Hirdetés

2012. május 27., vasárnap

Útvonal

Fórumok  »  Fáradt gőz  »  Akvarisztika

(#851) zsborbas válasza Motion_Blur (#849) üzenetére

zsborbas
(fanatikus tag)

Hát én nagyon örülnék hogyha ilyen 'undorító' harcsáim lennének :) Bár még lehetnek, ősszel akarok csinálni egy 220L körüli akit, abban elférnek majd bőven.

ASUS M4A785D-M PRO, x3 435@x4 B35 @3.2GHz, 2x2GB Kingmax DDR2-1066, Sapphire HD4670

(#852) sasa311 válasza Monya78 (#846) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

Guppit bármivel etetheted.
Sőt az élő vagy a fagyasztott kaja sokkal jobb, és nem is hártyásítja a vízfelszínt.

zsborbas : Ezeknek kicsi a 220L, 500< lehet őket nomrálisan tartani. Ja meghogy szétrágnak mindent, azt már mondani se merem :D

[Szerkesztve]

Es mondd, a passzatszelet szemelyesen fingtad, vagy csak iranyitottal?

(#853) Monya78 válasza sasa311 (#852) üzenetére

Monya78
(PH! kedvence)

A guppiaim nem hogy csak a lemezest szeretik, hanem szinte már a márkához is kötödnek :( Pedig már egy jópár féle kaját kipróbáltam...

Kétnapja írtam hogy egyes halaim rejtéjesen eltünnek, szerinted is egy 8-9cm-es macskaharcsa be kapni a hím guppit???

Olyan a gyomrod mint a gumicsizma...nem engedi be a vizet.

(#854) L30 válasza pubwart (#1) üzenetére

L30
(újonc)

Én komolyan foglalkozom az akvarisztikával. Van egy 300L-es, egy 150L-es meg vagy 10 különféle méretű (ált. 5-10L közötti medencém).
Jelenleg mindegyikben vannak lakók is.

(csak szombat vasárnap vagyok net közelben, a hét töbi napján dolgozom)

(#855) sasa311 válasza Monya78 (#853) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

Hát ha nagyon akar eltud, de ha eteted akkor nagyon nem akar ;)
Szerintem máshol keresd a bűnöst

(#856) zsborbas válasza Monya78 (#853) üzenetére

zsborbas
(fanatikus tag)

Egy kérdés: milyen szűrőd van az akiban? AquaEl? Mert azzal én is szívtam. 3 szivárványos garnélám bánja a dolgot. Ugyanis a tetején ahol a levegőt és vizet fújja kifelé, közvetlenül a rotorhoz be tudnak úszni a halak. Nekem is ledarálta a szerencsétlen garnélákat. Meg másnak is volt vele gondja, neki meg dániók lettek oda AquaEl szűrő miatt. Én le is cseréltem egy Serafil 380-asra. Sokkal csendesebb és jobban is dolgozik :) És nem is volt drága.

[Szerkesztve]

ASUS M4A785D-M PRO, x3 435@x4 B35 @3.2GHz, 2x2GB Kingmax DDR2-1066, Sapphire HD4670

(#857) Monya78 válasza zsborbas (#856) üzenetére

Monya78
(PH! kedvence)

Pont olyan van mint Motion-nak #814-es üziben van a képe...

Akkor lepődtem meg, amikor a lemezes tápban össze volt ragadva egy kis rész, (kb. mint egy fél guppi) a hari ezt egy nyelésre benyomta :Y

[Szerkesztve]

Olyan a gyomrod mint a gumicsizma...nem engedi be a vizet.

(#858) zsborbas válasza Monya78 (#857) üzenetére

zsborbas
(fanatikus tag)

Szerintem akkor nem kell tovább keresni hova lettek a guppik... A harcsa meg megeszi a dögöt is, még az anci is, ami ugye köztudottan algaevő. Én nem a harcsádra szavazok ebben az esetben. Próbálj meg valami féle gézt vagy hálófélét a kifolyó csőre ráfogatni, és szerintem nem fog több halad eltűnni. A guppi az simán belefél sajnos az AquaEl-be... Az a kis darab meg simán lehetett a 'ledarált' guppi darabja amit láttál.

(#859) Motion_Blur válasza L30 (#854) üzenetére

Motion_Blur
(PH! félisten)

Ha van rá lehetőséged tegyél már fel pár képet! ;)

Miben utazol? Sügerek? Lazacok? Netán tengeri? :U

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#860) b.bone

b.bone
(senior tag)

üdv.

van egy 200 literes medencém, de nem szeretem az idióta méretezését (100x50x40), meg amúgy is kicsi, meg beköltöztem életem első lakásába és van helyem bőven :)
szóval szeretnék valami nagy dögöt sügerekkel teli. egy negyvenes vízosztlop elég, mélységnek is elég a negyven, viszont legyen vagy két méter... nos ilyet nem találok sehol. következetés, hogy ragasztani kéne egyet. viszont valahogy nem merek bevállalni egy 320 literes akvárium ragasztást.

találtam embereket guglival is, meg az akvarista-hu-n is. de ilyen freemail címes, tök magán emberekben nem bízom. ha elúszik a lakás akkor csak nézhetek szoftver-bután.
valami cég, bolt ilyesmi érdekelne, ahol foglalkoznak ilyesmivel... guglizok itt, de nem találok semmit tbfh :O

"guilty until proven innocent" - Artisjus

(#861) Kidus válasza b.bone (#860) üzenetére

Kidus
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Egy jo uveges is meg tudja csinalni, az en 250 literesemet pl. egy uveges csinalta, es tokeletes. :)
Akvarisztikakban is meg lehet kerdezni, de ok valoszinuleg dragabbat mondananak, mint amennyiert uveges csinal.

Assuming Control

(#862) Motion_Blur válasza Kidus (#861) üzenetére

Motion_Blur
(PH! félisten)

A boltok többsége sajnos nem is vállal ragasztást (a legtöbb nem is árul nagyobb méretű akit)

Szerintem én is üvegessel fogom megcsináltatni, olyan 50-60Ft/L áron ;)

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#863) sasa311 válasza Kidus (#861) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

az üvegesek általában drágák és 90%-uk kókler...
Nem egy ember írta fel már az akvarista.hu -ra, hogy szétdurrant a ''profi'' józsi bácsi által ragasztatott akváriuma.... Nem azon a 4-5 ezer forinton kell spórolni. Főleg, hogyha Mester vagy hasonló ''elit'' szilikonnal ragasztják (mert ócsó oszt' úgyis jó az) akkor csak 2-3 év múlva fog elengedni...

b.bone:
0620/9685716 ==> Ecseri ipartelep, ország egyik legnagyobb akváriumkészítő műhelye, vérprofik ;)

[Szerkesztve]

(#864) Motion_Blur válasza sasa311 (#863) üzenetére

Motion_Blur
(PH! félisten)

Ezt a számot én is elteszem magamnak ;)

(#865) Kidus válasza sasa311 (#863) üzenetére

Kidus
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

Ezért mondtam, hogy üveges. Nyilván vannak olyanok is, akiket csak a pénz érdekel, és nem értenek hozzá.
De csak egy ötlet volt, konkrétum híján :)

Assuming Control

(#866) sasa311 válasza Kidus (#865) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

Az nem elég, hogy jó az üveges. Csinálhat olyan pöpec ablakot, hogy a 10 ujjad megnyalod, ha nem tud akváriumot ragasztani (persze olyan is van aki tud)
Mert azért az akváriumragasztás nem csak annyitból áll, hogy X literig ilyen vagy olyan üveg és slussz.
Hossz, magasság, mélység, merevítők mind-mind szempont.
Pl. egy 500L-es akvárium lehet 8-as és 12-es üvegből is. Csak a formától függ :)
Azért én drukkolok, hogy a tied ne durranjon el, én ezt sose kockáztatnám ;)

[Szerkesztve]

(#867) Kidus válasza sasa311 (#866) üzenetére

Kidus
(MODERÁTOR)
LOGOUT blog

7 éve nem durrant el, most már csak nem fog :)
De amit te ajánlottál, az valószínűleg jobb megoldás, mint akvárium-készítésben jártas üvegest keresgélni. :)

Assuming Control

(#868) b.bone válasza sasa311 (#863) üzenetére

b.bone
(senior tag)

''szétdurrant a ''profi'' józsi bácsi által ragasztatott akváriuma.... Nem azon a 4-5 ezer forinton kell spórolni. Főleg, hogyha Mester vagy hasonló ''elit'' szilikonnal ragasztják''

pont az ilyenektől féltem, inkább költök rá többet :)
és thx for nfo

[Szerkesztve]

(#869) b.bone

b.bone
(senior tag)

erm. vajon ''műanyagos'' létezik?:DDD
csak, hogy a fedele (vagy teteje, vagy mi) is legyen.:U
fábol nem kell mert megrohad. a sima üveglap meg nem frankó mert ki szeretném rakni fénycsövekkel

(#870) sasa311 válasza b.bone (#869) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

3-4 rétegben lelakkozod a fát, és abból csinálsz tetőt akkor nem rohad az el.
Ha még 2 szellőzőlyukat is csinálsz rá esetleg egy halk ventivel, akkor abszolut nem. ;)

(#871) Frakk

Frakk
(tag)

[link]
:))
Na ilyet ki tud?

''Egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki!''

(#872) b.bone válasza Frakk (#871) üzenetére

b.bone
(senior tag)

jópofa heh :D

(#873) lajo

lajo
(senior tag)

Valaki ért itt a kert tavakhoz? Elég kezdetleges lehet a problémám de majd akkor írom le ha van valaki aki esetleg segíteni tudna. :)

(#874) nyávogi válasza lajo (#873) üzenetére

nyávogi
(kvázi-tag)

Foglalkoztam tavakkal, de inkább a növényekhez tudok hozzászólni. Mondd, aztán hátha.. :U :)

az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...

(#875) nyávogi válasza Motion_Blur (#841) üzenetére

nyávogi
(kvázi-tag)

Hahó, hogy állsz az akváriumoddal? :)

az alkohol nem adja meg a választ, de legalább elfelejted a kérdést...

(#876) lajo válasza nyávogi (#874) üzenetére

lajo
(senior tag)

Van egy kb 200 literes műanyag tavam a kertben. A teknősöm lakik benne. A probléma az, hogy mivel melegszik a víz jönnek az algák és nehéz tisztítani. Utólag vízforgatós dolgot nem építenék bele szívesen, úgyhogy erre kellene valkami megoldás. Javasoltak növényeket de nem nagyon bírták. A teknős meg nem eszi meg a növényeket az en gond. Erre nincs valami tipped? :U

(#877) sasa311 válasza lajo (#876) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

200 liter nem tó, hanem max. valami edény vagy inkább pocsoja ;]

Az a baj, hogy ilyen picibe nem stabil a rendszer, ezért (is) algásodhat. Gyorsan növő növényekkel tudnád csökkenteni az algásodás mértékét ill. olyanokkal, amik fedik a vízfelszínt ( pl tavirózsa).

De én egy ilyen pici ''tótól'' túl sok jót nem remélnék. :(

(#878) lajo válasza sasa311 (#877) üzenetére

lajo
(senior tag)

Csak a teknős miatt van. Van körülötte egy elkerített rész ami kavicsos és oda ki tud menni mázkálni. Az egész ágyásszegélyel van körbe kerítve azzal a nagyobb fajtával szépen lefestve meg minden. Csak macerás kiveni, mert hülye alakja van és beomlik, utána meg egyengethetem a földet. :(

(#879) Motion_Blur válasza nyávogi (#875) üzenetére

Motion_Blur
(PH! félisten)

Rákérdeztem, hogy mennyi lenne egy 200-as. Válasz: 30 :DDDD
Kérdem rá egy komplett armatúra? Válasz: 20 :D

Szal még kicsit várni kell :(

(#880) lajo

lajo
(senior tag)

Mennyiért csinálnak egy kb. 40*90*40 es akváriumot? nem tudja esetleg valaki? sz*h*m

(#881) lajo válasza lajo (#880) üzenetére

lajo
(senior tag)

Jolvan bocs visszaolvastam. :R

(#882) zsborbas

zsborbas
(fanatikus tag)

sasa311! Légyszi ha vagy válaszolj! Van 2 hátonúszó harcsám. Két különböző faj. Most etetésnél vettem észre, hogy az egyiknek a bal szeme olyan mintha hályog lenne rajta, teljesen befedi valami fehér színű bevonat. És a hal bőre is elég érdekesen néz ki. Azon is mintha lenne valami. Olyan moszatszerű. Meg láttam rajta fehér pöttyöket is, de ezek nem olyanok mint a darakórnál szokott lenni. Megpróbálok róla képet csinálni, de már csak holnap fog menni a dolog. Mindenesetre holnap külön rakom egy 17L-es akiba. Gondolom a vizet jól kell neki majd szellőztetni, meg felfűteni olyan 30 fokig és gyakran etetni. Meg valami fertőtlenítő sem ártana. Csak mit rakjak a vizébe? Mi lehet a baja? Olyan szép példány már, most kezdett végre előbújni a rejtekéből. Kár lenne érte. A többi halamon semmi nyoma semmiféle betegségnek. Sőt a guppi nőstény hasa megint nő, és az anci is be van ikrásodva, és már visszafoglalták a régi búvóhelyüket pont attól a hátonúszótól akivel a baj van. És az almacsigák is most raktak 'tojásokat'. Nagyon nem hiányzik most semmilyen fertőzés... Semmi változtatás nem volt az akiban, nem került bele semmi. Ugyanazt a kaját kapják.

(#883) sasa311 válasza zsborbas (#882) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

Halpenészre gondolok így látatlanba.
Így fejből nem tudok rá gyógyszert mondani, de akvarista.hu vagy google biztos megmondja.

Sok sikert a gyógyításhoz.

(#884) zsborbas válasza sasa311 (#883) üzenetére

zsborbas
(fanatikus tag)

Közben elmentem az üzletbe ahol vásárolni szoktam és az eladó véleménye szerint a szemsérülése szerinte verekedés miatt lehet, meg a fehér pöttyök is, hogy stresszelik szegényt. Mondjuk ez elképzelhető mert mint írtam az ancik kizavarták az eddigi rejtekéből, ami előzőleg az övék volt. Az ancik azok olyan 9-10 cm körüliek, a hátonúszó meg olyan 12 körüli. Sera Omnipur-t adott, azt mondta rakjam külön amíg meg nem gyógyul. Meg ha jól értettem aquatan-t is. Ezt nem tudom pontosan, ilyen kék színű lötty. Az omnipurt nem kellett megvennem, azt adta ide amit ő is használ. Azt mondta csináljam meg a kezelést, meg még 2-re valót vegyek ki a dobozkából ha esetleg visszajönne a betegség. Most telepítem át épp a másik akváriumba, csak nagyon nehéz kifogni, iszonyat gyors...

(#885) sasa311 válasza zsborbas (#884) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

Ha csak a szemét fedné én is ezt mondtam volna, de ha a testén is fehér pöttyök / vattaszerű izé van akkor az nagyon gyanús. A kék szart ne öntsd a vízbe, sime metilénkék, egy erős fertőtlenítő, de olyan erős, hogy a hasznos baktériumkultúrát is kiirtja, amivel többet árt, mint használ. A gyógyszert nem ismerem, de remélem használni fog ;)

Amit még tanácsolni tudok, hogy ne stresszeld a gyógyítandó halat. Tehát ha egy mód van rá:
- Legyen benn búvóhely
- Növény
- Olyan helyen legyen az akváriuma, ahol pl. nem mész el előtte napjában 10.000X vagy nem a mélynyomó előtt van :D érted?

(#886) YouCanCANON

YouCanCANON
(fanatikus tag)

itt mindig ilyen csend van? :)

szeretnék magamnak egy akváriumot. lehetőleg színes, pici halakkal... uv-szerü megvilágitással (nem tudom pontosan az milyen fénycső) :B

van már levegőztetőm, melegitőm... gondolom kell egy jó kis szűrő is

méretben hány literest érdemes?

You Can CANON * eladó minőségi szervercuccok: http://prohardver.hu/e.php?mod=74&id=96871 *

(#887) SzalaiG

SzalaiG
(PH! addikt)

Jéé ilyenis van a PH!n

Nekem 130l van. 15 hallal. :D
Sima neon a tetején. Maszek gyártmány.
Shark szűrő és egy 100W-os melegítő.

És szép!

Mindig megnyugtat ha leülök elé.

"Ne félj, csak higyj" Márk 5.36.

(#888) YouCanCANON válasza SzalaiG (#887) üzenetére

YouCanCANON
(fanatikus tag)

én is nemrég találtam ezt az oldalt... milyen vastag üvegből érdemes csináltatni?

You Can CANON * eladó minőségi szervercuccok: http://prohardver.hu/e.php?mod=74&id=96871 *

(#889) SzalaiG válasza YouCanCANON (#888) üzenetére

SzalaiG
(PH! addikt)

Ez fogós, mert ne legyen vékony, de ne legyen túl nehéz sem.
Mekkorát akarsz?
Az enyém 6os üvegből van.

(#890) sasa311 válasza YouCanCANON (#888) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

Attól függ hány literes, milyen magas/mély. Bízd a ragasztást szakira (Ne üvegesre!!).

Ha konkrét elképzelésed van, akkor javaslom a megvalósítás előtt nézz be ide: www.akvarista.hu
Ha úgy érzed valami olyasmit szeretnél kérdezni amit egy akvarista fórum nem bír el akkor nyugodtan kérdezz meg engem pü-ben :D

(#891) YouCanCANON válasza sasa311 (#890) üzenetére

YouCanCANON
(fanatikus tag)

ugy gondolom, hogy egy 100-150l -es akvárium elég lenne kezdésnek is, illetve egyébként is :) mivel érdemes megvilágitani? szűrőből egy ilyenbe mi az ami talán a legjobb? tehát nincs annyira tulméretezve, de ugy szür, hogy lehetöleg ne kelljen sokszor vizet cserélni (legyen benne aktiv szén, abszorpcios vagy adszorpicos /mindig keverem/, mügyantás és biologiai szűrő)

levegőztetéshez gondolom elég az, ami van pumpám :) növény mennyire fontos bele? milyet érdemes? sós vagy milyen viz kell? van sókeverék vagy állitsam én össze sókeverékekből a megfelelő koncit?

(#892) zsborbas válasza sasa311 (#885) üzenetére

zsborbas
(fanatikus tag)

1 hét elkülönítés után teljesen eltűnt róla minden és azóta is rendben van :D Sőt! Olyan növekedésnek indult, hogy lassan cserélnem kell az akit :D Most ő az úr az akváriumban.
Azóta született egy csapat guppi, lassan 4 hetesek lesznek. A garnélák vedlenek, almacsiga is szaporodik :D Szóval zajlik az élet. Ezért érdemes ezt csinálni :D És olyan nyugtató tud lenni, mikor hulla fáradtan hazajössz melóból, megeteted őket és nézed ahogy jóllakottan úszkálnak a vízben :D

(#893) sasa311 válasza YouCanCANON (#891) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

100-150 literes akihoz egy hydor belső szűrőt használnék, lehetőleg a nagyobbat. Töltetnek bőven elég bele a sima szivacs, nem kell a hanta mindenféle szarsággal.
Vízcserét ígyse-úgyse úszod meg, igazán hetente egyszer belefér 15-20L vízcsere. (sima csapvíz, előtte hagyd állni pár órát, semmiféle vízkezelő nem kell bele)
Világításnak 2*18 neon elég, egy növényes és egy Philips aquarelle.

levegőztetés ha nincs benne sok hal nemkell, csak mozgassa a szűrő a vízfelszínt.
Élő növény fontos :) olyat ami tetszik.
Én hínárféléket, anubiast és microsoriumot tennék bele, azok jól bírják.

(#894) SzalaiG válasza zsborbas (#892) üzenetére

SzalaiG
(PH! addikt)

Mindig megnyugtat. Ez benne a legjobb! ezért szeretem csinálni.

(#895) YouCanCANON válasza sasa311 (#893) üzenetére

YouCanCANON
(fanatikus tag)

köszi a hasznos támpontokat...

még amit nézegettem, és gondolom nem elhanyagolható dolog az: fűtés? (van asszem egy 50W-os fűtőm), akkor a talaj... mármint az aljzat /homok, kavics, faszén, etc.../ és még ami érdekelne mi a lényegesebb, a szélesség-hosszuság, vagy a magasság? :B

(#896) SzalaiG válasza YouCanCANON (#895) üzenetére

SzalaiG
(PH! addikt)

A magasság. Ehhez kell mérni a fényt ami leér az aljára, a hőmérsékletet. Ebből adódik, h mekkore a vízfelszín. Jó ha az arany középút mellett maradsz. Arányok Szélesség - Hosszúság 1 az 1,5höz, magasság a szélességgel egyenlő.

(#897) sasa311 válasza SzalaiG (#896) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

ez az 1-1,5 csak kis akváriumoknál igaz :)
<150L

Canon:

Hát a legjobb lenne, hogyha egy szabályozható fűtőt vennél bele, mert nyáron túlfűtheted a nemszabályozós fűtővel a vizet.

Aljzatnak lehetőleg faszenet ne tegyél :DDD
Inkább függ attól, hogy milyen halat akarsz berakni. Hogyha talajlakókat, amik túrják az aljzatot (pl cory-k) akkor finomszemű sódert vagy kvarchomokat mondanék. Ez a legjobb, elöl 1-2 cm hátrébb 4-5. Úgy csináld, hogy előrefele lejtsen az aljzat, és kövekkel stabilizáld, hogy ne simuljon ki. Egyrészt így 3/4ig betemetett nagyobb kövekkel megfogod az aljzatot másrész tök természetesen néz ki :)
Anubiast, microsoriumot ne ültetsd az aljzatba, kötözd őket fára vagy kőre. a többi növénynek vágd meg a gyökerét mielőtt elülteted.

100L körüli akváriumra jó a 40-40-75 cm. Ebbe kb 100L víz van.

(#898) mityku válasza sasa311 (#897) üzenetére

mityku
(fanatikus tag)

Ha már erre járok megkérdezem, hogy egy 100 *40*40-es akváriumba elég-e 2 * 18 W (60cm-es) fénycső? Mert gondolkodom, hogy esetleg egy 90 cm-s csövet veszek még! Vagy elég ez?

Optimistán bele a reménytelenségbe! ''a légifölény olyan mint a pénz: nem boldogít, de nem árt ha van'' - by: JagdPanther

(#899) YouCanCANON

YouCanCANON
(fanatikus tag)

pontosan milyen fénycsövek jók? nekem van UV csövem illetve napfény csövem... mind a 2 18Wos, kicsi

másik kérdés: szűrőt milyet? mert láttam pár ezer Ft tól... 100ezerig (én inkább a pár ezresnél maradnék) :)

milyet érdemes, márka, tipus... látom az eheim mindenhol a legdrágább, ajánljatok már valamit

(#900) sasa311 válasza mityku (#898) üzenetére

sasa311
(PH! addikt)

60as rövid lesz, mert a két sarokba nem lesz fény :)

Hogy hány kell azt a növényeid határozzák meg.

Útvonal

Fórumok  »  Fáradt gőz  »  Akvarisztika
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.