Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

(#1) Diocles

Diocles
(fanatikus tag)

Hosszú idő után váltottam erre az alaplapra, és hozzászoktam, hogy az elődjének volt saját témája a fórumon. Remélem leszünk páran, akinek ez a kiváló vétel jutott és tudunk egymásnak tippeket adni.

Az eddigi tapasztalataim kiválóak, egy Phenom II X4-esített X2 5000-essel használom, 273-as referencia-órajellel. Tökéletesen stabil jószág.

Egyenlőre a Windows 7-es CnQ bekapcsolásával küszködök, ha bárki tud ehhez tanácsot adni, azt nagyon szívesen veszem. Másik érdekes és zavaró hiba, hogy a mikrofon elhalkul. A boost ellenére is alig hallható szoftveres manipulációk ellenére. Szándékomban áll írni az ASRock supportnak, de a kínai újévi ünnepek miatt a support nem üzemel :F.

Tuninggal kapcsolatos kérdésekben már tudok segíteni, ha jutok valamire a hanggal és CnQ-val, azokat a felfedezéseket is szívesen megosztom.

(#2) Diocles

Diocles
(fanatikus tag)

Csak úgy sikerült működésre bírnom a CnQ-t, hogy a szorzókat és feszültségeket Auto beállításon hagytam, pedig a testvérlapokban enélkül is működik. A legfrissebb 1.40-es BIOS-t használom. A hang még mindig rossz.

(#3) logarithm

logarithm
(senior tag)

Hello!
Nekem is ilyen lapom van, eléggé meg vagyok vele elégedve, de viszont a kingstone pendrive -omat ami 8gb -ás , egyszerűen nem tudja jól kezelni. Itt arra gondolok, hogy másolok rá, és vagy nem is csinál semmit vagy pedig elkezdi majd megáll és utána nem lesz elérhető a pendrive... ötletem sincsen sajnos, ha valaki tudna segíteni azt megköszönném.
üdv.

||Volume up! ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █@sgs*Tsunamiics_v2.2*devil2_0.94_vc_xl*xdjv1||

(#4) Diocles válasza logarithm (#3) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

A következő dolgokat venném sorra:
1.) Feltetted-e az alaplapi drivert?
2.) A hátlapi USB portokkal is ezt csinálja-e? (előlapi port helytelen bekötése)
3.) A Windowsban megjelnik-e a pendrive csatlakoztatása után, hogy a hardver telepítése sikerült?
4.) Más gépen helyesen működik-e a pendrive?
5.) Más USB-s eszköz jól működik-e?
6.) Esetleges megoldási javaslat: ha USB 1-es a pendrive, a BIOS-ban be van-e kapcsolva az USB legacy support?

(#5) logarithm válasza Diocles (#4) üzenetére

logarithm
(senior tag)

1.)Nos igen, leszedtem, de több féle verziót találtam, esetleg ha tudsz valami biztos helyet akkor légy szíves linkeld.
2.)Igen minden hol ezt csinálja, nem használok plusz bekötős megoldásokat, csak a hátsók.
3.)Minden rendben van windows téren is.
4.)Igen teszteltem egy laptopon simán másoltam rá.
5.)Igen, windows mobile , ipod , másik kisebb pendrive de nem kingstone is megy lazán :K
6.)Nem usb 1.0-ás :N , de viszont most megtudtam mire jó a legacy :D .. azt auto -n hagytam a bioszban.

Összesítve már minden félét kipróbáltam, 1.40es biosz van természetesen; a lapon már.
De nincsen ötletem, mert mint ahogy mondtam, működik , tudok rá másolni egy darabig, néha meg csak "akarna" másolni..de mindig ezt írja ki nekem hogy : lecsatolódott a pendrive , már nem látható meg ilyesmi szövegeket.. szóval ledobálja. Valamiért nem tetszik neki.

Azért köszi a segítséget :)

(#6) Diocles válasza logarithm (#5) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Az ASRock honlapján az alaplap oldala egy biztos hely.

A gondod szoftveres kell, hogy legyen, lehet egy friss Windowson menne a dolog.

(#7) logarithm válasza Diocles (#6) üzenetére

logarithm
(senior tag)

Innen is leszedtem és feltettem a drivert, de sajnos semmi.
Szerintem is valami ilyesmi, de aztán lehet a pendrive haldoklik, de akkor nem menne máshol lazán :S szóval érdekes a szitu nagyon.

Erre én is gondoltam, hogy windows reinstall, és két napja meg is volt... sajnos ugyan az :(

(#8) logarithm válasza logarithm (#7) üzenetére

logarithm
(senior tag)

Most próbáltam ki, egy másik laptopon, amin másik oprendszer volt. Tudtam rá másolni.
Szóval ez most kezd érdekes lenni, jó kis rejtély :DDD

(#9) Diocles válasza logarithm (#8) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

A hanggal neked nincs semmi baj? Nem túl halk a mikrofon?

(#10) logarithm válasza Diocles (#9) üzenetére

logarithm
(senior tag)

Nem az alaplapit használom :)
Vagyis nekem jó.

5000+ deneb magos procid van neked is? (mit sikerült belőle kihoznod?)

(#11) Diocles válasza logarithm (#10) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

(#12) logarithm válasza Diocles (#11) üzenetére

logarithm
(senior tag)

Lol, én is ennyit hoztam ki belőle. Sajnos ha tovább húzom, akkor fagyogat, feszt meg nem fogok adni neki, mert nem akarom kukába dobni :)
Na akkor grat, megy a gépezet neked is rendesen :)

(#13) Diocles válasza logarithm (#12) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Én sosem próbáltam, hogy ennél többet bír-e. Ennyire belőttem, ment és elégedett voltam :) Egyébként extra feszültség nélkül valóban ehhez közel lehet a vége.

(#14) beci

beci
(senior tag)

Üdv.
Nekem egy olyan kérdésem lenne,hogy letudom-e tiltani biosban,hogy kikapcsolt állapotban ne töltsön usb-ről.

Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....

(#15) Calogero válasza beci (#14) üzenetére

Calogero
(PH! addikt)

Szia

A BIOS-ban sehogy, az alaplapon kell átállítani egy jumpert (PS2_USB_PW1)

[link]

Az itt lévő manuál 22. oldalán le van írva.

Számoljunk el végtelenig! --> http://logout.hu/bejegyzes/maykol/szamoljunk_el_vegtelenig/friss.html

(#16) beci válasza Calogero (#15) üzenetére

beci
(senior tag)

Köszi az infót.:)

Olyan nincs,hogy valami ne lenne sörnyitó....

(#17) Diocles

Diocles
(fanatikus tag)

Még egy problémám van. Altatás után, ha ébresztem a gépet, sosem jön vissza a kép. Láthatóan elindul, a ventilátorok felpörögnek, de kép sose jön. Próbálom ilyenkor a póver gombbal kikapcsolni, entereket nyomkodni, hogy lépjen be és ismét póver, de kizárólag a reset segít ilyenkor.

A Repost Video on STR Resume kétféle beállításával is próbálkoztam, egyikkel sem jó.

[ Szerkesztve ]

(#18) xAttilax

xAttilax
(tag)

nekem m3a770de van és teljesen megvagyok vele elégedve. olcsó és szerintem jó. acc, magonként kezeli a procit. 140w proci is belemegy :)

(#19) csongi

csongi
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok!
Sikerült valakinek ezt az instant boot-ot életre kelteni? Mert nekem nem igazán. Jó lenn egy kis segítség.

Nem szép, de legalább jó öreg!

(#20) Diocles válasza csongi (#19) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Egyrészt fel kell tenni a hozzá adott szoftvert, másrészt be kell kapcsolni a Suspend to RAM opciót. Elvileg ez a kettő elég hozzá, de haszontalansága miatt sosem próbáltam ki a funkciót.

(#21) Ipk18

Ipk18
(lelkes újonc)

Sziasztok! Nekem is ilyen lapom van, meg vagyok vele elégedve. Az olcsósága ellenére sokat tud és megfelelően stabil. Gondom csak az AMD Phenom II X3 720BE proci húzása és négymagosítása körül van, de ez nem feltétlenül alaplap probléma. A négymagosítással nincs gond, de működés közben időnként csontra fagy. A Prime95 indításakor azonnal. Érdekes, hogy az Everest processzornyúzó alkalmazásával viszont órákig is elmegy. A 3D Vantage hol végigmegy, hol lefagy. Próbáltam már mindenfélét állítgatni, de semmi eredmény. Három maggal, pusztán a prociszorzó emelésével 3,2 GHz-en kékhalál, phisycal memory-ra hivatkozik. A memókra az Everest nem ír semmit, elvileg 2x2 giga Samsung dual channel. A feszültséget 1,375V-ra emelve 3,2-n stabil, de 3,3-nál elszáll. Nyugodjak bele, hogy ez egy ilyen proci, vagy esetleg lehet valami beállítás, ami segíthet?

(#22) kano válasza Ipk18 (#21) üzenetére

kano
(PH! addikt)

Nem biztos, hogy jó is az a 4. mag.

"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"

(#23) csongi válasza Diocles (#20) üzenetére

csongi
(őstag)
LOGOUT blog

kösz szépen. én win telepítés előt állok, kipróbálom ezt a dolgot :)

Ipk18: amennyiben nem megy a 4 mag akkor azt ne erőltesd.A ramok hány mhz-en üzemelnek? A HT mennyin megy? Ezek bele szólhatnak a tuningba.

[ Szerkesztve ]

(#24) Ipk18 válasza csongi (#23) üzenetére

Ipk18
(lelkes újonc)

Igen, ez a processzor 3 magos, szerencse kellett volna, hogy kifogjak egy olyat, ami 4 maggal is stabilan működik. A HT egyébként auto-ra van állítva, a memóriák 400 MHz-et kapnak. Próbáltam már auto-n, illetve 333 MHz-en is de nem változott semmi.

(#25) csongi válasza Ipk18 (#24) üzenetére

csongi
(őstag)
LOGOUT blog

Gondolom csak szorzóval tuningoltál.Ennél azért mehetne egy picit jobban is. Hőmérséklet rendben van? Ház szellőzése, a proci hűtő jó?

(#26) Ipk18 válasza csongi (#25) üzenetére

Ipk18
(lelkes újonc)

A szellőzéssel nincs probléma. A procin a gyári hűtó van, tudom, nem egy nagy szám. Az Everest stabilitástesztjével negyed óra után se ment 56 fok fölé. Nem akarom én széttuningolni, amire nekem kell, bőven elég a teljesítménye, csak bosszant, hogy 3,2 GHz-nél megáll a tudomány. Ennél mindenképpen többet kéne tudnia és itt jön be az, hogy hátha a lapon kellene valamit állítani.

(#27) Diocles válasza Ipk18 (#26) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Többeknek a memória beállításain kellett finomítani a jobb tuninghoz (nekem is). Auto beállítás mellett a TRFC értékeket nem lövi be tökéletesen a lap. Ezeket növeld meg eggyel ahhoz képest, amire automatikusan beállítja. Próbáld meg így!

(#28) Diocles válasza Diocles (#27) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Ja bocs, ez az rc emeléséhez jó, szorzós tuningnál nem számít.

(#29) Ipk18 válasza Diocles (#28) üzenetére

Ipk18
(lelkes újonc)

Köszi a tippet, eggyel megemeltem mind a kettőt és három maggal stabil 3,2 GHZ-en. (Eddig 3,1-en volt stabil). Megemeltem a CPU feszültséget 1,375 V-ra, de a Prime így is kiakasztja fél percen belül.

(#30) Ipk18 válasza Ipk18 (#29) üzenetére

Ipk18
(lelkes újonc)

...3,3 Ghz-en.

(#31) csongi válasza Ipk18 (#30) üzenetére

csongi
(őstag)
LOGOUT blog

A gyári hűtés mellett szerintem nem emelgesd a feszt, főleg ha alap feszültségen 56 fokig melegszik. 60Fok már nem éppen mondható jónak. Biosba lehet állítani a hűtő teljesítményét. Szerintem állítsd 45Fokra és 9-es szintre. Egy olcsóbb HTX3 hűtő ellátja baját.:)

(#32) Ipk18 válasza csongi (#31) üzenetére

Ipk18
(lelkes újonc)

Köszi, megfogadom a tanácsot.

(#33) Nirvatti válasza Diocles (#11) üzenetére

Nirvatti
(újonc)

Szia! Épp ma rendeltem meg egy ilyen alaplapot, és procit. Az alaplapra várnom kell 2-3 hetet, addig szeretném megismerni.
Le tudnád nekem fotózgatni vagy írni, hogy a biosban pontosan miket és mire kell állítani?
(Én 4*1Gb 800Mhz-es DDR2vel fogom használni, és nem szeretném egyből /vagy 2 éven belül/ hazavágni a rendszert, eddig nem cserélgettem gépet, csak 5-7 évenként.)
A segítségedet hálásan köszönöm előre is!

(Itt a blogon a skót ajánlatot olvasva jött meg a kedvem hozzá, azt már olvastam, de sosem voltam a tuning híve, ebben az esetben viszont eltekintenék az eddigi herótomtól.)

(#34) Diocles válasza Nirvatti (#33) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Kopipészt következik egy másik írásomból, remélem nagyjából fedi, amit tudni szeretnél.

Az extra magok és az L3 cache automatikus feloldásához egyszerűen Auto-ra kell állítani az Advanced Clock Calibration opciót. Ha instabil lenne a rendszer lehetőség van egy ugyanezen lapon található opcióban kiválasztani, hogy konkrétan mely magok működjenek. Az L3 cache letiltására az annak hozzáférhetőségére vonatkozó opcióban nyílik mód a Disabled lehetőség kiválasztásával.

A referencia-órajel emelésénél három dologra kell odafigyelni: a memória, a northbridge és a HT link sebességére. Ezek mind a referencia-órajelből képződnek és saját, külön beállítható szorzóval rendelkeznek, annyi megkötéssel, hogy a HT link szorzója csak kisebbegyenlő lehet, mint a northbridge-é. Jelen alaplap a HT 3.0-ás verziójával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a 2600 MHz-es órajelet hivatalból vinnie kell. Egy Phenom II-es proci northbridge-étől ugyanezt a frekvenciát várhatjuk el. Az X2 5000-esnél mind a HT mind a northbridge szorzója 8x-ban van maximálva, így ezek módosításán 325 MHz-es refórajel előtt el sem kell gondolkodnunk.

A memória beállítására külön oda kell figyelni. Az alaplap kiolvassa a modulokra vonatkozó információt, majd ezt összeveti a beállított RAM szorzóval és ennek megfelelően határozza meg az időzítési értékeket. Nem veszi ugyanakkor figyelembe, hogy a reference clock (továbbiakban rc) értéke 200 MHz-től különböző is lehet. Így ennek emelésével a RAM nem fogja tudni tartani az Auto opció által meghatározott időzítési értékeket. Ezeket tehát manuálisan rögzítenünk kell. Ennek kényelmes módja az, ha a rendszert tuningmentes, alapállapotba hozzuk. Ekkor még minden időzítésénél az Auto értékeket találjuk. A lap azonban fölöttük kiírja, hogy jelenleg ezek mennyit jelentenek. Ezeket leolvasva egyszerűen beállítjuk őket az Auto opció helyett. FONTOS! Mind a Gigabyte, mind az ASRock lapoknál megfigyeltük, hogy a TRFC értékeket a lapok eggyel alulbecslik. Különösebb magyarázat nélkül az a helyzet, hogy 250-es FSB fölött nem nagyon mennek a rendszerek (boot sincs), ha a TRFC-t is az előbb leírt módon állítottuk be. A TRFC értékek egy beosztással való megnövelésével azonban a 300 fölötti rc értékek sem okozhatnak gondot, feltéve, hogy a processzor is bírja.

Az alaplap csak PWM-es ventilátorok sebességét tudja állítani.

(#35) Nirvatti válasza Diocles (#34) üzenetére

Nirvatti
(újonc)

Húha ez így látatlanul egyelőre kínai, de hátha fel bírom fogni és a gyakorlatban sem nagyon lámázni.

Ha jól sejtem az első bekezdésben leírtakkal még nem érek el semmit, vagy lesz már 4 2600-as magom?

Ha tehát megjött a cucc, alapállapotban nézzem meg a memória időzítéseit, majd adjam meg manuálisan (+1-el) a feloldáskor?

(#36) Diocles válasza Nirvatti (#35) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

Az első bekezdés az extra magok és az L3 cache feloldását írja le. Megmondja, mit kell tenni ahhoz, hogy egy négymagos Phenom II-es processzorod legyen.

A második bekezdés az órajel tuningjáról szól. Ha a magok épek, akkor jó eséllyel beállíthatod a 273 MHz-es referencia órajelet bármi egyéb paraméter módosítása nélkül, és lesz egy 3 GHz-es Phenom II-esed, kivéve

A harmadik bekezdés arról az egyetlen kivételről szól, amit módosítani kell az órajeltuningnál. Ez a memóriabeállítás. Egyrészt vissza kell osztani, másrészt a TRFC értékeket feljebb kell peckelni eggyel. Ezt nem tudom más szóval mondani, mert így van leírva a BIOS-ban az opció, és ha nem kínaiul írnám, akkor nem ismernéd fel a BIOS-ban, hogy most mit kell átállítani.

(#37) gfefe

gfefe
(őstag)

A héten én is csatlakozom a topikhoz :)

A770DE+ és előre tesztelt FX 5000 procival :R

DOWNLOAD ██████████████ 105%

(#38) Nirvatti válasza Diocles (#36) üzenetére

Nirvatti
(újonc)

Rendben, köszönöm a válaszokat! Nem a leírásoddal volt bajom, csak amíg nem mászkálok a bios beállításai között, addig mintha "kínai" lenne. Most már csak várnom kell, hogy megérkezzen. Hú de hosszú idő lesz.

Más: a processzor hűtésére mit használtok? Nekem gyári ventilátor jön hozzá, de ha az nem elegendő, akkor mi az ajánlott, bevált hűtő?

(#39) gfefe válasza Nirvatti (#38) üzenetére

gfefe
(őstag)

Kaszásból mondjuk a mugan 2 bármit lehűt :K

(#40) Nirvatti válasza gfefe (#39) üzenetére

Nirvatti
(újonc)

Kicsit (sokkal) olcsóbb megoldás? :)

(#41) gfefe válasza Nirvatti (#40) üzenetére

gfefe
(őstag)

9000 ért volt itt a ph-n használtan....
Az sok? És egy életre szól...
(sajna én csak ezeket a minőségi cpu hűtőket ismerem.... és bízom rá a procim...)

(#42) gfefe

gfefe
(őstag)

Nézz szét a ph-n...

Közepes tuninghoz ezek is jók....

CM Hyper TX2 ,TX3
Zalman CNPS9700
Scythe Ninja

stbstb....

(#43) Diocles

Diocles
(fanatikus tag)

Freezer 64 Pro az ajánlatom. Jóval olcsóbb és nagyon jó hűtő. Mindenképpen a PWM-eset válaszd!

(#44) logarithm válasza Diocles (#43) üzenetére

logarithm
(senior tag)

Nekem is Freezer 64 Pro PWM em van, teljesen jó a hűtő, csendes és ha terhelem a procit akkor is 51 fokon van.

Jelenleg így használom : QuadCore AMD Phenom FX FX-5000, 3000 MHz (11 x 273)
HyperTransport órajel 2183.9 MHz
Északi híd órajele 2184.0 MHz
Memóriabusz 364.0 MHz

Üres járatban és persze C'N'Q bekapcsolva így : 40 °C (104 °F)

(#45) gfefe válasza logarithm (#44) üzenetére

gfefe
(őstag)

És milyen fordulatszámon megy a venti?

CSak mert nekem 3300Mhz en a mugan 2 30 fokon tartja hangtalanul a procit....
Lehet, hogy drágább, de valamit valamiért.

(#46) logarithm válasza gfefe (#45) üzenetére

logarithm
(senior tag)

alapon : 2220 RPM
ha terhelem : 2420 RPM

teljesen megfelel nekem :) , persze én azért vettem mert nem volt rá nagyobb keret, 5ezer volt ez a hűtő amúgy.
Ja meg, nem fért volna be a házamba nagyobb darab :DDD

(#47) gfefe válasza logarithm (#46) üzenetére

gfefe
(őstag)

így már tiszta :)

(#48) gfefe

gfefe
(őstag)

Amúgy nektek ilyen lap és fx 5000 proci esetén milyen a ram kezelésetek?

Csak mert nekem siralmas.... Minél jobban húzom a procit annál inkább vissza kell osztanom aramjaim.... Pedig 1100 fölött is mennek... és most kénytelen vagyok 800 on hajtani.... (jó legalább ott 4-4-4-12 ben) de akkor is....

Lehetséges,hogy aktiváltam a 4 magot azok mennek is rendesen ,de a prociban levő ram vezérlő nem éppen a legkorrektebb működésben? :U

írjátok már le a tapasztalataitokat....

(#49) Diocles válasza gfefe (#48) üzenetére

Diocles
(fanatikus tag)

TRFC! Keress vissza, hátha ez a problémád.

(#50) gfefe válasza Diocles (#49) üzenetére

gfefe
(őstag)

Ok... ma este megnézem, hogy az e...
HA jól értettem akkor mindent ami a 4-4-4-12 alatt van egyel magasabb értékre állítsak át mint ami a normál. :B

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.