Még mindig veszteséges a PlayStation 3 gyártása

A Sony nyár végén mutatta be a PlayStation 3 játékkonzol modernizált változatát, mely a Slim utónevet kapta. Az új modellből nem csak a felhasználók profitáltak, hiszen az alacsonyabb fogyasztás mellett a japán vállalat jelentősen csökkentette a gyártáshoz szükséges alkatrészek számát, így a frissített gép előállítása sokkal olcsóbb volt az újabban „dagadt” verziónak csúfolt elődhöz képest. A spórolás lehetővé tette a Sonynak az árcsökkentést, ám az iSuppli elemzése szerint a PlayStation 3 Slim gyártása továbbra is veszteséges.

Hirdetés

A megújult konzol jelenleg 299 dolláros áron keres gazdát, de a gép legyártásának és tesztelésének teljes költsége jelenleg 336 dollárba kerül. A fő egységek közül, még mindig a Blu-ray-olvasó a legdrágább a maga 66 dolláros költségével, de az NVIDIA RSX lapka is majdnem 46 dollárt tesz ki. A dobogóért nagy harc folyik a 120 GB-os Toshiba merevlemez és a Cell processzor között, melyek ára egyaránt 38 dollár körül alakul. A többi alkatrész árazását az alábbi kép részletezi.


Forrás: Isuppli

Az iSuppli felméréséből látható, hogy a PlayStation 3 Slim szám szerint 2568 darab egyéb komponense majdnem 80 dollárt tesz ki, ami első hallásra soknak hangzik, de a konzol korábbi változata 4048 alkatrészből állt, így ezen a ponton sokat lépett előre a Sony.

A PlayStation 3 Slim forgalmazása tehát közel jár nyereséghez, ha nem lesz árcsökkentés, akkor a következő évben a gép eladásából keletkező veszteség el is tűnhet. Persze a konzolok piacán sose volt számottevően fontos a rendszer nyereséggel való árusítása, hiszen a komolyabb bevételek mindig a megjelent játékok eladásából származtak. Ettől függetlenül a japán vállalatnak lélektanilag is kedvező lenne az előállítási költségeket az eladási ár alá préselni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés