Továbbfejlődő inteles chipsetek az ATI-tól

A tajvani Computex kiállításon már felbukkant néhány alaplap, melyeken látható volt az ATI RD600 kódjelű chipsetje. Az új lapkakészletnek a korábbi útitervek szerint már gyártásban kell lennie, azaz a Conroe magos Intel processzorok megjelenésekor piacra kerülhetnek a köré épülő alaplapok is. Az RD600 a CrossFire Xpress 3200 név alatt futó RD580-hoz hasonlóan kétszer 16 PCI Express sávon kommunikál a grafikus kártyákkal, emellett képes az interfész órajelének – automatikus vagy felhasználói beállítások szerinti – megemelésére, akárcsak az NVIDIA nForce 590 SLI chipsetje. A későbbi processzorgenerációkra is gondolva a kanadai gyártó már támogatja az 1333 MHz-es rendszerbusz-sebességet, sőt állítása szerint akár 1500 MHz-nél is feljebb húzható a CPU felőli interfész. Bár már jóval korábbi chipsetekre is jellemző volt, az ATI nem mulasztja el kiemelni, hogy az FSB és a memóriavezérlő órajele egymástól függetlenül szabályozható.

A DailyTech információi szerint az integrált grafikus maggal ellátott RS600 augusztus-szeptember táján kerül a piacra. Az északi híd állítólag egy Radeon X700-szintű grafikus vezérlőt fog tartalmazni, ami azért érdekes, mivel ez nem támogatja a DirectX 9.0c verzióját, azaz a Shader Model 3.0-t (ezzel együtt megfelel a Windows Vista követelményeinek). Rendelkezésre áll viszont az Avivo technológia, a HDCP-támogatáshoz elengedhetetlen kulcsot pedig maga az északi híd fogja tartalmazni, nem kell emiatt külön chipet az alaplapra ültetni. Ugyancsak a videózáshoz kapcsolódik, hogy az audiovezérlő átkerül az északi hídba, így a videojel és a hang egyetlen HDMI interfészen is továbbítható.

Úgy tűnik, a kanadai gyártó az integrált alaplapi vezérlők terén ki is hagyja a DirectX 9.0c-t, és közvetlenül a Shader Model 4.0-t magában foglaló DirectX 10-re áll át a majdani RS700 chipsettel. Ennek grafikus magja a hírek szerint unified shader architektúrára alapoz, és Blu-ray, illetve HD DVD korongokon tárolt nagy felbontású tartalmak dekódolásának hardveres gyorsításával is szolgál. Az RS700-at, amely a piacon várhatóan 2007 derekán jelenik meg, már 65 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával fogják készíteni, de az átállás megkönnyítése érdekében tűkompatibilis marad az RS600-zal.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés