Első x86/AMD64-es rendszerchipjét tervezi a Zhaoxin

A VIA és a shanghaji helyi hatóság vegyesvállalat két új fejlesztéssel is készül a következő évre.

A Zhaoxin Kínán kívül nem valószínű, hogy ismert cégnek számít, pedig fontos célt képviselnek, mivel itt él tovább a VIA x86-os öröksége. A VIA és a shanghaji helyi hatóság vegyesvállalataként működő konszern elsődlegesen a keleti régióra fejleszt, szinte csak a kínai piacban érdekeltek, és eddig a Kaixian és a Kaisheng termékcsaládba fejlesztettek nem túl korszerű x86/AMD64-es processzorokat. A legnagyobb problémájuk az, hogy még mindig nem integrált platformot kínálnak, vagyis a CPU-tól elkülönülő, ZX-100S jelzésű lapkában található a memóriavezérlő, illetve külön S3 GPU-t szállít számukra a HTC. Emiatt vannak leginkább lemaradásban az AMD és az Intel hasonló megoldásaihoz képest, ugyanis az említett cégek erre a területre már rég olyan megoldásokat kínálnak, amelyek ha nem is feltétlenül egy lapkába, de mindenképpen egy tokozásba zsúfolják ezeket a komponenseket, ami jóval kisebb platformdizájnt tesz lehetővé.

A Zhaoxin viszont most nagy újításra készül, ugyanis hamarosan megérkezik a KX-5000 sorozatba szánt új megoldás, ami ténylegesen rendszerchip lesz, egy lapkába ömlesztve lényegében mindent. Az újdonság a shanghaji HLMC 28 nm-es bulk node-ján készül, ami ma már nem túl kedvező választás, de a tervezés során az érintettek úgy döntöttek, hogy biztonságosabb az integrációt egy ismert gyártástechnológián megoldani, majd kicsit később egy modernebb node-ra ugrani, ami teljesen érthető nézőpont.

Az új lapkában nyolc darab x86/AMD64-es processzormag lesz, amelyekhez 8 MB-os megosztott L3 gyorsítótár kapcsolódik. A magokról viszonylag keveset tudni, de annyi már biztos, hogy támogatni fogják az elterjedt utasításkészleteken túl az SSE4.2-t, az AVX-et és az AVX2-t, illetve PadLock gyűjtőnév alatt a különböző titkosítást elősegítő eljárások gyorsítása is meg lesz oldva, továbbá a hardveres virtualizáció sem marad ki. Az integrált memóriavezérlő a híresztelések szerint kétcsatornás kiépítést kap és a DDR4 szabványt támogatja, több adat viszont erről nem derült ki. A további bővítésre számos PCI Express 3.0-s csatorna szolgál, és integrálásra kerül egy S3 integrált grafikus vezérlő is, sajnos azonban utóbbi képességei is rejtélynek számítanak.

Maga a lapka opcionálisan kiegészíthető lesz egy ZX-200-as chippel, ami az integrált déli vezérlőhíd által támogatott portok számát növeli meg. Ez a párosítás kifejezetten a szerverekbe és az asztali megoldásokba való.

Az igazi érdekesség majd csak a következő évben érkező KX-6000 lesz, ami már a TSMC egyik 16 nm-es FinFET node-ján készül. A hírek szerint ez a KX-5000 továbbfejlesztése, vagyis a képességek tekintetében alig lesz változás, viszont kevesebb energiával is beéri.

A BGA tokozású, első körben maximum 2 GHz-en üzemelő KX-5000 hasonló piacot céloz meg, mint a korábbi, Kaixian és Kaisheng termékcsaládba szánt egységek, így a fogyasztása 20-30 watt körül lehet majd. A nyolcmagosok mellett nyilván lesznek négymagos verziók is, így elég sok lehetőség van a konfigurálásra.

A Zhaoxin első rendszerchipjét valószínűleg azok a partnerek igénylik majd, amelyek a korábbi megoldásokra is építettek. Ennek megfelelően a Lenovo, a CZC, az INESA, a Tongfang, a Supercloud és a Marstor kínálhat majd végtermékeket a különböző keleti piacokra.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés