Működik az új generációs Xbox processzora?

Az elmúlt év nyarán futott be az első pletyka az új generációs Xboxba szánt processzorról, mely a hírek szerint inkább APU-nak nevezhető. A SemiAccurate legújabb információi alapján az Oban kódnevű termék első mintái már üzemelnek, és kis mennyiségben a gyártás is megindult. Ezzel a Microsoft összerakhatta az első fejlesztői konzolokat, így az érkező játékokat élesben is lehet tesztelni. Persze a lapka valószínűleg még közel sem végleges, de a fejlesztések korai szakaszában ez is megfelel.

Hirdetés

A pletykák szerint az Oban IBM és AMD (ATI) kooperáció eredménye, ahogy az aktuális Xbox 360 is. Az előbbi vállalat a PowerPC magokat adja, míg utóbbi cég az IGP-ről gondoskodik, mely állítólag az új GCN architektúra alapjaira épül. Természetesen a Microsoft igényeit figyelembe veszik a tervezéskor, így lehet számolni módosításokkal. Részleteket sajnos csak nagyon kevesen tudnak, így ezzel még felesleges foglalkozni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a GlobalFoundries nemrég beindított New York-i gyárában pont egy ismeretlen IBM lapkával kezdték meg a termelést a 32 nm-es SHP gyártástechnológiára építve. A meglepő véletleneket összerakva, akár az is lehet, hogy az Oban készül a Fab 8-as üzemben.

A fejlesztés természetesen nem áll meg, hiszen a lapkából valószínűleg még készül pár revízió, amíg a Microsoft terveinek meg nem felel a termék. Az előzetes verziókat azonban már nyúzhatják a fejlesztők, és erre szükség is van, hiszen ha 2013-ban tényleg megjelenik az új generációs Xbox, akkor már szükség van arra, hogy a készülő játékokat élesben is ki lehessen próbálni.

Ha a hírek igazak az Oban kódnevű termék létezéséről, illetve működéséről, akkor az új Xbox a következő év végére kényelmesen elkészülhet a hardver szempontjából, és valószínű, hogy a játékokban sem lesz hiány.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés