Hirdetés

Vihart kavar az alaplapon a Scythe új processzorhűtője

Hatalmas viták szoktak kerekedni abból, hogy melyik processzorhűtő elrendezés a nyerő. Az egyik tábor az alaplappal párhuzamosan szellőztető tornyokat preferálja, míg a másik az alaplap irányába friss levegőt fújókat. A hűtőgyártók rendszerint nem akarnak a vásárlók helyett dönteni, ezért mindkét irányzatra készítenek termékeket. A Scythe friss, Kabuto 3 hűtője az utóbbi, úgynevezett topflow csoportba tartozik, 120 mm-es ventilátorát úgy irányították, hogy a processzorfoglalat felé fújja a levegőt, így szellőztetve a CPU körüli komponenseket. Ez az alaplap élettartamára rossz hatással biztosan nem lesz.


[+]

Érdekes a  hőcsöveinek elrendezése: három központi, 8 mm vastag csöve nem csak az egyik, hanem mindkét oldalon felnyúlik a rájuk húzott lamellák sora által megformált hőleadó részbe. A külső oldalon pedig még kettő, 6 mm vastag cső segíti a processzor által termelt hő minél hatékonyabb szétterítését. Nem ma kezdték az ipart a Scythe-nál, minden  ismert trükköt bevetettek a hatékonyság növelésére. Például a hőcsövek nikkelezett réztalpon keresztül érnek a CPU kupakjához, ami ugyan egy extra fém-fém átmenetet jelent, viszont így az oldalsó csövek hatékonyabban bevonhatóak a hő elvezetésébe. Ha pedig úgyis lefelé fúj a ventilátor, botorság lenne kihagyni egy kisebb bordát a talp tetejéről is.

Manapság egyre divatosabbak a kicsi kompakt házak, amikben korlátozott a processzorhűtők helye, és hatalmas memória vagy VRM bordákat is egyre gyakrabban látni. Ezért a Kabuto 3-nál fokozottan odafigyeltek arra, hogy a borda ne lógjon rá a memóriamodulokra, vagy más komponensre, viszont a rajta lévő ventilátor keltette légáramlásból részesüljenek. Megalkotásánál fontos szempont volt a halkság is, PWM szabályozásos, siklócsapágyas ventilátora ezért percenként 1400 fordulatos maximumáról akár percenként 300-ra is le tud lassítani, amikor már lényegében néma.


[+]

Az új modellhez a ma forgalomban lévő Intel és AMD processzorfoglalatokhoz is adnak rögzítést, ajánlott vételára pedig nettó 38 euró, amiből 15 000 forint körüli hazai, kiskereskedelmi árra számítunk. Bár csak most jelent meg, egy (angol nyelvű) tesztet már találtunk a Scythe Kabuto 3-ról, ami alapján egészen jól teljesít.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés