Új lehetőségek a memóriatuning terén

Az NVIDIA és a Corsair ma jelentette be egy közös fejlesztési projekt eredményét, mely új lehetőségeket teremt a tuning terén – kezdők és profik számára egyaránt. A modern memóriamodulok alkatrésze egy EEPROM chip, melyben a gyártó a modul tulajdonságait rögzíti az alaplap számára. A memóriaszabványok koordinálásáért felelős JEDEC az úgynevezett Serial Presence Detect (SPD) adatmezőit is meghatározta, így biztosítva a széleskörű kompatibilitást a különböző modulok és alaplapok között.

Hirdetés

Az NVIDIA és a Corsair megtartotta az SPD szabványos adattartalmát, ezt azonban Enhanced Performance Profiles (EPP) néven egy új szolgáltatással gyarapította: a kiterjesztett mezőben több beállítási profil tárolására van mód. A memóriamodul így bármely alaplappal használható, ha azonban a BIOS támogatja az EPP kiolvasását, akkor további lehetőségek nyílnak meg. A felhasználó egy menüben kiválaszthatja, mely memória-beállításokkal kívánja indítani rendszerét, vagy később egy windowsos alkalmazásban is módosíthatja a jellemzőket. A funkció hasznos lehet például, ha a legutóbbi tuningkísérlet fagyáshoz vezetett, ez esetben egyszerűen vissza lehet térni az ezt megelőző, stabil profilhoz.

Mindez a gyakorlatlanabb tuningosokat is kísérletezésre bátoríthatja, míg a haladók a paraméterek olyan garmadáját finomhangolhatják, amire korábban alig akadt példa. Ennek megfelelően lehet kiválasztani az EPP által tárolt profilok „felbontását” is. Egy egyszerűbb profil a feszültséget, a command rate-et, az órajelet és az alapidőzítéseket (CAS késleltetés, tRCD, tRP, tRAS) foglalja magában; a teljes profil számos más opciót is kínál. Az EPP-ben vagy négy egyszerű, vagy két teljes profil kaphat helyet.


Az Everest már ismeri [+]

Az EPP-t a fejlesztők nyílt szabványként bocsátják közre, így az várhatóan hamarosan más gyártók termékpalettáján is megjelenhet. Elsőként természetesen a Corsair memóriamoduljaiban bukkan fel, melyekkel a gyártó már a Socket AM2-es, DDR2 memóriavezérlőt tartalmazó AMD processzorok premierjére készül. Twin2X2048-8500C5 jelzéssel 1 GB-os modulokból álló, 2 GB összkapacitású szett érkezik, amely 1066 MHz órajelen és 2,2 volt üzemfeszültségen 5-5-5-15-2T időzítéseket nyújt. Ugyancsak 2 GB az összkapacitása a Twin2X2048-6400C4 szettnek, amely 800 MHz-en és 2,1 volton 4-4-4-12-2T időzítéseket biztosít. A Micron chipekre alapozó, egyszerű, fekete hűtőbordával ellátott modulok szállítását ma kezdik meg.

Ezt követően a Corsair valamennyi újabb XMS DDR2 modulja támogatni fogja az EPP-t, a meglévő XMS DDR2 típusokat pedig július 1-jétől ruházzák fel a funkcióval. Az alaplapok közül az NVIDIA nForce 590 SLI chipset köré épülők érkezhetnek először EPP-támogatással. A bejelentés magyar vonatkozása, hogy elsőként – és jelen állás szerint egyedüliként – az Everest diagnosztikai program képes az EPP adatainak megjelenítésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés