Hali!
Van egy kis gondom és szeretnék segítségeteket kérni. A szitu a következő: Van két db EKL "narancssárga" hűtőm chooky kollégátol van mindkettő. Az egyik egy X4 B55-re unlockolhato Phenom II X2 555 BE C3 procin, a másik egy nem unlockolható Phenom II X2 550 BE C2 procin van.
Alulfeszelve (mindkét procinál) 3,2GHz-en 1,175V-on szépen teszi a dolgát a hűtő, ilyenkor nem megy 55-56 fok fölé a CPU-k hőmérséklete 2-3 órás prime95 terhelés után sem, még a ventik sem pörögnek fel a minimum fordulatszámról.
Viszont érdekel hogy mégis mit tudnak a procik, gondoltam kipróbálom mit bírnak egy kis tuningban. Első körben 3,6GHz volt a cél 1,35V magfeszültség mellett ugy gondolom ennek így menni kell. Ment is viszont kb 5-6 perc prime után kékhalálozik a Win7 és rebootol, a CPU-k hőmérséklete elég hamar eléri a 65-68 fokot (már az első fél percben). Így arra gondolok hogy a tulmelegedés miatt indulnak ujra a gépek (mielőtt ujraindulnának a venti már maxon pörög). A moddolható procin lévő EKL hűtőn a gyári hőátadó közeg van a másikról pedig már elkopott az anyag mert elég sokféle procim volt az utóbbi időben.
A hűtések felszerelésekor észrevettem, hogy az EKL talpa nem fedi el teljesen a kupakot és körülbelül a képen látható pici rész kilóg:
. Nagyon kicsit el tudtam tolni ugy hogy többet takarjon. Bár szerintem ez nem okozhatja a problémát mivel a cpumagok nem a kupak szélére, hanem a közepére vannak pozicionálva, így a magok felett van a hűtő biztosan.
A kérdésem az hogy ennyire gyenge lenne ez a hűtő? Egyébként 3,2GHz-en alapfeszültségen is tulmelegszik prime alatt és ujraindul a gépezet igaz kicsit talán tovább bírja.
Mi lehet a probléma? Kicsi az EKL ezekhez a procikhoz? Esetleg cseléljem le a gyári hővezetőt egy jobbra (MX2)? Várom a javaslatokat, ötleteket.
Előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Üdv, alias_bobo