Hirdetés

Túl a három X-en: exkluzív alaplappal ünnepel az MSI

Új Z170-es alaplappal jelentkezett az MSI a napokban. A bejelentés ezúttal nem egy következő a sok közül, jeles apropója van: 30 éve érhetők el a tajvani gyártó alaplapjai, ennek kívántak stílszerűen emléket állítani. Hasonlóval az Intel részéről már találkozhattunk a Pentium márkanév huszadik jubileuma alkalmából a 2014. nyarán kiadott Pentium G3258 "Anniversary Edition" személyében. Az Asus is ünnepelt már kerek videokártyás évfordulót, kétségtelen azonban, hogy a számok tekintetében ezúttal az MSI-nél a staféta.

A prémium kategóriában induló MSI Z170A Krait Gaming 3X a Skylake processzorok LGA1151-es foglalatát hordozza, az e sorozatra jellemző fekete-fehér színvilág mellett. Kortársaihoz és a Krait családhoz hasonlóan a Military Class 5 háziszabványnak is megfelel. A matt fekete csatlakozókkal és nyomtatott áramkörrel éles kontrasztot adó hófehér hűtőbordáknak két memóriafoglalat és négy SATA 6 Gb/s port segít még, melyeket szintén az ártatlanság színével vonultat fel a tetszetős deszka. A hangchip és a LAN chip árnyékoló fémborításán azért egy csipetnyi tűzpiros hirdeti feliratával: itt bizony közeli rokonság van a Gaming szériával is.

A Z170A Krait Gaming 3X
MSI Z170A Krait Gaming 3X - figyelemfelkeltő kontrasztosság [+]

A processzorfoglalattal szoros szomszédságban 7+1 fázisú, Titanium Choke tekercseket és Dark Cap fantázianevű szilárdelektrolitos kondenzátorokat felvonultató VRM található. A hét fázis a CPU stabil magfeszültségéért, a maradék egy pedig a központi egység egyéb integrált részeinek tápellátásáért felel. Mindezt egy nyolctűs EPS 12V csatlakoztatása után etethetjük, míg az alaplap többi részének áramellátását 24 tűs ATX tápcsatlakozón érkező nafta látja el. Az ATX méretű lap négy memóriafoglalata megfelelő beállításokkal még 3600 MHz-es effektív órajelen is hajthatja a behelyezett DDR4 modulokat, természetesen itt tisztában kell azzal is lennünk, hogy ez tuningnak minősül. A Skylake processzorok memóriavezérlője hivatalosan csak 2133 MHz-es RAM frekvenciát támogat.


[+]

Lefele véve az irányt rögtön feltűnik a fémkerettel megerősített két hosszú PCI Express slot, melyek a szabvány 3.0-s verziójával kompatibilisek. Egy videokártya esetén a felső használható x16 sávszélesség mellett, de multi-GPU-s elrendezésnél automatikusan x8-x8 konfigurációba kapcsolnak át a foglalatok. Természetesen nVidia SLI és AMD CrossFireX is támogatott. Az alsó, szintén teljes hosszúságú PCIe 3.0 foglalat már az Intel Z170-es vezérlőhídra került bekötésre, és x4 kiépítésű. Rajta kívül kapunk négy rövid, x1 hosszúságú PCIe slotot egyéb bővítőkártyák számára.


[+]

A tárolási lehetőségek tárháza szinte teljes; 32 Gbps sávszélességű M.2 és 16 Gbps-es SATA Express port áll rendelkezésre, az utóbbi a fenti négy porthoz további két 6 Gbps-os SATA-t adhat, ha azt hagyományos meghajtóval használjuk. Az AudioBoost 3 szolgáltatáskészlete sem adhat okot a panaszra, kapunk ugyanis két fejhallgató-erősítőt, Chemi-Con audiofil kondenzátorokat, természetesen leválasztott NYÁK területen. Mindezt egy 115 dBA jel-zaj arányú Realtek ALC1150 kodek hajtja meg, amit Nahmic Audio Enhancer technológiával spékeltek meg. A lagmentes játékélményért az Intel I219-V Gigabit Ethernet kontrollere felel.


[+]

Kapunk mindenféle USB-t is, ugyanis egy-egy Type A és Type C csatlakozós hátlapi USB 3.1 mellett a hat USB 3.0 portból kettő a hátlapon, kettő merőlegesen és kettő az alappal párhuzamosan elhelyezett tüskesoron férhető hozzá. Régebbi eszközök kompatibilitási megfontolásokból a négy hátlapi USB 2.0-ra is csatlakoztathatók, és a kombinált PS/2 port sem maradt le. Korlátozottabb számban, de digitális videokimenetet is használhatunk, egy dual-link DVI és egy HDMI csatlakozó formájában. Elődjéről – mely a Z170A Krait Gaming – is hírt adtunk hasábjainkon, ahhoz képest csak kisebb eltérések figyelhetők meg az új típusnál: elforgatott USB 3.0 tüskesor és SATA portok, a PCI foglalat PCI Expressre cserélődött. A korlátozott számban elérhető jubileumi 3X példány konkrét árazása egyelőre nem ismert. Amennyiben az árazással, vagy az évfordulóhoz köthető egyéb exkluzivitással kapcsolatban további információhoz jutunk, hírünket frissítjük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés