Váratlan frissítést kap az Intel Moorefield platform

Az Intel még az előző év februárjában mutatta be a Moorefield platformot, amelyet a vállalat elsősorban Android operációs rendszerhez szánt. A rendszer leggyorsabb megoldása a Atom Z3580-as SoC volt, amely négy darab Silvermont architektúrára épülő processzormagot tartalmazott maximum 2,33 GHz-es órajelen, míg az Imaginationtől licencelt PowerVR G6430-as integrált grafikus vezérlő maximum 533 MHz-en üzemelt.

Ez a termék máig megvásárolható, de már elérhetők az utódok is, amelyek Atom x5 és x7 jelzéssel próbálnak hódítani. Az utóbbi sorozat részei is képesek az Android operációs rendszer futtatására, de viszonylag sok problémát jelent a gyártók számára, hogy az integrált grafikus vezérlőjüket az Intel már nem licenceli. Ez egyrészt jó, mert végre saját fejlesztésű verzióra tértek át, másrészt rossz, mert a szoftverfejlesztők egyáltalán nem optimalizálnak rá. Függetlenül a technikai specifikációktól a megfelelő optimalizálás hiánya miatt az Atom x5 és x7 egyelőre több, Androidra kiadott, IGP-t használó programban is jelentősen rosszabb élményt kínál, mint az elődnek számító Moorefield platformra épülő leggyorsabb Atom, amelyben a fejlesztők által kifejezetten jól ismert és elterjedtnek mondható PowerVR Rogue architektúra dolgozik.

Ez természetesen teljes egészében egy szoftveres probléma, amire csak szoftveresen, a fejlesztőket meggyőzve lehet válaszolni, és ez nem lesz egy gyors folyamat. Addig is az Intel kiad egy új Moorefield platformra épülő Atomot, amely a Z3590-es jelzést viseli. Ez a modell az aktuális legjobb rendszerchipnek számító Z3580-től csak az órajelben különbözik. Egészen pontosan a processzormagok burst órajele 2,5 GHz, míg az IGP boost órajel 640 MHz lesz.

Az Atom Z3590 gyakorlatilag egy kiegészítő termék lesz, mivel a teljesítménye elég közel van az újabb Atomokhoz, de a terméktámogatása nagyságrendekkel jobb. Ezzel az adott gyártópartner választhatja továbbra is a Moorefield platformot, ha esetleg nem látja túl biztatónak az új generációs Atom androidos karrierjét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés