Év végére ígér forradalmat a Valve

A Valve az idei GDC-re számos fontos bejelentéssel készült, melyek között ismét felmerültek a Steam masinák, amelyek az év végén kerülhetnek piacra. Ezek mellé szintén valamikor novemberben érkezik a Steam kontroller is, amely különállóan 50 dolláros áron lesz megvásárolható. Utóbbi a korábbi tervekhez képest ismét át fog esni némi módosításon, de a linkelt hírben látható dizájn nagyon hasonlít majd a véglegesre.

Hirdetés

Eddig túl nagy meglepetés nincs, de a Steam Link nevű eszköz már ténylegesen egy új terméknek számít. A koncepció nagyon egyszerű, így az újdonság tévére csatlakoztatható egy HDMI interfészen keresztül, biztosítva a kijelzőnek a Full HD-s felbontású képi tartalmat a hanggal kiegészítve. Ezután a rendszert az Ethernet portján keresztül a PC-hez kell kötni, vagy komplexebb hálózat esetén erre a router is használható. Természetesen biztosítani kell az áramot is, és így összeáll a személyes felhő.

Valve Steam Link
Valve Steam Link

A Steam Link tehát egy streamelő a PC és a tévé között. A felhasználó a nappaliból kéri a tartalmat, az a hálózati kapcsolaton keresztül eljut a PC-re, majd onnan a kiszámolt képkocka és hanganyag visszakerül az eszközbe, amely így megjelenik a tévén. A Steam szoftver in-home streaming szolgáltatásával nagyon egyszerűen működtethető.

Az 50 dolláros árcédulával érkező Steam Linken összesen három USB 2.0-s interfész található, így bőségesen köthetők rá beviteli eszközök. A megjelenés november környékére fog esni.

Végül a Valve hardveres szempontból nagy dobásának a SteamVR tekinthető, amely igazából nem teljesen a cég saját fejlesztése, mivel a HTC is partner volt a virtuális valósághoz tervezett szemüveg fejlesztésében. A HTC Vive két darab 1200x1080 pixeles képet biztosít majd a két szem számára, míg a frissítési frekvencia 90 Hz lesz. A Valve kutatásaira építő koncepció az Oculus Rifthez képest szélesebb látószöget kínál, illetve a hagyományos fejmozgást követő szenzorhoz képest a Vive a Valve SteamVR bázisállomásával kiegészítve rendkívül nagy térbeli működési tartományt kínál, így nagyjából 5 x 5 méteres területen belül érzékelhető a mozgás. Ez teljes egészében a Valve találmánya, ami a HTC Vive-t szimplán kiegészíti, de nem kötelező a használata.

HTC Vive
HTC Vive

A HTC Vive szemüveghez jár még két vezeték nélküli kontroller is, amelynek fejlesztésében a Valve közvetlenül nem vet részt, de játékokhoz és multimédiás tartalomvezérléshez használható kiegészítőkről lesz szó. Természetesen ezek használata is opcionális. A HTC Vive végleges változata az év végén érkezhet. A Valve emellett természetesen más VR eszközt is támogat, de a legnagyobb figyelmet a Vive kapja majd.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés