Tovább nő a DVD-írás tempója

Ugyan a szakemberek közül sokan már a Plextor által tavaly nagy sebbel-lobbal elindított (majd kissé megtorpant) mozgalomnak sem jósoltak nagy jövőt, a DVD-írók tempójának felgyorsítása minden jel szerint nem áll meg a 18-szoros határnál. Legalábbis ez derül ki a Lite-On IT egyik vezetőjének a nyilatkozatából, aki amellett, hogy közölte: még júliusban napvilágot látnak a tajvani vállalat első, 18-szoros DVD-írási tempót támogató rögzítői, bejelentette azt is, hogy még az idén készek olyan egységet piacra dobni, amely még ezeknél is gyorsabban – hússzoros sebességgel - képes teleírni egy nyers DVD-t.

Michael Gong, a vállalat optikai egységekért felelős részlegének vezetője a cég részvényesi gyűlését követő sajtóértekezleten bejelentette mindemellett, hogy a Lite-On ugyan augusztusban elkezdi a kék lézeres technológiára épülő optikai egységek termelését, a Blu-ray és HD DVD írók és olvasók magas áruk miatt 2008-ig biztosan nem válnak húzótermékké. Az optikai egységek piacának legerősebb tajvani gyártója így eddig az időpontig elsősorban a DVD-írók fejlesztésére és gyártására koncentrál, ám mivel itt a hagyományos, 16-szoros írási tempót biztosító egységeket a növekvő árverseny miatt egyre kisebb árréssel tudják csak értékesíteni, a vállalat inkább nagyobb hasznot ígérő, gyorsabb írási tempót nyújtó DVD-írókkal igyekszik elnyerni a piaci felek érdeklődését.

A DVD-írók írási sebessége praktikus szempontból manapság mind kevésbé jelentős, a tempót jelző szorzószám feltüntetése – illetve az átlagos értékek felülmúlása – ugyanakkor marketingszempontokból mindettől függetlenül kiemelt fontossággal bír. Ennek elsődleges oka, hogy a vásárlók igen jelentős része legtöbbször párhuzamot von az írási tempó, illetve az érték között, holott a valóságban sokszor épp a minőség rovására fejezi be gyorsabban az írást az egység.

Éppen ezzel a jelenséggel akadt gondja a Plextornak, amely minőségi problémák miatt kénytelen volt hónapokkal elhalasztani a PX-760 típusszámú, 18-szoros maximális írási tempót ígérő DVD-írójának premierjét. A Plextor írója azóta már kapható, mi több, nemrégiben a Samsung is piacra dobott ilyen, az átlagosnál nagyobb sebességet elérő DVD-írót.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés