Vélemény: a Microsoft tényleg ki akarja nyírni a Steamet?

Tim Sweeney elmélkedése helytálló, de a Steam a Microsoft számára is jó üzlet.

Tim Sweeney, az Epic Games motorprogramozója egy érdekes interjút adott az Edge magazinnak, aminek a lényegét a NeoGAF egyik fórumában ki is emelt egy felhasználó. A leírás alapján Tim Sweeney azt várja, hogy az UWP a Microsoft hosszútávú terve arra, hogy a játékosokat a Windows operációs rendszerhez láncolják. Mint az ismert, ma a modern Windows két API-t támogat, amin keresztül futhatnak az applikációk. A Win32 a legacy mód, ami gyakorlatilag biztosítja számos korábban kiadott alkalmazással a kompatibilitást, míg az UWP a modern mód, modern fejlesztői igényekre. A Microsoft többször is hangsúlyozta, hogy az UWP-t tekintik elsődlegesnek, ami a vállalat stratégiáját figyelembe véve teljesen világos, míg a Win32-t nem igazán fogják fejleszteni.

Hirdetés

Tim Sweeney szerint a Steam azért van veszélyben, mert a Win32 API-t használja, és ezen is futnak a platformon megvásárolt játékok. Mivel a Win32 nem igazán számít a Microsoft számára, ezért a programozó úgy gondolja, hogy az elkövetkező 5 évben folyamatosan le fogják építeni a különböző Windows frissítésekben, ami egyre rosszabbá teszi majd a Steamet a felhasználók számára. Egy problémás platformot pedig jellemzően elhagynak az emberek, és a Microsoft áruháza tárt karokkal vár mindenkit. A redmondi óriáscég tehát át akar állni egy Apple-höz hasonló modellre.

Tim Sweeney
Tim Sweeney

Pusztán az elméletet figyelembe véve a Microsoft tulajdonképpen képes lenne megtenni azt, amit Tim Sweeney mond. Persze lassan leépíthető a Win32, akár a használhatatlanság határáig, ugyanakkor egyelőre semmi sem utal arra, hogy a Microsoft ezt szeretné tenni. Nagy különbség van aközött ugyanis, hogy egy API-t a cég nem akar normálisan fejleszteni, vagy konkrétan le akar építeni. Előbbi megegyezik a tervekkel, míg utóbbi egyelőre csak riogatás.

Arról nem is beszélve, hogy a Microsoft számára a Steam nem olyan rossz, mint azt sokan gondolják. A Valve platformjának felhasználói 95,5%-ban Windowst használnak, míg a Linux részesedése 1% alatti. A Mac OS ebben a kérdésben nem lényeges, mert az az Apple-höz tartozik, így hivatalos formában más operációs rendszer amúgy sem telepíthető a gépekre. A helyzet tehát az, hogy a Microsoft számára a Steam egy jó üzlet. Aki Steamen játszik, Windowson játszik, és ez nekik jó. Persze az lenne a legjobb, ha Windows 10-en játszanának az emberek, de már a Steam platformon belül is ez az operációs rendszer a vezető, vagyis ez sem megy szembe a Microsoft terjesztéssel kapcsolatos terveivel.

A Microsoft számára tehát van egy olyan alkalmazás, aminek százmilliónál is bőven több felhasználója van, de ennél is fontosabb adat, hogy jellemzően 5-10 millió között van az egyszerre aktív felhasználók száma. Egy ekkora felhasználóbázis a Microsoftnak üzleti lehetőség, nem pedig egy nem kívánt tényező. Már csak azért is, mert nem biztos, hogy a Steam működésének korlátozásával ezek a felhasználók rögtön a Windows áruházba fognak vándorolni. A PC-s játékosok egyik jellegzetes tulajdonsága ugyanis, hogy makacsul ragaszkodnak a megszokott programjaikhoz, platformjaikhoz, erőszakkal pedig sosem lehetett ezt a tömeget kényszeríteni egy nem kívánt váltásra.

Az nyilvánvaló, hogy a Microsoft azt akarja, hogy a játékosok az univerzális Windows áruházat is igénybe vegyék, de ez csak akkor ér igazán sokat, ha önszántukból használják a platformot. Ilyen formában pedig a Win32-t nincs értelme bántani. Nem fog igazán fejlődni, de semmi értelme leépíteni, mert fontos feladatot lát el, mégpedig biztosítja a régi programokkal való kompatibilitást. Ennél is fontosabb, hogy a Microsoft egyelőre nem jelentette be a Win32 végét, márpedig ez egy olyan fontos komponens, amit a vállalat nem szüntethet meg egyik napról a másikra. Ha ez valaha meg is történik, akkor a lépést a cég évekkel hamarabb jelezni fogja, hogy felkészítse rá a szoftverpiacot. Utóbbi azért fontos, mert az UWP az egyes áruházak által pont úgy támogatható, ahogy a Win32.

Összefoglalva: Tim Sweeney legújabb összeesküvés-elmélete tehát nagyon elméleti szinten van még, és a gyakorlatban a megvalósulásának még a nyomát sem látjuk. Noha kétségtelen, hogy az elmélet kivitelezhető, de jelenleg ez ellenkezik a Microsoft üzleti érdekeivel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés