Üdv! Egy iylen alaplapot tervezek vásárolni és látom hogy a proci tápcsatlakozója 8 tűs viszont az én tápomon 4 tűs a csatlakozó. Szóval a 4 tűssel is lehet üzemeltetni, vagy szereznem kéne egy tápot amin 8 tű van, esetleg létezik átalakító?
Előre is köszönöm a válaszokat DenniS.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hirdetés
-DenniS-
(újonc)
Nekem is csak 4tű megy rá. Próbáltam utána járni hogy a plusz 4 mire is szolgál, de sok mindent nem találtam róla. Az én elképzelésem szerint a 140W-os procikhoz nem árt, főleg ha még húzni is akarod.
De pl. ami nekem van (Sempron140@Athlon II 440) ahhoz elég a 4es.
Istenem, adj türelmet a hülyékhez... mert ha erőt adsz, megölöm őket.

-DenniS-
(újonc)
Értem, köszönöm a gyors választ. Még annyit, hogy melyikekbe van dugva az a 4 a 8-ból?
PS2 csatlakozó felül... így a baloldali kettőbe. De a másik kettőbe egyébként sem tudod beledugni. Úgy van kialakítva hogy oda nem megy be. Bár biztosan bele lehet nyomkodni... kis kalapáccsal. 
A "fölösleges" 4-en van egy 12V feliratú matrica!
De amúgy oda kell dugni, ahol a lap közepéhez van közelebb.
[ Szerkesztve ]
First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.

-DenniS-
(újonc)
Okés. Köszönöm a válaszotokat. DenniS

gfefe
(őstag)
auton ha lehet ezeket a fontos dolgokat ne hagyd....
Túlmelegedés avagy kevés mag feszültség is kifagyaszthatja.. (meg sok minden, de ezt nézd meg elősször.
DOWNLOAD ██████████████ 105%
Na feldobtam a bios frissitést, remélem megoldja a proclémámat:
Bármit csináltam, időközönként belaggolt a gép, és kb 40x végrehajtotta amit elkezdtem.
PL msn, nyomok egy backspace-t, lagg és kitöröl mindent amit beírtam 
Jó játék csak kicsit idegesítő 
First they ignore you. Then they laugh at you. Then they fight you. Then you win.
Proci hűtés cserén gondolkozom. Van valakinek valami ötlet mit érdemes beszerezni? (valahol láttam hogy az ASRock lapokra nem megy fel minden hűtés)
Illetve chipset hűtést is akarok felszerelni, mert az elég erősen melegszik... oldallapi hűtés megy rá jelenleg 3000rpm-vel... de az elég hangos ennél a teljesítménynél.

Diocles
(fanatikus tag)
Arctic Cooling Freezer 64 PRO PWM

gfefe
(őstag)
Én az északi hídra egy kicsi kis 4 centis ventit tettem amit 3 tűs csatiról vezérlek. Bőven elég hangja nincs és a legolcsóbb megoldás.
Proci hűtőnél pedig az előttem lévő kolega írt egy jót, de ez függ attól is, hogy mennyire akarod meghajtani a procit. Ha a maxot ki akarod hozni a kaszás mugan 2 már viszonylag olcsón kapható és azzal a lelkét is kihajthatod 
Arctic Cooling Freezer 64 PRO -ból van nem PWM-es is?
Chipset hűtést találtam olyanokat... drágábbak mint a proci hűtés. 
Nem szeretnék még több ventit berakni... valami passzív dolgot kell kitalálnom.
Nekem viszont a déli híd ami érezhetően jobban melegszik (kézrátételes mérés
)
2 ház venti pörög... egy hátulról (2500rpm)... egy oldalról... (1800rpm) és nem halk egyik sem. 

gfefe
(őstag)
Hát igen az északi és déli hűtések elég borsosak ezért ajánlottam a kis ventit mert ez a leghatékonyabb...
Zalmannak vannak még elfogadható árban NB és SB bordái azokat keresd....
(igen van olyan ami nem pwm es. Ezek voltak a legelső szériák tudtommal)

Diocles
(fanatikus tag)
Van, olyat ne vegyél! A PWM-esnek kifejezetten ez kifejezetten benne van a nevében.

logarithm
(senior tag)
Van új Biosz verzió az alaplaphoz aki nem figyelné 
[link]
||Volume up! ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █@sgs*Tsunami_ics_v2.2*devil2_0.94_vc_xl*xdjv1||

gfefe
(őstag)
Már nem olyan vadi új 
olvass vissza pár hozzászólást 

logarithm
(senior tag)
Ja igen 
Akkor inkább azt mondom, hogy praktikus lesz ha tényleg menni fognak a lapban az x6os procik 

gfefe
(őstag)
Menni fognak ez tény kérdés.... Az ár érdekelne majd engem... valamint, hogy memória kezelése mennyivel romlik avagy javúl a procinak ha ddr2 van mellé társítva...
De ezt majd az idő eldönti.
Várjuk a 4 magos ám de 6 magosítható AMD procikat ![;]](/dl/s/v1.gif)

Diocles
(fanatikus tag)
Már lehet kapni egy ideje, úgyhogy ha nagyon érdekel az ára, megnézheted 

gfefe
(őstag)
nézegettem, de egyenlőre nem az én tárcámnak való 

gfefe
(őstag)
azért nem rosszak ezek a 6 magos procik pláne, hogy levegővel többnyire viszik a 4Ghz et is... extreme hűtéssel meg a csillagos eget verik
[link] 
(1x lesz egy ilyenem
)

logarithm
(senior tag)
azta***** de dúrva

Az biztos, hogy én sem hagyom ki 

gfefe
(őstag)
csek menjen le az ára 
bár amúgy sok értelmét nem látom..... a mostani 4 magosom is visz kényelmesen mindent.... Játékok se állnak az útjába akkor meg mi a halálnak 
majd 2 év múlva.... de akkor meg már buldoser lesz....
Akkor PWM-eset keresek... 
A hidakra megtaláltam a tökéletes megoldást. 

Igaz hogy ez vga hűtés, de írták pár helyen hogy felrakható a chipsetre.
Nálunk ez kiskerben 1600forint (volt ~1éve... most sem lehet sokkal drágább).
Annó már vettem ilyet vga-ra. És jól üzemelt. Egy kis szabályozással csökkentem a sebességét aztán tökéletes is lesz. 
[ Szerkesztve ]

gfefe
(őstag)
ha a furat megfelelő akkor persze, hogy fel megy rá 
ötletes megoldás 

logarithm
(senior tag)
Na igen, még eléggé drágák a kicsikék
.
Ahogy mondod, kb ezzel a 4magos konfigommal minden lazán megy
.
De azért nem lenne rossz
.
Két év..oh szerintem nagyot nézünk majd, halad a technika folyamatosan.
Bakker... ma szembesültem egy lényeges hibájával a lapnak. 
Lecseréltem a régi 7600Gt-t egy HD4850-re.
Viszont úgy gondoltam hogy a megmaradt 7600Gt-t lecserélem egy 8600Gt-re a physx miatt.
Az új kártyán egy GFX Chilla hűtés van. Nem lóg bele a másik portba viszont ha beraknék egy második vga-t "Csilla" ledarálná a nyákot. 
Ez a projekt sajnos meghiúsult. 2slotos hűtés kizárja a 2 kártya használatát. 1slotos hűtésnél meg kiégetné a plexit a 4850. 
[ Szerkesztve ]
Bizony. Ami további átgondolatlanság, hogy a BIOS reset jumper a kártya alatt van, így ha resetelni kell, a videokártyát előbb ki kell szerelni.
Ugyanakkor a 2. slot csak 4x-es, és nem is hirdetik a lapot Crossfire gaming lapként.
Még egy dolog: megnéznéd, hogy sleepből visszatérve visszajön-e a kép? Ahogy Diocles írta, készenléti állapot után marad a feketeség a képernyőn.

gfefe
(őstag)
hát igen.... a 2x pci-e sin nem is cf hez való.
Annál jobb viszont pci-e be való bruhajttál gyors ssd meghajtókhoz mivel azok megelégszenek a 4x es sinnel. Valamint tökéletes egy nvidia karihoz amit ati mellett cuda-ra avagy physxre használ az ember.
dupla slotos vga amúgy elfér kényelmesen a lapon azonban a csillának 2,5 slot kell.... sajna ott a hűtés a zavaró de egy gyári dupla helyes karival nem lenne baj. 
Amennyiben pedig a BIOS reset jumper kell neked ajánlatos kivezetni 
2 hábel és egy kapcsoló. 200ft-ből kihozod vagy barkáccsal ingyen 
[ Szerkesztve ]
gfefe:
Én is azt szerettem volna... egy 8600Gt vagy 8800Gts -t befogni physxre. De így nem lesz belőle semmi. Vagy majd idővel ha lesz rá értelmes kivitelezés. 
Bada Bing:
Én még nem is kerestem a reset jumpert.
Ha valamit "rosszul" állítok akkor... off 5msdp - on - off 5msdp - on és vissza állt.
Szóval kétszer egymás után kikapcs és alapra rakva a biosig már eljutok, hogy manuale vissza állítsam.
3x egymás után küldtem aludni a gépet és minden alkalommal vissza tért sikeresen. Hibernálást is próbáltam, az is tökéletes.
Olyan hibánál esetleg OP rendszer baki lehet. Sztem... 
[ Szerkesztve ]

gfefe
(őstag)
Passzold el a csillát és vegyél valami más hűtést 
Amúgy is keresett még mindíg a csilla és az árából + rátoldva egy kicsit már jobbat is veszel 
(bocs amúgy az előző hozzászólásért.... pöppet értetlenűl és tele hibával íírtam
)

gfefe
(őstag)
Na most olvastam a PH x6 tesztét....
Hát mit ne mondja.... a mostani 3500on ketyegő procimat hót ziher, hogy nem cserélem le rá.... +35-40 E lenne és teljesítményben ennyit nem kóstál a dolog.... Mi több....
Tehát én legközelebb majd komplett rendszert fogok cserélni....
Amikor legalább is jön a buldozer és virit valamit... ha meg nem virit akkor így járt 

Diocles
(fanatikus tag)
Bírja még a lapod azt az eszeveszett iramot? Herr Z-nek az Asrock A780GM-LE/128 meghalt alatta 280-as FSB fölött nem egy esetben. Most én is felmentem 282 MHz-re, de az említett figyelmeztetés miatt egyelőre nem merek tovább próbálkozni.

Diocles
(fanatikus tag)
Bizony. Az X6-osak magonként semmivel sem fejlettebbek, ügyesebbek, mint a korábbi Phenom 2-esek. Leghamarabb én is csak 32 nanós AMD-re váltok, ahhoz viszont már új alaplap fog kelleni.
Most veszem észre, hogy azt írja: Fanatikus tag. 
[ Szerkesztve ]
Ahhh... hűtés cserén már nem töröm magam. Egyébként sem éri meg lecserélnem. Ez azért elég jól megbirkózik a kis kohóval... egy újfajta, kitudja jó-e hűtéssel nem kezdek el kísérletezgetni.
X6-osra azoknak érdemes váltani akik még, mint én is, 2magos rendszert használnak. Nyár végére jól lemegy az ára... vagy előkerülnek a 4magos 6magosítható verziók és majd akkor veszek. 

Diocles
(fanatikus tag)
Na, közben elszemtelenedtem és már 291 (3201) MHz az.
Az jó. Grat. 
Én meg hülye vagyok a tuninghoz... 242-től nem tudom feljebb vinni a kis sempront. 242*13,5 (3267Mhz)
Ha a szorzót viszem le... 250*13 (3250Mhz) akkor el sem indulok. Adtam feszt. Lejjebb vettem a HT sebességet. És semmi... 
Egyébként elméletileg ő ezt is tudja: [link] Ez ugyan nem Prime stabil beállítás. De sztem egy 3400 simán stabil lenne.
Lényegében elég nekem a 3267... csak idegesít hogy nem megy feljebb. 

gfefe
(őstag)
Diocles: Grat a szintlépéshez
Amúgy én 300 fölött hajtom mert visza osztottam a szorzót
(jócskán afölött hajtom....) Különösen nem izgat a dolog.... északi híd hűtve... délivel nem törődök mert ott a légáramlat.... fetek melett zalman borda. Azok is fognak valamennyit.... ezek után meg ha tönkre megy akkor mi van
9000Ft ért vettem.... gari még van rá tehát cserélik ha baj lenne.... Ha meg még sem akkor lesz egy jobb lapom majd 
Minden esetre stabilan megy 24/7 ben.... bírja amig bírja alapon ![;]](/dl/s/v1.gif)
szerkesztés: azért azt se felejtsük el, hogy a Asrock A780GM-LE/128 jóval csótányabb lap a miénknél.... áramellátásban kivitelezésben... maszívabb deszka a mienk.

cashback: Sajna komám akkor ha mindent kipróbáltál törődj bele, hogy ez ennyi
vagy adj neki horibilis feszeket csak azt nehéz hűtésben kordába tartani. 
Vagy figyelj oda a ramokra.... oszd vissza őket... nekem bizonyos magasságu tuning után a ramokra rinyál a procim... de ha vissza osztom a ramokat megy rendesen.
[ Szerkesztve ]
Annyira nem erőltetem a dolgot. Több mint valószínű a hozzá-nemértésem. 
A kép amit linkeltem ugyanezen lap és proci párossal készült. Szóval csak én lehetek a béna... 
Marad a stabil 3267Mhz. Szépen lassan majd jön egy új proci.
Csak átmenetinek vettem ezt a procit. Mert ennyire volt keret. Majd a nyár végére össze jön egy másikra a pénz. 
Edit... ram 1066Mhz-es... 968on csorog. Ezt csak bírni kell még. 
[ Szerkesztve ]

Diocles
(fanatikus tag)
Ez megvolt?
Ezt nem állítottam.
Nálam két TRFC van.
TRFC0 127,5
TRFC1 75
Ha 1-vel emelem akkor 75esetében 127,5 a következő szint.

Diocles
(fanatikus tag)
Emeld meg eggyel mindkettőt!

gfefe
(őstag)
nem feltétlenül kell bírnia.
az én ramjaimat 3200Mhz fölött 900 as időzítés fölé nem tudom vinni....
tehát lehet, hogy nálad is ez a táma van.... oszd vissza a ramokat. Ha kisebb "órajelen" mennek a ramok javíthatsz az időzítésen így a sebességed nem romlik szinte semmit vagy még javúl is.... én 4-4-4-11 re lőttem be a sajátjaimat ha már lassítani kellett. 
Hát bahalok. 
TRFC emelés működött...
Most csak egy szimpla emelést csináltam 240-ről 250-re.
Futtatok egy kis Prime-ot helyett Everest stabilitás teszt... aztán kiderül.
Ezer hála Diocles 
[ Szerkesztve ]

Diocles
(fanatikus tag)
Alap 

gfefe
(őstag)
helyes 
várjuk akkor majd a végeredményt, hogy mennyit megy 
Nahátnahát. 
Ennél feljebb nem mertem menni mert a gyári hűtés van... így is 55fokig ment. Lehet bírná tovább is. 10perc Everest stabilitás tesz futott le vele:
Viszont a ramot már vissza kellett venni. 900felett tényleg nem akarta hajtani.
De azért maradok egy picit lejjebb... elég nekem a 3400Mhz. 

gfefe
(őstag)
Próbáld meg a 13,5 es szorzót viszább venni.... úgy kicsivel nehezebb a tuning, de jobb lesz a ram időzítésed és "fsb" ből emeled... tehát 280 fölé mész.
Amúgy grat a procihoz
szép darab.... 
szerk: Na meg egy tisztességes 2-3 órás prime tesztet is zavarj rá mert ez a teszt semmit sem jelent

Sajna ez egyre gyakoribb jelenség, hogy mag aktiválásnál ha mennk is a letiltott magok a prociba ágyazott mem vezérlő nem az igazi.... sok helyen olvastam azt amit most te és én is átéltünk, hogy hiába a drága 1100 vagy 1066 os ra nem engedi úgy hajtani.... 
[ Szerkesztve ]
Köszi. Én ki sem néztem volna belőle. 
Megpróbálom majd. De előtte mindenképpen kell egy használható hűtés. Ha lehet nem kellene megfőzni a gépet. 
3250Mhz-en 32fok alapjáraton. 38fok prime alatt.
Most viszi 3375Mhz-en a prime. 51fok.
Szal nem az igazi a hűtés.
Ezzel a beállítással a ramom is 1000Mhz-en megy. Ami szintén szimpatikusabb mint az eddigi 900.