásnál, hogy majd jó lesz a következő gépembe is, mert addigra elfáradhat annyira a tápod, hogy érdemes inkább újba fektetni.
A dolog ott válik érdekessé, hogy míg az áramfelvétel nő az újabb kártyákkal (több tranzisztor), addig a gyártók is igyekeznek és egyre kisebb tranzisztorokat gyártanak, amiknek újból kisebb a fogyasztásuk, de ebből még többet zsufiznak a chipekbe és nő a fogyasztás újra. Lásd 3650: 378 million transistors on 55nm HD3850: 666 million transistors on 55nm.

Bocs a hosszért :Y Meg persze javítsatok.

Ja és mindegy szerintem, hogy visszatérsz egy régebbi kártyához, vagy egy újabb tápot veszel e mellé, azthiszem mindegyikkel megjavulna a problémád. (Ahogyan ISC is írta én is tápot választanék).

[ Szerkesztve ]

(#923) Hs2k válasza TianO (#922) üzenetére

Hs2k
(újonc)

Köszi a hsz-eket.
Mint az én hsz-eimből is kiderül magam se tudom, hogy mitévő legyek.
Azért ódzkodok attól, hogy egy új tápot vegyek, mert attól félek, hogy megveszem és utána se javul meg a gépem, akkor itt állok egy használhatatlan videókártyával, egy felesleges táppal és egy nem működő számítógéppel... :(((
De akkor talán megint hajlok afelé, hogy adok neki még egy utolsó esélyt egy új táppal.
Szerintetek milyen teljesítményűt vegyek és mondjuk újban gondolkodva miket tudtok ajánlani, vmi jó ár/érték arányban?
Egyébként a 9800pro-nál NFS underground2-t fullon futtatva a gép csúcs teljeítményfelvétele 248W (bár nyilván az új kártya ha megindul még rárak jópár wattot). Ezért tartom furcsának, hogy a táp nem volna elég, bár biztos nem csak ez az egy szempont van, és gőzöm nincs, hogy a kisfesz oldalon még milyen paraméterek lényegesek...az lesz akkor, hogy nézek vmi tápot...

[ Szerkesztve ]

(#924) lsc válasza Hs2k (#923) üzenetére

lsc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ahhoz a géphez egy 350 W-os fsp pnr is elég, azt még tűrhető áron kapni . A gépedhez elég, az valóban le is adja a 350 W-ot . Iponon 5000 körül van .

[ Szerkesztve ]

Az élet kegyetlen .

(#925) PAtr0n válasza Hs2k (#923) üzenetére

PAtr0n
(senior tag)

Ahogy Isc is írja az FSP-350PNR nagyon jó választás, ez hajtja most nekem is a gépet hiba nélkül! Én bótba vettem 5200-ért, kb. ennyiért bárhol megkapod. Az én konfigom terhelés alatt (monitor nélkül) 3.2Ghz-en, 700/1000 VGA órajelek mellett kajál 170W körül. Azt hozzáteszem, hogy csak 1 vinyóm van. Szal bőven elég ha veszel egy ilyen tápot, és ha azt nézed nem kidobás, még akkor sem ha nem oldja meg a problémádat, mert bármikor jól jöhet, ha gáz van. Sajnos a táp eléggé fogyóeszköznek tekinthető a gép alkatrészei között...

TianO: Ezt örömmel olvasom, csak nem árt vele vigyázni! Ha baj lesz, csak gondolj arra, hogy én szóltam! De adja Isten, hogy ne legyen baja... ;)

(#926) TianO válasza PAtr0n (#925) üzenetére

TianO
(újonc)

PatrOn: Fejben tartom ígérem! :K
Most aztán beültetted a bogarat ;] Azért ezek a tápok klafán szabályozottak, így nem tartok attól, hogy esetleg vinné az egész kócerájt.

UI: hogyan mértétek le, hogy mennyi az összteljesítmény?

[ Szerkesztve ]

(#927) Hs2k válasza TianO (#926) üzenetére

Hs2k
(újonc)

Köszönöm a segítségeteket.

TianO: az én részemről úgy, hogy van egy kis kütyüm amit bedugsz a mérendő cucc elé és egy kis kijelzőn megmondja az aktuális/max teljesítményfelvételt, aktuális/max áramot, a hálózat frekvenciáját, meg a fogyasztást.

PatrOn: akkor nemtom, hogy az én gépem miért ilyen "éhes", én 248W-ot mértem csúcsra futtatva még a régi 9800-as kártyával (ebből a monitor kb 45 W), szóval még így is kb 200 W-ot fogyaszt, pedig a procim is alacsonyabb órajelen fut, és nekem is csak 1 vinyóm van. De már rég rájöttem, hogy nem kell mindig mindent érteni... :)

(#928) TianO válasza Hs2k (#927) üzenetére

TianO
(újonc)

És mi elé dugtad be? A táp 230V oldala felé?

(#929) Hs2k válasza TianO (#928) üzenetére

Hs2k
(újonc)

igen.

(#930) Majstor válasza Hs2k (#918) üzenetére

Majstor
(senior tag)

Ati 9800pro kártyával kapcsolatos problémával a ATI Tray Tools programot tudnám javasolni:
[link]
Feltelepítés után le kéne csökkenteni a Mem ill. GPU frekvenciát, ill. lementeni a profilt.
Van is egy írás róla LOGOUT-on, pontosan katt777 írása: [link] Remélem ez segít a problémán.

http://www.youtube.com/watch?v=GVA20Wh0TY4&feature=channel

(#931) TianO válasza Hs2k (#929) üzenetére

TianO
(újonc)

Az akkor korrekt és egészen hihető is. Jó kis műszer.

(#932) Hs2k válasza Majstor (#930) üzenetére

Hs2k
(újonc)

Köszi, de sajnos vagy szerencsére (ki tudja) nem a 9800Pro-val van gond, azt csak példának írtam oda a teljesítményfelvétel szempontjából.
Eddig 9800Pro-m volt és nagyon stabilan és megbízhatóan működött 4 évig, csak most elszállt sajnos és az új AGP-s HD3650-nel vannak problémák. :((

[ Szerkesztve ]

(#933) Majstor válasza Hs2k (#932) üzenetére

Majstor
(senior tag)

Ha 100% nem TÁP a ludas, akkor mindenféleképpen nézd meg jól (akár nagítóval olvasólámpa alatt) a VGA tápcsatlakozó forrsztását, mert lehet csupa szemmel nem látható törés van rajta. :U

http://www.youtube.com/watch?v=GVA20Wh0TY4&feature=channel

(#934) MMSZoli

MMSZoli
(tag)

Gyerekek,

Annyira láma dolog mindig a tápegységgel kezdeni. Nem unjátok még? Mi baja lehet egy gépnek egy 300-400W-os tápegységgel? Ráadásul az új HD ATI-k nem is fogyasztanak sokat. Egy jól öszerakott rendszer (ha nincs benne 4 HDD és 2 író), 200-2500W peak fogyasztással elmegy JÁTÉK alatt.
Nem tudom, olyan mintha itt levőknek Tápegység-gyára lenne, úgy ajánlgatják. Atyaisten! 700W-os táp! hová jutottunk???
A 90-es évek közepén épült Mac-ek 50-80W-os táppal mentek el... pl LC475...

A mostani gépem 250W-os, és tökéletesen muzsikál

MMS: gép1: Shuttle Mini XPC SN95G5V2, AMD Opteron 150, 2x1GB Geil, Radeon HD4650 AGP, 250GB Samsung, NEC +/-RW DL gép2: DELL XPS 210 C2D 6400, 2x1GB Geil Ultra DDR2 800, 320GB Barracuda, HD5570 DDR3 LP

(#935) MMSZoli

MMSZoli
(tag)

Bocs, 200-250W-ot akartam írni.
Vannak tesztek a Prohardveren, ott vannak max fogyasztási adatok Dual core procival, 4GB memóriával, nagy HDD-vel, HS kártyákkal. Nevetségesen sok az 600-700W.

MMS: gép1: Shuttle Mini XPC SN95G5V2, AMD Opteron 150, 2x1GB Geil, Radeon HD4650 AGP, 250GB Samsung, NEC +/-RW DL gép2: DELL XPS 210 C2D 6400, 2x1GB Geil Ultra DDR2 800, 320GB Barracuda, HD5570 DDR3 LP

(#936) TianO válasza MMSZoli (#935) üzenetére

TianO
(újonc)

Tök igazad van, és azon én is mindig gondolkodóba estem, hogy gyári HP, Dell, IBM gépekben milyen gyík tápok vannak, és ők sem a véletlenen utaznak, hanem valszeg számoltak is. De nekem most mindenképpen cserélnem kellett, mert szar volt az előző tápom. A 700W hipro pedig elég jó vétel ennyiért. Ha megmarad :)

Viszont, ha megnézed HS2K #923-ban írt teljesítményfelvételét, akkor tényleg él a HD3650 dobozára felfestett felirat (megnéztem tényleg) 300W or greater táp ajánlott. Ismered, a csúcson járatott eszközök élethosszára vonatkozó dolgot biztos :)

[ Szerkesztve ]

(#937) PAtr0n válasza MMSZoli (#934) üzenetére

PAtr0n
(senior tag)

Abban egyetértünk, hogy felesleges ilyen 600-700W-os szörnyetegeket venni, egy jóminőségű 500W-os már bőven elég akár CF, SLI rendszerekhez is. Viszont ...
Elmondom neked mi baja lehet egy gépnek egy SZ@Rminőségű 300-400W-os táptól. Kezdődik azzal, hogy nem tudod normálisan tuningolni, mert csak vakarod a fejed , mért nem stabil húzás után a Win, a játékok, na meg újrindulgat stb... Azt tudni kell, hogy nem hiába vannak a szabvány feszültség értékek kitalálva a számítógépnél. Ha valami érzékeny a fesz ingadozásra, akkor az a PC. Nem mind1, hogy egy táp terheletlenül ugyan tudja a 12V-ot de amikor elkezded izzasztani, már csak pl. 11.30-at ad magából. Ettől megváltozik az alaktrészek feszültségkarakterisztikája, és elkezdenek a "jóságok" eltolódni mindenfelé, amik az előbb említett rejtélyes rendszerösszeakadásokat produkálják. PC-je válogatja, melyik mennyire érzékeny erre. De hogy egy egyszerű példával éljek, amit én is tapasztaltam táp és táp között: Van egy Seasonic SS-500HT tápom (most rossz), ami még terhelés alatt is alig dobott feszt. kb. 11.92V-re esett le. Most itt van az FSP-350PNR, ami szintén egy nagyon jó táp, de feszdropp után, 11.70V környékére esett le, amit már a VGA lévő memóriák nagyon nem toleráltak, kisebb órajelen kezdtek el szemetelni. És ez még nem is olyan nagy probléma. Vagy ott van a LCpower tápom (420W van ráírva, persze kanyarban nem ad le annyit), na azzal 2 percnyi játék után kikapcsolt a gép. Ha nem terheltem, stabil volt, de amúgy...
Szóval ezek még a kisebb gondok egy rossz tápnál, de amikor azok elköpik magukat végleg, nagyon könnyen magukkal ránthatják az egész gépet. És bizonyított tény, hogy egy ratyi táp nem hajta úgy a gépet még ha nem is indulgat újra, mint egy jóminőségű.
A táp nagyon sok mindenre kihat, nem is gondolnák sokan. Pl. a héten kitakarítottuk az egyik mérő PC-nket a cégnél , és összerakás után, b@szott működni az USB-s klaviatúra. Gondoltam meghalt, ezért rádugtam egy PS2-set. Az se ment. A gép BIOS beállításért könyörgött, de én meg nem tudtam mivel belépni oda. Azt hittem meghalt az alaplap, és mivel már döglött meg ilyen deszka több is nálunk, így könnyen rá is hagytam. Másnap persze kiderült, hogy csak új tápért könyörgött a gép... ;)
Azért fogyasztanak a mostani ATi-k is, csak viszonylag nem sokat! Akárhogy is nézem az enyém, ha terhelem, felkap 90W-ot, igaz húzva. Hiába, hogy csökken a csíkszélesség, ha a tranzisztorok számát meg növelik. A 90-es évekkel összehasonlítani a mai kort, meg tök fölösleges :U Ja és balgaság egy tápot a rendszer teljes fogyatására méretezve venni! mIndig rá kell hagyni annyit, hogy kényelmesen dolgozzon, ne izzadnia kelljen. Ha egy erősítőt, és hangfalrendszert állít össze az ember, mindig a hangszórót kell felül méretezni, ami ugyebár logikus. Így van ez a táppal is.
De maradjunk annyiban, hogy a mai átlag PC-khez bőven elég a jóminőségű 300-as, max. 400-as PSU, ha valaki gamer akkor meg 500W, de az már tényleg elég. ;)

(#938) lsc válasza MMSZoli (#934) üzenetére

lsc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Javaslom átnézni [link] . Egyébként nem értem a 600 W-os táp gondodat, senki nem javasolt olyat . A noname tápokkal az a gond hogy nincs bennük szinte semmi védelem, a ráírt teljesítmény meg csak ígéret, egyik sem adja le . A mai gépeknek a 12 V-os ág a lényeg, ebben mindegyik nevenincs gyenge . Többek közt ezért nem az igaziak a chieftecek sem, a 12 V-os águk gyenge és drágák /vagy olyan áron van jobb csendesebb/, pedig ott a védelemmel nincs gond . Egyébként a mai hdd-k és írók esznek a legkevesebbet .

Az élet kegyetlen .

(#939) TianO

TianO
(újonc)

Tegnap feltettem a 9.1-es AGP-s drivert, simán felment mindenféle kékhalál nélkül, ccc-stül! Ennek is örülni kell.

(#940) twollah

twollah
(PH! nagyúr)

Kijott az ATI Catalyst uj verzioja (v9.2).

Bovebb info itt.

(#941) adamka16

adamka16
(őstag)

Sziasztok!
A minap szert tettem egy powercolor HD 3650 AGP-re. A driverrel voltak gondjaim, de egy winwows reinstall megoldott mindent.
most csupán annyi a bajom vele, hogy nem igazán látja a monitorom felbontásait vagy nem is meri. Egy radeon 9600 pro-t cseréltem le vele, de az tudott egy jó felbontást amit használtam 1360*1024 ami szinte tökéletes volt a monitoromhoz (syncmaster 795 mb). a kérdésem az lenne, hogy miért nem ismeri ezt a felbontást a videókártya???

(#942) lsc válasza adamka16 (#941) üzenetére

lsc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Azt a felbontást honnan vetted ? A samsung sem ismeri .

Az élet kegyetlen .

(#943) adamka16 válasza lsc (#942) üzenetére

adamka16
(őstag)

Én is csodálkoztam rajt anno, hogy ez milyen felbontás. Az xbox 360 tud az új frissítéssel ilyen felbontást. Máshol nem találkoztam vele én sem. Pedig vagy 2 évig azon a felbontáson használtam egész eddig. majd megbarátkozok az 1280*960-al.. más választásom nem nagyon van :( :( :(
Van még pár problémám az új kártyámmal.
1. Sima TV kimenetre ha rákötöm a tv akkor annak a képe fekete-fehér. a régió is jól be van állítva, próbáltam már mindent a catalystban de semmi változás... valamint a színház módot se tudom beállítani, mert ha klónozom a monitor képét akkor nem vált át filmnézésénél teljes képernyőre, pl ezt a 9600-al nagyon szépen tudtam használni, aztán valamiért bedöglött a TV-OUT-ja azóta sem tudom miért... nagyon kontrasztos volt és ahol piros volt ott kirívóan világított a piros.. sztem a kártya ment kicsit tönkre, de amúgy más baja nem volt..
2. Vista alá nemtudom feltenni az istenért sem a legújabb hotfixes ati drivert. xp-re is nehezen ment csak reinstallal de végül sikeres lett, de vista alá nem. feltelepítem és az újraindításnál vagy fekete képernyő fogad a bejelentkezési ablak helyett, vagy sikerül elindítanom a rendszert és a CCC-t akarom indítani akkor azt írja ki, hogy nincs megfelelő driver telepítve.

Valaki tud rá ötletet azt szívesen várom

(#944) adamka16

adamka16
(őstag)

akadnak még problémák...
nem tudom felrakni a HDMI chippet, mert ha felrakom a servicepackot amit korábban idelinkeltek, akkor a következő indításnál fekete képernyő fogad... DE MIÉRT ???

(#945) adamka16 válasza adamka16 (#944) üzenetére

adamka16
(őstag)

letiltottam egyenlőre.... de majd ha használni akarom mit tudok csinálni vele, hogy működjön?

(#946) PAtr0n válasza adamka16 (#944) üzenetére

PAtr0n
(senior tag)

Szia!

Az oprendszerednek megfelelő pack-ot tetted fel? 3van a zip-ben ugyanis, az egyik Win2000, a 2. Xp SP1, a 3. Xp SP2. De ha alapból SP3-as Xp-d van akkor már csak a HDMI audio drivert kell feltenni. Esetleg ha Vistád akkor elvileg a Vistás Ati driverben benne lesz a HDMI audio alapból. De szerintem a 8.12 feletti driverekbe már beletették alapból...
Esetleg ha így sem jó, Win reinstall, más ötletem nincs.

(#947) elfelejtette

elfelejtette
(PH! kedvence)

Sziasztok!
Kollégám gépét most tupíroztuk föl egy picit. Sajna a lapja (ASUS P5GD2-X) a 915-ös chipset miatt csak a 90nm-es P4-es procikat ismeri, emiatt most éppen egy 3GHz-es P4 van benne egy Freezer7 Po alatt. E mellé került most egy 256MB-os HD3670-es kari 8.12-es Catalyst-tal, és 2GB DDR2-800.
A gép alapórajelen 3dmark05-ben 6550 pontot kapott. A procit 3.23GHz-re sikerült feltornázni, e fölött 'boot disk partition damaged' vagy valami hasonló hibaüzenet mellett nem volt hajlandó bebootolni. Így a kapott pontszám 7051-re emelkedett. A Catalystot beállítva (AA-t és AF-es alkalmazás vezéreltre állítva) 7440 pontig sikerült emelni az elért eredményt.
Ehhez csak annyit, hogy tavaly nyáron egy másik kollégámnál egy alapórajeles E1200 (1.6GHz) és egy HD2600XT kapott 7736 pontot.
Ezek jó eredménynek számítanak?
Üdv.

"Mint a leszakított haldokló virág, mint az ötmillió magyar, akit nem hall a nagyvilág" Ismerős Arcok - Nélküled

(#948) Baryka007

Baryka007
(tag)

Nekem egy ilyen gépem van
E2200 2.20 Ghz CPU Dual Core
3Gb ram DDR2 800
Ati Radeon HD4850 1GB

és egy Asus P5KPL-CM es lap ennek megtudom mondani a pontját de csak viszonyítás képpen lehet csak megállapítani hogy a kollégája gépe jó pontokat kapott a következő üzenetben leírom csakmég feltelepítem :)

(#949) TianO válasza adamka16 (#943) üzenetére

TianO
(újonc)

"Sima TV kimenetre ha rákötöm a tv akkor annak a képe fekete-fehér."

Ez a scart hibája szokott lenni,de ha a 9600-al ment, akkor bocs, nemtudom, csak tippeltem.

"9600-al nagyon szépen tudtam használni, aztán valamiért bedöglött a TV-OUT-ja "

Állítólag sokak jártak így ATI kártyákkal. Én össze sem mertem kötni, mert a PC test és a TV test között 110 Volt volt...sok TV-nek féltápon van a testelése.

(#950) twollah

twollah
(PH! nagyúr)

Kijott az ATI Tray Tools uj betaja (v1.6.9.1382 Beta).

Tovabbi info itt.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.