Új SanDisk SSD-k, akár 4 TB-os kapacitással, nagy strapabírással

A SanDisk megújította nagyvállalati tárolóportfólióját, melynek részeként a SAS csatolófelületű Lightning Gen. II és az új Optimus termékcsaládokat mutatta be a gyártó. Az egységesen 2,5"-es, 19 nm-es eMLC flash lapkákra épülő tárolók közül a harmadik negyedévtől elérhető Lightning Gen. II érdekessége a 12 Gb/s SAS interfész támogatása, aminek köszönhetően az adatátvitel lineáris olvasás/írás esetén 1000/600 MB/s-nál tetőzhet, míg a 4 kB-os blokkokon végzett műveleteknél mért teljesítmény elérheti a 190 000/100 000 IOPS-t is.


[+]

A fenti értékek természetesen változnak a tárkapacitás és annak függvényében is, hogy a Lightning családon belül a nagy strapabírást igénylő feladatokra (HPC, adatbázis, médiaszerkesztés) szánt Ultra, a vegyes felhasználásra (OLTP, VDI stb) szánt Ascend, vagy az intenzív olvasási feladatokra (adattárolás, médiastreaming, VOD) kihegyezett Eco sorozatról van szó. Szintén ennek függvényében változik az említett strapabírás is, ami a 200-800 GB-os tárkapacitással bíró Ultra esetében 25x DWPD, a 200 GB-1,6 TB-os Asecendnél 10x DWPD, az 1-1,6 TB-os Eco-nál pedig 3x DWPD (Drive Write Per Day, azaz a teljes kapacitásnak megfelelő írás; ez esetben ~5 éven át).


(forrás: VR-Zone) [+]

Szintén a harmadik negyedévtől lesz elérhető a SAS 6 Gbps csatolófelülettel kompatibilis új Optimus széria, amin belül szintén többféle alváltozatot különböztet meg a gyártó, köztük a Lightningnél már említett Ultrát, Ascendet és Ecot, melyek a fentiek hasonló strapabírósági jellemzőkkel bírnak.


[+]

A felhozatal viszont kiegészül egy extrém strapabíró, 45x DWPD írás elviselésére alkalmas Extreme, valamint a 4 TB kapacitással bíró MAX sorozattal is, mely utóbbi 6 és 8 TB-os példányokkal bővül a jövő évben. A csatolófelület ez esetben 500/500 MB/s-ra limitálja a lineáris olvasás/írási sebességet, míg a véletlenszerű műveletek 95 000/40 000 IOPS tempónál tetőznek.


(forrás: VR-Zone) [+]

A gyártó árakat egyelőre nem említett, hiszen az újdonságok elsősorban az OEM piacra gyártott masinákban lelhetnek otthonra, de nem kizárt, hogy később más csatornákon keresztül is megvásárolhatóak lesznek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés