Toshiba blog: Satellite M50D noteboook - stílusos belépő AMD alapokon

A Toshiba notebookpalettájának egyik, ha nem a legmeghatározóbb vonala a Satellite notebookcsalád, amivel a gyártó kifejezetten az otthoni igényeket fedi meglehetősen széles körben. Ebbe a családba tartozik az M sorozat, mely a tavalyi év végén együtt debütált a 15,6 colos Satellite U50t Ultrabookkal, nem véletlenül: az M50 és az U50 sorozat roppant hasonló paraméterekkel bír, de az előbbi kicsit lejjebb helyezkedik el a ranglétrán, így nem kap Ultrabook minősítést.

Ami alunak látszik, az alumíniumból is van...
Ami alunak látszik, az alumíniumból van... [+]

A mi kezünkbe most konkrétan a Satellite M50D-A-10W notebook került, ami ahhoz képest, hogy bruttó 120 000 forint környékén megvásárolható, hordozhatóság szempontjából egészen jó technikai paramétereket vonultat, hála az U sorozattal közös gyökereknek. A 21,3 milliméteres vastagságot és 2,2 kilogrammos tömeget, illetve az alsó fenéklemez kivételével a teljesen alumínium (szálcsiszolt) borítást sok notebook megirigyelhetné ebben az árkategóriában, bár tény, hogy a felvonultatott paraméterek nem egyedülállóak már ezen a szinten sem – de az összeszerelés minősége itt rendben van. Maga a gép megjelenése szubjektív megítélés alá esik, ugyanis a lekerekítések (mely még a közepes méretű touchpadon is visszaköszön) nem mindenkinek tetszenek majd, de legalább nem az olcsó gépeknél sokszor megszokott baltával faragott formákkal találkozunk.


[+]

A notebook lelke az AMD SoC APU, mégpedig a belépő szintű négymagos, 15W-os TDP-vel rendelkező A4-5000. Emellé 4 GB DDR3 memóriát és 500 GB-os merevlemezt pakolt a gyártó, ami ma már általánosnak számít. A spórolás tetten érhető a vezetékes hálózati vezérlőn, ami legfeljebb 100 Mbps-t bír el, ugyanakkor ezt "ellensúlyozandó" van N-nes Wi-Fi és Bluetooth 4.0 vezérlője. Ami a teljesítményt illeti, a gép a mindennapos feladatok elvégzésére, böngészésre, olvasásra, írásra, irodai munkára, tartalomfogyasztásra és kapcsolattartásra bőven elegendő, de játékra nem nagyon érdemes gondolni, maximum régebbi címek jöhetnek szóba, ugyanis a fényes felületű, nem érintős, 15,6 colos és HD felbontású, TN+film paneles kijelzőt az APU-ban lévő HD 8330 IGP hajtja meg.


[+]

Itt jegyeznénk meg, hogy amennyiben ragaszkodunk az AMD-s vonalhoz, de egy picivel több kell, akkor még az M50D-A-10Z típust lehet még számba venni, melyben AMD A6-5200 APU és 750 GB-os HDD dolgozik. Egy ilyen váltás persze csökkentené az akkumulátoros üzemidőt, amit egyébként tesztalanyunk esetében átlagban 6 órát jelent. Az alacsony fogyasztású központi egység emellett nem nagyon hajlamos melegedésre, amit csendes működéssel hálál meg, de forszírozásra már bekapcsol a ventilátor, ami ha nem is hangos, orgánuma kissé zavaró tud lenni. Viszont a beviteli részleg kellemes, ugyan nem csúcskategóriás, a gombok első érzésre kicsit nehezebben mozognak annál, amit megszokhattunk, de kivetni valót nem találtunk, noha a touchpad lehetne kicsit nagyobb.


[+]

Mint az látható, a belépő szintű árhoz belépő szintű hardvert ad a gyártó, ami teljesen logikus döntés, de mégis beszélni kell az áráról. 114 990 forintért (igaz ez 2 év háztól házig garanciával) van erősebb,szintén operációs rendszer nélküli konfiguráció a piacon, persze vastagabb és nehezebb kivitelben. Ha csak az A4-es APU-val szerelt vetélytársakat vizsgáljuk, úgy a Toshiba gépezete szintén egy picit magasabb árfekvésű. Ennek vélhető oka, hogy a "filigrán" külsőt, tehát az ultrabookos gyökereket nem adja ingyen a vállalat, így az M50D-A-10W főként azok a vásárlók jöhetnek szóba, akik még ezen a szinten is ragaszkodnak a minőségibb anyagválasztáshoz.

Azóta történt

Előzmények