Az ASRock illetékesei egy új marketing kampánnyal jelentkeznek, amelynek keretén belül azt szeretnék elmagyarázni a felhasználóknak, hogy pontosan mik a különbségek a Socket AM3-as és a Socket AM3+-os processzorfoglalatok között, azaz melyek azok az okok, amelyek miatt utóbbi mindenképpen jobb választásnak bizonyul, ha a későbbiekben az AMD következő generációs, Zambezi kódnévvel ellátott processzorait is szeretnénk alkalmazni. A vállalat által készített tájékoztatóból az is kiderül, hogy az AMD pontosan miért döntött új processzorfoglalat bevezetése mellett, azaz mik a friss megoldás előnyei. Természetesen a Zambezi processzorok egy BIOS frissítés után a Socket AM3-as processzorfoglalattal ellátott alaplapokkal is kompatibilisek lesznek.A Socket AM3+-os CPU foglalatok AM3b feliratot tartalmaznak és láthatóan nagyobb furatokkal rendelkeznek, mint Socket AM3-as társaik. A processzorérintkező-lábait fogadó furatok az AM3-as foglalatnál 0,45 mm-es átmérővel bírnak, míg a Socket AM3+ esetében már 0,51 mm-es átmérőjű furatokat alkalmaznak. A nagyobb furatok előrevetítik annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben megjelennek majd olyan tokozással ellátott Socket AM3+-os processzorok is, amelyek vastagabb érintkező lábakkal rendelkeznek, és amelyek így nem lesznek alkalmasak Socket AM3-as alaplapokban történő felhasználásra. Ez utóbbi csak a források feltevése. Az ASRock ismertetője szerint a nagyobb átmérőjű furatok azért is jók, mert segítségükkel kisebb az esély a processzor érintkező lábainak elhajlítására. Az ASRock által AM3b-nek nevezett Socket AM3+-os CPU foglalatok fekete színűek .Az AM3+-os processzorok a feszültség vezérlőkkel, azaz a tápellátó áramkörrel már nem 400 KHz-es, hanem 3,4 MHz-es VID segítségével kommunikálnak, ami a korábbinál jóval gyorsabb soros VID kapcsolatot jelent. Az új processzorokhoz a korábbinál még fejlettebb energiamenedzsment is jár, amelynek keretén belül a vezérlők nyomon követhetik a terhelés pillanatnyi alakulását és ennek megfelelően a feszültségeket stabil keretek között tudják tartani, ezáltal a vDroop mértéke is minimális lesz, ami tuning alkalmával különösen fontos. Utóbbiaknak köszönhetően a processzorok energiahatékonysága akár 11,8%-kal is magasabb lehet, mint az AM3-as modelleké.![]()
[ Szerkesztve ]
Tévedni emberi dolog, de valamit igazán hatásosan Lb@szni: na ehhez már számítógép is kell .

Akár egy tavaly januárban vásárolt 890GX Extreme 3-ban is??? 

Szerintem nevetséges. Bár ez nem az Asrock hibája, hanem még nagyon friss az UEFI, én meg kíváncsi voltam rá. Nem baj, valahol el kell kezdeni és kitudja lehet, hogy pont az én jelzésemre javítanak ki egy olyan hibát amit a későbbiekben más is érzékelne/vagy érzékelte is csak nem jelezte.