Új mobil merevlemezeken dolgozik a Seagate

A merevlemezek gyártásában élen járó Seagate a tegnapi napon több olyan adattárolóról rántotta le a leplet, melyek a nem túl távoli jövőben megjelenő hordozható eszközök, illetve noteszgépek háttértáraként szolgálhatnak majd. Mindezek közül a legapróbb, legkisebb kapacitású egység a hordozható médialejátszókba és videokamerákba szánt, 60 gigabájtos maximális kapacitással kecsegtető, 1,8 hüvelykes ST18 széria, mely a gyártó kínálatának első ilyen jellegű terméke.

A méretét tekintve leginkább a hitelkártyákkal vetélkedő ST18 a mostanában futótűzként terjedő merőleges adatrögzítési technológiát kamatoztatja, így tudja csak megvalósítani a vállalat a lemeztányéronkénti 60 gigabájtos kapacitást. A 3600 fordulat/perces motorral szerelt apró HDD 2 megabájtos puffert kap, így a kategória többi tagjához képest fürgének tekinthető, az ST18 mindemellett rendkívül energiatakarékos, halk és strapabíró is egyben. Az apró merevlemezt a jövő év első negyedévében tervezi szállítani a gyártó, a tárolóegység ára egyelőre nem ismert.

A 2,5 hüvelykes méretkategóriájú Momentus termékcsalád a következő, 2007 közepéig tartó fejlesztési időszakban három új taggal bővül; érkezik flashmemória-merevlemez hibrid Momentus 5400 PSD, mely a hagyományos felépítéstől lényegesen eltér azzal, hogy 256 MB-os, egyfajta cache szerepet betöltő flashmemóriájában képes eltárolni a leggyakrabban bekért, illetve módosuló fájlokat, fájltöredékeket, ezzel lényegesen felgyorsítva a lemezkezelési műveleteket, továbbá elősegítve az energiatakarékosabb működést. A Momentus 5400 PSD amúgy maximum 160 GB-os lemezkapacitást ígér, és ahogyan az a típusjelzésből is következtethető, 5400 fordulat/perces motorral lesz ellátva.

Nagy titkok tudója

A jelenleg szintén fejlesztési stádiumban lévő, jövőre megjelenő Momentus 5400.2 FDE az adatok biztonsága felett hivatott őrködni, így az értékes adatok akkor sem kerülhetnek avatatlan kezekbe, ha a noteszgépet ellopják, vagy újraértékesítés előtt nem törlik le őket a lemezről. A merevlemez ennek érdekében 128 bites, hardveres titkosítási eljárással védi az adatokat, és a kiegészítő menedzsment rendszer (mely lehet egyszerű jelszóbekérés vagy ujjlenyomat-azonosítás, netán azonosítókártya leolvasása) bevonásával engedélyezi csak a hozzáférést.

Érkezik mindemellett a Momentus 7200.2 típusú mobil merevlemez is, mely a hagyományos felépítés mellett átlag feletti tempót és maximum 160 gigabájtnyi tárterületet ígér az állandó idő- és helyhiánnyal küzdő felhasználóknak. Ez a merevlemez a Seagate reményei szerint megjelenésekor a leggyorsabb nagy kapacitású mobil HDD lehet majd a piacon, feltéve, ha debütálását a konkurencia ölbe tett kézzel várja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés