IFA 2014: Átalakíthatják az életet a Toshiba, innovatív, interaktív kijelzői

A Toshiba érdekes, egyelőre még sajnos csak prototípus állapotban lévő megjelenítő eszközöket mutatott be, amelyek, ha beválnak akár át is alakíthatják az emberek hétköznapi rutinjait. Alapvetően olyan tükröződő bevonattal ellátott, LED háttérvilágítású LCD kijelzőkről van szó, amelyeket nem televíziózásra, filmnézésre, vagy számítógépek kiegészítőinek szánnak. A céljuk ezekkel ugyanis az, hogy olyan teljesen új területeket hódítsanak meg, ahova eddig képernyők még nem tették be a lábukat.

Toshiba fürdőszobai tükör és kijelző egyben
Toshiba fürdőszobai tükör és kijelző egyben [+]

Ilyen például a fürdőszoba, egészen konkrétan a fürdőszobai tükör. A japán vállalat ide egy olyan megjelenítőt szán, amely képes együttműködni egy különböző szenzorokkal ellátott okos órával, amely folyamatosan méri a felhasználó fiziológiai adatait. Tehát például a pulzusát vagy testhőmérsékletét, rendelkezik beépített gravitációs szenzorral, azaz "tudja", hogy a gazdája mennyit mozgott, és ebből ki tudja számítani, hogy mennyi kalóriát égetett el. A már említett kijelző pedig értelemszerűen képes megjeleníteni ezeket az érteket, sőt a neten keresztül az időjárással kapcsolatos is információkat is megoszthat velünk, miközben a fogunkat mossunk álmosan.

Toshiba konyhai interaktív kijelző
Toshiba konyhai interaktív kijelző [+]

A konyhába is terveztek egy különleges, szintén strapabíró és enyhén tükröződő kijelzőt. Ez már akár videóüzenetek megjelenítésére is alkalmas, futtathatóak rajta különféle közösségi alkalmazások, illetve főzés közben olyan videókat is lehet rajta nézegetni, amelyen elkészítik az ételt. De persze, ha valakinek ahhoz van kedve, akkor akár mondjuk Rex Felügyelő kalandjain is borzonghat, mialatt kavargatja a főzeléket. A vezérléséhez nem kell semmilyen extra beviteli eszköz. Jár hozzá ugyanis egy külön kamera, amelynek segítségével kézmozdulatokkal lehet navigálni, nagyjából úgy, mint az egyik rivális gyártó tévéin. Azaz embernek a kezével kell "kaszálnia", ezt követi a kurzor, a kattintást pedig a tenyér ökölbe zárása helyettesíti. Ez a kamera pedig emellett természetesen a videótelefonálásra is képessé teszi az eszközt, tehát sütés-főzés közben bárki cseveghet a barátaival. Egyelőre még nincs semmilyen információ arról, hogy mikor és milyen áron lesznek majd elérhetőek ezek az eszközök.

Előzmények

Hirdetés