Itt a Windows 10 Raspberry és Arduino eszökzökre is

Minden eszközre Windowst tenne a Microsoft, még a bankkártya méretűekre is. A múlt héten tartott BUILD konferencia után ennek jegyében elérhetővé is tették a Windows 10 IoT Core Insider Preview változatát, amivel Raspberry Pi 2, MinnowBoard Max, illetve az Intel Galileo platformján futtathatjuk a redmondiak legújabb operációs rendszerének speciális változatát.

Már elérhető a Windows Remote Arduino is, a nyílt forráskódú Windows komponens, amit egy Arduino UNO és a Windows Virtual Shields párosítással a Lumia szenzorait használva Bluetoothon vagy USB-n keresztül használhatunk.

Ahogy a Windows 10 Technical Preview, úgy a beágyazott eszközökre szánt verzió is ingyenesen letölthető, azonban ez is csak tesztcélokra való: a szoftveróriás nem javasolja a mindennapos, üzemszerű használatot a jelenlegi rendszerverziókkal.

Microsoft B15 Robot Powered By Raspberry Pi from Raspberry Pi Foundation on Vimeo.

A letöltéshez egyrészt csatlakozni kell az Insider programhoz, másrészt szükséges egy kapcsolt fiók a Githubra is, majd a kérdőív kitöltését követően szabadon letölthetővé válik a szoftver. Hogy a telepítést követően időjárás-állomást, vagy robotikai vezérlőt készítünk, már csak rajtunk múlik. A Microsoft például Rapsberry Pi 2-őt használt a HoloLens robot demójához.

 

Azóta történt

Előzmények