„Új” GeForce kártyákat jelent be az NVIDIA a CeBIT-en

Az NVIDIA régóta készül a meglévő középkategóriás termékek „felújítására”. A legfrissebb beszámolók szerint a zöldek tudatták a partnerekkel, hogy a március elején megrendezendő CeBIT kiállításon fog megtörténni a nagy bejelentés. A kiszivárgott információk alapján a két „új” grafikus kártya GeForce GTS 250 és GTS 240 néven debütál, ám az új elnevezések továbbra is régi alapokat rejtenek.

A GeForce GTS 240 tulajdonképpen a 9800 GT, a GTS 250 pedig a 9800 GTX+ átnevezéséből keletkezik, és a termékek paraméterei is változatlanok maradnak. Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy mely piacok érintettek a névváltásban, de nagy valószínűséggel az OEM szegmensek mellett a kiskereskedelmi piactéren is megtartják a keresztelőt. A változtatást minden bizonnyal a Radeon HD 4830 és a HD 4850 eladási adatai kényszerítették ki, a gyártók ugyanis jelezték, hogy az előbb említett termékek nagyon kevés mozgásteret adnak a konkurens GeForce modelleknek. Ez a kijelentés természetesen nem meglepő, hiszen az RV770 lapkára építkező AMD kártyák fejlettebb technológiát kínálnak a vásárlóknak.

Érdekesség, hogy az NVIDIA partnerei az idei év első hónapjában elégedettek voltak a GeForce kártyák eladási statisztikáival; bár hivatalos adatok még nem láttak napvilágot, de az ünnepi szezon kiábrándítóan gyenge forgalmához képest egyértelműen nőtt a kereslet a termékek iránt. A legjobban az 1 GB-os DDR2 szabványú memóriával felszerelt 9500 GT és 9600 GT modellek fogytak, de a GeForce GTX 295 is kelendőnek bizonyult. A pozitívumok ellenére azonban a gyártók továbbra is problémának tartják a szűkös haszonkulcsot, amire mihamarabb megoldást szeretnének találni, ellenkező esetben tovább kell csökkenteniük a rendeléseket. Az XFX-től kiszivárgott adatok szerint a panaszok megalapozottak, hiszen a konkurens Radeon termékeken nemritkán háromszor többet lehet keresni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés