Csak nem egy Asus CUV266-ossal próbálkozol? 
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hardver apróhirdetések
Hirdetés
Előbb nézegettem egy régi tesztet VIA 266 Pro chipsettel szerelt lapokkal. Nem igazán tudott elhúzni a DDR-rel szerelt Pentium-III a régi SDRAM-os megoldásokhoz képest. Persze SuperPI tesztet sehol nem találtam. Majd meglátjuk mit tud felmutatni Bacsis mester... aztán majd jól lenyomjuk. ![;]](/dl/s/v1.gif)
szerk.: 1,4GHz-es Tualatinnal a világrekord valahol 2,5GHz környékén van. [link]
Lehet hogy ilyen sebességnél az SDRAM már jelentősen visszafogja a sebességet... 
szerk2.: Mondjuk TUSL2-C lapom nekem is van... 
[ Szerkesztve ]

peti_s
(PH! addikt)
A mi Celeron-unk, 3 perc felett egy kicsivel megy, szigorúan gyári órajelen.
Ezek voltak az utolsó jó kis Celeronok.
Pentium Pro, (Super) Socket 7, K6-III+ , ASUS, Prescott, Wolfdale, Radeon

peti_s
(PH! addikt)
De viszont az SD-RAM-oknak jobb az időzítésük. SuperPI-ben pedig az időzítés számít, és nem a RAM sebessége. ( Saját tapsztalat.)
Na itt az előnye a DDR memóriának, ugyanis egy 266MHz-es lapba beszerez az ember egy alap 400MHz-es modult és ott már van erőtöbblet. Ugyanis a 400MHz-es memória mellett 200MHz-es az FSB, ami már iszonyat sok. Egy 1,4-es Tualatin Celeron az 100MHz-es buszon megy 14X-es szorzóval, tehát ez akkor 14x200=2,8GHz lenne...
Az persze kérdés, hogy a lap és a többi eszköz bírja-e...valószínű, hogy nem. 
Nálam, akkor sokkal gyorsabbnak kellene lennie a Super Pi-nek, ugyanis 142MHz-en megy 3-2-2-5-ös időzítéssel. 

peti_s
(PH! addikt)
Énnálam még a régi alaplappal 45 mp-et ment a SuperPI 400 MHz-es DDR RAM-okkal, amik ténylegesen 200 MHz-en mentek. Ezt visszavettem ~115 MHz-re, ezzel az időzítéseket is 2-2-3-5-re állítottam be, és 41 mp alatt számolta ki. Tehát nálam az időzítés a favorit ilyen téren.

peti_s
(PH! addikt)
Megy a SuperPI számlálás a Pentium-on.
Sajnos csak 300 MHz-ig bírtam tuningolni, mivel a 233-as az 333 MHz-en még elindúlt 3,5 V társaságában, de a Windows már nem kezdett el tölteni. A 200-asnak pedig ez a max amit be bírtam állítani.
MOD.: A másik 200-omon sem lehetett beállítani a 3,5-s szorzót. 
[ Szerkesztve ]
Hm... Ezt nehéz megmondani, de remélem majd meglátjuk. 
Természetesen minél szűkebb az időzítés, annál jobb eredményt kapunk. Illetve a RAM sebessége valóban nem számít észrevehetően, de csak egy bizonyos pontig ( illetve annak környezetéig ) !!! Ez az a pont amíg a memória busz kellő sebességgel tudja a processzorba pumpálni az adatokat.
Például van egy 133MHz-es órajellel megáldott SDRAM-unk ami 1064MB/s sebességre képes. Ez a korlát egészen addig jelentéktelen amíg a processzor nem képes ezt beérni. Azonban itt már a leggyorsabb, 1400MHz-es Tualatin-okról beszélünk. Sőt, némi tuninggal!
Vagyis ha 1400MHz mellett mondjuk 1400MB/s-os memóriasebesség lenne az ideális, akkor bizony a 133MHz-es SDRAM már erősen visszafogja a processzort. A 133/266MHz-es DDR SDRAM meg félgőzzel elbírja...
... szerintem érdekes eredmények lesznek. 

peti_s
(PH! addikt)
Majd kiderűl, de az én P4 tapasztalataimból kiindúlva sztem az időzítés a fontosabb. Megvan az eredmény, hát elmaradtam tőled rendesen. 
[ Szerkesztve ]
Milyen ( mekkora ) RAM-mal mérted?

peti_s
(PH! addikt)
128 MB-os SD-RAM-mal, SpecTek márka.

peti_s
(PH! addikt)
Az időzítéseken próbálok lefaragni még, majd kiderűl mennyi lesz. 
Szerintem ha van egy 64MB-os modulod, megpróbálhatnád vele... 

peti_s
(PH! addikt)
Van 64 MB-os modulom, csak az a probléma hogy nem indúl vele a lap. Elolvastam a manual-ját, és azt írja hogy nem támogatja a Hyundai RAM-ok közűl azokat, pont azokat amilyenek nekem vannak. 

peti_s
(PH! addikt)
Van új eredményem, 27 mp-et sikerűlt lefaragni. Eredmény.
[ Szerkesztve ]
2x32MB?

szerk.: Látom alakul... én meg közben méricskélem a memória sebesség/időzítés állítgatással kapott eredményeket. Még csinálok pár single channel tesztet, aztán beírom az eredményeket.
[ Szerkesztve ]

peti_s
(PH! addikt)
32 MB-os nincs.
Majd veszek Húsvét után lehet, vagy jobb 64 MB-os memóriát. Igazából azzal van a gond, hogy nem megy feljebb az FSB. Mert nálam max. a 100. A másik gond a szorzó. Még vennem kell majd 233-as CPU-kat, vmelyik talán már majd bírja a 350 MHz-et.
MOD.: Sok sikert hozzá, bár sztem az időzítés fog nyerni.
[ Szerkesztve ]
Miért a 100MHz a max. alapórajel?
Milyen típus az alaplapod?

peti_s
(PH! addikt)
MSI MS-5169 VER. 4.0 .

peti_s
(PH! addikt)
Akkor a tuningolást ne BIOS-ból folytasd, hanem SetFSB-vel. Akkor 155-s FSB-vel is menni fog az op. rendszer, sőt még sztem a SuperPI is le fog futni.
Na, megvannak a mérési eredmények.
Teszt: Super PI / mod1.5 XS 1M
Processzor: Intel Celeron M 370 ( Dothan ) @ 2,0 GHz
Alaplap: AOpen i915GMm-N
Memória: ( 2x ) Kingmax 1GB DDR2-1066
RAM beállítás | csatorna | eredmény
-----------------------------------
533/3-3-3-9 | dual | 41,594s
533/4-4-4-12 | dual | 42,515s
400/3-3-3-9 | dual | 42,578s
400/4-4-4-12 | dual | 43,907s
-----------------------------------
533/3-3-3-9 | single | 42,390s
533/4-4-4-12 | single | 43,359s
400/3-3-3-9 | single | 44,171s
400/4-4-4-12 | single | 45,938s
Az eredményekből jól látszik amit korábban fejtegettem, hogy ha a kisebb sávszélességnél sem ütközik limitbe a CPU-t, akkor szinte semmit sem lát abból hogy többre képes a memória. Ez itt a dual-channel 533CL4 = 400CL3 = 7,5ns esetén látható ( sajnos single channel esetén már limitál a sávszélesség ).
[ Szerkesztve ]

peti_s
(PH! addikt)
Én nem teljesen erre számítottam, de azért érdekes.
Van valakinek 64MB-os PC133 CL2-es RAM-ja?

peti_s
(PH! addikt)
Sztem elég kevés esély van rá hogy vkinek is van, mert a 64 MB-osak általában 100 MHz-esek. 
Na igen. Gyorsabbat lehetne készíteni...
Általában 8 rétegű NYÁK-ot még lehet gyártatni. 

peti_s
(PH! addikt)
Majd szólj ha találtál, sztem tényleg nem fogsz. Miért nem jó egy 128 MB os neked? Azok sem rosszak... Vagy tiltsd le a memória chipek egy részét. Így tudsz csinálni a 128-asból 64-est. 
[ Szerkesztve ]
SuperPI 1M teszt:
64MB -> 3m 40.867s
128MB -> 4m 04.392s
Elég beszédes. Az okát egyébként már leírtam #746-os hozzászólásban.

peti_s
(PH! addikt)
OK, majd akkor beszerzek egy nem Hyundai 64 MB-os memóriát, érdekel hogy mennyit fog gyorsúlni nálam. Az én alaplapomon 512 KB integrált L2 Cache van.

peti_s
(PH! addikt)
SetFSB-t nem próbáltad?
Úgy tűnik a GA-6OXT-A tényleg gyorsabb azonos órajelen és beállításokkal mint a TUSL2-C, bár nem tudom hogy miből adódik ez az 1-2%-os előny. Viszont van egy olyan hibája a lapnak hogy nem lehet állítani a feszültségeket. Fixen 1,45V-ot kap a Tualatin, így 147-149 MHz-nél nagyobb alapórajelen lehal a gép. Holnap keresek valamit voltmod-ot hozzá... 
Közben sikerült annyit kiderítenem hogy a GA-6OXET a teljes kiépítettségű lap. Azon lehet állítani az AGP/SDRAM/CPU feszültséget. Bakker...

peti_s
(PH! addikt)
Hát szerezz egy olyant.
Bár én az ASUS-t jobban megbecsülném, az egy nagyon jó kis lap.
Én S370 téren teljesen el vagyok maradva, majd vmit fogok venni, de nem mostanában, hogy nekem is legyen vmim.
Maradok egyenlőre az örök kedvenc (Super)Socket7-nél.
Régebben próbáltam már és az volt a tapasztalat, hogy lefagyott egy idő után a gép, ha túlhajtottam úgy Windows alól, hogy nem kapott többletfeszültséget a processzor. 
Nekem is a Super Socket7 illetve a Socket3 a kedvencem, de amíg nincs 2MB cache-sel szerelt lapom, addig nem nagyon lehet virgonckodni. 
huhh de lemaradtam... ma este már én is tudok rakni fel nektek eredményeket, még annyit, hogy nekem 1580on mennek a tualatinok alapfeszültséggel, ami nem is rossz... kár hogy nem tud a lap feszültséget is állítani... ha jól tudom van az Asusnak egy olyan dual S370-es lapja aminél processzoronként lehet külön állítani a feszültséget, n az mekkroa kirláyságosságos már
A ramok meg kb. 300Mhz-en ketyegnek cl 2-3-3-6on szóval a késletetés is tűrhető...
akosf! minek neked 2MB-os SS7 lap? 100Mhz-es FSB fölött már nem megy
pedig végig zongoráztam vele mindent... még bios chipet is átcseréltem 
egyedi CPU tuningos bemutatók:www.bacsis-tuning.hu
Megy az, csak meg kell emelni a chipset feszülsgését és hűteni kell a TAG és L2 cache memóriákkal együtt. Legalább 5-10MHz-et lehet nyerni vele. Erre akkor jöttem rá mikor a 200-as Pentiummal szórakoztam. De igazából azért kellene mert nem sikerült megoldanom a cache memória bővítését és azóta is furdal a kíváncsiság hogy mit is lehetne 2MB-ból kihozni. Ha lenne olyan lapom, rendezhetnénk pl. egy 100, 133, 166 vagy 200 MHz-es versenyt hogy kinél fut gyorsabban a SuperPI ugyanolyan órajelen. Addig nincs sok esélyem... 
Tualatint is kipróbálhatnám, hogy elindul-e 200MHz-en.
700MHz-en biztos megy, mert CMOS Clear után úgy indul a gép.
igen azonos órajelen harap a jószág az biztos.. azért az a k6 rendszerem alapja...
Figyi.. gyere le, valamelyik nap, mikor te is jobban ráérsz, azt alkotunk valamit közösen 
(#944) Badman 4ever válasza Badman 4ever (#942) üzenetére
Nem nyert 525MHz a minimumja... 
a francba 
Köszönöm, majd meglátjuk. 
Csodálkoztam volna ha 200MHz-re letudtad volna vinni az órajelét. Ahhoz valami 2-es, 3-as szorzó kellene 66-100MHz-zel. Ilyesmit nem nagyon lehet beállítani az Socket7 utáni lapokon. Persze lehet hogy tévedek, de akkor valaki világosítson fel mivel lehet nyerni. 
50MHz-esre tudtam levinni a buszt, ugyanis 50-250MHz-es tartományban egyesével tudom állítani az FSB-t, de szorzót sajna nem tudok állítani.. 

Nowhereman
(őstag)
No ne! Ezt te mivel hűtőtted?
[ Szerkesztve ]
Utánam a kondenzcsik!
Glikollal.