A Western Digital előállt a világ első, 64 rétegű V-NAND lapkájával

A kísérleti gyártásban lévő megoldás 256 gigabitet kínál, de később lesz belőle 512 gigabites is.

A Western Digital bejelentette, hogy elkészültek a világ első, 64 rétegű V-NAND memóriájával, amely a Toshiba kooperációjával született meg. Utóbbi annak köszönhető, hogy az említett cég jó ideje a Sandisk partnere volt ezen a piacon, a Sandisk pedig nemrég a Western Digital tulajdonába került.

A lapka háromdimenziós struktúrája BiCS3 lesz, ami egyébként némileg különbözik attól a TCAT-tól, amit a Samsung használ. Ez leginkább a gyártás szempontjából lényeges, de ha a koncepciós alapokat vesszük figyelembe, akkor a cél ugyanúgy a cellaréteg vertikális elhelyezésének hatékonyabbá tétele.

Az új konstrukció a specifikációk alapján igen jó paraméterekkel bír, mivel – ahogy már említettük – 64 cellaréteget használ, továbbá a cellák három bitet tárolnak, azaz TLC-s megoldásnak tekinthető a memória. A működést a saját fejlesztésű – Sandisktől megörökölt – belső összeköttetést biztosítja, továbbá a lapka jelenleg 256 gigabites kapacitást kínál, de a Western Digital később elmegy 512 gigabitig is. Szintén lesz egy 256 bites MLC variáns, ami cellánként két bitet tárol.

A gyártástechnológiáról nem eset szó, de valószínűleg 15 nm-es node-on készül az új BiCS3 NAND flash megoldás, aminek a kísérleti gyártása már zajlik, a tömeggyártás pedig az év végén, vagy a következő év legelején indul be. A Western Digital a 2017-es esztendő első felében már nagy mennyiségben szeretné szállítani a 256 bites TLC-s lapkát.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés