Hirdetés

A VESA fontos változásokat tervezett a DSC 1.2 szabványba

A VESA konzorcium jó ideje dolgozik azon, hogy létrehozzanak egy általánosan használható tömörítőszabványt, amely alacsony késleltetést és vizuálisan megfelelő minőségű (matematikai szempontból veszteséges) tömörítést kínál a teljes iparág számára. Ennek következtében a készülő interfészek csak kismértékben növekvő sávszélességén egyre több adat lenne átküldhető, amely elősegítheti az extrém felbontású kijelzők terjedését.

A DSC, azaz a Display Stream Compression 1.1-es verziója már kezdi megszállni ultramobil eszközöket, de ez egyelőre csak az eDP 1.4b, illetve az MIPI DSI (Display Serial Interface) 1.2 szabvánnyal érhető el. Emiatt a mobil gépeken kívül nem is igazán lehetett használni, illetve vannak bizonyos hiányosságai is.

Megérkezett azonban a DSC 1.2 szabvány, amely a DSC 1.1 eddigi funkcióit kiegészíti a natív YCbCr (4:2:2 és 4:2:0) támogatással, illetve kezeli a színcsatornánkénti 14 vagy 16 bites információátvitelt. Emellett persze az iparágban aktuálisan fontosnak tartott HDR kijelzők kezelése is megoldott.

A DSC 1.2 kapcsán fontos tényező volt még a mobil eszközökből való kiszakadás, így a VESA bejelentette azt is, hogy a DisplayPort 1.4 aljzat már alapértelmezetten megköveteli a DSC 1.2 támogatását az adott kijelzőmotortól, így a mobil eszközökön túl is megkezdődhet a DSC terjedése. Hosszabb távon egyértelmű cél, hogy a DSC legyen az univerzális tömörítőszabvány minden területen, ami természetesen leegyszerűsíti az iparág dolgát az egyes új kijelzőrendszere tervezésénél. Ez jobb komponensintegritást, alacsonyabb tervezési költségeket, illetve alacsonyabb fogyasztást fog jelenteni a piac számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés