Windows blog: a Fájlkezelő újdonságai

A Windows 8 számos újítása közt többek közt a beépített fájlkezelő – új nevén File Explorer – is számos ponton ráncfelvarrást kapott. Az Aero felületet váltotta a Windows 8 UI stílusa, az eddig preferált szalagos menü eltűnt, pontosabban rejtetté vált (de egyetlen gombnyomással újra előhozható), így egy minimalista megjelenést kapunk. Az alapértelmezésben elrejtett szalagos menü elemei helyfüggő módon válnak aktívvá, vagyis a kezdőoldal, a megosztási funkciók és a nézettel kapcsolatos beállítások, valamint a fájlkezelő egyéb műveleteit – új ablakban történő megnyitás, parancssor indítás, PowerShell megnyitása és persze a kötelező Help menü – magában foglaló menüpont mellett egy adott mappa tartalmától és az aktuálisan kijelölt fájltípusoktól függő módon megjelennek olyan fülek, melyek a tartalomtípushoz kapcsolódó funkciókat rejtik magukban.

Apróság ugyan, de a fájlkezelő felülete mellett a hordozható eszközök csatlakoztatásakor felugró ablak is frissült, az elérhető opciókat már itt is Modern UI stílusban tálalja a rendszer. S ha már az apróságoknál járunk, érdemes tudni, hogy az egyes mappák vagy meghajtók a parancsikonokhoz hasonlóan szintén kitűzhetők a kezdőképernyőre.

Szintén a külsőségeket, vagyis a felhasználói élményt érinti a fájlok másolásának és áthelyezésének megújult visszajelzése. Az eddigi gyakorlat egy másolás/áthelyezés metódus során az volt, hogy minden folyamat aktuális állapotáról külön ablakban értesülhettünk, ami nem csak kényelmetlen a kezelhetőség szempontjából, hanem a rendszert is felesleges terhelésnek tette ki. Az új File Explorerben az összes futó fájlművelet állapotát egyetlen ablakban követhetjük nyomon, itt szüneteltethetjük vagy szakíthatjuk meg az eges folyamatokat.

Az új, áttervezett ruházat mellett természetesen funkcionalitásbeli fejlesztések is történtek. Többek közt ilyen üdvözölendő újítás a lemezképfájlok kezelése, melynek hála az ISO és VHD formátumú képfájlokat a gyári fájlkezelő is képes virtuális meghajtóként csatolni. Különbség azért akad két típus között, mert míg az ISO formátumú állományok csatolása után azok eltávolítható meghajtóként jelennek meg, addig a VHD fájlokat a rendszer éppúgy kezeli, mint bármely fizikai meghajtót, annak minden előnyével. A képfájlok csatolása rendkívül egyszerű, elég a kiválasztott tartalomra duplán kattintanunk, vagy a jobb klikkre megjelenő menüben a megfelelő menüpontot kiválasztani. Eltávolításuk is egyszerű: a meghajtóra jobb gombbal történő kattintás után a „Kiadás” opciót kell választanunk és a virtuális meghajtó nyom nélkül eltűnik.


[+]

Hasznos dolog még a SkyDrive integráció, a dedikált alkalmazás telepítése (és természetesen a Live azonosítónkkal történő bejelentkezés) után a teljes tárhelyünk tartalmát kezelhetjük és mindemellett nyomon követhetjük a szinkronizálás állapotát is. A File Explorer és a SkyDrive ilyen szintű együttműködése a Windows 8 valamennyi változatában megtalálható, azonban a Windows RT verziókhoz nem elérhető.

Inarus

Azóta történt

Előzmények