Tuningellenes lett a GeForce RTX 4090 D

Az NVIDIA jó okkal korlátozza a fejlesztés paraméterezhetőségét.

Az előző héten számoltunk be arról, hogy új NVIDIA csúcs-VGA-t kapott Kína, amely pont befér az USA exportkorlátozásával kapcsolatos limitjei alá. A GeForce RTX 4090 D jelzésű megoldás ugyanakkor nem csak azért különleges, hanem a tuninglehetőségek miatt is, ugyanis a szóban forgó hardver konkrétan nem támogat finomhangolást.

Ez egy abszolút mesterséges döntés, amit a zöldek azért hozhattak meg, hogy még véletlenül se tudjanak a gyártópartnerek olyan specifikációt megadni, amely aztán nem menne át az USA szűrőjén. A GeForce RTX 4090 D ugyanis hajszálpontosan olyan szintre van paraméterezve, hogy éppen átcsusszanjon a rostán, vagyis egy igen kevéske órajelemelés is azonnali exporttilalmat jelentene.

Nagyon érdekes ugyanakkor, hogy maga a limitáció – a gyártók szerint – a BIOS-ba van beépítve, vagyis Kína nagyon könnyen meg tudja majd kerülni azt, ha elkezdik alternatív nyomtatott áramköri lapokra átszerelni a GeForce RTX 4090 D modellen található GPU-kat. Ezt valószínűleg az USA sem nézi majd jó szemmel, hiszen így nem sok értelme van a friss exportkorlátozásuknak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés