Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  ATI Radeon 9800 Pro topic - Archívum II. (téma lezárva)

(#5001) Sünke

Sünke
(lelkes újonc)

Hát ez nem valami jó omenn...
Pedig ennél jobb kártyám még nem igen volt, kicsit sajnálom...
Azért mégis történelmet írt ez a széria.
Kösz mindent mindenkinek!!! :R

Az AMD -ért és az ATI -ért előre...

(#5002) Sünke

Sünke
(lelkes újonc)

Nincs. Dobozban volt mostanáig.
Ez van :O
Mégegyszer kösz mindent!!! :R

Az AMD -ért és az ATI -ért előre...

(#5003) FefeeX válasza Rapidus (#4995) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

2 hónapja kb... vagy 3 nem is toom... van még rajt másfél év gari... DVD-t csak szoftveresen jáccik. illetve nem toom másik drájverrel lehet nem, csak azokkal meg más a baja... :)

SC2 profile: http://eu.battle.net/sc2/en/profile/359830/1/FefeeX/; XBL profile:FefeeX

(#5004) FefeeX válasza Sünke (#5002) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

azért én még egy másik gépbe beróbálnám a helyedben...

SC2 profile: http://eu.battle.net/sc2/en/profile/359830/1/FefeeX/; XBL profile:FefeeX

(#5005) Rapidus válasza Sünke (#5002) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Szívesen, de azért a biztos végeredmény miatt, ahogyan ketten is javasoltuk próbáld ki egy másik gépben is (meg aztán ezzel nyernél vagy 25k-t), csak van valaki, akinél ezt megteheted. ;)

R.I.P. 1954-2009

(#5006) magic7

magic7
(tag)

Videokártya Sapphire Radeon 9800
GPU kódneve R350
PCI eszköz 1002 / 4E49
Tranzisztorok száma 117 millió
Gyártási technológia 0.15 um
Busz típusa AGP 8x @ 8x
Memória mérete 128 MB
GPU órajele 324 MHz (eredeti: 325 MHz)
RAMDAC órajele 400 MHz
Pixel futószalagok 8
TMU futószalagonként 1
Vertex árnyalók 4 (v2.0)
Pixel árnyalók 1 (v2.0)
Hardveres DirectX támogatás DirectX v9.0
Pixel Fillrate 2592 MPixel/mp
Texel Fillrate 2592 MTexel/mp

ismeri valaki ezek alapján, hogy ez a kártya melyik csoportba tartozik? 9800 sima, se, vagy pro? Köszönöm szépen ha valaki segít.

Óvodában elhangzott:'' ne rosszalkodj kisfiam, mert elvisz a Májkel Dzsekszon bácsi ! ''

(#5007) Rapidus válasza magic7 (#5006) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Pro = 380/340 MHz
Sima=325 / 310 MHz

R.I.P. 1954-2009

(#5008) magic7 válasza Rapidus (#5007) üzenetére

magic7
(tag)

Köszönöm szépen a segítséget...érdemes lesz kicserélnem egy 9800 pro-ra, ha AMD 64 3000+ os procival és 1 giga rammal párosítom?

Óvodában elhangzott:'' ne rosszalkodj kisfiam, mert elvisz a Májkel Dzsekszon bácsi ! ''

(#5009) Rapidus válasza magic7 (#5008) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Attól, hogy ezekkel párosítod, :) még semmi okod sincs cserélni. Ha azonban sokat játszol, akkor már el lehet gondolkodni a 9800pro-n. Ilyenhez használtan már 25k környékén hozzájutsz, és az egyik legjobb ár / érték arányú kártya. (fontos, hogy én most a használt árakról beszélek).

R.I.P. 1954-2009

(#5010) magic7 válasza Rapidus (#5009) üzenetére

magic7
(tag)

Vén fejemmel imádok játszani olyan játékokkal mint Halflife2 és hasonlók így ezekre való tekintettel gondoltam a kártyacserére... azt javaslod, hogy ha megtehetem cseréljem le nyugodtan? Ha frémben gondolkodunk vajon mennyi %-al nyerek több frémet egy játékban? Tudom ez amolyan kuruzslásra bíztató kérés, de saccolni szabad, fenntartva a jogot a tévedésre:)

(#5011) FefeeX válasza magic7 (#5010) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

sztem vf700 alcu és menni fog magasabb órajelen elég vszínű... kérdés h 256bites-e...

(#5012) Rapidus válasza magic7 (#5010) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Erre (mennyivel lesz gyorsabb) nehéz válaszolni, mert több mindentől, de például magától a játéktól, a beállított felbontástól, elsimítástól, anisotropikus szűréstől, de a géped többi összetevőjétől is függ.
Egy példát mégis mutatnék, ahol konkrétumot látsz:
[kép]
Én azt tenném, hogy vennék egy 9800pro-t (alig, de szerencsés esetben egyáltalán nem lesz drágább, mint a sima 9800), és alapon hagynám (no tuning). Ugyanis az általad leírt géppel vidáman mennek a 2-3 éves játékok (nem csak azok!) és persze a 9800pro is húzható, ha ennek érzed szükségét később.
Még egy érv szól a 9800pro mellett: ha majdan el akarod adni, akkor ezen az egyébként jó ki kártyán nem igazán buksz majd, hiszen az ára szerintem nem csökken drasztikusan. (nem úgy mint az újabbaké, amik ugyan nagyobb teljesítményűek, de anyagi oldalról nézve 20-30k bukta fél-egy év alatt simán összejön)
Tehát szerintem vedd meg nyugodtan a 9800pro-t!

R.I.P. 1954-2009

(#5013) Rapidus

Rapidus
(fanatikus tag)

Még valami: nem tudom mennyire vagy gyakorlott vásárló, és ki lesz az eladó. Olyan kártyát, aminek az előéletét nem ismered (tipikusan apronet), csakis úgy vedd meg, hogy 2x-3x közvetlenül egymás után lefuttatjátok mondjuk a 3dmark 2003-at, vagy 2005-öt, és közben a képernyőn folyamatosan nézed az esetleges hibákat. Ha hibamentesen lefut, jó eséllyel nem lesz vele gondod. Ha viszont hibát látsz semmiképp se vedd meg, akármit mond is az eladó.
És persze kell egy Everest riport is, hogy a kártya adatai kiderüljenek (órajel, memória sávszélesség).
Ha újonnan veszed, akkor erre nyílván nincs szükség (meg a boltok többségében lehetőség sem). :)

[Szerkesztve]

R.I.P. 1954-2009

(#5014) Rapidus

Rapidus
(fanatikus tag)

Megpróbáltam olyan review-t találni, ahol a két kártya (sima és a pro) együtt szerepel, hogy ne a csak a különféle feature-k hatását lásd, de sajna nem találtam ilyet.

R.I.P. 1954-2009

(#5015) magic7 válasza Rapidus (#5012) üzenetére

magic7
(tag)

Köszönöm szépen mindkettőtöknek a segítséget. Közelebb kerültem egy ''új'' 9800PRO-hoz...mostmár csak az árát kell majd megtalálni, mert elég nagy szórás van.

[Szerkesztve]

(#5016) Rapidus válasza magic7 (#5015) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Újat, vagy használtat veszel?

R.I.P. 1954-2009

(#5017) magic7 válasza Rapidus (#5016) üzenetére

magic7
(tag)

csakis használtban tudok gondolkodni, mert 30-at nem tudok kiadni sajna :F

(#5018) Rapidus válasza magic7 (#5017) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Akkor jó nézelődést (figyelj oda vásárláskor, nehogy beleszaladj valami fos darabba), és ha már megvan, gyere vissza, meséld el mi skierült! :P

R.I.P. 1954-2009

(#5019) FefeeX válasza magic7 (#5017) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

da ha eladod a sima 9800at akkor lesz több zséd... :)
aztán meg nem is toom... a lényeg h gyári hűtésű kártyát ne nagyon vegyél mert az azért nagy vszínűséggel lehet hibás... olyan a jó, amin silencer vagy zalmi vf700 van... ezekért használtan max 30, de én 28ezerért vettem a VF700 AlCu-sat, és jobb mint a silencer, valamint ez relativ uj kártya volt(4 hónapos), és a hűtés is több mint 5000 bótban... :)

(#5020) magic7 válasza FefeeX (#5019) üzenetére

magic7
(tag)

El akarom természetesen adni a kártyámat, csakhát ez nem is olyan könnyű. Pedig ki van nyitva benne a 8 pipa és ha hiszed ha nem, kiváló gyári hűtője van. Furcsa, hogy órák után ha játszok vele, nem melegszik max kézmeleg szintig. Alig hittem a szememnek, amikor 400/650-en folyamatosan szemetelés nélkül ment órákig. De azé az ördög nem alszik alapon nem merem állandóra venni ezt a fajta tuningot...lehet fölöslegesen aggódok.

(#5021) magic7 válasza Rapidus (#5018) üzenetére

magic7
(tag)

Természetesen amint itt az új kártya beszámolok:)

(#5022) magic7 válasza Rapidus (#5018) üzenetére

magic7
(tag)

ment egy privát.

(#5023) Rapidus válasza magic7 (#5022) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Válaszoltam.

R.I.P. 1954-2009

(#5024) Rapidus

Rapidus
(fanatikus tag)

A + hűtés nem hátrány persze (sőt), és tényleg csak jót tesz a kártya élettartamát tekintve (is). De véleményem szerintem a gyári hűtés azért nem ennyire konkréten egyenlő a meghibásodással. Igaz ugyan, hogy elég kevés, de normál használat (értsd no tuning) esetén nem drasztikusan alulméretezett. (Szép is lenne, az ATI a haját tépné és csődbe ment volna már rég, hiszen az összes kártya visszkerült volna hozzá a gari idő alatt)
Az viszont igaz, hogy ha valaki az eredeti gyári hűtéssel a max környékére túlhajtotta, akkor van esély arra, hogy a kártya valamilyen szintig meghibásodjon. Ha végképp feladta, akkor persze egyértelmű, de van köztes eset is, amikor egy sima dos/win képernyőn 3d nélkül nem biztos, hogy látni lehet a hibát, ezért kell vásárlásnál 3d-ben meghajtani kb 20-30 percre (ahogy már írtam is). Az én közvetlen környezetemben 2db 9800pro van (egy kb. 1.5 éves Club3d, megy egy kb 2 éves Sapphire) játszanak is, és a mai napig kifogástalanul mennek, az eredeti gyári órajelen
Megkockáztatom, hogy ez a normális eset. Valóban elég sok hibás kártyáról olvasok én is, sőt engem is foglalkoztatatott a dolog, hogy mi bánat van, de azért az eladott mennyiséghez képest ez valószínüleg töredék. Az összes többi (köztük a mieink is) jó egészségnek örvend. ;)

R.I.P. 1954-2009

(#5025) FefeeX válasza magic7 (#5020) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

dobsz rá egy vf700at és tuti megy az a cucc emelt órajelen is, hiszen ugyanazon a soron gyártották, mint a pro-t csak a pro válogatott mag... és nem kellett olyan sok. ha megy 8 pipával meg magas órajelen akkor ne vegyél sztem pro-t hanem vf700 oszt csá neki...

(#5026) Rapidus válasza magic7 (#5020) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Egy fontos adat kimaradt az Everest riportból. Ez pedig a memóriabusz sávszélessége. Készült ugyanis 128, és 256 bites sima 9800-as is.
Ha 128 bites, akkor tehetsz akármit, emeleheted is, de sose lesz olyan mint egy 9800pro, mert a 256 bites kb 30-40%-al gyorsabb.

R.I.P. 1954-2009

(#5027) magic7 válasza Rapidus (#5026) üzenetére

magic7
(tag)

Mivel csak 128 bites a mostani így azt meghajtani nem merem hosszú távon.

(#5028) Rapidus válasza magic7 (#5027) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Akkor szerintem egyértelmű.

R.I.P. 1954-2009

(#5029) várnarancs

várnarancs
(PH! addikt)

hmm ez már a 5000. hszen felül van, nem kellene új totyik?

Várnarancs= Háborús DéliGyümölcs

(#5030) Rapidus válasza magic7 (#5027) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Én még felvetnék egy s mást a hűtés kérdéséről is.
Egyrészt írtad, hogy kevés pénzed van erre a csere-bere dologra, másrészt felmerült a Zalman. Bár jó hűtő -gondolom, mert én még nem használtam, viszont maga a név már garancia a minőségre- én a fentiek ismeretében első körben mégsem javasolnám. Az oka az ára. 5.5k körül van az alcu, és még drágább 6k fölött, a cu.
A 9800pro-ra bőven élég egy fele annyiba kerülő vga silencer is, (többen itt a fórumon ilyet használunk) ami nem mellesleg a házban nem hagyja bent a meleget, hanem kitolja (ennek nyáron lehet majd komoly jelentősége).
Majd ha a 9800pro teljesítményét kevésnek érzed, ezért tuningolni akarod, vagy nagyon gyengének érzed a gyári hűtőt, akkor bőven ráérsz egy jobb hűtésen gondolkodni.
De szerintem a te konfigoddal a 9800pro még jó darabig elég lesz.

[Szerkesztve]

R.I.P. 1954-2009

(#5031) Varga Csaba

Varga Csaba
(fanatikus tag)

Van nekem egy 1/2 éves Club3D AIW 9800pro-m.

Szerintetek érdemes lecserélnem a hűtését valami jobbra?

Nem kívánom a kártyát ''túlhajtani'' csupán a hosszú élettartam lenne a célom, mert ezt a kártyát eléggé megszerettem és hem hiszem, hogy ilyen áron ilyen tudású kártyát valaha is lesz szerencsém birtokolni....

Vajon hogy tudom garanciavesztés nélkül jobb hűtéssel ''felruházni'' és érdemes-e?
Létezik-e ehhez a kártyához olyan hűtő, ami a ramokat is hűti (VGA silencer rev3???)?

Üdv

Csaba''Egy haver mondta: ''szerintem a linux egy nagyon szar windows'' by Mefistofeles''

(#5032) magic7 válasza Rapidus (#5030) üzenetére

magic7
(tag)

Ha monnyuk passzív hűtőset vennék és azt meghűteném egy általad leírt hűtővel azzal nyáron is elmenne vajon biztonsággal a kártya?

(#5033) Rapidus válasza magic7 (#5032) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Hűtés szempontból valószínüleg igen, de akkor meg barkácslnod kellene, hacsak a passzív hűtőn nincs előkészített hely egy ventinek.

R.I.P. 1954-2009

(#5034) Rapidus válasza Varga Csaba (#5031) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Akkor érdemes (kell) cserélni, ha:
bedöglött/döglődik
nem hűt megfeleően az adott kártyán/órajelnél
hangos (és ez zavar téged)
Ha egyik sem, akkor szvsz fölösleges.

R.I.P. 1954-2009

(#5035) FefeeX válasza Varga Csaba (#5031) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

ha: meleg a kártya... mondjuk ha már nem tudsz hozzányúlni a bordához, akkor mindenképp érdemes lecserélni, egyébként Rambordákat mindenképp...
A zalman vf700 AlCu tökéletes hűtő rambordákkal, a Cu már túl nehéz és ezért veszélyes az álló házban... Ha olcsóbb kell, ugyanilyen megoldása van (koppintott) a primecoolernek is. az olcsóbb, és ugyanezt tudja.
Silencer sem rossz, de azért a Zalmi az Zalmi...
Sarkazáskor nincs gari, szóval érdemes hozzáértőnek feltenni a bordát, de egyébként ha megtartod az eredeti gyári hűtőt akkor ha gond van, vissza kell tenni és azzal visszavinni...

(#5036) FefeeX válasza magic7 (#5032) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

silencert nem lehet a bordára rakni, csak ha a passzív bordt leveszed. másik lehetőség, mint amit egyik barátom csinált az X800-ával: vett 2 8cm-s TT ventit, és jobbról-balról mellébarkácsolta(ebben adhatok ötletet), és most ezek hűtik... előtte volt h túlmelegedett, azóta nem. egyébkéne ennél jobb hűtést sehol nem kapsz: Vastag 2 oldali borda hőcsövekkel, 2 oldalról 2 8cm silent blade, meg jó szellőzés a házban...

(#5037) magic7 válasza FefeeX (#5036) üzenetére

magic7
(tag)

Azért olyan nagyon nem óhajtom tuningolni, számomra megfelelő az a teljesítmény ahol legalább 30 frémmel szalad a játék amit éppen nyúzok...eddig nagy baj nincsen, mert a Halflife 2-t is 75 frém/sec-el nyomja ez a kártya is. Viszont ha most nem módosítok, később (ismerve anyagi lehetőségeimet) nem fogok tudni :F

(#5038) Rapidus válasza magic7 (#5037) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Tessék itt egy passzív hűtési megoldás (nem csúnya :DDD ):
http://www.ixbt.com/video2/images/sapphire-3/sapphire-9800pro-ue-front.jpg
http://www.ixbt.com/video2/images/sapphire-3/sapphire-9800pro-ue-back.jpg

[Szerkesztve]

R.I.P. 1954-2009

(#5039) magic7 válasza Rapidus (#5038) üzenetére

magic7
(tag)

Azannyát ! Hát ez télleg passzív hűtés a javából..:)
Gondolom mellette semmi nem fér el, de ez nemigen zavarja a tulaját:)

(#5040) Rapidus válasza magic7 (#5039) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Egy Zalman ZM80D-HP (OEM) van rajta Sapphire feirattal. Olyan 7.5k az ára.
K*rva jól néz ki! Ha nem raksz rá külön ventit, akkor (a ph teszt alapján) a GPU idle 43, terhelve pedig 60 fok. Ventivel (Op1) ugyan ez 43/47 fokra módosul.

R.I.P. 1954-2009

(#5041) FefeeX válasza Rapidus (#5038) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

Az első képet nézve megállapítottam hogy ez egy Zalman vagy koppintás... :D
a második képet nézve megállapítottam hogy tényleg Zalman. :C
A baj az hogyha nincs kifújva a meleg a házból, ez is bezizizik... :Y
hol vannak a hőcsövek? :F

(#5042) Rapidus válasza FefeeX (#5041) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

http://www.ixbt.com/video2/images/sapphire-3/sapphire-9800pro-ue-cooler3-small.jpg
Azt gondoltam, hogy a Zalman észreveszed :D
A teljes anyag itt van: [link]

R.I.P. 1954-2009

(#5043) magic7 válasza Rapidus (#5042) üzenetére

magic7
(tag)

Árban és tudásban mi a különbség a 128/256 és a 256/256-os 9800-asok között?

(#5044) Rapidus válasza magic7 (#5043) üzenetére

Rapidus
(fanatikus tag)

Ahogy lent is tárgyaltuk már, az eladás-vétel nagyrészt szerencse dolga. Szerintem ha van pici türelmed (gondolom a saját kártyádra gondolsz) alig kell hozzátenned, max 1-3 eFt-t és ki tudod prora cserélni. Vagyis (megint csak szerintem) 19k-ért el tudod adni, és 21-22-ért már tudsz venni pro-t (én 21-ért vettem pro extreme-t apronetről és nem is alkudtam).
Tudásban pedig azok véleményére alapozva, akik mindkettőt használták (pl itt a ph-n és a hwsw-n is volt szó róla), elég jelentős, olyan +30-40%-al több a pro (játékokkal). Ezt az adatot nem tudom tényként kezelni, de ha csak a fele, vagy a negyede igaz, én bizony cserélnék. (Itt a 128 bit – 256 bit miatt ekkora az eltérés, a 256 bites sima és pro között messze nincs ennyi).

R.I.P. 1954-2009

(#5045) FefeeX válasza magic7 (#5043) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

128Mb az általában gyorsabb ramokkal van szerelve mint a 256os, de nem mindig... Nem kell a kártyának a 256, elég a 128...

(#5046) Rapidus

Rapidus
(fanatikus tag)

Na vazze igaza van FefeeX-nek, én tök másra válaszoltam. :D
(De amit írt, abban szerintem is igaza van).

R.I.P. 1954-2009

(#5047) magic7 válasza FefeeX (#5045) üzenetére

magic7
(tag)

Tehát a pro mindenképpen 256bites és előfordul belőle 128, valamint 256 megás lap is. Ha jól értem mindegy hány megás a kártya, talán még a 128 megás gyorsabb memóval van szerelve. Jól értettem?

(#5048) FefeeX válasza magic7 (#5047) üzenetére

FefeeX
(PH! kedvence)

igen. 256 mega az parasztvakittás... szal 128/256, volt itt a fórumon egy skacc aki 128bites PRO-t vett... volt egy széria ami Pro néven lett eladva 128 bittel úgyhogy vigyázz...

(#5049) Rapidus

Rapidus
(fanatikus tag)

A parsztvakítás az esetek többségében igaz, de nem így kategorikusan, ugyanis ez játék és felbontás függő.
Például egy Doom3 full grafikához 512MB-os videokártya kellene, (amiből azért nincs túl sok) a 128 megával szerelt kártya csak a medium detail-hez elég.
Itt jön be a képbe a tömöritett - tömöritetlen textura fogalma, (az ATI-nak elég jó tömörítési eljárása van), de rögtön vissza is utalnék az előző mondatomra, ahol azt írtam, hogy szerintem is nagyjából mégiscsak igaz ez a parsztvakítás.
Ennek pedig két oka van. Először ezt a mennyiséget nincs ami ki és be dolgozza a memóriákba, ugyanis ehhez kevés a 9800pro. Másodszor játék közben kevesen tudnak koncentrálni egy adott foltra, magyarul hacsak nem erre vagy kihegyezve, nem nagyon veszed észre.
A másik felvetett kérdésre, hogy ti. lassabb-e a 256 megás verzió, már évekkel ezelőtt flemerült, és elég konkrét választ lehet rá adni: NEM !!
Íme a teszteredmények (nem kell hozzá magyarázat):

[kép]

[kép]

[kép]

De akkor mi lenne az ideális?
Szerintem: 9800pro(órajel!) - 256mb - 256bit. (de ez elég ritka, és drágábban is adják, mint a 128 megás pro-kat.)

R.I.P. 1954-2009

(#5050) Nimda

Nimda
(őstag)

A topic kinötte magát,itt folytassuk:[link]

CHUCK NORRIS MEGHALT...de már jobban van...

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  ATI Radeon 9800 Pro topic - Archívum II. (téma lezárva)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.