Változás előtt a Radeon HD 6900-asok

A legfrissebb információk szerint az AMD hamarosan megváltoztatja a nemrég bemutatkozott Radeon HD 6900-as sorozat referenciadizájnját. Az új generációs versenyzők kapcsán nemrég derült ki, hogy a kisebbik termékben a BIOS frissítésével feloldható az összes shader processzor. A gyártópartnerektől származó adatok szerint azonban hamarosan új tervezésű Radeon HD 6900-ak kerülnek az üzletekbe. Emlékezhetünk arra, hogy a termékek késését korábban több forrás is a Texas Instruments DrMOS egységeinek hiányához kötötte. Ezt az új adatok birtokában többen megkérdőjelezték, így egy rossz helyre tervezett csatlakozóra terelődött a gyanú. Az AMD ezzel kapcsolatban továbbra sem nyilatkozik, de a vállalat partnerei szerint a DrMOS egységek elégtelen ellátása volt a csúszás fő oka, mivel a végleges nyomtatott áramköri lapok ezekre épültek, de a Texas Instruments csak a következő héttől képes megfelelő mennyiséget szállítani. A fentebb linkelt formai bakit ez egészen más perspektívába helyezi, vagyis az AMD a start megtartása érdekében visszatért egy korábbi tervezésű nyomtatott áramkörhöz, amíg a megfelelő számú DrMOS egység nem áll rendelkezésre. A rossz helyre applikált PCI Express csatlakozó tehát nem mérnöki mulasztás következménye, mivel az eredeti tervek nem alakultak megfelelően. Az AMD valószínűleg a 2010-es startot mindenképpen meg szerette volna tartani, és amint lehetséges át is állnak az érintettek az új nyomtatott áramkörre.

Hirdetés

A hírek szerint hamarosan bemutatkozik az új referenciadizájn, ami már az eredeti terveket követve DrMOS egységeket alkalmaz, és a shader processzorok feloldása is lehetetlen lesz. A két BIOS feltételezhetően megmarad, hiszen ez egy biztonsági funkció, ráadásul anyagilag abszolút nem komoly költség. A hűtés is megmarad, így az új kialakítás külsőre fel sem fog tűnni. A tápcsatlakozók kerülnek majd pár milliméterrel hátrébb, ami megmagyarázza fentebbi bekezdésben linkelt tervezési bakinak hitt korrigálást is. A Radeon HD 6900 késésének valós oka tehát nem tervezési probléma, hanem egy kulcsfontosságú alkatrész ellátásának hiánya volt. Az AMD a decemberi megjelenéssel láthatóan megszenvedett, hiszen nem kevés akadályt gördít a bemutató útjába egy ilyen probléma, de a termék megjelent. A vállalat még egy ügyes marketinget is bevetett, aminek hatására napokig arról volt szó az interneten, hogy a Radeon HD 6950 esetében feloldható a letiltott 128 shader processzor. A mókának persze az új dizájn véget vethet, így minden visszakerülhet az eredeti kerékvágásba.


PowerColor Radeon HD 6950 és 6970 [+]

Természetesen a gyártók is készülnek az egyénileg tervezett Radeon HD 6900-asokkal. Várhatóan mindenki az új referenciadizájnt alkalmazza, ám a referenciahűtőtől a legtöbb partner búcsúzik. A PowerColor erre már készül, és be is mutatták az új Radeon HD 6950-es és 6970-es versenyzőket. A frissítés csak a hűtőt érinti, így az órajelek és az egyéb paraméterek tekintetében nem kell változásra számítani. Az új hűtő két darab 92 mm-es ventilátorral dolgozik, a méretes bordát pedig 8 mm-es hővezető csövek teszik hatékonyabbá. A vállalat állítása szerint a rendszer csendben és hatékonyan végzi a dolgát, így a zajszintre és a melegedésre nem lesz panasz.

PowerColor Radeon HD 6970 LCS
PowerColor Radeon HD 6970 LCS

Szintén érkezik a Radeon HD 6970 LCS modell, ami a szokásoknak megfelelően vízhűtőkhöz kialakított bordát kapott. Az órajelekhez is hozzányúltak a tervezők, így a mag 925, míg a memória 5700 MHz-en ketyeg. A PowerColor újdonságai az elkövetkező hetekben kerülnek az üzletekbe, az ajánlott fogyasztói árakról azonban nincs információ.

Az MSI is dolgozik a Radeon HD 6970 Lightning verzióján, ami az eddigi ismeretek szerint 18 fázisú tápellátást fog kapni, továbbá a gyári tuning is opció. A hűtő szerepét a Twin Frozr III névre keresztelt fejlesztés látja majd el, ami öt darab hővezető csővel dolgozik, a méretes bordát pedig két darab 9 cm-es ventilátor hűti. A tápcsatlakozók esetében két darab 8 tűs PCI Express konnektor várja az áramot, vagyis a tuningolni vágyó felhasználók biztosan megtalálják számításaikat. Természetesen a nagysikerű Afterburner tuningprogram a csomag része.


MSI Radeon HD 6970 Lightning (forrás: SemiAccurate) [+]

Az MSI Radeon HD 6970 Lightning a hónap vége felé kerülhet majd az üzletekbe, az áráról azonban még nincs adat, de biztos nem lesz olcsó.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés