Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

(#251) Csete válasza ThaBoss (#250) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Köszönöm a sok segítséget a tisztánlátáshoz, azt hiszem EVO lesz meg DDR3. Szimpatikusak. :C Köszi a proci ajánlást is :R , de úgy néz ki talán, olcsóbban jutok hozzá, nagykerből. Ha kérdésem lesz, ne féljetek, jövök :DDD

Asus M4A785TD-V EVO+AMDPhIIX2550BE+Asus8800GT+4GBKingstonDDR3/1333+1,4 TB_HDD

(#252) Bon3ss válasza ThaBoss (#248) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

GPU-Z screent szerettem volna készíteni, de sajnos kitoltam magammal, kikapcsoltam az IGP-t, a VGA-t pedig kiszedtem, sípolt is szépen az alaplap. :B Sajnos el kell halasszam egy kicsit...

A Primary Video Controller-nél található beállítási lehetőségekkel nem békülök ki, ezekre gondolok: GFX0-GPP-IGFX-PCI. Nem értem, hogy miért nem lehet egyszerűen PCI Device és IGP. Ráadásul van vagy négy lehetőség. :N

"A békéltető abban a reményben eteti a krokodilt, hogy őt eszi meg utoljára."

(#253) ThaBoss válasza Bon3ss (#252) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Semmi gond! :) Nálam is most volt bent a 4870, először muttattam be őket egymásnak ;] , minden rendben volt. Próbát tettem, hogy változtatok a sorrenden, benne maradt a VGA, IGP-t állítottam 1. helyre és a monitort is oda dugtam. Simán bekapcsolt a gép, Win betölt és jelez, hogy új hardver van bent. Régi lapom el sem indult, ha VGA benne maradt...

És igen, a 4 név. Tényleg lehetne valami értelmesebb nevük is, meg másnak dolgoknak is :K
GFX0 még OK és a PCI és az IGFX is rendben. De mi a büdös fene az a GPP? :F
Felcsaptam a manual-t és szokás szerint információ özön: "Allows you set the primary video controller."

(#254) Bon3ss válasza ThaBoss (#253) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Én is a manualban kerestem a kérdésemre a válaszom, de sajnos nem jutottam egyről a kettőre. Estefelé rávetem magam XS-re, talán a user review-ben esik szó erről is. :)

Tegnap este megtaláltam a fogyasztásmérőmet is, azt is bevetem a hétvégén. Már csak egy lakatfogót kellene kölcsönkérnem, remélem segítőkész lesz a kolléga. :)

Memóriád megérkezett?

[ Szerkesztve ]

(#255) ThaBoss válasza Bon3ss (#254) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

A GPP-ről találtam valamit, de nem tudom, hogy helyes-e az infó. [link]
Még utánanézek bővebben is... csak most asszonnyal Auchan-túra lesz ( :N ), sok kedvem van hozzá, így később keresgélek tovább.

2 ventivel, 1 mem modullal és az X2 550 (TDP 80W) CnQ és C1E On, valamint EPU is megy Max Power Saving módban, így stabil 65W. Kíváncsi leszek mennyi nálad?

Kaptam ma mail-t a cégtől, hogy péntekre várható, türelmemet kérik. De már megrendelésnél is ki volt írva, hogy 2 nap az átvételig, azért rendesek voltak.
Bár jönnek az infók az i5-höz tervezett Dual Kit-ekről és olyanokat olvasok, hogy a Corsair 1600-as 2x4GB-os csomag 100 euro lesz várhatóan. Elgondolkodtató... (akkor egy gyors 1600-as 2x2-es csomag 70-80 euro lenne majd?)

(#256) Csete válasza ThaBoss (#255) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Én itt a fórumon ezt olvastam az egyik topikban:
GFX0-GPP-IGFX-PCI
GPP-GFX0-IGFX-PCI
PCI-GFX0-GPP-IGFX
IGFX-GFX0-GPP-PCI

GFX0 - kulso (diszkret) vga, 16x pci
GPP - pci 4x vga
IGFX - alaplapi vga
PCI - pci kartya

tehát ha GFX0-GPP-IGFX-PCI-ra van allitva, akkor bootnal ez a sorrend: kulso, 4x pci, alaplapi.
hybrid cfnel ezt kell beallitani: IGFX-GFX0-GPP-PCI

máshol meg olyasmit hogy ez a GPP (Graphics Pipeline Processor ?) valami olyasmi, hogy engedélyezi/segíti a tuningot a VGA-n. (?)
Végül is ha beteszek egy PCIexpress VGA-t, akkor GFX0-GPP-IGFX-PCI kell nekem? (ez tényleg elég "homályra" sikerült)

Ja és mi az a C1E meg az EPU? És Powerplay?
Köszi

[ Szerkesztve ]

(#257) Csete

Csete
(lelkes újonc)

:) közben megtaláltam az EPU: Energy Processing Unit , a gyakorlatban az energiatakarékos funkciók bekapcsolásával a processzor többfázisú tápellátó áramkörének egy részét kapcsoljuk ki, ezzel néhány wattot spórolunk.
a C1E : A C1E az az Enhanced Halt State. Pár wattal kevesebbet eszik a proci ha nincs terhelve. Visszaveszi a szorzót? Állítólag nem erdemes hasznalni a BIOSban a AMD CPU C1E Support opciot, mert problémákat okozhat ?
A powerplay is ilyen energia csökkentö, tétlenség esetére VGA-n?
Bocs a tudatlanságomért...

[ Szerkesztve ]

(#258) Bon3ss válasza ThaBoss (#255) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Lassan csak sikerült megfejtetünk, hogy mi micsoda. :)

Nálam a fogyasztás 100W-tal biztos több lesz, mondjuk a C'n'Q áldásos hatását élvezhetem még tuning mellett is, már csak ezért megérte a csere. A C1E is hozhat a konyhára, kíváncsi vagyok mennyit.

Tényleg, még csak csütörtök van. Lehetséges, a Mushkin moduloknak - 2x2GiB, 1600-as kit - időzítéstől függően $90-100, igaz ezt nálunk euróban kell érteni.

Csete: erre sem gondoltam volna, hogy "boot sorrendet" jelentenek a kifejezések. Ennyivel megint okosabb lettem.

A C1E üres járásban hivatott teljesítményt spórolni, én nem hallottam még arról, hogy problémát okozna. Több, mint fél évet használtam ezt a szolgáltatást, és nem tapasztaltam semmi hibajelenséget.

Így van, a Powerplay pedig a VGA teljesítmény felvételét minimalizálja üresjáratban, úgy tudom, hogy az órajeleket és a feszültségeket is mérsékli.

[ Szerkesztve ]

(#259) Csete válasza Bon3ss (#258) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

:DD sejtem mennyire nem gondoltad, hogy "boot sorrendet" jelent, bár ez a fogalmazás része akart lenni, nem okosítás :N
Régebbi topicban olvastam a C1E problémákról (sípoló alaplap, recsegő hang, stb) gondolom azóta BIOS frissítéssel orvosolhatták, szerintem.... De akkor majd én is használom, jól spóroljunk...ráfér...

(#260) Bon3ss válasza Csete (#259) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Szvsz nincs gond a megfogalmazással, mert mindenképp sorrendet állít fel. Okosítás volt pedig, mert ez az információ eddig nem volt a birtokomban. ;)

Én nem tapasztaltam ilyen C1E problémát, sípolás sok mindentől lehet, a recsegő hang szintén. :)

---

szerk.: ha már így belelendültünk a témába, ki kellene egészíteni az első hozzászólást a friss alaplapokkal, és esetleg egy egyszerű tuning tutoriallal. :)

[ Szerkesztve ]

(#261) Csete

Csete
(lelkes újonc)

Még egy kérdés vásárlás előtt: Ha a "Phenom II X2 550 Be Box"-ot veszem, éppen megfelelő a gyári venti, vagy ajánlotok valami mást inkább?

(#262) Bon3ss válasza Csete (#261) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Attól függ, hogy tuningolni fogsz-e, számít-e a hűtő hangja, stb. Alapértékek melletti használathoz - pláne ha C'n'Q-t és C1E-t is használni fogsz - elég lesz a gyári hűtő.

[ Szerkesztve ]

(#263) ThaBoss válasza Csete (#261) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

A venti PWM-es szabályozású, tehát nagyon jó, de...
És igen de, mert kicsit azért hangos, főleg akinek érzékeny a füle erre. Örülnék neki, ha a hőcsöves kiadást pakolták volna a BOX-ba, de az csak a 125W TDP-s AMD-sek kiváltsága.
Tehát a hűtő jó, és megfelelő általános használatra, de hosszabb távon hangos lesz, és ha tuningolnád a procit, akkor bizony kevés.
Jó árral szerelt hűtők közül ajánlom CM Hyper TX3-at (a 2 maghoz bőven elég), vagy AC Freezer Xtreme, ami már több, mint kiváló.
De ha van más ötleted vagy kiszemelt áldozatod, akkor írd meg, segítünk, ellátunk tanáccsal!

(#264) Csete válasza Bon3ss (#262) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

És ha tuning is meg süvítés is számít? Van valami jó ajánlat? Vagy kizárólag Zalman? (eddig olyanom volt legtöbbször, meg gyári, de az tényleg süvít terhelésnél) Vagy olcsóbb? Ki mit használ?
(tényleg köszi a sok segítséget, csak vásárlás előtt szeretm tudni, ha már van rá lehetőség, mibe is ruházzon be az ember)

Hopp, közben megjött a válasz :C
Én is pont ezen a kettőn gondolkodtam :DD
Arctic Cooling Freezer Xtreme kicsit meggyőzőbb, csak be is férjen a szerverházamba :D
Köszi a segítséget

[ Szerkesztve ]

(#265) ThaBoss válasza Csete (#264) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Akkor szerintem AC Freezer Xtreme. Nagy hőleadó felület és az AC-ra jellemző hangtalanság és minőség.
Én nem aprózom el :DDD , pontosan ugyanígy néz ki az enyém is: kép kép 2 (csak az én ventim komolyabb rajta)
CM GeminII + 2 db 12cm-es Noctua 1300rpm
(ja a Noctua-kat ma eladtam, így most passzívan megy)

[ Szerkesztve ]

(#266) Csete válasza ThaBoss (#265) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Szép kis darab :C ....Az első képen hallani szinte, hogy az alaplap milyen kéjesen hajlik a súlya alatt :DD

(#267) Bon3ss válasza Csete (#264) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Zalmannál van jobb hűtő, még akár olcsóbban is. Az éppen emlegetett AC Freezer Xtreme (rev.2) igen jó választás, viszont az esetleges ventilátor csere nehézkes, mert elég egyedi felépítésű. Ha komolyabbra vágysz, akkor javaslom a Scythe Mugen 2-t.

Azért van a fórum, hogy segítsenek a tapasztaltabb felhasználók, szerencsére Te még éppen időben kérdeztél, mert nagyon sok példa van rá, hogy az illető megveszi az adott terméket, aztán jön, hogy ez a funkció nem jó, stb. Holott ezt megelőzhette volna... :)

szerk.: a rev2-es AC Freezer Xtremet és 8k-ért láttam.

ThaBoss: ilyen komolyan meghajlítja az alaplapot a Gemin II? Vagy csak túlhúzták a csavarokat?

[ Szerkesztve ]

(#268) Csete válasza Bon3ss (#267) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Köszi, de inkább maradok a AC Freezer Xtremenél... Fele annyiba sem kerül :D

(#269) ThaBoss válasza Csete (#266) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Csak akkor hajlik így, ha ökör módon meg vannak húzva a csavarjai...

Bon3ss: az is nagyon jó hűtő, sőt kiváló, de nagyon drága...

(#270) ThaBoss válasza Csete (#268) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Bon3ss-nak igaza van, az esetleges venticsere nem megoldható az egyedi felépítés miatt: [link]
Még esetleg tényleg a TX3. 4500-5000-ből megvan, és cserélhető a hűtője gond nélkül. Viszont kisebb teljesítményre képes, mint a Freezer.

[ Szerkesztve ]

(#271) Csete válasza ThaBoss (#270) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Köszi az infót, linket...Tényleg elgondolkodtató...Lehet mégis inkább a TX3 lesz az áldozat.

(#272) ThaBoss válasza Csete (#271) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

TX3 ismertető: [link] [link] [link] [link]

(#273) Csete válasza ThaBoss (#272) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Valóban jobb így hogy, szét lehet szedni, könnyebb takarítani is.
Köszi, meggyőző tesztek.

(#274) ThaBoss válasza Csete (#273) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Nincsmit!
De van még 1000 hűtő, érdemes azért szétnézni és olvasgatni.
(Zalmant ne vegyél! :) )

(#275) Csete válasza ThaBoss (#274) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Persze még nézelődöm, (és okosodom :) ) meg memóriából sem döntöttem még el milyen legyen, csak azt tudom 2x2 GB lesz, de hogy 1066 vagy 1333...még várok az árakra is.
A 4x 1GB-ot felejtsem el szerintetek is ?

(#276) ThaBoss válasza Csete (#275) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Némelyik ASUS M4A alaplapnak gondjai vannak ha A és B csatornát is használod. Csak bizonyos modulokkal hajlandó menni, bővebben: Memory Support List (QVL)
Meg ugyebár előnyösebb a 2x2, egyrészt mert marad még 2 slot, ha bővíteni akarsz később, másrészt valamivel jobb a teljesítménye a 2x2-nek.
Mégjobban nehezíti a dolgot, hogy az ASUS nem éppen mindenevő. Geil-eket nem szabad venni bele, mert nem mennek. Kingston, Kingmax, OCZ, CSX, Apacer biztosan megy, Corsair-ből nem mindegyik. Az sem árt, ha alacsony feszültségű modulokat használsz (1,5-1,65V), mert a többi nem igazán AM3-hoz lett kitalálva. Esetleg ha nem olyan sürgős, akkor még várj egy kicsit, mert elvileg hamarosan csökkenni fog az áruk, lassan DDR2 szinten lesznek majd (bár MO-on ez nem sok mindent számít :) ), meg jönnek az i5-höz való modulok, 1,65V fesszel, jó áron. És ezek AM3-hoz is jók lesznek!
Viszont ha mindenképpen akarsz venni RAM-ot, akkor ajánlom CSX-et. Ez tuti, hogy működik a lapban és még az ára is egészen korrekt, ráaadásul nem egy ratyi vacak, tuningot is bírja. [link]

(#277) Csete válasza ThaBoss (#276) üzenetére

Csete
(lelkes újonc)

Köszi az információt és tájékoztatást (Kingston vagy kingmax a kiszemelt). Ezen a CSX-en még majd rágódom, tetszik, meggyőzőnek tűník :D

(#278) RZS válasza RobberBaron (#39) üzenetére

RZS
(tag)

hello!

Corsair 2x2GB DDR3 1600MHz XMS3 DHX.

(#279) RZS

RZS
(tag)

sziasztok!

vettem 1 M4A785TD-V EVO alaplapot. hozza 1 PHII 720BEt. olvasgattam itt a dolgokat a 4. mag bekapcsolasarol, de az nem jott le, hogy hogyan is kell pontosan :B . segitene vki?

vagy mar lecsuszatm a dologrol az alaplap uj biosa miatt? CPUZ szerint 2009/08/07, 0211.

koszi! :R

(#280) Bon3ss válasza RZS (#279) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Szia!

ACC-t bekapcsolod, akkor közvetlenül alatta megjelenik még egy menüpont, Unleashing mode, ezt kell Enabled-re állítani, majd mentés és ha szerencséd van, elindul 4 maggal.

A BIOS frissítés pofon egyszerű az EZ-Flash segítségével, kiválasztok a .rom fájlt, és már dolgozik is a kis program. Azóta elérhető már három újabb BIOS, 0403-ast használom eddig minden probléma nélkül.

(#281) RZS válasza Bon3ss (#280) üzenetére

RZS
(tag)

hi,

koszi, kiprobalom!
az uj biossal fog menni a 4. mag?
termeszetesen, ha amugy is lehetseges lenne. olvastam, hogy az uj biosokkal nem aktivalhato a 4......hm?

(#282) hudyfiu

hudyfiu
(fanatikus tag)

Turbo Key működik valakinek?
Most vagy az én gombom nem jó vagy nem tudom.
A programban engedélyeztem, beállítottam valamelyik profile-t de semmi.
Próbálja már ki valaki.

(#283) Bon3ss válasza RZS (#281) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Nem tudom hol olvastad, de badarság. Az alaplap részéről nincs akadály, más kérdés, hogy a processzor egyáltalán elindul-e a feloldott maggal, magokkal. Ez a 0403-as BIOS-szal készült: [link], a processzor: 720BE.

(#284) ThaBoss válasza hudyfiu (#282) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Turbo Key működik, csak ne csinálj saját profilt, mert 1,8V-os CPU feszt kapsz a programtól.
Bekapcsológombbal aktiválod/deaktiválod.

(#285) knix

knix
(lelkes újonc)

hali!

én is ASUS M4A785TD-V EVO alaplapot fogok venni, átolvastam a topikot örülök, hogy inkább csak jó dolgokat írtok róla. a kérdésem az volna, hogy 1600on milyen ram fog vele menni tutira? a compatibility listen a kingmaxot írják, mint kis hazánkban könnyen beszerezhető ramot, de van esetleg valamilyen másik, amiről biztosan tudjátok, hogy ok?
OCZ 2048Mb DDR3 1600Mhz Platinum KIT ill Gold KIT-re gondoltam. valaki próbálta már?

(#286) RZS válasza knix (#285) üzenetére

RZS
(tag)

hali!

(#278), nekem ez van es teljesen jo.

(#287) ThaBoss

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Egy kis probléma :((( , de szerencsére megfordítva, hogy a hőcsövek a NB felé néznek, úgy már jó. Pedig egy hétig imádkoztam, hogy ne a magas bordásat kapjam...
Kép

Beüzemelve, 1333-on 1,5V-al: Kép

Konklúzió: CSX 1600 DDR3 4GB KIT működik, ahogy kell az EVO-ban.

[ Szerkesztve ]

(#288) Oliverda válasza ThaBoss (#287) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Vedd le 7-7-7-21 -re. Szerintem vinni kell.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#289) ThaBoss válasza Oliverda (#288) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

THX! :R
Viszi, ahogy kell, majd lesz több időm behangolom az 1600-at is.

(#290) RZS válasza Bon3ss (#283) üzenetére

RZS
(tag)

hi,
beallitottam amit irtal. bekapcsolas utan beindul, de meg a biosig sem jut el :O . ki-be kapcsolgat.
aztan kiirja, hogy a default beallitasokkal ujraindul. ezexerint sz@r a 4. mag..... :F
sebaj.
koszi a segitseget!

(#291) ThaBoss válasza ThaBoss (#289) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

1600Mhz (800MHz) 7-7-7-21-40-1T @ 1,8V [link]
Ennyi nekem elég lesz, de úgy is kisebb sebességen fog menni.

(#292) Tidus válasza ThaBoss (#291) üzenetére

Tidus
(őstag)
LOGOUT blog

Asus M4A... = OCZ

"...Fortune favours the bold..." Virgil: The Aeneid

(#293) ThaBoss válasza Tidus (#292) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Az nagyon szép, mekkora fesz kellett neki?

(#294) Tidus válasza ThaBoss (#293) üzenetére

Tidus
(őstag)
LOGOUT blog

1.9 V.
Néhány napja készítettem a tesztet mert eladtam az alaplapot és az új tulajdonos kíváncsi volt mennyit mennek az OCZ-k, szerintem ment volna még ha a CL-t 6-ra visszaveszem, de egy röktönzött teszt eredménynek bőven jó , ne hogy már eladás előtt feszítsem meg az alaplapot.

(#295) audi100td válasza Tidus (#294) üzenetére

audi100td
(PH! nagyúr)

Remélem a G.Skill RipJaws kit is ilyen szépen megy majd benne. :)

(#296) Tidus válasza audi100td (#295) üzenetére

Tidus
(őstag)
LOGOUT blog

Szóval valószínüleg menne még, a G.Skill-ekel nincs tapasztalatom, ezzel a tesztel is én álltam meg, nem a lap fagyott, az eredmény így is megelégedéssel töltött el. Viszont a Crosshairba belemerülök!

(#297) audi100td válasza Tidus (#296) üzenetére

audi100td
(PH! nagyúr)

Értem, majd írj ha beüzemelted az új lapot. :K

G.Skill nekem DDR2-ből nagyon bejött, ez a DDR3 kit eredetileg P55-höz szánt RAM, de azért remélem AM3 mellett is jól fog menni.

(#298) Bon3ss válasza ThaBoss (#291) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Rég jártam erre, sajnos. Szép eredmény, talán holnap délelőtt végre nekm is lesz egy fél órácskám, hogy megnézzem tényleg megy-e 2000MHz-en a két modulom, vagy a PH! teszt nem volt elég pontos. ;]

(#299) CHIPman

CHIPman
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Sziasztok. Az ASUS M4A lapok közül melyikhez van olyan BIOS, ami támogatja csak +1 meg feloldását? Tehát x2@x3 modot.

Új, minőségi pótakku bármilyen telefonba! http://bit.ly/H7YSUN

(#300) ThaBoss válasza Bon3ss (#298) üzenetére

ThaBoss
(senior tag)
LOGOUT blog

Mennek azok 2000-et is simán, de nem egy Diablo sajnos, az időzítések nem lesznek olyan szépek, bár ki tudja, bármi lehet. Jobban mennek, mint a PH!-s tesztben, mégiscsak egy ASUS M4A lapban döcögnek. ;]
Kiválóan variálható a modulok feszültsége, ez nagyon tetszik, meg ugyebár a RAM-ok sem éppen a legszarabbak ;)
Nagyon nem bántam meg, hogy ez a magas (Extreme) bordás jutott nekem, túlfeszelve is csak langyonsak a modulok terhelés alatt.

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.