X99A Gaming Pro Carbon az MSi-től a Broadwell-E rajtra

Nem csak a full RGB világításán, de az integráltság fokán is adott a sokszínűség.

Sorban érkeznek az újabb és újabb alaplapok a Broadwell-E processzorok közelgő bemutatkozása alkalmából. Mindegyik gyártó tüsténkedik, de az MSi sem akart kimaradni a buliból, így a Z170A Gaming Pro Carbon mintájára ezúttal az X99A Gaming Pro Carbon mutatkozott be a tajvani techóriás műhelyéből.

Hirdetés

X99-es alaplaphoz méltóan a felszereltségre ezúttal sem lehet panasz, szinte mindent tud, amit a két nagy előd is felvonultat, így a legfontosabb részletek az X99A Godlike Gaming és az X99A Godlike Gaming Carbon felszereltségével egyeznek. Joggal merül fel a kérdés, miben tér el az új az eddigiektől? Koromfekete látványvilágát itt-ott ezüst fémfelület töri meg, nagyon rendben van az összkép. Ami azonnal szemet szúr, az az extravagáns megjelenés, hiszen a legapróbb részletig testre szabható, 16,8 millió színű RGB világítás áll rendelkezésünkre, de kikapcsolt világítással sem kell szégyenkeznie a meztelen alaplapnak.

A szivárvány színeiben pompázik az X99A Gaming Pro Carbon
A szivárvány színeiben pompázik az X99A Gaming Pro Carbon [+]

Ha ez nem volna elég, Mystic Light Extension néven adott egy négytűs RGB LED-szalag csatlakozó, amihez a hosszabbító kábelt mellékelik, két példányban is. Ez 5050-es, szabványos, legfeljebb 2 méter hosszú darabot bír elegendő energiával ellátni, 2 A áramfelvételig. Okostelefonos mobilalkalmazás segítségével Wi-Fi kapcsolaton keresztül beállítható a világítás módja, stílusa, és jellege, itt a saját konfiguráción felül 17 előre elkészített profilból is választhatunk.

Világítás nélkül is jól néz ki Világítás nélkül is jól néz ki
Világítás nélkül is jól néz ki [+]

Nem kisebb erény az sem, hogy ez a modell már előlapi USB 3.1-es Type-C kivezetést is kapott, igaz ez csak Gen1-es, azaz 5 Gbps sebességszintig használható – írja a gyártó a szóban forgó alaplap weboldalán, büszkélkedve a világelső megvalósítással. A tisztánlátás kedvéért érdemes megjegyeznünk, hogy itt a Type-C foglalatot párosították az USB 3.0-val. Sem az X99-es PCH, sem a VIA VL805 nem tudja a USB 3.1-et, de ezekre is USB 3.1 Gen1 (SuperSpeed USB) elnevezéssel hivatkoznak a részletes specifikációknál, míg az előbbire USB 3.1 Gen2 (SuperSpeed USB 10Gbps) formában.

Még az M.2 is megerősített foglalatú
Még az M.2 is megerősített foglalatú [+]

Az ún. Steel Armor nevű, megerősített foglalatot a négy teljes hosszúságú PCI Express és a 8 db DDR4 foglalaton felül már az M.2 aljzatra is alkalmazták. Ez, valamint a Turbo U.2 is 32 Gbps sávszélességgel érhető el. Turbo Socket néven az OC Socket rendelkezésre áll, és egy gombnyomásos, akár 5 GHz-re felsrófoló tuning is a lehetőségek tárházát gazdagítja. A tervezés során optimalizálást az új, 14 nm-es processzorok igényeit szem előtt tartva végezték. A részletes specifikációk az alábbi táblázatban tekinthetők meg:

MSi Intel X99-es vezérlőhídra épülő alaplap
Típus X99A Gaming Pro Carbon
Alaplapszabvány normál ATX (305 x 244 mm)
x16-os PCI Express 3.0-s portok száma
4 db (maximum 40 csatorna)
Több VGA támogatása 3-Way CrossFireX és SLI
DDR4 DIMM csatoló 8 db, max. 128 GB @ 3466 MHz (O.C.)
Vezérlőhíd X99
Integrált HD hangkodek Realtek ALC1150 (7.1)
USB 3.1 normál / Type-C portok száma 1 / 1 db
6 Gbps-os SATA / eSATA portok száma 10 / 0 db
Ethernet vezérlő Intel I218-V Gigabit Ethernet
RAID támogatás 0/1/5/10
SATA Express portok száma 1 db
M.2 / U.2 portok száma 1 / 1 db
USB 3.0 normál / Type-C portok száma
4 / 1 db
USB 2.0 portok száma 4 db

Az már szinte biztos, hogy a modderek szeretni fogják ezt a típust is. Jó esély van rá, hogy az X99A Godlike Gaming Carbonnál valamivel olcsóbban kínáljon True Color fényjátékot, főleg, hogy a nagy testvér az EATX mérete miatt sok házba túlméretes. Annak Wi-Fi és Bluetooth szolgáltatását azonban nélkülözni kell. Az árazása azonban mindezek ellenére egyelőre nem ismert, így az idei Computexen még okozhat meglepetést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés