Toshiba XD-E500, avagy DVD újratöltve

Hirdetés

Közel egy év telt el, amióta a kék lézeres technológiára épülő optikai tárolók harcában a Sony Blu-ray formátuma kivívta győzelmét a HD DVD-vel szemben. A Toshiba azonban a bukást követően nem állt be a Blu-ray támogatóinak körébe, így máig nem található termékkínálatában a konkurens cég győztes szabványára épülő lejátszó.

Toshiba XD-E500

A gyártó múlt heti sajtórendezvényén bemutatkozó, XD-E500 névre keresztelt új lejátszó a jelenleg leginkább elterjedt DVD szabványra épül, azonban az XDE (eXtended Detail Enhancement) technológia révén az általános DVD lemez képminőségét három tetszőlegesen kiválasztható mód alapján (Sharp, Color és Contrast) javítja, emellett az alkalmazott 480 (váltottsoros vagy progresszív) felbontást felkonvertálja 1080 progresszívre. A Toshiba ezzel a lépéssel egy arany középutat kíván teremteni a vásárlóközönség számára, hiszen kétségtelen, hogy a DVD – a lemezeladások tekintetében – még mindig nagyságrendekkel a Blu-ray előtt áll, viszont a nagy felbontású televíziók terjedésével egyre kényesebb kérdéssé válik a lemezen található filmek „nem megfelelő” minősége. A bemutatón természetesen a gyakorlatban is lehetett látni a terméket dolgozni, amelyet egy átlagos képjavító képességekkel felvértezett DVD-lejátszóval hasonlítottak össze. A kiszivárgott információk szerint valóban szebb képet eredményeztek a fenti újítások.

Fontos megjegyezni, hogy a japán cég ezzel a termékkel nem a Blu-raynek kíván közvetlen konkurenciát felállítani, egyszerűen csak azokat a felhasználókat veszik célba, akik már nagy felbontású megjelenítővel rendelkeznek, de nem szeretnének megválni az eddig összegyűjtött DVD filmjeiktől, és egyfajta új élményre vágynak azok megtekintésekor. A termék javasolt 150 dolláros fogyasztói ára is ennek megfelelően van kalkulálva, ami körülbelül félúton van az átlagos DVD-lejátszók és a belépőszintű Blu-ray produktumok között.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés