Hirdetés

Nem csak koprocesszor lesz az új Xeon Phi

A Larrabee projekt közvetlen leszármazottjának tekinthető MIC architektúra már elérhető az aktuális Xeon Phi termékekben. A Knights Corner kódnevű fejlesztés azonban csak az első verzió, így az Intel sem titkolja, hogy a közvetlen utódnak szánt Knights Landing is, ami valamikor 2014-ben láthat napvilágot. Itt főleg az év végére kell gondolni, de akár 2015-re is átcsúszhat a megjelenés.

Az új rendszerről még nagyon keveset tudni, így az Intel lényegében csak annyit árult el, hogy 14 nm-es gyártástechnológiával készül, és nem csak bővítőkártyaként, vagy jobban mondva különálló koprocesszorként, hanem teljes értékű CPU formájában is elérhető lesz, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a szerverbe host processzor a működéshez. Az Intel ezzel a verzióval a PCI Express 3.0-s interfész igen korlátozó hatásait próbálja megszüntetni, mivel ez a csatoló nem csak magas késleltetést, hanem lassú adatátviteli tempót is jelent. Érdekes újítás lesz még a lapka mellé tokozott memória, ami az eddigi hírek szerint egy külső gyorsítótárként funkcionáló EDRAM lesz.


[+]

Azt nem tudni, hogy a Knights Landing hány processzormagot tartalmaz, de állítólag ez a rendszer már nem csak papíron, hanem a gyakorlatban is megosztott L2 gyorsítótárat használ. Ez a Knights Corner esetében szintén fennáll, így egy mag elvileg képes olvasni a többi mag L2 tárjának tartalmát, de az utóbbi időben kiderült, hogy az a funkció a gyakorlatban nem működik, így a magok lényegében csak a saját L2 részüket látják. Mivel a skálázás ennél a rendszernél nagymértékben függ az adat gyors elérésétől, így mindenképp a megosztott L2 gyorsítótár a kedvezőbb, illetve a fentebb említett külső gyorsítótár is sokat segíthet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés