Szemüveg nélküli 3D tévék érkezhetnek az év vége előtt

A tévékbe épített 3D funkció a piaci szereplők várakozásai ellenére nem aratott átütő sikert, mert igen kevesen használják rendszeresen, sokak számára inkább megmaradt egy alig használt extrának. Ebben biztos nagy szerepet játszik, hogy még mindig viszonylag kevés az ilyen formátumban elérhető tartalom, és biztos, hogy a szemüvegek is okolhatóak az igazi áttörés elmaradásáért. Hiába csökkentették ezek súlyát az évek során jelentősen, sokan még mindig ódzkodnak ezektől.

Ultra-D 3D
Ultra-D 3D [+]

Erre jelenthetnek megoldást a különféle szemüveg nélküli háromdimenziós megjelenítést biztosító technológiák. A Grundig már 6-7 éve rendelkezett működőképes prototípussal, amiből azonban nem lett semmi a későbbiekben, viszont a Toshiba kínálatában már meg található egy ilyen, kereskedelmi forgalomban is megvásárolható modell. Azonban ez még mindig nagyon drága, és ráadásul a kép minőségét is sok kritika érte, és éri mind a mai napig. Erre jelenthet megoldást a StreamTV által fejlesztett Ultra-D technológia, amely az Ultra High Definition felbontású panelek által kínált lehetőségeket használja ki. Már létezik is olyan modell, egészen pontosan egy 31 hüvelykes, UHD Hisense megjelenítőre épülő készülék, amelyen képesek demonstrálni az eljárást.

Mark Henninger, az AVSforum munkatársa már látta ezt működés közben, és állítása szerint ez minden eddigi szemüveg nélküli 3D megoldásnál jobb végeredményt produkált. A felbontás ugyan nem éri el a 3840x2160 képpontot, viszont a Full HD-val állítólag nincs gond. A hírek szerint az első Ultra-D technológiával megtámogatott Hisense televíziók már az év vége előtt, a karácsonyi szezonban a boltok polcaira kerülhetnek, azonban egyelőre részletes technikai specifikációkkal, valamint a lehetséges árral kapcsolatos információkkal egyelőre nem szolgáltak a cégek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés