A Zotac PCI Express x1-es GeForce GT 710-et mutatott be

A Zotac az NVIDIA grafikuskártyákra specializálódott, a PC Partner csoport részeként, és a Sapphire-rel is közeli a kapcsolata. A GeForce GT 710 bemutatása a csúcskategóriás társaival ellentétben meglehetősen csendben történt, szinte fű alatt. A specifikációk ismeretében ez persze megérthető, a mai IGP-k sem feltétlenül gyengébbek ennél a megoldásnál. Szintén megjegyzésre lehet érdemes, hogy a Zotac rendelkezik a GT 710-nek normál, x16-os PCI Express foglalatba illeszthető 1 és 2 GB-os változatával is.

Hirdetés

A friss, PCI Express 3.0 x1 csatlakozással felvértezett változat az előbbivel egyezik meg a többi paramétere tekintetében. Ennek megfelelően a referencia 954 MHz-es GPU órajelét tudhatja magáénak, míg a 64 bites memóriabuszon kapcsolódó, 1 GB-nyi DDR3L memóriája 1600 MHz-es effektív órajelen ketyeg. Passzív hűtőbordája és félmagas, low-profile kialakítása ellenére is csak egy kártyahelyet foglal el. A többi, itt fel nem sorolt specifikációt az érdeklődők az előző bekezdésben is linkelt, a GPU bejelentéséről szóló hírben megtalálják, azokat ismételten nem részleteznénk.

A rövid x1 csatlakozóval sem tűnik túl nagynak a kártya.
A rövid x1 csatlakozóval sem tűnik túl nagynak a kártya. [+]

Noha a címszereplő videokártya napjaink három legelterjedtebb kimenetét (analóg D-Sub, dual-link DVI és HDMI) is megkapta, és 2560x1600-as az általa maximálisan kezelt felbontás, komolyabb feladatra egyszerűen gyenge. Ezek tükrében gyártója is a WDDM 2.0 kompatibilitást emelte ki. Így biztosítható, hogy kellően modern szoftverkörnyezet esetén másodlagos eszközként is vígan, kompatibilitási hibáktól mentesen üzemelhessen, ha a konfiguráció x16-os PCI Express csatolói foglaltak volnának. Ezt leginkább munkaállomások, kisebb szerverek esetén lehet könnyedén elképzelni, egy-egy masszívan sávszélesség-igényes fibre-channel, RAID, 10 GbE, vagy más kártya formájában. Az ilyen környezetben előfordulhat, hogy egyáltalán nincs beépített grafikus adapter, vagy a szerveralaplapokon található integrált megoldás gyenge, esetleg nem támogat egy adott, de szükséges technológiát.

Számukra lehet segítség ez a videokártya, esetleg olyan régebbi Mini-ITX alaplapot birtoklók is profitálhatnak belőle, akik csak egy rövidke, x1-es foglalatot kaptak. Egyéb vállalati és embedded környezetben való hasznosításai is ugyanúgy a lehetőségek tárházát gazdagítja. A termék weboldalán adott esetben további információ is fellelhető. A Zotac mellékeli az alacsony profilú gépekhez alkalmazható hátlapot is a videokártyához, aminek az ára egyelőre ismeretlen, de a szállítás a partnerek felé már megkezdődött.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Zotac

Előzmények

Hirdetés