Gondolkodtam ezen a kihívás dolgon. Szerintem bőven elég lenne ha sikerülne kibővítenem az ASUS P5-99VM alaplapi gyorsítótárat 16MB-ra. Ebbe már bőven belefér a SuperPI 1M szőröstől-bőröstől. Már van ötletem arra hogy mit kellene ráépíteni a lapra, de nem garantált hogy ez az ötlet működőképes is. 
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hardver apróhirdetések
Hirdetés
Ha minden igaz, hétvégén végre be tudok költözni a felújított lakásomba, és akkor nekikezdhetek a teszteléseknek. Meglátom, hogy mit tud az Epox, de egyelőre a korabeli tesztek szerint inkább az Asus P5A lenne a nyerő a tesztekhez. Ott viszont előfordulhat AGP-kompatibilitási probléma, bár annyi AGP-s kártyám van, hogy valamelyik csak megy benne (NV GF1-2-3-4, FX5900XT, Ati R7500, R9500Pro, Savage3D, Savage4, Savage2k, KyroII, G400).
Akosf: Azért szép tőle a 90MHz is... 
És nagyon vad dolgokat tervezel (cache beforrasztása), kíváncsi vagyok, sikerül-e, és drukkolok neked! 
[ Szerkesztve ]
Bulldozer - Dehogy munkagép, mindössze néhány ember lapáttal!
miért, 2MM-ba nem fér el?
Szerintem az lesz a gond, hogy az északi hídd nincs ekkorára felkészítve, nem fogja tudni megcimezni, tehát szerintem, ha működne is a dolog, akkor is max 1 vagy 2mb-ot kezelne belőle ami még belefér a cimtartomáyába a fölött lévő résszel nem foglalkozna... jobb esetbe... A másik, ha valahogy mégis sikerülne működésre bírni, valahogy, akkor meg a tuningnak lőttek... tuti nem fog annyira menni...
szóval ja... lesz kihívás rendesen 
egyedi CPU tuningos bemutatók:www.bacsis-tuning.hu
"miért, 2MM-ba nem fér el?"
2MB-ba? Nem. Nézd csak meg az alábbi képeket:

Ez azt jelenti hogy egy rakás DRAM írás-olvasás is zajlik a háttérben.
"Szerintem az lesz a gond, hogy az északi hídd nincs ekkorára felkészítve, nem fogja tudni megcimezni, tehát szerintem, ha működne is a dolog, akkor is max 1 vagy 2mb-ot kezelne belőle ami még belefér a cimtartomáyába a fölött lévő résszel nem foglalkozna."
A chipset-nek nem sok köze van az L2 címzéséhez, kivéve a flush ciklust. Az előfordulhat hogy csak az 512K-1-2MB-ot fogja flusholni, de engem ez nem érdekel. Elvileg nincs memória mappolt I/O-m a rendszerben és bízom benne hogy minden program csak onnan olvas adatot amely területnek a tartalma már definiált. ( Nagyon perverz egy programozó lehet aki nem így csinálja.
)

"A másik, ha valahogy mégis sikerülne működésre bírni, valahogy, akkor meg a tuningnak lőttek... tuti nem fog annyira menni..."
A jelenleg is az alaplapon lévő SRAM-ok 100MHz-esek. Mostanában már csak szinte 167, 200 és 250MHz-eseket lehet kapni. Szerény véleményem szerint a 133MHz sem okozna gondot...
szerk.: Minden véleményt és hozzászólást szívesen veszek a cache-bővítéssel kapcsolatban. Mivel még nem csináltam ilyet (
) a hátulütőit sem látom teljesen a dolognak...
[ Szerkesztve ]
Támogatlak!
Meg kell próbálni, aztán várjuk, hogy mi lesz! 
Most rendeltem két 9 Mbit-es 166MHz-es Cypress SRAM-ot, 23 EUR/db áron.
A kiszemelt 72 Mbit-eseknek 150 USD darabja... 
De ha bejön, akkor nekem lesz a leggyorsabb K6-osom... 
hát ha ennyit ráköltesz, akkor ez a minimum 

Nowhereman
(őstag)
Azt botrítékolhatod, hogy az Ali61-es lapok lealázzák a Viákat! Nekem volt-van mindkettő, a memoriateszben olyan 50%! volt az Ali fölénye, amiből úgy legalább 20%-ot gyorsult a rendszer. Egyébbként csak olyan VGA-kal próbálkozz, amelyek 2xAGP-t tudnak. A késői kártyák csak 4x8x-asok voltak. Az Ali drájvere is ráver a winfos alapdrájverére. Kompatibilitást pedig az Alinál eléggé szépen lehet növelni a BIOS beállításokkal. Nekem a Savag4-nél kellett egy kicsit mókolni vele. Utána nekem talán a legstabilabb és időtálóbb szerkezetem volt - potom áron, celeroneszűek kedvenc fikázott alkatrészeiből...(most is üzemben van: az internetnyalásra még mindig megfelel(ha nem youtube-ozni akar az ember), és lassaban pörgeti a villanyórát...
ja, másoknak:
A divx5-s filmek BSPlayerral még szépen mentek, az Xvid már néha akadt...
[ Szerkesztve ]
Utánam a kondenzcsik!
(#459) Nowhereman válasza Nowhereman (#458) üzenetére

Nowhereman
(őstag)
Ja annyit lehagytam a proci K6/2-500, az öszmókolás, hogy 2,2V helyett 2,0V-al etettem...
Utánam a kondenzcsik!
Köszi az infot! Az AGP sebesség dologgal tisztában vagyok (ha megnézed, a fent felsorolt kártyák mind 2-4-8xAGP kompatibilisek), és remélem, hogy a friss meghajtókkal nem lesz gond. A P5A lapom is elvileg olyan revízió, amiben már nincs AGP-kompatibilitási probléma.
[ Szerkesztve ]
hát nem tudom.. nekem is van egy Asus P5A-B lapom, ami ugye ALI-s meg ott van az Epox lapom ami pedig VIA-s és én nekem lassabnak tűnt a rendszer.. na de majd tesztprogramokkal lemérem ![;]](/dl/s/v1.gif)
Megjött az 500-as katmai, ha lesz időm tesztelem... ![;]](/dl/s/v1.gif)
Van még őrültebb ötletem. ![;]](/dl/s/v1.gif)
Elképzelés: Adaptert kell csinálni a processzor és a foglalata közé. Ezzel megoldható hogy a chipset csak az IO rendszert fogja látni, a memóriaműveleteket nem. Ez utóbbit a leválasztást is elvégző áramkörre bíznám... 
Nagyon állat dolog lenne. Képzeljetek el a foglalat és a processzor közé még egy foglalatot és egy NYÁK darabot, amin van egy vezérlő/meghajtó áramkör és a memóriák ( BIOS ROM is ).
Kár hogy sok munka, sok pénz és sok idő megcsinálni. 
Megjegyzés: Ugyanez az eljárás alkalmazható minden processzornál.
szerk.: Bocsánat, tévedtem. A videomemória az memóriába ágyazott terület. 
[ Szerkesztve ]
(#464) Badman 4ever válasza Badman 4ever (#462) üzenetére
Rendezhetnénk versenyt a legalacsonyabb órajel vagy legrosszab SuperPI eredménnyel. 
veled én nem vagyok hajlandó versenyezni
úgyis te nyernél
várjunk csak?
asszem tudom... a leggyengébb szuper pi eredmény...
ha 4mb memória elég neki, meg az oprendszernek, akkor benne vagyok
van egy 33mhz-es 386SX-em de annál gyengébb konfigom nincs 
Azon nem fog elindulni sem.
szerk.: Megjegyzem a CPUZ / Everest sem.
[ Szerkesztve ]
akkor ilyent nem játszok veled
és a 128mb rammal rendelkező 486oson? azon sztem már menne 
486-oson? Szerintem menne... mindjárt kipróbálom. 
Na, nem olyan egyszerű a dolog. 
Ez adja a szépségét. 
De menni fog rajta... ( régebben már próbáltam )
kb 2éve nem volt beröffentva a vas, de akkro beüzemelem a hétvégén 
hmmmm valahogy ma feltűnően kevesen vagyunk itt 
na akkor mára lépek én is, remélem holnap többen leszünk és kitalálunk valami izgalmasat 
Egy Bacsis mester féle gondolat: Búvár-PC
Onnan jutott eszembe hogy ma megint kaptam egy meghívót egy német SMT ipari kiállításra, ahol tavaly ki volt állítva egy számítógép egy katódsugárcsöves monitorral. Persze burkolatuk nem igen volt, csak a monitor előlapja. Mellette szépen üzemelt egy akváriumszellőztető. Mindez egy olyan cégnek a standján amelyek tisztítással foglalkoztak... ugyanis a víz alapvetően rosszul vezeti az áramot, egésze addig amíg el nem kezdi valami töltéshordozókkal szennyezni. Állat volt. Persze ez működne még 0˘C környékén is. 
szerk.: Ja igen, hogy egyértelmű legyen a dolog: A monitor is, gép is az csurig töltött akváriumban pihent. Pontosabban az adott cég reklámja futott rajta... 
[ Szerkesztve ]
Ez a tesztem is tervbe van véve, csak egyenlőre kevés a trafóolajam, olyan 6-7liter van egyenlőre készleten...
még legalább 3X ennyi kéne, de megicsnálom én is 
Hm... mikor töltik az utcátokban a trafót? 
Erre a tesztre nagyon kíváncsi leszek. Remélem előhűttöd az olajat. 
nemrég volt egy tesztem, mikor -10fokra lehűtött trafó olajjal hűtöttem a procit, be is vállt de csak minimális tuningot bírt, mert nagyon brutálisan kezdett melegedni feszültség növelés után
de akkor cask a procimag volt vele hűtve.. ha beraknám az egészet egy akváriumba tutkó hatásos lenne...
ha nem tudok szerezni többet, akkor viszont étolajjal fogom helyettesíteni 
Ilyesmire gondoltok? [link] 

peti_s
(PH! addikt)
Hát én bele nem tenném ilyenbe a gépem.
De azért HDD-t, és ODD-t nem tettek bele, hanem SSD volt az. 
Pentium Pro, (Super) Socket 7, K6-III+ , ASUS, Prescott, Wolfdale, Radeon
A merevlemezeken van szellőző nyílás, amin keresztül a víz behatolna a lemezek és a fejek közé. Tuti hogy nem működne. Sem a lemez nem pörögne fel, sem a fejek nem lennének a kellő helyen. A optikai meghajtókkal szintén ez lenne a baj. Ráadásul érdekes fénytörést is produkálna a folyadék a lézersugár útjában. ![;]](/dl/s/v1.gif)
jah majd megcsinálom ,csak trafó olajjal meg étolajjal
Lehet lesz olyan "poharam" amit fel tudok szerelni a procira, és akkor a kávét a procin fogom melegíteni!
következő lesz a teszt:
mennyi idő kell, hogy egy p3as proci felfűtse a kávét mondjuk 60fokra?
a: alap órajel, alap fesz.
b: emelt órajel, alap fesz
c: emelt órajel, emelt fesz 

peti_s
(PH! addikt)
Tudom, ezért jegyeztem meg.
Pedig úgy érdekesebb lett volna. ![;]](/dl/s/v1.gif)

peti_s
(PH! addikt)
Nem fogod tudni felmelegíteni 60 °C-kra, vagy ha sikerűl is a CPU túlmelegszik, és nagyon sokáig is tartana. Azért mert túl nagy felületen tud visszahűlni a pohár, de ha kisebb szájú pohárral dolgozol, vagy kevesebb folyadékkal, akkor pedig rögtön túlmelegszik. Inkább Prescott-al fűtsd fel. ![;]](/dl/s/v1.gif)
hát sztem 60fokra csont nélkül felmelegedne. de ha midnen jól megy, hamarosan kiderül
a prescott pár másodperc alatt felhevítené

peti_s
(PH! addikt)
Engem érdekelni fog, mert nem hiszek ebben.
De a te tesztjeiden az ember általában mindig meglepődik.
Örök "meglepődésem" a Celeron vs P4. Persze azért egy 631-es P4 mindig is jobban kellene.
Még az 524-es mostani is. 
tudod mit megy ez a kis 631es?
5466volt prime stabilan utoljára!
De mostmár tudom hogy kell a vdroop-ot kikapcsolni, biosban, tényleg minimálisra csökken a droopolás, majd megnézem úgy is hogy mi a vége!
Persze a feszt nem szabad tőle sajnálni, na meg a vizet sem
szerettem volna 6gigára felhúzni de annyit nem bír pedig állítottam neki 2v-ot is...
De azért még egy körre berakom a gépbe hogy tényleg mi a vége neki 

peti_s
(PH! addikt)
Csak jó lap kell alá.
(Nem tudom hogy neked milyen lapod van.) De egy Celeron D többet bír. 
Hááát... ha egyszer sikerülne beszereznem egy Celeron D365-öst ( SL9KJ, 27x133=3600MHz, 512kB ) processzort, akkor én is tutira megnézem meddig bírja és hol füstöl el. ![;]](/dl/s/v1.gif)

peti_s
(PH! addikt)
A 3,06 GHz-es Celeron D jobban tuningolható. Pont 23-as a szorzója, mint az enyémnek.
"A 3,06 GHz-es Celeron D jobban tuningolható."
Melyik 3,06 GHz-es Celeron D-re gondoltál? Mert épp 11 féle van belőle. 
SL7TY : Celeron D 346 / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7VV : Celeron D 345J / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7TQ : Celeron D 345J / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7DN : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / D0 stepping / 256 kB
SL7NX : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL7W3 : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / E0 stepping / 256 kB
SL9KN : Celeron D 347 / 533 MHz / 65 nm / D0 stepping / 512 kB
SL9XU : Celeron D 347 / 533 MHz / 65 nm / C1 stepping / 512 kB
SL9BR : Celeron D 346 / 533 MHz / 90 nm / G1 stepping / 256 kB
SL8HD : Celeron D 346 / 533 MHz / 90 nm / G1 stepping / 256 kB
SL8HP : Celeron D 345 / 533 MHz / 90 nm / G1 stepping / 256 kB
szerintem ez menne a legjobban:
SL9KN : Celeron D 347 / 533 MHz / 65 nm / D0 stepping / 512 kB
Gigabyte X48 DQ6 megfelel?

[ Szerkesztve ]

peti_s
(PH! addikt)
Hát sztem egyértelmű hogy CedarMill magosra gondoltam, így csak a 347-es maradt. Azt ugye nem gondoltad komolyan, hogy egy Prescott magosra gondoltam? A 347-esből a D0-s steppig a jobban húzható.
Megelőztél Bacsis.
Jó lap. 
[ Szerkesztve ]
Intel Celeron D 347 stepping C1 @ 8113.22MHz
Intel Celeron D 347 stepping D0 @ 8004.08 MHz
szerk.: Nem nagy különbség. Szólj ha sikerült megdöntened. Szurkolok. ![;]](/dl/s/v1.gif)
szerk.: Valamint megjegyezném hogy az általam felhozott 3,6GHz-es Celeron D365-ös D0 steppinges, CedarMill magos. Nem értem miért lenne rosszabb mint a kisebb szorzóval megáldott 3,06GHz-es példányok...
szerk.: Na majd ha lesz egy a kezemben, megmutatom nektek!
[ Szerkesztve ]

peti_s
(PH! addikt)
Nem tudtam hogy a 3,6 GHz-es példányok között is van D0-s stepinges. A D0-s stepping alapfeszen többet bír.
3,6GHz-esből csak egy féle van, a D0 steppinges.

peti_s
(PH! addikt)
OK, akkor rosszúl emlékeztem. Máskor majd utánajátok, mielőtt beírok vmit.
Vagy mégsem.
Itt kapható CeleronD 347-es újonan. Lehet hogy veszek. 
Srácok, szentségtörés holni Celeronokról írkálni a K6-III topikjában... 
Kellene gondolkodni valami versenyen. Én arra gondoltam, hogy valami 3D-s téma legyen. Kéne kinevezni valamilyen 3D VGA-t (pl. GF2MX), ami mindenkinek beszerezhető vagy esetleg van is, és valami 3DMark2000/2001 versenyt kéne hirdetni. VGA-t ér húzni! 

peti_s
(PH! addikt)
Sztem itt mindenkinek van Pentium processzora, azt kéne húzni. De pl. csak 100 MHz-est. Az aztán tényleg filléres cucc. De az 100 MHz csak példa volt, csak azért ne legyen túl nagy az órajel, hogy akinek rosszabb lapja van, az se legyen hátrányban.

peti_s
(PH! addikt)
Nem rossz az ötlet, csak én még sohasem húztam VGA-t. Ellentmond az érveimnek.
De ha a többiek benne vannak, én is belemegyek.
Vmikor el kell kezdeni.