Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

(#201) Thrawn válasza fLeSs (#200) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Valahol valamelyik fiók mélyén egy rég elfeledett rampár? :U :D

Different songs for different moods.

(#202) fLeSs válasza Thrawn (#201) üzenetére

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

ha lenne, akkor sem próbálnám ki, mert nincs időm mindent kipróbálni. egyszer cikknek is kell születnie. így is elég informatívak lesznek a tesztek.

[ Szerkesztve ]

(#203) Thrawn válasza fLeSs (#202) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ebben nem kételkedem, remélem Oliverda meg tudja oldani :)

(#204) fLeSs

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

a giga bios-ban az nb szorzó csak dísz, nem csinál semmit, felfelé állítva pedig el sem indul a gép.
a mem órajelét az "fsb"-ből származtatja, ugyanúgy ahogy az intel chipsetek.
a ddr2-800 beállítás 2x-es, a ddr2-1066-os beállítás 2,66x-osnak felel meg.

[ Szerkesztve ]

(#205) fLeSs válasza fLeSs (#204) üzenetére

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

tévedtem, az nb szorzó állítása lefelé müxik.
2,2 ghz-es nb/l3 órajel mellett a gép érezhetően belassult, pedig nem csináltam semmit, csak bebootoltam.

(#206) Thrawn válasza fLeSs (#205) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Aha!
Ezt a lassulást a teszteredmények is alátámasztják? Valami rövidre gondoltam nem az összesre :D

(#207) fLeSs válasza Thrawn (#206) üzenetére

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

csak winrar benchet néztem, szépen leesett. :D :(

(#208) Thrawn válasza fLeSs (#207) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Mr. TLB errata... :W

(#209) Oliverda válasza fLeSs (#205) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Furcsa, én ilyesmit nem tapasztaltam, pedig 2250-en ment az NB/L3.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#210) Oliverda válasza fLeSs (#207) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Amúgy mennyire esett le...?

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#211) fLeSs válasza Oliverda (#210) üzenetére

fLeSs
(VIP)
LOGOUT blog

nemtom már. 500 alá.
de mind1, most épp 2,8 ghz-en tesztelem, igaz az l3 csak 21xx mhz-en megy.
1ébként a winrar bench amúgy is elég hülyén viselkedik, 2200-on többet ment, mint 2400-on, aztán 2600-on többet ment, mint 2800-on.
de a többi programban nincs ilyen para.

[ Szerkesztve ]

(#212) Produkció válasza fLeSs (#196) üzenetére

Produkció
(senior tag)

kingston hyperXem se bírta az 1T-t.....kingmax se rosszabb annyivel mint amennyivel olcsóbb.

Az autónak 3 betűből áll a neve: BMW!!!!! BMW E36 M3 3.2 a PRODUKCIÓ :P

(#213) laci666 válasza Produkció (#212) üzenetére

laci666
(senior tag)

Milyen kingston?
Nekem 1T meg 2T között szinte elenyésző a különbség.

Gigabyte MA790GP-UD4H-PhenomIIX2550(@3mag)-SapphireRadeonHD5850-Mushkinddr285002x2GB-AcerP223W-NZXTTEMPEST.

(#214) Produkció válasza laci666 (#213) üzenetére

Produkció
(senior tag)

800as volt ha jól emléxem, én elején adtam el komplett gépben.

Az autónak 3 betűből áll a neve: BMW!!!!! BMW E36 M3 3.2 a PRODUKCIÓ :P

(#215) Pocok9b

Pocok9b
(tag)

Sziasztok!
Ne haragudjatok Lusta voltam visszaolvasni!
Azt szeretném megkérdezi h. Asus M2N32-SLI delux alaplapba megy-e ez a proci.
Választ előre is köszönöm. :R

Megkérek mindenkit h. aki üzletelt már velem az említsen meg a kivel érdemes üzletelni topikba!.... Köszönöm

(#216) Pocok9b válasza Pocok9b (#215) üzenetére

Pocok9b
(tag)

Igen megy!
Visszaolvastam :B

Megkérek mindenkit h. aki üzletelt már velem az említsen meg a kivel érdemes üzletelni topikba!.... Köszönöm

(#217) Thrawn válasza Pocok9b (#215) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem visszaolvasni kellett volna, hanem az ASUS oldalára ellátogatni :U

(#218) kircipeti válasza Thrawn (#217) üzenetére

kircipeti
(senior tag)

Abit-ek is dobalhatnanak ki uj biost :U

http://tinyurl.com/kircip

(#219) Thrawn válasza kircipeti (#218) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Tessék zaklatni a Supportot, Asrock-nál bevált :)

(#220) Oliverda válasza kircipeti (#218) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az abit bekaphassa.... :U

(#221) Darkipapa

Darkipapa
(újonc)

Szevasztok! Nemrég boldog tulajdonosa lettem egy Msi K9A2 platinum + Phenom 9500 párosnak 2 giga 800 mhz geil rammal. Elkezdtem nézegetni a bios-t némi tuning lehetőség után kutatva de sajnos a régi tapasztalataim amit egy 3700+ os san diegoval nyertem eléggé lemaradottak ugyanis több olyan beállítást is találtam ami (fingom sincs) mire való :( . Bármilyen tanácsot szivesen fogadok hogy mit kell állítani mennyire és az mire jó, az fsb ram és Volt beállítások nem okoztak problémát de pl. az állítólagos NB és társairól semmit se tudok. Előre is thx.

Msi K9A2 Platinum Amd Phenom 9500 2 Giga ram Shappire HD 3850

(#222) OC válasza Produkció (#194) üzenetére

OC
(őstag)

Tudom, hogy nem ugyanez az eset, de én leget sz@rakodtam a DFI lp ut nf590-el nyár óta és azóta sincs értelmes bios hozzá, szóval nem fenékig tejfel a DFI sem. Panaszok is voltak rendesen, azóta is csak a szopás van jópár darabbal, ahogy ovasgattam neten.

Subcooling.hu - Élhetőbb PC-s munka, élvezhetőbb PC-s játék vízhűtéssel | Gyors kommunikációhoz használd az adatlapomon lévő mail címet!

(#223) Oliverda válasza OC (#222) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Hát az nF590-es DFI-ről én sem sok jót hallottam, már az elrendezése sem egy főnyeremény szvsz.

Amúgy pont most kaptam meg a 790FX-M2R lapomat. :D

(#224) Thrawn válasza Oliverda (#223) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Na végre! :)
Teszteeeet :D

(#225) Oliverda válasza Thrawn (#224) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Sajnos csak pénteken lesz rá lehetőségem hogy összerakjam...

(#226) Thrawn válasza Oliverda (#225) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Sebaj, megvárjuk :)
Láttam XS-en is reggeltél.

(#227) Oliverda válasza Thrawn (#226) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ahh... a kis szemfüles. :D

(#228) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Áámerikában már kissé lecsúszott a Phenom 9500 ára.

Phenom 9500 ($199.90) vs. Q6600 (279.90)

(#229) Raymond válasza Oliverda (#228) üzenetére

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Europaban is, egyebkent ma a mult heten: Komplett

Mondjuk meg nem mindenhol, de jelek mar vannak:
[link]
[link]

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#230) Thrawn válasza Raymond (#229) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Itt még komolyabb árak vannak: Link
9500: ~170€
9600: ~200€
9700: ~255€

(#231) westlake

westlake
(PH! nagyúr)

Together with the recommendation from AMD to force the crippling BIOS fix, the Phenom 9600 Black Edition looks anything but lusterous, which is a real shame because the previous Black Editions have been bright rays of light shining through the otherwise dull and gray clouds over AMD's headquarters.
imadom az ilyen gyonyoru mondatokat :D
#230: a 9700-at nyugodtan el lehet felejteni szerintem februarig..

[ Szerkesztve ]

I'm out.

(#232) Oliverda válasza westlake (#231) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Én azt mondom hogy egy író veszett el benned. Pályát tévesztettél. :DDD

(#233) golya87

golya87
(tag)

És akkor most egy balga kérdés tőlem, mert nem igazán találtam számomra is megérthető magyarázatot erre a bizonyos TLB hibára. Szóval akkor ez most mi is akar lenni? Vagy esetleg magyar linket vki a témáról? Előre is köszi. Nagyon csiklandozzák a fantáziámat az ilyen Phenom-ok, olcsók is és jók is, plusz AMD :DD

(#234) SzlobiG válasza golya87 (#233) üzenetére

SzlobiG
(PH! félisten)

Én inkább azt mondanám, hogy olcsó és bugos is, meg nem is jobb is.:D

Btag: Szlobi#2888 <<-Evil is Back!->>

(#235) golya87 válasza SzlobiG (#234) üzenetére

golya87
(tag)

Ez igaz, hogy nem jobb. De mint jó magyar állampolgárnak, mivel olcsóbb, jobban tetszik. És ezt a bugot leszámítva amiről még mindig nem tom, hogy micsoda, nem rosszabb annyival, mint amennyivel olcsóbb. Plusz mire én eljutok odáig, hogy ilyet szerezzek be, valszeg már kijavítják ezt a hibát. Ugyanis egy m-ATX-es Hibrid Crossfire-ös rendszerben képzelem el álmaim AMD-jét.
De amúgy ezt a pozitív hozzáállást úgy szerettem anno a PS3-nál is. Vmi nem úgy sül el, mint ahogy kéne és már temetik az egész gyártót. Most miért kell ez? Megpróbálták, nem jött össze, majd összejön. Egy ilyen hibát nem hagy/hagyhat kijavítatlanul egy ekkora gyártó. Még most úgyis csak a nagyon fanatikusok vesznek "hibás" Phenom-ot, és őket se nagyon zavarja ez a bogár.

(#236) dokar válasza westlake (#231) üzenetére

dokar
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"bright rays of light shining through the otherwise dull and gray clouds"

LOL :DDD

extra

(#237) aginor

aginor
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok!

Ezek a phenomok nagy átlagban meddig mennek tuningba? Érdemes lehet egy 2940MHz-en szaladgáló am2-ről váltani rá?

Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

(#238) westlake válasza dokar (#236) üzenetére

westlake
(PH! nagyúr)

engem is ez fogott meg, csak nem akartam kiaragni a szovegkornyezetbol :B

I'm out.

(#239) P.H. válasza golya87 (#233) üzenetére

P.H.
(senior tag)

Erratum 298 will be described as follows: "The processor operation to change the accessed or dirty bits of a page translation table entry in the L2 from 0b to 1b may not be atomic. A small window of time exists where other cached operations may cause the stale page translation table entry to be installed in the L3 before the modified copy is returned to the L2. In addition, if a probe for this cache line occurs during this window of time, the processor may not set the accessed or dirty bit and may corrupt data for an unrelated cached operation.

Megpróbálom röviden leírni:

Adott a virtuális memória az OS alatt, ami nagyon nagy vonalakban azt jelenti, hogy több memóriát használhatnak a futó programok, mint amennyi valójában a gépben van. Kicsit pontosabban: minden program használhat (32 bites környezetben) fejenként legfeljebb 2 GB 'memóriaterületet' a saját általános céljaira, egyfajta saját virtuális memóriát lát, ami kizárólag az övé (~védett mód). Az operációs rendszer és a hardware ezt úgy valósítja meg, hogy ezt a 2 GB-os 'memóriaterüleket' felosztja lapokra (általában 4 KB Windows-ban, de lehet 2/4 MB vagy a K10 óta 1 GB is, maradjunk a 4KB-os méretnél a továbbiakban), és ha szükség van egy-egy lapra, akkor azt a fizikai memóriába beolvassa 'valahova', ha helyhiány van, akkor egyet, amelyikre nincs szükség, kiírja a merevlemezre, így gazdálkodva a sokkal kevesebb fizikai memóriával. Ebből a program (és a programozó) semmit nem vesz észre.

Azt, hogy egy-egy ilyen lap (amelyek egymás után következő sorozatai a program számára egy folyamatos memóriaterületet jelentenek, viszont a fizikai memóriában valójában teljesen szétszótva lehetnek) hol van a RAM-ban, azt egy lapleíró táblázatrendszer (page directory) írja le, ami szintén a memóriában van, ezek tartalmát az OS kezelgeti, mert ő olvassa be és helyezi el a lapokat egy tetszőleges helyen, vagy írja ki a swap-be a legrégebben használtat, így ő 'tudja', hogy mi került be és hova, illetve mi került ki. Ezen táblázat elemei a lapbejegyzések (page directory entry). A CPU ismeri ezen laptáblázatok kezdőcímeit, és ha az éppen futó programban egy bármilyen memóriaművelet van, akkor ezen táblázatok alapján megkeresi, hogy a cím, amire a program a saját virtuális memóriájában hivatkozik, hol van valójában a fizikai memóriában (table-walking), illetve, hogy ott van-e, vagy a HDD-ről kell beolvastatni az OS-sel. A Translation Lookaside Buffer ezeknek a legutóbbi fordításoknak az eredményeit tartalmazzák (mert ha pl. egy 4 KB-os alapban valahonnan olvasott a program egy adatot, a következő olvasása is nagy valószínűséggel onnan lesz, tehát nem kell megint újra magához a lapleíró táblázathoz fordulni), vagy jelzik, hogy a RAM-ban a táblázatokhoz kell fordulni; gyakorlatilag a CPU ezen része 'szorosan együttműködve az OS-sel' valósítja meg a swap-et.

Tehát a fizikai memória egyfajta cache-ként működik csak a programok virtuális memóriája felett, csak ezt a cache-t az OS kezeli. Mivel cache, cserélődnek benne az adatok: egyrészt tudni kell, hogy ha egy új lapot kell beolvasni a HDD-ről, akkor mit írjunk ki helyette (mondjuk a legrégebben használatat), illetve azt is nyomon kell követni, hogy a kiírandó lap tartalma megváltozott-e egyáltalán a HDD-n levő verzióhoz képest, mert ha nem, akkor nem is kell írási műveletet végrehajtani (a HDD-re írás nem egy 'gyors' folyamat). Ez megint az OS és a CPU közös feladata.

Amikor a CPU a lapleíró táblázatokból olvas, mivel azok a fizikai memóriában vannak, a tartalmukat - a táblabejegyzáseket - is cache-eli. A laptábla-bejegyzésekben a fizikai cím mellett van egy Accessed és egy Dirty bit, ezek 1-re állításáról a CPU hardware gondoskodik, a programtól (és a programozótól) szinte függetlenül: minden esetben, amikor ír vagy olvas egy 4 KB-os lapról, akkor beállítja az Accessed bitjét 1-re, és minden esetben, amikor ír a 4KB-os lapra, akkor a Dirty bitet is 1-re állítja. Ebből az OS később, ha vissza kell írni egy lapot a HDD-re swap miatt, akkor pl. a következőket tudja meg: kellett-e valójában ez a lap, mióta beolvasta, de ami még fontosabb, megváltozott-e a tartalma (azaz tényleg ki kell írni a lapozófile-ba).

És akkor maga a hiba: az Accessed és a Dirty bitek módosítása nem atomi művelet. Mivel a CPU L2-cache-ében van a laptábla-bejegyzés, amíg a hardware beállítaná valamely bitet egyre, az L2-cache egyidejűleg (feltehetőleg ha pont akkor történik, ha az adott csoportban ez a legrégebben használt cache-vonal) kidobhatja azt az L3-ba, helyet adva egy újabban szükséges adatnak. Ennek (egyik) nyilvánvaló negatív következménye az, ha ez ráadásul 'nagyon szerencsétlen' körülmények között történik (nem részletezném, de fentiekből már talán levezethező a legegyszerűbb eset), az OS nem fogja látni beállítva az adott lap Dirty bitjét, lapozásnál nem írja vissza a HDD-re, ezáltal a módosított adatok elvesznek. A másik, hogy a laptábla-bejegyzés helyett az annak helyére beolvasott adat egy részét fogja átírni.

[ Szerkesztve ]

Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies

(#240) Thrawn válasza P.H. (#239) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Komolyan irigyellek azért amit itt leírtál! :R

(#241) Thrawn

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

AMD Overdrive 2.0.14 Beta

(#242) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Úgy néz ki hogy megvan az első döglött Phenom. A következő történt:

Már nyilván páran ismerik az esetemet a Gigabyte lapjával. Miután BandiT visszaadta a pénzemet cserelap híján, úgy döntöttem hogy beruházok egy 790FX -es DFI-be. A lapot kedden meg is kaptam. Hogy teljes legyen az öröm, ma vettem hozzá egy 520W-os moduláris Corsair tápot is. Miután ma este hazaértem, összeraktam az egészet. Pöccre indul, gyönyörűen, ahogy kell. Beállítok mindent a BIOS-ban, egyedül a RAMoknak adtam 2.20V-ot, mivel tudom hogy alatta szokásuk a hülyéskedés. Minden rendben, a WIN felismeri az eszközöket, restart, majd kikapcs, a DVD-t is rádugtam (mivel ez elmaradt), azzal is minden rendben. Feltelepítem a lap CD-jéről az integrált hálózati vezérlők meghajtóit, ezekkel is minden OK. Majd kis netezés után reflexből hőmérséklet és feszültség ellenőrzés céljából elindítom a start menüben található, viszonylag régebbi Everest-et, ami azzal az üzenettel fogad hogy ismeretlen alaplap, ilyen és ilyen chipkészlettel, küldjem tovább az infókat. Ezzel párhuzamosan csontra fagyott a gép, majd reset után semmi. A lapon lévő post debug kijelző folyamatosan C1-en áll. Mem. cserebere jött, de eredménytelenül. Majd végül ismét előkapartam a tartalék Sempron-t, amivel viszont már elindult a cucc. Phenom vissza, ismét C1. Phenom átköltöztetése a már korábban kipróbált ASUS M2A-VM lapba, eredménytelenül, ott sem indul. Tehát nagyon úgy fest hogy feldobta a talpát a proci. A Sempron-nal is elindítottam azt a bizonyos Everest verziót (már kétszer is), és lazán kikapcsolja a gépet amikor az ominózus ablakhoz ér... :F :Y

Ráadásul azóta sistereg a lap. Az a tipikus toroid cicergés, de csak terheletlen állapotban. Persze lehet hogy a Sempron miatt van, de a Phenom-mal nem csinálta ebben biztos vagyok.

Kissé értetlenül állok az eset előtt, hogy mit ne mondjak...

(#243) Thrawn válasza Oliverda (#242) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Megsütötted a memvezérlőt benne :( Link

[ Szerkesztve ]

(#244) Oliverda válasza Thrawn (#243) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A Gigabyte lapban 2.3V-ot kaptak a RAMok, emellett meg is lett terhelve akkor rendesen a cucc, itt meg jóformán nem is kapott terhelést...

(#245) Thrawn válasza Oliverda (#244) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Sajnos nem a terheléstől függ. A Giga lapban a proci is kapot plusz feszt, ezért nem lett baja. A linket nézd meg.

[ Szerkesztve ]

(#246) OC válasza Oliverda (#242) üzenetére

OC
(őstag)

Na ez derék. Sajnálom az esetet. :( Pedig most készültem rd 790-es ds4 gigát venni...

Subcooling.hu - Élhetőbb PC-s munka, élvezhetőbb PC-s játék vízhűtéssel | Gyors kommunikációhoz használd az adatlapomon lévő mail címet!

(#247) Oliverda válasza Thrawn (#245) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Eleinte nem kapott. Ahogy azt akkor összeraktam a RAMokat 2.3V-ra állítottam, a procit pedig alapon hagytam.

[ Szerkesztve ]

(#248) Thrawn válasza Oliverda (#247) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ejj de kár, a procinak is kellett volna adni egy kis plusz feszt. Még ha alapjáraton megy akkor is. A K8 memvezérlőjét is ugyanezzel a 'trükkel' meg lehet sütni.

[link]

[ Szerkesztve ]

(#249) Oliverda válasza Thrawn (#248) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Jó, de ez még mindig nem magyarázza meg azt, hogy az a bizonyos Everest miért "húzza ki a konnektorból" a gépet.

[ Szerkesztve ]

(#250) Thrawn válasza Oliverda (#249) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Melyik Everest volt? A legfrissebb amiről tudok az a 4.20.1227

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.