Az Xbox One operációs rendszerének titkai

Az Xbox One konzol egyik sarkalatos pontja, hogy egyszerre több operációs rendszert futtat. Persze maga a megfogalmazás nem teljesen pontos, de így írható le a legegyszerűbben az a koncepció, amit a Microsoft kidolgozott. Ennek működéséről azonban még mindig nem beszélt a vállalat, ezt azonban Frank Savage a Build 2014 konferencián bepótolta.

Hirdetés

Az Xbox One alapvető operációs rendszere az RTOS (Real Time Operating System), ami tulajdonképpen egy hardverhez nagyon közeli hozzáférés, és lényegében teljes kontrollal rendelkezik a masina felett. Ez az Xbox One igazi operációs rendszere, hiszen felel a taszkokért, illetve a biztonságért, miközben felette még két másik operációs rendszer dolgozik. A felhasználó az RTOS-sel igazából nem kerül direkt kapcsolatba, viszont nélküle a konzol nem úgy működne, ahogy azt ma teszi.

Az RTOS a Microsoft szóhasználatával élve két partíciót vezérel. Ezek azok a rendszerek amelyekkel a felhasználó direkt kapcsolatba kerül. Mindkettő alapja a Windows 8, de nem ugyanabban a formában. Az úgynevezett megosztott partíció az alapértelmezett felülete a konzolnak, és valamilyen szinten mindig fut. A felhasználó a konzol fő funkcióinak elérésénél ezt használja, akkor is ha ténylegesen játszik egy Xbox One játékot, mivel a megosztott partíció felel számos hálózatra vonatkozó feladatért.

Végül a konzol fontos része még az exkluzív partíció, ami csak akkor fut, ha egy játék kerül betöltésre. Ilyenkor a megosztott partíció számos nem fontos folyamatot leállít, hogy minél több erőforrást biztosítson az exkluzív partíció számára. Utóbbi egyébként egy alaposan lebutított Windows 8. Ezt elsődlegesen pozitív értelemben kell felfogni, mivel a maga az exkluzív partíció rengeteg olyan felesleges funkciótól meg van fosztva, melyek rontanák az adott játék futtatásának teljesítményét, illetve alapvetően úgy van megtervezve a működés, hogy a késleltetés minimalizálva legyen. Az exkluzív partíció a legtöbb feladat szempontjából direkt kapcsolatban van az RTOS-sel, míg pár feladat esetében a megosztott partíción keresztül éri el az RTOS-t.

Az Xbox One működése még felületesen is nagyon érdekesnek tűnik. Remélhetőleg a Microsoft a jövőben több titkot is elárul a részletekről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés