Toshiba blog: Portégé Z10t dokkolós üzleti Ultrabook

A hibrid, vagy más néven "convertible" masinákból a Windows 8 megjelenése óta igen szép számmal vannak piacon a gyártók, és természetesen a Toshiba sem maradt ki a buliból, igaz, inkább az üzleti felhasználók irányából közelítik a piacot. A vállalat a jól bevált, szétválasztható masinákról szóló receptet követte a még tavaly bemutatott Portégé Z10t esetében, azaz maga a gép hardvere a kijelzővel egybeépített táblagépben foglal helyet, mely igény szerint egy billentyűzetes dokkolóra csatlakoztatható és a könnyebb hordozhatóság érdekében notebookszerűen össze is csukható.


[+]

Ha tabletként tekintünk a Z10t-re, akkor meglepetés nem igazán érhet bennünket: jól összeszerelt, viszonylag masszív ház (csavargatni azért nem ildomos) a szokásos érdes ezüst hátlappal, az előlapon egy hosszúkás Windows gombbal és egy oldalra csoportosított gombokkal és csatlakozókkal. A gépet tableteknek megfelelően a Full HD IPS kijelző uralja, melynek kemény IOX üvegfelülete fényes, de létezik belőle Toshiba WT310-105 típusjelzés alatt matt kivitel is, ehhez viszont nem jár dokkoló, cserébe stylust adnak. A mi példányunk azonban nem ilyen volt. Ezt leszámítva maga a kijelző teljesen rendben volt, igaz fényerőssége csak 300 cd/m²-nél tetőzött, de a betekintési szögekkel és az érintés pontosságával nem volt gond.


[+]

Dokkoló nélkül a tablet méréseink szerint 795 grammot nyom a mérlegen, legvastagabb pontján pedig eléri a 12 millimétert, ami persze a soknak tűnik például egy androidos géphez képest, de ez esetben egy 11,6 colos, Windows 8.1-et futtató Core i5-3339Y alapú rendszerről (amihez 4 GB RAM és egy gyors 128 GB SSD is tartozik) beszélünk, aminek aktív hűtése foglal némi helyet. Dokkolóval, becsukott állapotban a "szerelvény" 23 mm vastagságúra nő és 1,38 kg-ra hízik, csak hogy szemléltessük a hordozhatóságot befolyásoló paramétereket is. A processzornak és az SSD-nek hála a teljesítménnyel nincs gond, persze komoly játékra a konfiguráció az IGP miatt nem igazán alkalmas. Szerencsére a melegedést is sikerült kordában tartani, bár ennek hozadéka, hogy a ventilátor sosem áll le teljesen, cserébe nem hangos és nem hagyja a házat nagyon felmelegedni komoly terhelésre sem.


[+]

A fémaljú, de műanyag tetejű dokkolóba behelyezve a tablet kissé lötyögős, de ez többnyire a koncepcióból fakad, és még egyik gyártónak sem sikerült ezt jól megoldania. Kicsit nagyobb probléma, hogy a zsanér mindössze nagyjából 100 fokos nyitási szöget enged, ami bizony kevés, ha ölben akarjuk használni a masinát. Igazság szerint a kijelző jó betekintési szögei mentik meg csak a helyzetet, de kissé zavaró, hogy nem szemből látjuk a megjelenítőt (lehet, hogy ez megszokás kérdése is).


[+]

A Toshibánál a dokkoló beviteli részlegét megpróbálták minden földi jóval ellátni, ha már plusz akkumulátor nincs benne (a tabletben lévő 38 Wh-s akkumulátor egyébként használattól függően 2-5 órát bírja aktív használat mellett, maximum takarékos módon, olvasással pedig 10 óra fölé is lőhetünk), ami egyébként sem tenne jót a tömegének. Az elfogadható minőségű, de háttérvilágítással ellátott billentyűzet mellé raktak egy normál tapipadot és egy AccuPointnak nevezett "pöcökegeret", mely utóbbihoz dedikált nyomógombok is tartoznak, előbbit pedig két pöccintéssel letilthatjuk.


[+]

A dokkolóval és három év háztól-házig garanciával 369 990 forintba kerülő Toshiba Portégé Z10t-A-103 nem olcsó mulatság, de szem előtt kell tartani, hogy a Z10t esetében nem sima tabletről, hanem a nem éppen olcsó gépekről híres üzleti Ultrabook kategóriáról beszélünk, mely ennek megfelelő felszereltséget vonultat fel. Elég, ha csak a dokkolóra nézünk, ahol az AccuPointhoz hasonló pointer, a D-Sub kimenet vagy éppen a Gigabit Ethernet nem mondhatók mindennapinak, ehhez jön még hozzá a "Pro" operációs rendszer, a TPM, Anti-Theft és a CompuTrace szolgáltatás is.

Azóta történt

Előzmények